Sport a studium v USA – Informace o středních školách

V druhém dílu seriálu o sportu a studiu v USA se podíváme, kde hledat informace o středních školách v USA.

Školy v USA jsou mimo jiné i nemilosrdný byznys tvrdě soutěžící o peníze a prestiž. Dokonale zmapovaný byznys, který na stranu poptávky vysílá spoustu dat, která zároveň slouží jako ta nejlepší marketingová prezentace i motivace nabízet ten nejlepší produkt. A jak známo, každá otevřená, transparentní soutěž na straně nabídky tlačí nemilosrdně na výkon!

Pokud sháníte informace o středních školách v USA, určitě nepřehlédněte mého nejlepšího online kamaráda z posledních tří let:

www.niche.com

Ještě, než NICHEho pořádně prozkoumáme, pár užitečných informací:

  • školní docházka v USA do ukončení střední školy trvá 12 let (tedy o jeden rok méně než u nás, pro pořádek – my máme do maturity 13 let ve formátech 9+4 nebo 5+8)
  • rozdělena je do tří stupňů – Elementary School (4 roky), Middle School (4), High School (4)
  • některé školy nabízí komplet 12ti letý program (K-12), některé jen 4 roky High School
  • ty nejlepší školy je potřeba hledat mezi soukromými a i obecně je úroveň soukromých škol (Private) v USA vyšší než škol veřejných (Public), u nás je to spíše naopak
  • NICHE poskytuje údaje o 8.345 Private a 24.651 Public High Schools

Tak a jedeme! Jak začít? Pokud jste jen zvědaví, můžete se do džungle vrhnout rovnýma nohama přes žebříčky nebo lokality.

Mnohem pravděpodoběji ale nastane situace, kdy budete chtít dohledat informace o nějaké konkrétní střední škole. Mrkněte, co všechno vám NICHE na školu prozradí!

Na ukázku jsem vybral školu, se kterou mám osobní zkušenost Pomfret School. Pro úplnost, jde o Boarding school, tedy školu, která nabízí i ubytování ve školním kampusu. Na Pomfretu se hraje i velmi dobrý hokej – USHS-Prep.

Školu vyhledáte jednoduše zadáním názvu:

Odkaz na Niche: https://www.niche.com/k12/pomfret-school-pomfret-ct

Základní hodnocení školy najdete hned na začátku.

Známkuje se jako v americké škole (A, B, C, D, …). A+ je nejlepší možná známka a představuje naprostou špičku ledovce. Hodnotí se akademická úroveň (Academics), učitelé (Teachers), školní aktivity (Clubs & Activities), diverzita (Diversity, rozmanitost – rasová, ekonomická, …), úroveň přípravy na vysoké školy (College Prep), sportovní úroveň (Sports).

V Rankings si můžete prohlédnout, jak si škola stojí v různých žebříčcích v porovnání s ostatními. Mezi Boarding schools, mezi privátními, mezi školami podle kvality přípravy na vysokou školu, v žebříčku STEM (Science/věda, Technology/technologie, Engineering/inženýring, Mathematics).

Z uvedených žebříčků vyplývá, že Pomfret patří mezi absolutní špičku středních škol v USA. V žebříčku kvality přípravy na vysokou školu patří mezi 3,5 % nejlepších (145. ze 4.148 hodnocených škol), v hodnocení Private High Schools mezi 3 % nejlepších (117. ze 4.260 hodnocených) a v prestižním žebříčku STEM mezi 4% nejlepších (316. ze 7.880 hodnocených).

Mezi akademickými údaji najdete dvě klíčové zkratky SAT a ACT. Podrobně je probereme v některém z dalších dílů, teď nám bude stačit informace, že jde o výsledky testů, které hrají klíčovou roli pro přijetí na vysokou školu a poukazují zřetelně na akademickou úroveň studentů dané školy. Další údaje pak ukazují, na jaké vysoké školy absolventi dané střední školy nejvíce postupují.

Údaje o akademické úrovni školy ještě jednou. Procento studentů, kteří pokračují na vysokou a SAT a ACT skóre podle jednotlivých položek testů. Plus rozbalený žebříček vysokých škol, kam absolventi odchází.

NICHE vám prozradí i informace o kulturním programu a bezpečnosti školy.

Procento studentů, kteří bydlí přímo v kampusu školy a údaj o procentuelním zastoupení mezinárodních studentů.

Počty studentů a vyhodnocení různých anket. Tady je opět vidět vysoké číslo spokojenosti rodičů i studentů se školou.

Poměr studentů a učitelů. Ankety hodnotící učitele.

Něco málo o aktivitách na škole mimo školní lavice.

Hlas lidu, hlas Boží. 

Tohle vás bude asi hodně zajímat. Roční školné (Yearly Tuition) a roční školné s náklady bydlení na kampusu (Boarding), procento studentů s nějakou finanční výpomocí (Received Financial Aid) a průměrná výše finanční pomoci (Average Financial aid). Penězům se ale budeme podrobně věnovat v některém z dalších dílů. V tuto chvíli jen připomenu naše dobře známé:

Čím lepší akademickou a sportovní úroveň můžete nabídnout, tím lepší podmínky můžete získat.

Na středních školách to sice funguje trochu jinak než na univerzitách, ale už tady může teenager ze své tvrdé práce výrazně těžit.

NICHE vám poskytne i potřebné informace k příjímacímu procesu a další detaily o samotné škole.

Vedle NICHE fungují v USA i další informační portály. Hodnocení Pomfretu si můžete prohlédnout třeba i tady:

www.boardingschoolreview.com

No jo, já vím, že jsem tentokrát úplně vypustil hokej. Když už jsme u toho Pomfretu, vytáhnul jsem ze šuplíku alespoň krátký sestřih z jednoho zápasu Pomfretu mezi USHS-Prep.

A na úplný závěr ještě kousek atmosféry středoškolského hokeje v USA 🙂

Klikněte na obrázek. a pusťte si zvuk 🙂

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *