Moderní hokej – Úvod

Do 30. září 2015 mohou hokejové kluby na svaz zasílat podněty k úpravě systému výchovného a výše odstupného. Projekt má vyústit v předložení návrhu řešení na konferenci ČSLH v červnu 2016.

Rozhodl jsem se, že se na tomto webu pokusím připravit seriál vlastních návrhů, které by mohly výchově hokejové mládeže u nás prospět. U jednotlivých příspěvků pak vznikne díky možnosti komentářů i prostor pro širokou diskuzi a připomínky. Třeba si této iniciativy někdo všimne stejně jako kritických příspěvků a nikde není vyloučeno, že může napomoci inspirovat i výše zmíněný svazový projekt.

Příspěvky budou rozděleny do několika dílů (uvidíme, kolik toho stihnu sepsat do daného termínu) a vše přehledně uspořádáno do speciálně připravené rubriky MODERNÍ HOKEJ, kterou pak najdete pod stejnojmenným tlačítkem.

Moderni-hokej

Návrhy se nebudou týkat pouze odstupného/výchovného, ale pokusím se dotknout i dalších témat. Na první dobrou sem teď přidám i návrh osnovy seriálu, která se však může měnit tak, jak budou proudit myšlenky. Takže případné změny vyhrazeny.

  1. Odstupné ANO či NE?
  2. Jak nahradit příjmy z odstupného
  3. Soutěžení v žákovských kategoriích
  4. Moderní systém vzdělávání trenérů
  5. Prácovní nástroje moderního trenéra
  6. Komunikace v hokejovém hnutí
  7. Výchova nejen hokejová

+ třeba i další 🙂

2 Responses

  1. Aleš napsal:

    1. ano (jinak budou hokejoví turisti)
    2. půl na půl s klubem
    3. mladší žáci dva ročníky, starší žáci taky dva ročníky, silné kluby více týmů + vítězové boj o mistra (s tím souhlasím s kolegou)
    4. měli by chodit na pravidelné školení a kempy pro trenéry co si dodělávají a rozšiřují vzdělání trenéra v zahraničí.
    5. to musí přijít ze zkušeností a hlavně opět z kempů a školení moderního hokeje (je třeba používat z každého sportu něco – atletika, judo, plavání, krasobruslení …)
    6. komunikace ano – všichni se všema. Trenéři s kluky, trenéři s rodiči, vedení s trenéry, kluboví funkcionáři s trenéry, vedoucími mužstev i rodiči. Komunikace ano, ale nemám na mysli kamarádské debaty, ale opravdu jak se věci mají. Žádné rukaruku myje. Pěkně valná hromada a někdy i napříč republikou a týmy. Byl jsem jednou na jedné takové schůzi kde byly vedoucí mužstev a trenéři a jednalo se o kde čem – i o škole a podobně.
    7. švára byl profi hráč basketu a teď je trenér juniorů v klubu + ředitel základní školy. Kluky vede nejen ke kvalitnímu tréninku, ale i dává důraz na školu. Posadí i toho nejlepšího tahouna pokud má špatné výsledky ve škole a to máte vidět jak kluci šlapou a co více. Byl to zrovna kluk (cca 18let) co s ním byla máma sama a nevěděla si rady. Na konci roku byl kluk tak rád že má školu dodělanou, že trenéra bral jako nej přítele co mu ukázal cestu.

  2. Petr Horák napsal:

    1. NE
    2. Proč nahrazovat něco, co neexistuje
    3.Mladší a starší žáci, ne čtyři třídy ve dvou kategoriích, dlouhodobá soutěž, větší mužstva klidně i B-týmy, vítězové základních skupin o mistra ČR
    4. Většina trenérů hokej hrála a umí ho, zoufale pokulhávají v psychologii a komunikaci
    5.Komunikace a spolupráce, nikdo neumí všechno a pro rozvoj mladého ráče je nutná spolupráce s atletickými,plaveckými,horolezeckými trenéry, spolupráce s fyzioterapeutem, komunikace především s rodiči
    6.V hokejovém hnutí si především velké týmy musí uvědomit, že bez těch malých nebudou časem ani oni, nemůžou z malých týmů doslova ždímat hráče, kteří se jím hodí a nenabídnout žádnou protihodnotu, všichni si musí uvědomit, že v mládeži musí táhnout za jeden provaz
    7.Nedělat hvězdy z malých dětí, dbát na školní výsledky i docházku

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *