Mimoklubové aktivity a bravo Liberci či Pardubicím

Dobrý den, ráda bych přihlásila syna na kemp, ale chtěla bych požádat o naprostou diskrétnost, tzn. nikde neuvádět jeho jméno, nezveřejňovat fotografie s ním apod. V našem klubu panuje ohledně mimoklubových aktivit velmi napjatá atmosféra. Když se trenér dozví, že si někdo byl zatrénovat nebo zahrát někde jinde, tak dítě za trest nehraje. A že se to dozví, o to se rád vždy někdo postará 🙁

Někdy od doby založení letňanských Letců s celoročně zaledněnou Ice Arenou  a následně významně akcelerováno vznikem HTA se hokej na ledě stal v Česku běžnou celoroční aktivitou.

Jestli je to obecně dobře nebo špatně,  to je otázka k diskuzi. Každopádně nabídka jarních a letních pobytů na ledě přichází v současnosti především od mimoklubové scény.

Jak jsem zmiňoval ve svých příspěvcích dříve, jsem toho názoru, že mimoklubová scéna je u nás dnes významným hnacím prvkem výchovy hokejové mládeže. Proto mi pořád nejde do hlavy, proč se jejímu působení ještě někdo zuby nehty brání.

Pohledem klubů mimoklubové aktivity minimálně:

  • posouvají dovedností úroveň hráčů
  • nestojí klub ani korunu
  • při současném systému s výchovněodstupným zážitkem tak zvyšují klubům bezplatně potenciální hodnotu hráče

Souhlasím plně s tím, že mimoklubové aktivity by měly mít svá pravidla, zejména:

  • nesmí znamenat absence v klubových aktivitách v sezóně (i když i tady si dovedu představit, že některé výběrové akce v žákovských kategoriích, kde ještě nefungují oficiální svazové výběrové akce, jako je třeba PeeWee, budou pro nesporný přínos pro rozvoj hráče po dohodě hráčům umožněny)
  • nesmí ohrozit výkonnost hráče při klubových aktivitách, tzn. měly by být tabu v předzápasovém režimu, má-li klub nějaký nastaven apod.

Prostě, ať se na to podívám z jakéhokoliv úhlu, pokud mimoklubové aktivity nenarušují ty klubové, nevidím rozumný důvod na straně klubů se jim bránit.

Stejně jako u čehokoliv jiného, nelze zobecňovat. Jsou kluby, kde s mimoklubovými aktivitami nemají nejmenší problém a naopak je vnímají jako významný přínos klubovému snažení. Pomalu snad už odchází i časy, kdy podobně jako propagace olympismu po česku zavalily organizovaně klubové weby směrnice se zákazy mimoklubových aktivit.

Negativní atmosféra kolem mimoklubových aktivit je bohužel často dána i jednotlivci, z nichž ten nejhorší příklad naznačuje úvodní citace tohoto příspěvku. Jde-li o jednotlivce, nemusí být problém ani tak v klubové koncepci, jako spíše v osobní lidské malosti.

Ať tak či onak, pro český mládežnický hokej by byla nejlepší vzájemná symbióza mezi klubovou a mimoklubovou scénou. Pro rodiče začínajících hokejistů může být návodným kritériem, kam své ratolesti přihlásit, právě i přístup klubu či trenérů k mimoklubovým hokejovým aktivitám. I když, co si kdo dělá ve volném čase, by měla být tak trochu jeho věc 🙂

V optimistickém závěru bych proto rád zmínil dva vzorné příklady, se kterými jsem se v poslední době setkal.

HC ČSOB Pojišťovna Pardubice a Czech Selects

pardubiceczech_selects

Přestože hráčům ročníku 2001 skončila sezóna, klub několika svým zástupcům, kteří se probojovali do českého výběru pro World Selects Invitational 2001 v Bratislavě, umožnil trénovat a připravovat se na významnou akci se staršími spoluhráči, kteří se připravují na své oficiální reprezentační akce. To je skvělý přístup k rozvoji mladých talentů ve městě perníku, které ještě před nějakou dobou mělo k mimoklubovým aktivitám mírně řečeno značný odstup.

HC Bílí Tygři Liberec a Young Talentsbili-tygri-liberec-logo-s-bilou-konturou (2)logo_Young_talents

Přesně v den 54. výročí letu prvního člověka do vesmíru se bude v Liberci konat jednodenní hokejový kemp pro mládež pořádaný extraligovým klubem Liberce ve spolupráci se soukromou hokejovou akademií Martina Táborského Young Talents.

Odkaz

Jen houšť!

User Rating: 5.0 (1 votes)
Sending

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *