Pozdrav z Michiganu a pár slov o NTDP

Z amerického Ann Arboru dorazil do CS Hockey hokejový fotopozdrav. V pondělí 6. října se tam odehrálo velmi zajímavé utkání mezi týmem místní University of Michigan a americkým národním týmem U18, který má své zázemí v Ann Arbor Ice Cube. Univerzitní tým zvítězil 7-4.

Utkání byl přítomen evropský zástupce Legacy Global Sports Lukáš Havlíček a přislíbil zajímavou reportáž nejen o univerzitním hokejovém životě v Michiganu. Jako malou upoutávku si můžete prohlédnout fotografii zaslanou přímo z univerzitní haly Yost Ice Arena, kde se utkání odehrálo. Pěkná školní tělocvična, jen co je pravda 🙂

IMG_3974

Prozatím si pojďme něco říct o americkém programu pro mládežnické národní týmy U17 a U18 NTDP – National Team Development Program.

V roce 1996 USA Hockey zahájila revoluční iniciativu NTDP, pro kterou zvolila zázemí právě v Ann Arboru v Michiganu. Program NTDP tak letos vstupuje do své 18. sezóny. Jeho cílem je připravit ty největší mladé americké hokejové naděje pro budoucí účast v národním týmu a pomoct jim uspět v jejich budoucí profesionální hokejové kariéře. Úsilí je NTDP věnováno jak té nejvyšší hokejové úrovni, tak rozvoji celé lidské stránky hráčů i mimo led s důrazem na vzdělání.

Program NTDP zahrnuje dva týmy U17 a U18. Tým U17 hraje během sezóny se špičkovými staršími soupeři po celých Spojených státech a absolvuje také 3 mezinárodní akce. Plán U18 zahrnuje zápasy se soupeři NCAA, USHL a rovněž 3 mezinárodní turnaje.

Ann Arbor Ice Cube poskytuje NTDP špičkové zázemí tří ledových ploch i perfektně vybavených prostor pro off ice přípravu. Důraz v NTDP je kladen na rozvoj dovedností a získávání zkušeností ze zápasů se staršími soupeři.

Fakta NTDP

Založeno: 1996
Místo: Ann Arbor, Mich.
Soutěž: United States Hockey League (USHL)
NHL Draft: 246 hráčů vč. 51 hráčů zvolených v prvním kole
První volba: Patrick Kane (Chicago, 2007), Erik Johnson (St. Louis, 2006), Rick DiPietro (NY Islanders, 2000)
NTDP v NHL: V sezóně 2013-14 našlo uplatnění 69 absolventů v 26 týmech NHL.

Týmy USA složené především z hráčů NTDP získaly medaile na mistrovství světa U18 v letech 2002, 2005, 2006, 2009, 2010, 2011, 2012 a 2014. V roce 2004 se vůbec poprvé v historii staly USA mistry světa v kategorii U20, kdy stejný úspěch zopakovali ještě v letech 2010 a 2013, v roce 2011 pak získaly bronz.

Ohlasy

„NTDP byl pro mě znamenal zlom v kariéře a výrazně mi pomohl k dosažení životních cílů. A to nejen na ledě, ale i mimo něj. Škola je na špičkové úrovni a příležitost reprezentovat svou zemi je nejlepším pocitem pro všechny sportovce ve všech sportech.“ – Jack Johnson, Columbus Blue Jackets

„Program NTDP na ledě i mimo něj je to, co jsem potřeboval, abych byl hráčem, kterým jsem dnes.“ – Ryan Kesler, Vancouver Canucks.

„Nejlepší místo, kde máte jako junior šanci se zlepšit a rozvíjet, je NTDP“ – Phil Housley, trenér Nashville Predators

„Svůj čas v NTDP jsem si opravdu užil.“ – Patrick Kane, Chicago Black Hawks

User Rating: 5.0 (1 votes)
Sending

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *