Tučňáci vybojovali Stanley Cup

Je dobojováno. Po deseti dramatických zápasech finálového turnaje Player Development League 2015 se ze zisku Stanley Cupu radují hráči a fanoušci Pittsburghu. Tučňáci přijeli v pátek do Třemošné v bojovné náladě, a přestože se některé zápasy nevyvíjeli úplně podle jejich představ, dokázali se vždy semknout a utkání dotáhnout k vítězství.

Ale pojďme postupně. Již v 8 hodin ráno nastoupili k úvodnímu zápasu hráči Montrealu a LA Kings. A začalo se zhurta. Už po půl minutě se střelecky prosadil pozdější vítěz kanadského bodování finálového turnaje Jan Vavřík (LA). Montreal odpověděl již po dvou minutách – Matyáše Tichého našel přihrávkou u levé tyče Kuba Štancl. Jakub Štancl patřil mezi nejlepší hráče, kteří se v Třemošné v pátek předvedli. Ukázal to především v desáté minutě, kdy sám prošel přes obranu králů a přesnou střelou do levého vinglu poslal Canadiens do vedení. I v dalším průběhu rozdával svým spoluhráčům přesné přihrávky do šancí, ti je však i díky výkonům šikovného gólmana Lukáše Proisla nedokázali využít. A tak trestali na druhé straně králové. Dvakrát se trefil Bruno Sochůrek, svoji druhou branku vstřelil Honza Vavřík a výhru 5:2 pečetil Marek Eremiáš.

K druhému zápasu 1. kola nastoupili Tučňáci proti Minnesotě. Oba týmy se dlouho nemohly prosadit. Až na začátku druhé části hry nahrál Vojta Spěváček na útočnou modrou najetému Jiřímu Klímovi, který přebruslil obránce a prostřelil brankáře Marečka. Tučňáci však nesložili zbraně a o pár minut později vstřelil Tadeáš Kalužík první ze svých důležitých gólů na cestě za pohárem. Ani jeden tým se nechtěl spokojit s remízou znamenající penaltovou loterii a hrál se nadále útočný hokej. Vítězný gól padl minutu a půl před koncem, vstřelil ho Matyáš Horský. Do prázdné brány pak vítězství Pittsburghu potvrdil svým druhým gólem Tadeáš Kalužík.

V následujících dvou zápasech se utkali vítězové 1. kola s týmy, které měly první kolo volný los. Oběma vítězům prvního kola se povedlo udržet se na vítězné vlně. Nejdříve smetli Králové z LA Letce z Philadelphie 6:1, hlavní zásluhu na vysokém vítězství měl čtyřgólový Jan Vavřík. V druhém zápase druhého kola dokázali Tučňáci precizní obranou hrou vynulovat silný útok Blesků z Tampy v čele s Martinem Mišiakem a vítězem kanadského bodování zápasů v divizích Maxo Mamonovem. Sami dokázali potrestat chyby v obraně soupeře a z brejků vstřelil Matyáš Horský dvě branky. Sekundu před koncem doklouzal puk po střele Tobiáše Mošničky do prázdné branky a Tučňáci poslali Blesky do pavouka poražených.

Protože se finálový turnaj hrál systémem na dvě porážky, znamenaly následující dva zápasy boj o přežití. A to doslova. Přestože v zápase s Philadelphií byli hráči Minnesoty v první části více na puku, nedařilo se jim v koncovce a prohrávali v půlce zápasu 0:2. V polovině druhé části snížil po individuální akci Cyril Jebousek a jiskru naděje vykřesal v předposlední minutě Michal Petr z trestného střílení. Rozhodnutí muselo padnout v samostatných nájezdech. Ty byly dlouho soubojem dvou Michalů – Petra z Minnesoty a Tomečka z Philadelphie, kteří proměnili postupně každý po třech nájezdech. Rozhodnutí paradoxně přinesla výměna exekutora na straně Minnesoty, rozhodující nájezd proměnil bekhendovým blafákem Jiří Klíma a rozhodl o postupu Wild.

Zápas Montrealu s Tampou byl dlouho vyrovnaný. Po dvou gólech na začátku zápasu (po jednom na každé straně) se zápas zlomil až v polovině druhé části, kdy Tampa rozhodla o postupu třemi góly během tří minut (dva z nich vstřelil Martin Mišiak, jeden Milan Jobek). Postup ztvrdil gólem minutu před koncem Maxo Mamonov.

Oba postupující se utkali hned následujícím zápasu. Ten byl dlouho vyrovnaný a bezbrankový. Až čtyři minuty před koncem obranci Minnesoty nepochopitelně nepřistoupili l útočníkům Tampy ve svém obranném pásmu a souhru Jakuba Malikanta a Maxo Mamonova pohotově proměnil střelou z první Martin Mišiak. Když na víc stejný hráč ve svém dalším střídání překonal střelou švihem přes obránce gólmana Adama Pavlíčka podruhé, bylo o postupujícím rozhodnuto.

Turnaj vrcholil, první tři týmy byly dané, otázkou bylo pouze pořadí. Nejprve se utkali dosud neporažené týmy LA Kings a Pittsburghu Penguins o postup do finále. Zápas byl vyrovnaný, na góly Tučňáků Kristiána Šenka a Matyáše Horského dokázal vždy odpovědět Král Jan Vavřík. Dvě sekundy před koncem vstřelil v přesilovce další důležitý gól Tadeáš Kalužík. Protože na odpověď už neměl Jan Vavřík čas, postoupili do finále Tučňáci, LA čekal opravný duel s Tampou.

Jako by chtěl Jan Vavřík ještě odpovědět na gól v předchozím zápase, vstřelil ten úvodní už ve druhé minutě. Na vyrovnání se čekalo deset minut, zařídila ho tradiční souhra Martina Mišiaka se střelcem Maxo Mamonovem. Z vyrovnání se však Blesky radovaly jen 13 vteřin, než poslal Krále znovu do vedení Jan Seidl. O přestávce už bylo znovu vyrovnáno, v poslední minutě úvodní části zápasu se trefil Farkaš. Zápas se rozhodl ve čtyřiadvacáté minutě, v které padly hned tři góly. Na gól Mamonova odpověděl během 8 vteřin Kozlík, na druhý Mamonovův gól během minuty už Králové odpověď nenašli. Do konce zápasu inkasovali ještě dvakrát. Čtyři góly Tampy vstřelil kanonýr Maxo Mamonov.

Finále tak bylo odvetou za druhé kolo – Tampa hrála na turnaji s Pittsburghem svůj první i poslední zápas. V první části finálového souboje branka nepadla. Ke gólům pomohly až rady trenérů o přestávce. Už po necelých třech minutách druhé části se trefil střelec důležitých gólů Tadeáš Kalužík. Tampa zvýšila tlak, který vyústil ve vyrovnávací gól necelých šest minut před koncem. Střelcům Tampy tak trvalo téměř hodinu čistého času, než překonali brankáře Pittsburghu Martina Marečka. Ten nejdůležitější gól si nechal Tadeáš Kalužík do 28. minuty. Tampa si pak sice vzala time out, odvolala brankáře, ale šanci na vstřelení branky měli v závěru spíše Tučňáci, kteří se mohli na konci dlouhého dne radovat ze zisku vytouženého poháru.

Print Friendly

You may also like...

2 Responses

  1. Karel napsal:

    Vážení, pokud sečtu góly u jednotlivých týmů a počet gólů hráčů z týmů v bodování, tak je to docela velký bodový rozdíl. Mám za to, že by tam mělo být =.

    • radim napsal:

      Dobrý den Karle,
      na finálovém turnaji padlo 51 gólů a stejný počet je u hráčů v kanadském bodování – to první číslo v závorce.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *