Lepší časy nebo gesta?

Dneska si dáme malého průvodce aktuláním tiskem.

Pocity národní hrdosti nad skvělým světovým šampionátem, stamilóny pro mládež, plakáty kam se podíváš vč. drahých reklamních panelů na letišti a celá řada dalších dobře propagovaných aktivit nechávají zapomenout na nedávné ostré diskuze nad stavem českého mládežnického hokeje.

Zdálo by se, že český mládežnický hokej konečně viditelně vykročil správným směrem. Ale je tomu skutečně tak? Pozorujete změny ve svém okolí, vnímáte zlepšení i ve svém klubu?

V době, kdy se zdá, že všechno v hokejovém světě je skoro ideální, přichází se svým pohledem bez růžových brýlí Karel Knap na iDnes.cz.

Nový hokej? Bez dobré vůle jsou tahy svazu jen velkými gesty

Vystoupit s kritikou v době probíhající obrkampaně, kdy Hnilda skoro nestíhá objíždět stadiony a fotit se s rozdávanými výstrojemi, takže ty netrpělivě zatím někde ještě vyčkávají v krabicích na přestřižení pásky před bleskajícími fotoaparáty, je trochu odvážné, ale myslím, že je to celkem zdravé, lidé mají krátkou paměť.

Snažím se vnímat současné snahy jako skutečný posun k lepšímu, ale stejně jako Karel Knap mám pochybnosti. Včera se v tisku objevil článek Hokej spolupracuje s antikorupčními organizacemi: Chceme s tím bojovat. Tohle je přesně ten problém, proč na obraty o 180° u současného vedení také příliš nevěřím. Žádná protikorupční linka, žádné antikorupční organizace problémy v hokeji nevyřeší. Zvláště poté, co svaz předvedl na začátku roku.

Trochu si připomeňme situaci, která k projevu skutečné vůle jen vybízela. Byla tady celkem zřetelná a nejlépe, jak to asi jde, zadokumentovaná kauza Růžička – Palaščák. A co udělali současní zástupci svazu? Prokázali skutečnou vůli bojovat a celkem čitelný nešvar rázně řešit? Nikoliv a právě naopak! Nejdříve dělali mrtvého brouka, poté se snažili vše zamést pod koberec a když se to příliš nedařilo, velmi ostře zaútočili na oznamovatele a zároveň korumpujícího a vytvořili tak atmosféru, ve které by už jen rituální sebevrah chtěl něco někam oznamovat.

Ale ke každému projevu vůle je třeba i notné dávky optimismu, třeba lidé léta neotřesitelně stojící za systémem, který je pro korupci živnou půdou, najednou skutečně procitli a budou schopni české mládežnické hokejové prostředí trochu narovnat. Snad nezůstane jen u nákupů výstrojí a reklamy a dočkáme se brzy i změn, které český hokej posunou zase o něco dále. Dočkáme se pravidel, v nichž korupci pšenka jen tak nepokvete, dočkáme se přístupu, který nebude členy hokejového hnutí kastovat, a budeme mít dost důvodů se na stadionech jen pěkně usmívat.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *