Sport a studium v USA – Úvodník a přehled soutěží

Veškeré informace a vidění světa v článcích seriálu Sport a studium v USA vnímejte prosím jako perspektivu a zkušenosti rodiče. Jeden potomek (boy 19) aktuálně kroutí v USA třetí rok, z toho první na univerzitě a druhý (girl 14), nebýt koronaviru a nepříjemné dočasné zdravotní komplikace, tak toho času sice funí do roušky, ale klouže přitom spokojeně po ledě také někde na severovýchodě USA. Bude si muset ještě rok počkat 🙂

Jak začít? Informací je moc a díky velikosti USA a neskutečně široké nabídce není jednoduché se zorientovat. Pro začátek tedy jen krátký úvodník a základní orientace v hokejových soutěžích.

Dvoukolejný systém sport + studium, jak je nastavený v USA, je podle mého názoru tím nejlepším, co lze pro rozvoj mladých lidí vymyslet. Jasně, i jeho praktikování může někde místy pokulhávat, ale základy má správné. Jeho podstatu bych jednoduše vystihl následovně:

Pokud chceš v životě uspět, makej na všech frontách. Sport ti pomůže ke vzdělání a studium ke sportu.

S tímhle nastavením maximalizujete šanci na životní úspěch a minimalizujete rizika slepých uliček. Na studijní koleji žádné velké nebezpečí nečíhá, na té sportovní je ale obrovské. Je přesně tak velké, jak malá je šance uspět v profesionálním sportu a sportovní kariérou se spokojeně zajistit na celý život. 

V našich končinách vnímám veliký problém. O nějakém systematickém nastavení nemůže být řeč, sportování a studování spolu nemluví. Rodičové, alespoň se mi to tak zdá, ty vyviklané pražce na sportovní koleji až příliš často ostentativně přehlíží. Možná je nevidí, nechtějí vidět nebo si jen plní vlastní sny a nebude jim vadit, že tak jak za své teenage hvězdy nosí hokejové bágly z auta na zimák, budou jim muset dost možná pomáhat i s ostatním nákladem po celý život. Ještě, že jsme bohatá země a hokej sport bohatých.

Za další velikou výhodu systému USA Sport&Study (všímáte si té nápadité reklamy na mojí nejoblíbenější agenturu k tématu? 🙂 považuji skutečnost, že nabízí prostor opravdu všem. I když se budeme všichni snažit, nemůžeme být všichni nejchytřejší a zároveň nejlepšími sportovci na světě. Dokonce se v celé historii lidstva ještě nikdy nikdo takový neobjevil. A s tím se v USA počítá. Každý má své limity/úrovně/levely, na které se může dostat. Vůle a pracovitost je pomáhají posouvat, ale ač to nezní úplně motivačně, každý má i nějaký svůj strop.

Na tomhle místě bych ještě trochu vyladil výše zmíněnou podstatu výchovného systému USA:

Čím lepší budeš ve sportu a studiu, tím vyšší školné můžeš dostat, lepší univerzitu studovat a lepší sport hrát!

To je oč tu běží! Tady vidím zásadní motor úspěšného amerického sportu. Většina amerických rodičů totiž vnímá sport jako cestu ke vzdělání! 

Nechápete? Ukažme si to v číslech!

Průměrné školné na soukromých (s veřejnými moc nepočítejte) amerických vysokých školách (college, university) je cca 35.000 USD/rok – viz ZDE. Ale pozor! Znáte to určitě z amerických filmů a seriálů. V USA se příliš nemluví o tom, že máte vysokoškolský diplom, ale rovnou ODKUD ho máte, JAKOU školu máte vystudovanou! Vsuvka! Snad už to trochu podobně funguje i u nás. Být personalistou, tak životopisy s diplomy z českých s.r.ó. univerzit pro politky bych strkal když ne rovnou do koše, tak alespoň dospod hromady.

Studia na těch nejlepších amerických vysokých školách (to jsou nejen Harvard a Yale, ale řekněme cca nejlepší stovka z nějakých necelých dvou tisícovek amerických vysokých škol) vyjdou se souvisejícími náklady bratru na 75.000 USD/rok. Celé čtyřleté studium pak na cca 300.000 USD, tj. v aktuálním kurzu cca 7.000 000 Kč. To už je pořádná motivace máknout. Za celé to sportovně-studijní úsilí v dětství tak už v 18-19 letech může mladý šampión inkasovat bonus ve výši 7 mil. kaček! Nemluvě pak o kouzelném vlivu diplomů z prestižních vysokých škol na celoživotní profesní kariéru nebo možnostech uplatnění v profesionálním sportu.

Ale zpět na zem! Podstatou dnešního sdělení je také informace, že výchovný systém USA nabízí nepřeberné možnosti uplatnění VE VŠECH ÚROVNÍCH akademických i sportovních skills. Váš potomek proto nemusí být zrovna aspirant na první kolo draftu ani Sheldon Cooper, aby si našel skvělé místo pro studium a sportování v USA a sám se jen a jen svým úsilím pokusil prodírat do těch nejvyšších možných pater.

Pojďme se teď konečně trochu podívat přímo na hokejové možnosti. Základní přehled nejznámějších amerických hokejových soutěží najdete na této stránce EliteProspects.

My začneme rovnou u stropu.  Mezi top tři možnosti hokejových soutěží pro juniorský věk za mořem zařadím i kanadskou CHL, částečně hranou i v USA, která však už nemá pranic společného se studiem, takže o ní jen pro úplnost. CHL je nejlepší juniorskou soutěží na světě. Ale POZOR! 

CHL je považována za profesionální soutěž a jakmile jednou vstoupíte do jejích vod, ztrácíte možnost zahrát si americkou univerzitní NCAA.

Žebříček amerických univerzitních soutěží podle výkonnosti:

Vrcholem americké dvoukolejné výchovy je NCAA. Její nejvyšší dvě patra a strop amerických univerzitních soutěží tvoří NCAA divize I a NCAA divize III. Rozdíl mezi divizí I a III  je nejen v úrovni, ale zejména v možnostech sportovních stipendií, zatímco divize I je na nich založena, v divizi III hráči sportovní stipendia nedostávají. Přesto je i divize III hokejově velmi kvalitní a hrají ji často školy s vysokou akademickou úrovní. Jednou z nejnadupanějších konferencí divize III je NESCAC, kterou hrají akademicky prestižní menší univerzity ze severovýchovního cípu USA kolem Bostonu.

NCAA hrají hráči vysokoškolského věku tedy 18 – třeba 26 let.

Americké univerzitní soutěže NCAA I a NCAA III mohou hrát POUZE AMATÉŘI.

Ve slově amatér v této souvislosti však vůbec nehledejte jeho někdy pejorativní použití. NCAA je soutěž, kterou prošla třetina současných hráčů NHL a podíl absolventů NCAA v NHL neustále roste! Americký tým na MS U20 je obvykle téměř 100% z NCAA a seniorské týmy s hvězdami a pruhy pro dospělácká MS obvykle zásobují zejména aktuální studenti z NCAA.

Pojmem amatér je tady myšlen status hráče, který nikdy nehrál profesionální soutěž, ani nepodepsal profesionální smlouvu. 

POZOR tedy: Podpisem jakékoliv profesionální smlouvy si zavíráte dveře k hokeji a studiu na amerických univerzitách!

Myslete na to vždycky, když vám usměvavý zástupce klubu s podporou natěšeného agenta budou předkládat k podpisu smlouvu, která v 16 letech vytváří zdání vstupenky do ráje a kulatého razítka pod graf pozitiv a sociálních jistot. 

Pro zajímavost. Obsazení nejvyšších amerických univerzitních soutěží NCAA I a NCAA III podle národností ukazují následující přehledy. Z nich se dá vyčíst mimo jiné:

  • Pro Amíky je NCAA jasná volba no.1. 
  • Americké univerzity studují a léta sportovní dřiny na nich rádi zúročují i Kanaďané. 
  • Přestože mají i skvělé domácí nabídky, výkon systému USA Sport&Study využívají celkem hojně i Švédové a Finové. 
  • Rusové jsou patrioti a do studií se taky příliš nehrnou. 
  • Lákadla americké nabídky překvapivě hojně objevili Lotyši. 
  • Češi doma nemají sice nic pořádného, ale trápit se školama? To radši od 16 let usilovat o tu naší první národní s několika zvučnými jmény na sklonku kariéry a k tomu se někde dohodnout na bezbolestném zisku středoškolského glejtu, ideálně na světoznámé střední odborné hokejové někde na Kladně.

Hráči v nejvyšší univerzitní soutěži NCAA I v sezóně 2019/2020

Hráči ve druhé nejvyšší univerzitní soutěži NCAA III v sezóně 2020/2021

Další vrcholnou soutěží v USA je americká juniorka USHL. V té hrají hráči od 16 do 21 let. Na rozdíl od nejlepší kanadské juniorky CHL je povážována za amatérskou a hráči ji často berou jako nejlepší výtah především do univerzitní NCAA. 

Kvalitu USHL dokládá i počet draftovaných hráčů do NHL. V roce 2019 bylo draftováno z USHL 50 hráčů.

Hráči v USHL v sezóně 2019/20

Pokud bychom chtěli nějak porovnat CHL, NCAA a USHL, pak si třeba pojďme pohrát s pár čísly.

Do letošního play-off NHL 2020 (24 týmů) naskočily následující počty hráčů, kteří prošli zmíněnými soutěžemi:

368 CHL, 200+ NCAA, 156 USHL

Někteří z nich prošli více soutěžemi, neboť jak výše uvedeno jest, USHL je líhní jak přímo pro NHL, tak zejména pro hlavní cíl Američanů – NCAA.

Pro zajímavost:

Článek s porovnáním NCAA a CHL

Přehledné údaje k cestě přes USHL do NCAA – více než 95% hráčů USHL dostane nabídku ze škol NCAA

USHL sice není přímo propojena se školami/studiem, nicméně studium rozhodně neopomíjí ani tady. Soutěž se ráda profiluje jako nejlepší cesta právě do NCAA, což dokládá tenhle pěkný ACADEMICS GUIDE USHL, který pro své hráče USHL vypracovala.

Vedle USHL pak skvěle fungují v USA další juniorky nižších úrovní, např. NAHL, USPHL, NCDC a další. Nicméně opět se nenechte mýlit, často jde pořád o pořádně kvalitní soutěžení. Podívejte se například na následující skvělá čísla NAHL ze sezóny 2018/19!

NAHL by the numbers in 2018-19

  • 335 NCAA commitments (and counting) in 2018-19
  • 224 NCAA Division I commitments
  • Over 500 NAHL alumni played NCAA Division I hockey in 2018-19
  • 32% of NCAA Division I freshmen in 2018-19 were NAHL alumni
  • 7 NAHL alumni were named as NCAA Division I All-Americans
  • 61 NAHL alumni played in the NHL in 2018-19
  • Over 90 players with NAHL ties attended NHL Development Camps

Pokud uvažujete o Americe, a třeba i s těmi nejvyššími hokejovými i studijními ambicemi (NCAA), je podle mě vhodné začít už na střední škole (high school). Upřímně neznám osobně zblízka žádný případ borce, který by do univerzitní NCAA naskočil rovnýma nohama přímo z Čech bez nějaké předešlé americké zkušenosti.

Zajímavou variantou pro středoškoláky, a tou nejblíže podstatě USA Sport & Study, je hrát hokej přímo za střední školu (high school). Americké high schools totiž často nabízí zkušenost podobnou té univerzitní, tj. škola, hokej i bydlení přímo v kampusu střední školy. Za mě to má spoustu výhod. Nemusíte se bát, že váš potomek skončí někde ve sklepě u nepovedené hostitelské rodiny a bude mít hlad. Život v kampusu ho naučí samostatnosti (naučí se prát, žehlit a pokud budete mít velkou kliku i uklízet), díky neustálé interakci se spolužáky se rychleji a lépe naučí jazyk, přivykne místním reáliím a v neposlední řadě si můžete být jisti, že bude mít pěkně nabitý režim od rána do večera! Tuhle cestu jsme zvolili i my, proto ji znám nejpodrobněji, a tak v některém z příštích dílů rád přinesu podrobnosti (týdenní i denní rozvrhy a další konkrétní zajímavosti).

Úroveň středoškolských týmů je poměrně různorodá. Jinak vypadá středoškolský hokej na Floridě a jinak kolem Bostonu. Některé školy berou hokej velmi prestižně a mají skvělé týmy. Příkladem budiž třeba Shattuck St. Mary’s (SSM) high school, která se může pochlubit třeba “jen” těmito údaji:

K tomu navíc SSM nabízí i skvělou akademickou úroveň!

U středoškolských týmů je velmi důležité zjistit si informace, jak tam hokej vypadá. Klíčová je lokalita a přístup školy k hokejovému týmu. Zda škola bere hokej jako prestižní záležitost nebo jen doplňuje široké portfolio školních aktivit.

Přehled středoškolských soutěží podle EliteProspects

V loňském roce jsem měl blíže možnost sledovat USHS-Prep. Soutěž středních škol na severovýchodě USA kolem Bostonu. A nebylo to vůbec špatné. Většina týmů měla ve svém středu pár adeptů NCAA divize I, ty nejambicióznější potom třeba i půlku týmu. Pro představu, v sezóně 2019/20 bylo jen přímo z divize USHS-PREP draftováno do NHL 9 hráčů! To bylo přesně o dva více než z celé České republiky 🙂

Poslední zmínku k soutěžím věnuji klasickým “travel” týmům, jak je známe z amerických žákovských soutěží. Tedy týmům s označením AAA, AA, A, B. I tady se dá hrát velmi kvalitní hokej. Školu si ale musíte najít sami. Zajímavost: Vrchol týmů AAA vidím někde v kategorii U16 AAA, ve starším věku přicházejí pro hráče už lepší lákadla jako USHL, NAHL nebo i některé HS týmy.

Na závěr ještě poslední perlička. Všimli jste si, že v posledních dvou draftech 2019 a 2020 se mezi českými úspěchy objevilo vždy jedno u nás méně známé jméno? 2019 to byl Tomáš Mazura – draftovaný právě z USHS-Prep a letos Jakub Dobeš – draftovaný z NAHL resp. USHL. Ani jeden z nich se neobjevoval v českých mládežnických nároďácích, přesto především díky americké cestě uspěli na draftu NHL …

… Pokračování příště

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *