Skupinu finálového turnaje vyhrála Philadelphia

Sobotní odpoledne patřilo na finálovém turnaji utkáním ve skupině. Týmy bojovaly o dvě postupová místa. Nejblíž mu po dopoledním programu byli po dvou vítězstvích hráči Philadelphie Flyers, boj o druhé místo byl otevřený.

St. Louis Blues – Anaheim Ducks 5:1
STL: 6:06 Spěváček Vojtěch (Novák Lukáš), 16:17 Pírs Alex, 22:45 Vojáček Matěj (Port Vojtěch), 26:42 Novák Lukáš (Sojka Alex), 26:58 Titlbach Adam
ANA: 15:00 Eremiáš Marek (Drančák Samuel)

Bluesmani po porážce od Flyers a vykřesali šanci naději vítězstvím nad Calgary Flames a pro šanci na semifinále potřebovali vyhrát. Kačeři nastupovali ke svému druhému zápasu po úvodním vítězství nad silnou Ottawou. V první části se hrál vyrovnaný hokej se šancemi na obou stranách. Do vedení se dostali hráči St. Louis, když se po přihrávce Lukáše Nováka trefil Vojta Spěváček. O vyrovnání se postaral v poslední sekundě první části Marek Eremiáš, kterého vyslal do brejku Samuel Drančák. Marek Eremiáš byl faulován, puk se po souboji s brankářem Davidem Tuhým nakonec doklouzal do brány a signalizovaný nájezd se tak nekonal. Klíčovou pro vývoj utkání byla 17. minuta. Prudkou střelu po zemi ke vzdálenější tyči od Alexe Pírse tečovala obrana Kačerů nešťastně do protipohybu brankáře Jana Vyhnánka a Bluesmeni se dostali opět do vedení. To v závěru utkání dokázali ještě navýšit, což se později ukázalo jako rozhodující pro pořadí ve skupině. Nejdříve se trefil za asistence Vojty Porta Matěj Vojáček, po přihrávce zpoza branky od Alexe Sojky příklepem Lukáš Novák a účet utkání završil brankou po individuální akci Adam Titlbach.

Ottawa Senators – Toronto Maple Leafs 2:2
OTT: 3:47 Lettrich Richard (Král Timur), 10:15 Dvorský Dalibor (Vaškovič Ivan)
TOR: 5:08 Lučan Antonín (Mazanec Aleš), 17:00 Čihař Vojtěch (Schmiedt Robert)

Senátoři se v úvodních dvou utkáních s Ducks a Flyers představili ve velice dobrém světle, s Anaheimem se přes tlak po celý zápas neprosadili a v nejlepším zápase skupiny je Letci přestříleli. Před posledním zápasem tak bez bodu překvapivě okupovali poslední příčku tabulky. V zápase s Torontem se dvakrát dostali do vedení, Javorové listy však v obou případech našly odpověď. Zápas byl o proměněných přesilovkách, z pěti byly využity hned tři, v rovnovážném počtu hráčů padl jen poslední gól zápasu – vyrovnání Vojty Čihaře. Bod stačil Torontu na šanci na boj o druhé místo ve skupině, Ottawě nepomohl z posledního místa.

Philadelphia Flyers – Calgary Flames 2:1
PHI: 0:49 Pavič David, 9:38 Pavič David (Pavlíček Šimon)
CGY: 27:54 Sabadka Adam

Jasným favoritem tohoto souboje byli hráči Philadelphie, zvláště po předchozím vítězství nad Ottawou. Flames však nechtěli dát kůži lacino a bojovali od první minuty. Začátek zápasu se vyvíjel podle papírových předpokladů, Flyers se dvěma góly Davida Paviče dostali do vedení a měli i další šance. Ty však neproměnili a Flames se začali čím dál více osmělovat. Dvě minuty před koncem snížil Adam Sabadka, puk zůstal brankáři Holadovi pod betony a protože měl skoro celé betony za brankovou čárou, rozhodčí gól nakonec po vzájemné domluvě uznali. Další kontroverzní moment museli rozhodčí řešit necelou minutu před koncem. V domnění, že má brankář Holada puk pod lapačkou přerušili hru, puk však mezitím ze skrumáže vypadl a jen sekundu po přerušení vstřelili Flames branku. Branku v přerušené hře rozhodčí správně neuznali, což vyvolalo negativní reakci ze strany fanoušků Calgary. Do konce zápasu již branka nepadla a Flyers tak ve skupině neztratili ani bod a suverénně ji vyhráli. Calgary získali bod a o lepší skóre skončili pátí v tabulce.

Toronto Maple Leafs – Anaheim Ducks 4:0
TOR: 8:34 Mazanec Aleš, 9:07 Jonák Matyáš (Žižka Adam), 28:12 Hořejší Marek (Čihař Vojtěch), 29:22 Jonák Matyáš (Žižka Adam)
Karty před posledním sobotním zápasem byly jasně rozdány. Toronto potřebovalo vyhrát o 5 branek, pokud chtěli z druhého místa přímo postoupit do semifinále, Anaheim mohl v případě vítězství skončit třetí. Od začátku utkání mělo Toronto mírně navrch, což dokázali zúročit na konci první desetiminutovky dvěma góly. To však bylo, co se týká gólů na dlouhé minuty vše. Toronto tlačilo, Anaheim hrozil z brejků. V posledních dvou minutách se však děly věci. Nejdřív se o přihrávce Vojty Čihaře trefil Marek Hořejší, půl minuty před koncem vstřelil svoji druhou branku v utkání teprve osmiletý Matyáš Jonák, na obě mu nahrál Adam Žižka. Toronto málem vstřelilo pár sekund před koncem i kýženou pátou branku, Anaheim (a nepřímo i St. Louis) však zachránil brankář Jan Vyhnánek. St. Louis tak uhájilo druhé místo a přímý postup do semifinále, Toronto vybojovalo 3. místo, Anaheim čtvrté.

Print Friendly

You may also like...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *