Zbavte se přestupových tabulek

Než padnou přestupové tabulky a věřme, že 17. listopad totalitní tabulkové éry se nezadržitelně blíží, přináším zatím jediné rozumné nápovědné řešení, které mohou rodiče začít realizovat okamžitě.

Bohužel se příliš netýká nás, kteří jsme již v otrokářském systému léta pevně etablováni s potomstvem ve vyšších kategoriích. Na soudržnost a jednotu odvážných rodičovských povstání totiž po zkušenostech nevěřím a tak „naše rodičovská hokejová generace“ je odsouzena jen k planému plkání v útrobách stadionů, které při první příležitosti přímé konfrontace přechází v zaryté mlčení doprovázené soustředěným pohledem do země. Někteří z útrobových statečníků navíc nesouhlasné plkání na tribuně dokáží v klíčových setkáních nebo sebeprosazujících kabinetních řiťolezeckých výstupech dokonce přetvořit v nadšené přikyvování všemu, co jejich potomka posune byť jen o schůdek nahoru v trenérově oblibě. V tomhle je to naše společenství po dlouhá léta tak nějak smutně pořád stejné.

freedom

Na základě vypracované právní analýzy jsem bohužel skeptický k úderům do stolu miss fotbalové sympatie Markéty Haindlové, neboť jak ÚOHS, tak Soudní dvůr Evropské unie se již právní relevancí odstupného zabývaly a tak musíme spíše doufat ve snahu Marka Černoška a její nakažlivost.

Jediné, co tak lze dělat ihned, se tedy tak jako dějinnné listopadové události týká především „studentů“ hokejové scény a tedy rodičů začínajících hráčů nebo těch, kteří do systému nasazují druhého, třetího, čtvrtého či x-tého potomka.

Ať jsou totiž řády jakékoliv, nic nebrání tomu, aby rodiče hráče uzavřeli s klubem individuální smlouvu, ve které se klub zaváže odstupné nepožadovat, resp. svého nároku se vzdá. Ta se bude těžko prosazovat v momentě, kdy máte už krásnou fotku s chybějícími předními zuby na existující klubové registraci. Ale v momentě, kdy jste ještě bez registrace ve fázi vábení klubů a téměř všude funguje staré dobré „když ptáčka lapají“, máte šance výrazně větší.

Dotace na hráče, příspěvky klubu nebo jen potřeba složit tým do dané kategorie, to jsou důvody, proč by klub mohl být ochoten na dohodu eliminující pozdější odstupné kývnout. Pokud se v tenhle moment ještě dokážete dohodnout s ostatními, kteří vedle vás utahují roztomile malé brusle a srdce jim přitom buší takovým nadšením z toho, že kluk nebo holka právě odhodili tlačící hrazdu, že by nepoučeni v euforii byli ochotni slepě prvním podpisem upsat duši ďáblu, pak máte velikou šanci se později nad diskuzemi o jakémsi nevolnictví jen pousmát.

Stejně tak můžete učinit, pokud přecházíte někam do nového klubu, který o vás jeví horentní zájem. Ten zájem si můžete prověřit právě návrhem dohody o vzdání se nároku na případné budoucí odstupné a uvidíte.

Hodně štěstí!

User Rating: 5.0 (3 votes)
Sending

8 Responses

  1. Jehlička napsal:

    To Kvapil: Proč by to mělo být zadarmo, ve světě kde se vše a všechno platí. Byla to myslím dobrá myšlenka a byla by to dobrá služba. Jenže víte jak to je, na tribuně každý hrdina a když má rodič a dítě problém, tak v tom zůstane sám a celá tribuna hrdinů se otočí zády. Nebudu komentovat, dobře vím jak to funguje :-))). Jsem rád, že tato zkušenot je dávno za náma. Těch 35 dětí mi je líto, ale kolik z těchto 35 rodičů se hlásilo do organizace CUHLH? Myslím že ani jeden! Protože tehdy žádný problém netýkal jejich dětí. Sjednotit rodiče je dle mého názoru nemožné, neboť jak sem si všiml je v hokeji docela velká nevraživost. Rodiče sprostě kričí na jiné děti a v mnoha případech mám pocit, že si dost lidi nepřeje navzájem nic hezkého.

  2. Jiri Kvapil napsal:

    To Radek: Takova asociace (CUHLH) musi mit podporu tech, za ktere se chce postavit. Pokud , jak je v Cechach zvykem, vetsina ceka az jak to dopadne, tech cca dvacet lidi to nevytrhne.
    To Jehlicka: A k tem poplatkum, usmevna zajimavost. Pan Zacha nechtel povinne poplatky zadne, jen dobrovolne. Muj navrh byl 200Kc. Argumentem bylo , ze kdyz je neco uplne zadarmo , nebudi to duveru. A dve stovky jsem si myslel, ze vsichni rodice bez mrknuti oka daji, ponevadz do hokeje nasypali nezmerne vice 🙂 A ta dvoustovka mela kryt naklady na domenu, kancelarske potreby a hlavne pripadne financovani pravnich sluzeb.

  3. Jehlička napsal:

    O projekt asociace rodičů se pokoušel Pavel Zacha. Celý projekt skončil krachem, neboť dle info od PZ měla část rodičů pocit, že při poplatku 200,-Kč/měsíčně na tom někdo zbohatne a myslela si, že PZ bude charitativní organizace, která bude obíhat kluby za své a vyjednávat změnu podmínek.

    To je vše co o tom Vím. Více asi na PZ.

  4. Radek napsal:

    http://sport.aktualne.cz/problem-tabulek-35-deti-nesmi-hrat-a-svaz-nevi-co-s-tim/r~70b5d0f6710111e497f0002590604f2e/

    Takhle funguji svazova pravidla… nuti deti a jejich rodice setrvat u jejich otrokarskeho klubu, jinak maji od svazu zakazano hrat mistrovske zapasy.

  5. Radek napsal:

    http://sport.aktualne.cz/tabulky-konci-kariery-hracu-v-cesku-resi-je-evropska-komise/r~64884d80709911e4bdad0025900fea04/

    Pan Cernosek vede hracskou asociaci (pro hrace extraligy a mozna i 1.ligy, tedy placene profiky, ne pro hrace-deti, resp. jejich zakonne zastupce) a pry tema tabulek se svazem diskutuje… nekolik rodicu zakladalo asociaci hracu a rodicu (po vzpoure rodicu dorostencu v Pardubicich, kdyz jim rozdali smlouvy a zakazali i trenovat) – nevite, kde je jim konec? (jen si vyjednali neco pro sebe a sve syny?) …kdyby umela takova asociace zorganizovat nekake „protesty hracu a rodicu“, tak by mohla byt mozna protivahou svazu a klubu, nemyslite?

  6. Jehlička napsal:

    S tímto článkem lze jenom souhlasit. Smlouva s klubem má jenom výhody: 1) Víte, že klub o Vaše dítě má zájem z důvodu hokejové stránky a ne z důvodu obchodní stránky + i tak si přijde na své finančně 2) Jakýkoliv další klub na hostování, nebo beúplatný přestup jež má navázat na předchozí ujednání jedná s Vámi kvůli hokeji. Pokud trvá na uvázání dítěte přestuním řádem, je jasné že klubu nejde o dítě jako takové. Takže pokud se nedohodnete, naopak je to to nejlepší varování proč do klubu nechtít jít.

    A na závěr pokud rodič na samém začátku zabojuje za práva svého potomka, nad přestupním řádem již mávnete rukou. Je to nejlevnější, nejefektivnější cesta za hokejovou svobodou.

    Pan HES jen zapoměl snad napsat, že mnohem jednodušeji lze smlouvu prosadit v menším klubu, kde za nové dítě jsou rádi a pokud bude dítě jednou patřit k těm hokejově nadaným, s kluby jež hrají vyšší soutěže se později lépe dohodnete, neboť klub o Vaše dítě bude stát z důvodu hokejových dovedností a ne tabulkových cen.

    To RADEK: Na slib bych moc nedal. Z osobní zkušenosti vím, jak to nefunguje. Lze na začátku dohodnout cokoliv a jakmile je podepsáno, dohody se lehce zapomínají.

    Individuální smlouva s klubem je to nejlepší, co pro své dítě lze na začátku udělat. V tomto má pan HES pravdu. Dá Vám klidné spaní a dítě zcela vyřadí ze zákulisních sporů.

  7. Petr napsal:

    Užitečné rady, ale příznám, že první odstavec mně naprosto rozsekal……tohle přesně jsem zažil, a po pár nepříjemných otázkách jsem skončil v kategorii „pro trenéra a jeho věrné bratrstvo nepohodlný“ 😀

  8. Radek napsal:

    Tak presne tohle jsem zkusil se tretim synem. Bohuzel, jsem nepochodil (smiril jsem se se sliby, ze budeme mit moznost zadarmo kdekoliv kdykoliv hostovat – doufam, ze to svaz zase nezakaze), ovsem verim, ze“ rodicovska vzpoura“ (k jeji organizaci jsem se nakonec neodhodlal) v teto situaci (pokud je na blizku jiny klub, kam se da dojizdet) mozna muze byt cestou. Minimalne si rodice daneho rocniku ujasni hned na zacatku, co je slibeno a bude pak v budoucnu jasnejsi, jaky postup je nemoralni a alespon trochu slusny.
    🙁

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *