Spartak Moskva vs. Křídla Sovětů (U12, R2001, S2011/2012)

Píše se rok 2011 a hraje se moskevské derby mezi Spartakem a Křídly Sovětů. Takhle nějak válí kategorie U12 – 6. třída, ročník 2001 v Rusku.

6 Responses

  1. cshockey napsal:

    Uff, to to trvalo 🙂

  2. Pavel napsal:

    Tento váš článek je výborný a mluví mi z duše http://www.cshockey.cz/blog/prilis-brzka-specializace-na-hokej . Asi jsem skutečně nepochopil vaše záměry a komentoval video o letcích z Letňan ukvapeně a nepřiměřeně. Ale nedivte se, v dnešní době 8-letých ´megastar´ a nesoudných rodičů, jsem měl jaksi potřebu si vylít srdíčko. Vidím, že na nesprávném místě.
    Všiml jsem si, že máme společný pohled na soudobý nešvar a tím je vytváření sportovních individualit namísto týmových hráčů. Toto by nebylo špatné téma. A pěkně zmínit Brendly, Štefany a ostatní vynikající hokejisty, ale velmi těžko se přizpůsobivé týmové hráče. Takových bylo vždycky dost, problém je, že v dnešní době jich vzniká až přespříliš.

  3. cshockey napsal:

    Pane Pavle, já už fakt nevím, jak to napsat, abyste tomu porozuměl. Učiním poslední zoufalý pokus!

    1) Četl jste tento můj článek?
    http://www.cshockey.cz/blog/prilis-brzka-specializace-na-hokej

    2) OPAKUJI, že chlapci z videa trénovali v té době 3x týdně 1 hodinu hokej na ledě + zápasy o víkendu!!! Žádné individuály a jiné tréninky mimo klub!!! K tomu každý dělal v nějakém jiném sportovním klubu jeden i více jiných sportů – tenis, fotbal, cokoliv. Organizovaně jsme jim společně tuším někdy v té druhé třídě zajistili ještě na taekwondo (viz jedna z fotek v galerii z minuleho prispevku).

    3) Často jsme, kdo chtěl, s nimi společně jezdili i na různé jiné sportovní výpravy (hory, voda, fotbalové zápasy, … Opět viz fotogalerie z minulého příspěvku.

    4) Chlapci tedy zvládali skvěle celou škálu sportů a pohybových aktivit!!! Hokeji věnovali MNOHEM MÉNĚ času, než ti, kteří obíhali už tehdy kromě klubových i individuální tréninky!!! A nesrovnatelně méně času s tím, co se děje s dětmi mimo kluby dnes, kdy bez hokeje i mimo klub už snad není skoro nikdo!!!
    http://vimeo.com/12156086
    http://vimeo.com/22520192
    http://vimeo.com/12155785
    http://vimeo.com/22364168

    5) Někdy na jaře na konci třetí třídy jsme začali i pár organizovaných letních hokejových příprav. Jednu mám i natočenou 🙂
    http://vimeo.com/11503323

    A pokud Vás ani toto nepřesvědčí, tak snad už jedině http://vimeo.com/62594437

    A proč Vám to sem takhle servíruju? Inu proto, až zase nějaký velmi dobře informovaný rodič odkudkoliv nebo nějaká znalá pražská maminka budou šířit zaručeně pravdivé zprávy o přetěžování dětí 🙂

    Ujišťuji Vás, že o takovém časovém fondu při jiných sportovních a jiných aktivitách než na ledě, by se mohlo už tehdy jiným hráčům jen zdát, natož dnes!!!

    Ještě jsem se kvůli Vám rozhodl sepsat nový příspěvek s názvem Méně, ale intenzivně!

    Howgh – dejte jiné téma! 🙂

  4. Pavel napsal:

    pane Hesi my dva si nerozumíme. Tréninky co jsem zhlédl na vašem videu jsou vynikající a i hráči jsou velice šikovní. Celou dobu mluvím o tom, že nám ujel vlak v rychlosti, hbitosti, koordinaci (všeobecné nikoliv hokejové) a všeobecné pohybové zdatnosti. Toto není chyba trenérů, ale zejména rodičů a školních rádoby tělocviků.
    Chybou trenérů je, že na tuto situaci vůbec nezareagovali. Kdysi děti běhaly, skákaly, lozily všude možně, ale hlavně hráli spoustu her od rána do večera. Dnes je doba jiná, děti ven nechodí a hry hrají tak leda s konzolemi. A co na to trenéři? Stále dokola to samé: kužele, technika, bruslení, stereotyp, dril.
    Když se podívám na Váš trénink, bravo, tak by to mělo vypadat, ale bohužel pouze tyto tréninky z dětí výborné hokejisty neudělají. Píšete o mimo hokejových aktivitách. Výborně. A já se vás zeptám, umí alespoň některý z vašich kluků udělat kotoul dozadu, hvězdu, pomalý přemet…hraje některý z kluků závodně i jiný sport jako např. basket anebo fotbal. Asi těžko.
    Kdysi malí hokejisti neuměli ani čtvrtinu toho co uměli vaši kluci v 9 letech a přesto se z nich stali hráči NHL. Ale uměli spoustu jiných sportů a byli velmi obratní. Ano doba byla jiná, příznivější pro sportovní vyžití. Ale proč dělat z dnešních dětí megahvězdy mezi 10-letými? K čemu to je? Vždyť dopadnou jako mladej Zacha. V 10ti hvězda, v 16ti stagnace. Skutečně si myslíte, že je to ta správná cesta?

  5. cshockey napsal:

    Ach jo 🙂 Vy sice rýpete, ale mám pocit , že na zcela špatném místě. Nechápu, kde berete své mylné soudy, aniž byste si zjistil více informací. Já Vám je tedy zkusím dál předkládat. Znovu a znovu Vám opakuji, že jsem zastáncem multisportovní výchovy a kluci také dělali co nejvíce sportů. Prohlédněte si pozorně následující fotogalerii, kde najdete stejné děti samozřejmě na hokeji, ale také ve fotbalovém týmu, na lyžích, při tenisu, florbalu, karate, potápění, lezení, jízdě na čtyřkolkách, na raftu, vodním skútru a řadě dalších sportovních aktivit – http://www.flickr.com/photos/jahe11/sets/72157623097650559 Ti kluci uměli všechno a neměli nejmenší problém si zahrát jakýkoliv sport! Když například vlétli ve svém fotbalovém zápase v roztrhaných dresech Sokola Trója proti značkové a trénované Admiře, smetli ji 11-0 jenom svým pohybem, aniž by uměli pořádně technicky kopnout do balónu, což potvrdily pozápasové penalty 0-6 🙂 Netuším, jak jste přišel na to, že kluci byli neobratní! Naopak, byli na bruslích obratní ažaž a chytří alibisté opět vyčítali, že netrénují rozfázovaně a pomalililinku techniku bruslení a poskakují na bruslích 🙂 Prosím Vás pěkně, prohlédněte si těchto několik dalších videí:
    1) zápas U9 a komentujte, zda hráčům chybí rychlost, hbitost a obratnost
    http://vimeo.com/20340279
    2) trénink 6-7 let a podívejte se, zda rozvíjí či nerozvíjí rychlost, hbitost a koordinaci
    http://vimeo.com/8938142
    3) trénink 9 let to samé
    http://vimeo.com/16783919

    A co se týče těch Amíků a Kanaďanů. Jak jsem vám psal, ONI PRÁVĚ LEHCE TĚM TADY „ZÁZRAČNÝM“ UŽ TEHDY LEHCE STAČILI A BYLI I LEPŠÍ!!! To je to podstatné sdělení!!! O tom, kde budou v 16-ti letech nemá smysl polemizovat, to vidím teď, kde jsou, když si je před několika lety přebral ten správný systém.

  6. Pavel napsal:

    pane Hesi, dovolím si volně pokračovat v naší diskuzi a to poukázáním na toto ´ruské´ video. Takto nějak by měl vypadat mládežnický hokej. Rychlost, živelnost, intuice a taky spousta chyb a nedostatků. V čem vidím podstatný rozdíl mezi ruskými a našimi stářníky je hbitost. To je do očí bijící. Jistě, rusi mají jinou základnu, ale i z přiloženého videa je patrné jací hráči v ruské mládeži dominují. Totiž rychlí, hbití s výbornou koordinací. V Česku není takový výběr, ale i z toho mála co je k dispozici upřednostňujeme neobratné typy jenom z toho důvodu, že momentálně lépe bruslí než jejich spoluhráči.
    Navíc těch málo kluků posbíráme v 5 letech a učíme je hrát dospělý hokej (viz vaše video o letcích z Letňan). Tento styl výchovy hokejisty byl dost populární v Kanadě. Ale už dnes se v Kanadě přechází na americký výchovný systém. Systém kdy se mladým hráčům už od malička doporučuje více sportů a konkrétně amíci většinou kombinují hokej s americkým fotbalem. Už do nejútlejšího mládí tito kluci trénují kotouly, pády, přemety a vše pěkně v rychlosti a soutěživou formou.
    V 7 letech by na ty vaše letce nestačili, ale v 16ti je povozí na kolotoči a zadarmo.
    Nechci vás kritizovat, protože dobře vím jak se dětem věnujete vy i váš bratr. Ale nedá mi to do Vás tímto způsobem aspoň trochu rýpnout.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *