Poputuje Stanley Cup poprvé na Slovensko?

První účastníci finálového turnaje už přijíždějí do Jihlavy, kde již vše připraveno k zahájení lítých bojů o Stanley Cup. Pojďme se podívat na to, kdo a jak se na turnaj kvalifikoval.

Nejdřív byly odehrány zápasy slovenských divizí. V Trenčíně vyhráli základní část hráči Calgary Flames, kteří dokázali vítězství potvrdit i v play-off. Calgary se opíralo hned o čtveřici hráčů, kteří se vešli do desítky kanadského bodování – Adam Sabadka (9+2), Matúš Mišík (4+5), Juraj Gracák (6+2) a Lukáš Vítko (4+4). Pro finálový turnaj se Plameny posílily o dvojici Patriků coloradských lavin Patrik Dušák, Patrik Masnica.

Od zahájení zápasů Divize Bratislava bylo zřejmé, že největší hvězda divize je v týmu Ottawy Senators. Otázkou bylo, zda dotáhne Dalibor Dvorský Senátory k postupu. Základní část Senátoři sice vyhráli, ale bodové odstupy na další týmy byly minimální. Play-off však bylo jednoznačné, Senátoři vstřelili během dvou zápasů 17 branek, z toho sám Dalibor Dvorský 11 a zaslouženě postoupili na finálový turnaj do Jihlavy. Tým byl posílen o dva tahouny Floridy Panthers Dominika Totha a Martina Ďurinu a o centra Tampy Bay Lightning Timura Krále. Tým bude určitě patřit mezi favority na zisk Stanley Cupu. Po loňské finálové porážce Tampy Bay budou Senátoři prahnout po dalším posunu týmu Divize Bratislava a zisku premiérového titulu pro Slovenský tým.

Jedním z jejich velkých soupeřů bude bezesporu tým Philadelphia Flyers. Po loňském vítězství Pittsburghu to budou právě jejich pensylvánští rivalové, kdo bude bojovat o obhajobu Stanley Cupu pro Divizi Ostrava. V týmu Letců jsou hned tři obhájci loňského vítězství – Aleš Zialinski a Kristián Šenk, kteří s Philadelphií vyhráli ostravskou divizi a Tadeáš Kalužík, který byl vybrán jako posila z NY Islanders pro finálový turnaj. Postup Philadelphie byl malým překvapením, protože do play-off vstoupila ze třetího místa se stejně body jako druzí Capitals a čtvrtí Penguins. Jasným favoritem play-off byli NY Islanders, kteří ve skupině neztratili ani bod. Philadelphia se však ve finále dokázala dostat do vedení a bojovným výkonem vítězství uhájili. Pro finálový turnaj se Letci kromě již zmiňovaného Tadeáše Kalužíka posílili i o jeho bratrance Jakuba, vítěze kanadského bodování Adama Csabiho a mladého Tomáše Galvase. Všechny čtyři posily jsou z NY Islanders, Letci budou určitě patřit mezi hlavní aspiranty na zisk poháru.

Velkou neznámou a potenciálním černým koněm finálového turnaje mohou být Anaheim Ducks, kteří ovládli play-off Divize České Budějovice. Po základní části to tak moc nevypadalo, Ducks se krčili na samém dně českobudějovické divize. Favorizovaný Vancouver Canucks zaskočili fotbalovým výsledkem 1:0 v semifinále a po finálovém vítězství s Olejáry z Edmontonu vybojovali postup do Jihlavy. Kačeři se posílili o dvojici LA Kings Adam Topol, Samuel Drančák a z Vancouveru doplnil tým Jakub Kretschmer.

Také z vyrovnané pražské divize postoupil nakonec tým, který na ostatní po základní části koukal ze dna tabulky – St.Louis Blues. Kvalitní obrana (Marek Maštalíř, Adam Bezpalec, Jan Marcín, …) spojená s góly z brejků (především Adam Titlbach) nakonec v play-off slavily úspěch. Tým posílil obránce Minnesoty Vojtěch Port, vítěz kanadského bodování pražské divize Matyáš Sláma (Minnesota) a kapitán Nashvillu Lukáš Novák. Nemoc bohužel nedovolila posílit tým o nejlepšího hráče divize Jakuba Štancla (Chicago).

V Divizi Plzeň dokázali v play-off potvrdit postup hráči Toronta Maple Leafs. Play-off zvládli jednoznačněji než základní část. Opírali se o kvalitního brankáře Jiřího Tesaře a dokázali být i produktivní v útoku. Za vítězem kanadského bodování Milošem Vimrem z NY Rangers se seřadila hned trojice hráčů Javorových listů, v první desítce se naskládalo hned 6 hráčů Toronta. Pro finálový turnaj v Jihlavě posílil řady Toronta obránce Jakub Hromádka z Montrealu a útočník Aleš Mazanec z NY Rangers.

Přestože se letos v slovutné NHL kanadské týmy do play-off neprobojovaly, v play-off Player Development League se představí hned tři a poměr amerických a kanadských týmů je tak vyrovnán. Který tým se stane třetím držitelem Stanley Cupu po Bostonu Bruins a Pittsburgh Penguins? Odpověď na tuto otázku se dozvíme již o víkendu.

Print Friendly

You may also like...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *