Hry na malém prostoru

Někdy v loňském roce jsem zaznamenal snahu ze strany hokejového svazu o vytvoření metodických materiálů pro hry na malém prostoru. Byli osloveni zástupci některých klubů, „aby něco natočili“. „A co?“ „To je jedno, prostě něco natočte.“ Následně jsem měl možnost zhlédnout i video rozesílané ze svazu do klubů jako ukázka tréninkového materiálu pro hry na malém prostoru. A bylo to opravdu „něco“. Z tribuny hodně neuměle natočené video, jak se děti různě povalují, přepadávají, či postrkují gymnastický míč. Jestli si to dobře pamatuji, tak mě navíc zaujala i viditelná pasivita postávajícíh trenérů a několik dalších prvků, kvůli kterým jsem video ani nedokoukal. Tehdy jsem si říkal, no to teda potěš, to je metodická práce na úrovni redakce školního časopisu prvního stupně základní školy, kdy se děti samy doma tak nějak poprvé seznamují s možnostmi elektroniky a informačních technologií.

Z různých zdrojů dnes v rámci svazového PR čteme nebo slyšíme, že svaz chce zapracovat i na moderní metodice pro český hokej. Podle mě to nemusí být žádná velká věda (ba naopak, čím jednodušší a názornější, tím lepší) a jak nám i celkem nedávné historické zkušenosti nejen z hokeje ukazují, výhodnější než stavět na zelené louce je inspirovat se někde, kde mají za sebou bohaté zkušenosti s letitou praxí a ty se snažit obohatit nebo třeba i vylepšit díky vlastnímu know how a kreativitě.

Jak vypadá metodika pro hry na malém prostoru v podle mého názoru nejpropracovanějším programu výchovy hokejové mládeže na světě, se můžete podívat v následujících materiálech USA Hockey.

Základní metodický materiál pro hry na malém prostoru s dělením podle věkových kategorií a možností doplňovat vlastní nápady a cvičení.

Small area games - Manual USA Hockey

Výuka hokejových prvků prostřednictvím her na malém prostoru.

Teaching_Concepts_Through_Small-Area_Games_FINAL.pdf 2015-10-03 08-23-40

A nechybí ani průběžné vzdělávání trenérů formou článků v americkém „svazovém“ online magazínu.

Skrytý rozvoj dovedností formou zábavných her

Hry na malém prostoru základem rozvoje dovedností

Hry na malém prostoru

a další

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *