Chicago vyhrálo pražskou základní část

Bod za remízu s Minnesotou stačil hráčům Chicaga Blackhawks k vítězství v základní části Divize Praha 3. ročníku Player Development League. Poslední hrací den se nepovedl hráčům St. Louis Blues a po dvou porážkách se propadli na 4. místo tabulky. To znamená, že první semifinálovou dvojici tvoří Chicago a St. Louis, druhou Nashville a Minnesota.
Ale pojďme postupně. Nejprve se na ledě představili v přátelském zápasu hráči ročníku 2006, doplnění zájemci ročníku 2005 v zápase světlých (Sparta s brankářem z Letňan) s tmavými (zbytek světa). Ve svižném zápase nakonec po boji zvítězili tmaví 4:3.
Pak už vypukly závěrečné boje o umístění v základní části PDL. V úvodním utkání se střetli do té doby poslední nashvillští Predátoři s Bluesmeny ze St. Louis. Naprosto vyrovnané utkání rozhodly dva slepené góly na konci první poloviny zápasu. Nejprve se po přihrávce Daniela Dundy trefil Lukáš Brož, hned po rozehrávce se naopak Lukáš Brož ukázal v roli nahrávače, jeho přihrávku proměnil v druhý gól Richard Žemlička. Oba góly od sebe dělilo pouhých 10 sekund. Ve zbytku zápasu se Bluesmeni snažili střílet, dorážet, prostě za každou cenu dostat puk za záda brankářky Daniely Novákové, což se jim však nepodařilo. Daniela Nováková si tak připsala své první čisté konto v Player Development League.
V druhém zápase na sebe narazili dosavadní lídři tabulky Chicago Blackhawks a nevyzpytatelní Minnesota Wild. Více ze hry v úvodu zápasu měli překvapivě Divočáci, za což byli odměněni úvodním gólem utkání, který vstřelil v přesilovce po střele Matyáše Slámy dorážkou Radek Janata. Po gólu se hra vyrovnala, ale i druhý gól na začátku druhé části hry vstřelili Divočáci. Po krásné bekhendové přihrávce Matyáše Slámy se sám před brankářem Vojtou Škvorem objevil opět Radek Janata a nemýlil se. Od té doby zařadilo Chicago vyšší rychlostní stupeň a začalo soupeře přehrávat. Aktivní byl především Kuba Štancl, ale gól ne a ne přijít. Jestřábi se dočkali snížení necelých 6 minut před koncem, po přihrávce Františka Brože se trefil Dominik Hasman a vykřesal naději na body. Pár minut před koncem se v touze po vyrovnání srazil v plné rychlosti před bránu se tlačící Adam Jehlička s bránícím Slámou a svůj pád zastavil až o tyč branky Michaela Hrabala. Bolestivě naražené stehno pak limitovalo forwarda Chicaga v pohybu. Tlak Chicaga se stupňoval a zaslouženě vyústil ve vyrovnání. To zařídila stejná dvojice jako první gól – v roli střelce se podruhé objevil pohotový Dominik Hasman, kterého přihrávkou ke skórování vyzval František Brož.
Po úpravě ledu se ve třetím zápase utkali Chicago Blackhawks a Nashville Predators. V první polovině zápasu se hrál hodně bruslivý hokej s šancemi na obou stranách, oba gólmani však drželi čisté konto. V polovině utkání odstoupil z utkání z důvodu zranění z předešlého zápasu Adam Jehlička a Chicago tak přišlo o jeden ze svých nebezpečných hrotů. Zápas se rozhodl po přestávce. V polovině druhé části vystihl Daniel Dunda chybu v rozehrávce Chicaga a tváří v tvář brankáři Škvorovi nezaváhal. O pár minut později vyjel zpoza brány Predátor Damian Hasman a důrazně prostrkal puk za záda brankáře Vojty Škvora. Závěr utkání byl opět ve znamení snahy Chicaga o zvrat. Když už se zdálo, že brankářka Daniela Nováková udrží během jednoho dne už druhé čisté konto, objevil se před ní osamocený Jakub Štancl a střelou o tyč 18 sekund před koncem stanovil konečné skóre zápasu 1:2. Tato porážka však nemusí hráče Chicaga mrzet, v prvním vzájemném měření s Nashvillem zvítězili 4:0 a na vzájemné zápasy se stali vítězi základní části Divize Praha.
Poslední zápas mezi Minnesotou Wild a St. Louis Blues měl určit semifinálové dvojice pro play-off. Vítěz zápasu se střetne s Nashvillem, poražený s Chicagem. Utkání bylo v první části vyrovnané. Divočáky dostal do vedení důrazem v brankovišti Matyáš Sláma, vyrovnávací branku Bluesmenů vstřelil Honza Marcín, který tečoval střelu Adama Bezpalce. Vyrovnaný zápas se zlomil v polovině druhé části. Nejdříve se prosadil Matyáš Sláma po přihrávce Radka Janaty, o necelou minutu později využil chyby v rozehrávce St. Louis Petr Poláček. Do té doby precizní obrana St. Louis se rozpadla a nechala brankáře Davida Tuhého na holičkách. David Tuhý předvedl pár mimořádně vydařených zákroků, ale do konce zápasu ještě dvakrát kapituloval. Nejprve ho překonal po další chybě obránců Ondřej Hulej a účet utkání zakončila stylová souhra Sebastiena Crosbyho s Tobiášem Sporyschem, na jejímž konci dosáhl hattricku Matyáš Sláma.
Matyáš Sláma se svým parádním vystoupením v posledním dni základní části prodral do čela kanadského bodování, jeho spoluhráč z útoku Radek Janata je druhý. Dosavadní lídr František Brož si dnes připsal 2 asistence a drží třetí příčku.

Aktuální tabulky, výsledky, kanadské bodování naleznete ZDE.

Program play-off:
Neděle 29.5. 2016
10:30 Chicago Blackhawks (1) – St. Louis Blues (4)
11:30 Nashville Predators (2) – Minnesota Wild (3)
12:30 utkání o 3. místo
13:30 Finále Divize Praha
14:30 Přátelské utkání hráčů 2005, případně doplněné o hráče 2006

Print Friendly

You may also like...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *