Bluesmeni vybojovali postup z pražské divize

Hráči týmu St. Louis Blues dokázali ve vyrovnané pražské divizi nejlépe načasovat formu a ze čtvrtého místa po základní části postoupili na finálový turnaj.

Po dopoledním rozbruslení, v kterém se tentokrát utkali v zápase tmavých se světlými hráči ročníku 2005, se v prvním semifinále pražské divize představili vítězové základní části – hráči Chicaga Blackhawks se St. Louis Blues. Bluesmenům se nepovedl poslední hrací den základní části, kdy se po dvou porážkách propadli na poslední místo tabulky. Do play-off vstupovali s odhodláním poprat se o postup, pomoci jim v tom měl i v posledním hracím dnu absentující Adam Titlbach. Chicagu se naopak poslední hrací den základní části zranila jedna z výrazných opor Adam Jehlička. Zranění nedovolilo Jehličkovi nastoupit ani v play-off. V týmu Chicaga se poprvé po trejdu představila posila v útoku Jan Kratochvíle, který nastupoval v první útočné lajně po boku Jakuba Štancla.
Právě kapitán Chicaga Jakub Štancl byl hráčem, který zahájil semifinálovou přestřelku. Hned v úvodní minutě se po individuální akci přes polovinu hřiště prosadil forhendovou střelou pod břevno. Než se však stačil vrátit na led ke svému druhému střídání, jeho tým už prohrával. Nejprve se krásnou individuální akcí s přesným bekhendovým zakončením zaskvěl Adam Titlbach, o minutu později dorazil střelu Lukáše Koldy Alex Sojka. Chicago se v následujících minutách sice snažilo o vyrovnání, gól však padl pár minut před koncem první části do jejich branky. Alex Sojka založil brejkovou akci, na jejímž konci vyzval Matěj Vojáček ke skórování Adama Titlbacha.
Chicagu se podařilo snížit na začátku druhé části hry, kdy v oslabení přihrál Jan Kratochvíle Jakubu Štanclovi, který si poradil nejen s obranou soupeře, ale i s brankářem Davidem Tuhým. Euforii hráčů Chicaga však o minutu později zchladil obránce Marek Maštalíř, který z brejku po přihrávce Lukáše Koldy vrátil Bluesmenům dvoubrankové vedení. Jestřábi se však nevzdávali a minutu a půl před koncem zápasu snížil po přihrávce Jana Kratochvíle …, kdo jiný než Jakub Štancl. Ten mohl v poslední minutě i vyrovnat, v nadějné pozici však bekhendem jen těsně přestřelil branku. Vítězství poslalo hráče St. Louis Blues do divizního finále, hráči Chicaga Blackhawks čekali na soupeře zápasu o třetí místo.
Ten vzešel ze souboje druhého týmu základní části, Nashvillu Predators, s týmem třetím, Minnesotou Wild. Predátorům se z Anglie vrátil kapitán Lukáš Novák, naopak divočákům se neuzdravila jedna z největších opor Jiří Felcman. Podobně divoce jako první semifinále začalo i to druhé. Predátory dostal nejprve do vedení Richard Žemlička, který pohotově příklepem proměnil přihrávku Dominika Bauera z pravého křídla. O půl minuty později bylo vyrovnáno. Dorážkou z chumlu v předbrankovém prostoru se prosadil lídr kanadského bodování Matyáš Sláma. O vedení se však nenechali Predátoři připravit na dlouhou dobu. Bleskově využili nabídnutou přesilovku, kterou po střele Adama Kofroně a přistrčení Daniela Dundy proměnil Lukáš Novák. Oboustranně útočný hokej pokračoval, výborný výkon podávali oba brankáři. Predátoři se prosadili až na konci první části, kdy se po střele Lukáše Sochora trefil dorážkou Albert Vrabec. Divočáci se tlačili do šancí, všechny však pochytala Míša Hesová. Při dvou střelách Matyáše Slámy měla i trochu štěstí, zazvonila branková konstrukce. Šance měli i Predátoři, ta největší po přihrávce Lukáše Nováka a střele Daniela Dundy dokonce skončila v bráně, gól však pro postavení hráče v brankovišti rozhodčí nakonec neuznali. Konečný výsledek 3:1 znamenal postup Nashvillu do finále, Minnesota nastoupila v následujícím utkání o třetí místo.
Zápas o třetí místo zahájil brankově stejně jako v 1. semifinále Jakub Štancl. Vzhledem k tomu, že Chicago už další gól nepřidalo byl Kuba jediným střelcem Chicaga v play-off. Minnesota měla střelců více. V zápase o třetí místo se prosadili postupně Radek Janata, Tobiáš Sporysch a Timi Žukovský, Minnesota tak obsadila konečné třetí místo.
Po úpravě ledu byl odehrán poslední zápas letošního ročníku Player Development League – finále pražské divize.
Z první branky se po třech minutách radovali hráči a fanoušci St. Louis Blues. Marek Maštalíř přebral puk na obrané modré čáře, využil toho, že část hráčů Nashvillu střídala, zavezl puk do útočné třetiny a střelou přes obránce vymetl pravý horní roh branky Míši Hesové. Odpověď Predátorů na sebe nenechala dlouho čekat. Lukáš Novák vybojoval puk za vlastní brankou a po individuální akci přes celé hřiště srovnal skóre a jako správný kapitán nastartoval svůj tým. V následujících minutách měli Predátoři mírně navrch, přišly však chvíle Adama Titlbacha. Během dvou minut vstřelil dvě branky jako přes kopírák – individuální akci před půl hřiště zakončil forhendovým blafákem a střelou přes beton brankářky Hesové. Bylo úžasné sledovat tah na branku a kontrolu puku tohoto borce ročníku 2006. Zápas pokračoval marným dobýváním branky Bluesmenů, kterou hájil David Tuhý a dalšími brejky Adama Titlbacha, tentokrát už neproměněnými. Zápas se zdramatizoval až v samém závěru. Po přihrávce Dominika Bauera s prosadil necelé tři minuty před koncem Richard Žemlička. Po stejné spolupráci mohlo být vyrovnáno. Pět sekund před koncem však Richard Žemlička minul puk před částečně odkrytou brankou a Bluesmeni začali oslovovat postup na finálový turnaj v Jihlavě.

Kompletní výsledky, tabulky, kanadské bodování pražské divize naleznete ZDE.

Nejvíce bodů v kanadském bodování pražské divize získal Matyáš Sláma (Minnesota), nejvíce gólů v play-off (4) vstřelili Adam Titlbach (St. Louis) a Jakub Štancl (Chicago).

Print Friendly

You may also like...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *