St. Louis vyhráli Stanley CUP 2016

Finálovým vítězstvím nad Philadelphií Flyers 2:1 vybojovali hráči St. Louis Blues právo zvednout nad hlavu Stanley Cup. Ve finálovém zápase oplatili porážku z úvodního utkání finálového turnaje vítězi ostravské divize Philadelphii Flyers. Souboje v play-off byly vypjaté, plné emocí. Ale pojďme si projít zápasy play-off postupně.

1. čtvrtfinále: Toronto Maple Leafs – Ottawa Senators 1:2 SN
TOR: 13:52 Hušák Matyáš (Ondráš Viktor)
OTT: 24:22 Molnár Ondrej (Dvorský Dalibor), SN Dvorský Dalibor

Neproměněná šance v posledních vteřinách posledního zápasu skupiny s Anaheimem znamenala pro hráče Toronta Maple Leafs dvě nepříznivé skutečnosti. Zaprvé museli brzo vstávat, čtvrtfinále se hrálo již od 7:30 a k tomu je ještě čekal nepříjemný soupeř – vítěz bratislavské divize Ottawa Senators. Toronto mělo hlavní úkol uhlídat elitní lajnu Senátorů v čele s kanonýrem Daliborem Dvorským. To se jim ze začátku zápasu dařilo, byli senátorům minimálně rovnocenným soupeřem a na konci první části se dokonce po gólu Matyáše Hušáka dostali do vedení. Od druhé části hry Ottawa přitlačila Toronto do jeho obraného pásma, ale torontští dlouho odolávali. Až šest minut před koncem se uvolnil Dalibor Dvorský, najel před bránu, naznačil blafák a bekhendem přihrál před poloprázdnou branku Molnárovi, který pohodlně vyrovnal. Ottawa tlačila i ve zbytku zápasu, ale na brankáře Jiřího Tesaře už nikdo ze Senátorů nevyzrál. Hned v úvodním zápase play-off tak musely rozhodnout samostatné nájezdy. V nich byli úspěšnější Senátoři, rozhodující nájezd proměnil Dalibor Dvorský.

2. čtvrtfinále: Anaheim Ducks – Calgary Flames 2:1 SN
ANA: 9:48 Kretschmer Jakub (Eremiáš Marek), SN Eremiáš Marek
CGY: 10:34 Masnica Patrik (Dušák Patrik)

I druhé čtvrtfinále musely rozhodnout samostatné nájezdy po výsledku 1:1 po 30 minutých hry. Na konci desáté minuty poslal Kačery do vedení po asistenci Marka Eremiáše Jakub Kretschmer, o necelou minutu později vyrovnal Patrik Masnica po přihrávce Patrika Dušáka. Nájezdy rozhodl nejlepší střelec Anaheimu (a spolu s Zielinskim a Dvorským i nejlepší střelec finálového turnaje) čtyřgólový Marek Eremiáš.

1. semifinále: Philadelphia Flyers – Anaheim Ducks 5:1
PHI: 2:48 Zielinski Aleš (Šenk Kristián), 5:37 Zielinski Aleš (Florýk Daniel), 12:09 Zielinski Aleš (Florýk Daniel), 18:47 Florýk Daniel (Šenk Kristián), 19:43 Kalužík Tadeáš (Csabi Adam)
ANA: 5:07 Vondrášek Robin (Řehoř Denis)

První semifinále začalo po bloku vyhlašování nejlepších hráčů divizí, ALL STAR GAME a dovednostních soutěží. Semifinále mělo dva hlavní hrdiny. Aleš Zielinski vstřelil hattrick během dvanácti minut. Na jeho první gól dokázal Anaheim odpovědět gólem Robina Vondráška, na další dva, na které přihrál druhý hrdina semifinále Daniel Florýk, už odpověď hráči Anaheimu nenašli. Daniel Florýk pak přidal po přestávce i gól, gólový účet prvního semifinále pak uzavřel Tadeáš Kalužík. Prvním finalistou se tak stali stále neporažení vítězové Divize Ostrava, hráči Philadelphia Flyers.

2. semifinále: St. Louis Blues – Ottawa Senators 5:1
STL: 1:29 Spěváček Vojtěch (Novák Lukáš), 6:03 Titlbach Adam, 17:46 Novák Lukáš, 28:03 Kolda Lukáš (Novák Lukáš), 28:26 Sojka Alex (Sláma Matyáš, Spěváček Vojtěch)
OTT: 11:46 Dvorský Dalibor

Hodně očekávané semifinále mezi Bluesmeny a Senátory začalo podle očekávání tlakem první lajny Ottawy. Jakmile však šli poprvé střídat, udeřili Bluesmeni. Při svém prvním střídání ukázala sehranost dvojice Lukáš Novák, Vojta Spěváček, po jejich ťukesu vstřelil druhý jmenovaný do prázdné branky první gól utkání. Po pár minutách zvýšil po individuální akci Adam Titlbach a Senátoři byli v problémech. Na konci první části hry se individuálně prosadil i vítěz kanadského bodování finálového turnaje Dalibor Dvorský a bylo zase o co hrát. Ottawa zvyšovala obrátky, ale šance dokázal pochytat brankář David Tuhý. Na začátku druhé části hry projel Lukáš Novák do střelecké pozice a střelou přes obránce poslal Bluesmeny opět do dvoubrankového vedení. Senátoři zápas nevzdali a stále se snažili útočit. Definitivně se rozhodlo 2 minuty před koncem, když hráči St. Louis Lukáš Kolda a Alex Sojka vstřelili dva slepené góly. I druhé semifinále tak skončilo stejným výsledkem jako první a čekalo se na vyvrcholení turnaje.

Finále: Philadelphia Flyers – St. Louis Blues 1:2
PHI: 21:18 Kalužík Tadeáš (Drábek Adam)
STL: 2:00 Titlbach Adam (Bartík Jan), 19:26 Kolda Lukáš (Sláma Matyáš)

Ve finále se utkaly týmy, které finálový turnaj v sobotu ráno zahajovaly. V sobotu Letci otočili z 0:2 na 3:2 a čekalo se, jaké poučení si ze sobotního utkání oba týmy vezmou. Zápas probíhal podobně jako ten sobotní, Bluesmeni šli rychle do vedení. Jan Bartík zachytil na modré čáře snahu o vyhození Letců do středního pásma, přihrál na kruhy Adamu Titlbachovi, který se s pukem otočil, a prudkou střelou k tyči překvapil brankáře Štěpána Holadu. Na druhou branku si diváci museli počkat až na začátek druhé části hry. Přečíslení dva na jednoho vyřešil Matyáš Sláma přihrávkou na Lukáše Koldu, který střelou z voleje vymetl pavučiny z levého vinglu Holadovy branky. Hned o dvě minuty později nabil Tadeáši Kalužíkovi mezi kruhy Adam Drábek, Tadeáš trefil z voleje přesně a snížil na 1:2. Většina diváků si určitě vzpomněla na vývoj úvodního zápasu a otočení vývoje od Flyers. Toho si byli vědomi i hráči St. Louis a poctivě bránili. Drama až do konce utkání se muselo líbit. Bluesmeni nakonec odolali náletům Letců a vybojovali první Stanley Cup Player Development League pro tým pražské divize.

Aplaus na otevřené scéně sklidili hráči obou finalistů. Pak již mohlo dojít na předání Stanley Cupu a vítězné oslavy na ledě. Lonští vítězové Pittsburgh Penguins loni založili tradici společné fotografie s pohárem na významném místě. Na cestě z Třemošné do Ostravy se zastavili v Praze na Václavském náměstí a vyfotili se „u koně“ – u sochy svatého Václava. Hráči St. Louis si vybrali pro své oslavy podobně významné místo, kadibudku před jihlavským Gymnáziem s citátem Ivana Hlinky.

Vyjádření trenérů:
Jan Slánský (STL): Musím poděkovat všem hráčům za posledních pět víkendů. Osobně jsem si to moc užil a doufám, že kluci taky. Ač to možná vždy úplně nevypadalo, klukům jsem věřil a ač to možná zní namyšleně, byl jsem přesvědčen, že dokážeme velké věci. Celý turnaj byl náročný, soupeři opravdu kvalitní, hlavně Philadelphia ve finále hrála skvěle.

Marek Kalužík (PHI) : Je mi našich kluků líto, ale takový je hokej. Odehráli jsme tu výborné zápasy, které klukům do budoucna určitě hodně pomohou. Finále bylo hodně o emocích, někteří hráči ke konci finále brečeli. Každý takto vypjatý zápas hráčům hrozně psychicky pomůže, naučí se je hrát. Gratuluji klukům ze St. Louis k vítězství, hráli výborně.

Fotky a videa z finálového turnaje najdete na facebooku. Emoční je určitě video se vzkazem dvěma hráčům, kteří se finále pro nemoc nemohli zúčastnit – Kubovi Štanclovi a Alexi Pírsovi.

Print Friendly

You may also like...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *