Jaká je v českém mládežnickém hokeji šance na změny?

Tak si to celé shrňme. Evidentně jsme na konci aféry Zachagate, neboť se zveřejněnou osobní minulostí neměl Pavel Zacha st. nejmenší šanci tenhle boj přežít. Aféra zřejmě končí, rozejděte se.

Historicky neexistují ani krátkodobě období, ve kterých žijí jen samí hodní nebo jen samí zlí. Hodní a zlí jsou tu pořád, na některé minulé zlé máme aktuálně potvrzení, na ty současné zatím nikoliv. Vyznat se v hodných a zlých může být však často problém, neboť ti nejzlejší mají nezřídka mimořádnou schopnost se podle potřeby převtělit do těch nejhodnějších. Proto osobní minulost PZ nechť si každý srovná po svém. V tomhle rozpoutaném boji ho však při současném rozdělení hodných a zlých nepochybně diskvalifikuje. Ti, pro něž je nesmazatelný cejch PZ nepřekonatelnou překážkou, mohou s klidem tuhle stránku zavřít. Pokud patříte mezi ty, kteří rádi zkoumají spíše to, co bylo řečeno, čtěte dál.

Celá kauza je hodně zajímavá nejen z hokejového pohledu. Ono vše jde totiž ruku v ruce s celou naší společností. Jaká společnost, takové její dílčí části, tedy i hokejové hnutí.

Malý průzkum celého průběhu aféry v médiích

Nejprve PZ zaskočí svým třaskavým článkem o poměrech kolem reprezentace U20. Forma velmi diskutabilní nicméně na stole leží řada předložených informací minimálně k diskuzi. Mocnější strana je evidentně zaskočená, získává čas a neskrývá údiv nad tím, jak se mohlo stát, že se mediální prostor otevřel tak razantně oponentnímu názoru. Přichází zmatená reakce – indisponovaný trenér, křečovité reakce hráčů a rozhovory s nepřipraveným šéfem svazu Tomášem Králem i šéftrenérem Slavomírem Lenerem. Ty považuji v celé aféře za nejzásadnější, neboť ve své syrové podobě, na kterou nechť si každý učiní názor sám, ukázaly, jak se věci mají a s největší pravděpodobností beze změn budou mít i nadále. No a pak už to šlo celkem rychle, vládnoucí armáda se sešikovala a velmi snadno troufalého soupeře odstřelila. Následuje už jen připravená kampaň (Jdeme správnou cestou, Zacha škodí synovi, Podivný polopravdozvěst) a je to.

Kam se poděla fakta?

Jak už to u nás bývá, to nejdůležitější zůstalo upozaděno. Známe to opakovaně, objeví se odposlechy a předmětem diskutovaného zájmu není skandální obsah, ale daleko více kdo a jak jej zveřejnil. V článku PZ předložil poměrně dost informací, které by stály za diskuzi. Za celou dobu jsem si však nevšiml, že by se někdo snažil přijít s pádnými protiargumenty. Argumentační oponentura svazu se omezila v podstatě pouze na procentuální odhady lživosti vyjádření PZ a jediný skutečný protiargument vznesla ke zcela nepodstatné jmenovce na reprezentačním dresu. Nic jiného z článku PZ uvěřitelně vyvráceno nebylo.

Je český mládežnický hokej zdravý?

Podle mého názoru není. Proč? Těch věcí je celá řada a jsou dlouhodobě zmiňovány na webu PZ, na tomto webu i celé řadě dalších míst. Za ty nejzásadnější považuji už nastavení základních parametrů, které utvářejí celý rámec systému výchovy hokejové mládeže, pravidla jako odstupné, klubové zákazy a omezení, nastavení soutěží, potírání zdravé soutěživosti nebo absenci uplatňování moderní tréninkové metodiky. Nikde na světě není nic ideálního, to víme všichni, průšvih však je, pokud chybí snaha nebo schopnosti se ideálu alespoň v rámci daných podmínek přibližovat. A to je náš největší problém.

Naši vrcholní hokejoví představitelé se v proběhlé horké diskuzi zmohli pouze na to, že vágně připustili, že ne vše je u nás ideální. Nikdo z nich však nejen že žádný ze zásadních problémů dlouhodobě nepojmenovává, ale dokonce si ani žádný z problémů kritizovaných dlouhodobě i PZ zřejmě vůbec nepřipouští. Krásně je to vidět i na některých z posledních vyjádření v rámci čerstvě nastartované pozitivní propagandy Jdeme správnou cestou nebo reakcích na jasný dotaz ohledně odstupného hrazeného rodiči už u malých dětí v rozhovoru s Danielou Drtinovou.

A bohužel tam, kde se ze strany svazu objevuje snaha, je až příliš okatá absence schopností. Vzpomeňme metodické vedení mládeže nebo i tolik velebený projekt akademií. Tu nejlepší vidím hodně zblízka.

Přijdou změny?

Obávám se, že nikoliv. Pokud si totiž problémy nepřipouštíte nebo nechcete připouštět, těžko budete ochotní je řešit.

Podívám-li se navíc na vyjádření pana Přerosta: „Už nám nedávají tu nejhorší šatnu.“ nebo vyjádření pana předsedy „Do zahraničí odchází méně hráčů.“ a jejich odkaz na vzestupné trendy v mládeži díky těmto a podobným ukazatelům, nemůžu se zbavit dojmu, že svazu také zoufale schází relevantní údaje pro zpětnou vazbu. V systému, který netuší, kolik má aktivních registrovaných hráčů, těžko hledat relevantní údaje třeba o kvalitě výchovy hráčů a jejich pohybu. Např. panem předsedou zmíněné snížení počtu hráčů odcházejících do nesporně kvalitnějších zahraničních soutěží má příčinu i ve snížené poptávce po našich hráčích díky jejich klesající konkurenceschopnosti. Zeptejte se schválně na současný pohled na českou mládež zámořských skautů. Navíc kolem sebe vnímám třeba i nebývalý trend nárůstu odchodů hráčů nejen top výkonnosti, ale všech výkonnostních úrovní už ve velmi útlém věku. Tedy poměrně masivní exodus členské základny, který by svaz měl nepochybně také zajímat, vždyť nesdružují jen cca 200 uváděných reprezentantů.

U současných činovníků i z výše uvedených důvodů proto šanci na zásadní změny bohužel nevidím.

Spasitel

Bohužel nevěřím ani v nečekaný příchod spasitele. Osobní cíle, se kterými vstupoval do hokeje třeba současný předseda, nejsou složitě identifikovatelné a zůstávají nadále silnou motivací k zaťatému drápku. Zmíněná naganská nesmrtelnost pana šéftrenéra, jemuž nelze upřít snahu, ale s ohledem na projevované schopnosti by mu mnohem více slušela spíše diplomatická než výkonná funkce, je zřejmě také neprůstřelná. Nadějná, kdysi nebývale příkladně hokeji oddaná, reprezentační generace se už třeba počínáním své ikony a jednoho z potenciálně nejnadějnějších Albiho Reichela začíná pomalu sama také diskreditovat a přizpůsobovat zavedeným pořádkům. A naše světové hráčské kapacity s obrovskými zkušenostmi z nejvyspělejších hokejových končin si nechtějí se současným prostředím zjevně zatím příliš zadat a omezují se maximálně na práci na úrovni klubů. Takže není moc kde brát, bohužel.

Preventivní přiznání

Z preventivních důvodů závěrem uvádím, že jako bývalý registrovaný člen mládežnického hokejového klubu Sparta ČKD Praha jsem byl v 80. letech po dobu působení v tomto klubu dost pravděpodobně současně i pionýrem, neboť to asi patřilo k sobě, ale nevím, nezjišťoval jsem. Třeba to někdo někde najde přesně. Že bych měl doma modrou košili a červený šátek si nevzpomínám, ale pamatuji se, že jsme jednou byli s celým týmem v neděli na nějaké sběrné brigádě. Lidé na Praze 7, kam jsme chodili do školy, vyházeli před domy nepotřebné věci a my jsme je pomáhali nakládat na projíždějící náklaďáky. Bohužel jsem si tehdy odložil svůj převlek čítající i jednu zahraniční mikinu značky Adidas dovezenou z hokejového zájezdu do západoněmeckého Landshutu do igelitky, kterou někdo v tom shonu naložil omylem také na náklaďák s odpadky. Celé odpoledne jsem pak strávil prohrabáváním skládky v Chabrech, kam byl odpad vyvážen. Ale našel jsem!!!

User Rating: 5.0 (6 votes)
Sending

51 Responses

  1. Honza napsal:

    Správně pane Jaromíre. Tabulky se musí zrušit, jako je tomu všude jinde, mimo bývalého Československa.
    Jsou v rozporu s českými zákony? Se zákony evropské unie? S naší ústavou? S listinou základních lidských práv a svobod? S čím ještě?
    Tak pryč s nimi!!!

  2. Jaromír napsal:

    to Ivo:
    Moc dobře nechápu,jak to stále myslíte.To,co se tady kritizuje v převážné části,je to,že pokud hráč přestoupí, platí tabulkovou hodnotu rodiče z toho důvodu,že kluby do kterých chtějí přestoupit řeknou,že na to nemají peníze!Uváděl jsem tady případ rodiče,který zaplatil 150.000,- Kč za přestup do jiného klubu jen proto,že chtěl jít do lepšího klubu a ten lepší klub mu řekl:Ano my máme zájem,ale bohužel nemáme peníze.Tím lepším klubem navíc byla akademie ČSLH.Jak si představujete,že by toto měl svaz řešit?Svaz to vyřeší tak,že řekne rodiče to platit nemají,nový klub nemá peníze a v tom původním klubu přece může hrát,tak kde je problém?Problém je totiž v tom,že je rodič raději ochoten to zaplatit,než nechat kluka v původním klubu,kde je jim úplně jedno,co z něj bude.Pro ně je jen důležité udržet stav na to aby mohli hrát soutěž a aby na základě toho dostávali dotace a žili!

  3. ivo napsal:

    Ale o tom se s vámi nikdo nepře :).
    Jen je potřeba právě z toho důvodu, z jakého tento sport děláte si uvědomit jednu zásadní otázku, a to jak dalece chápete přístup Váš ke kolektivnímu sportu a kolektivnímu sportu svazovému, klubovému.
    Je to jen o Vašem přístupu a Vašich možností. Ano, někdo si radši koupí denně krabičku cigaret či dvě, a radši ty peníze, třeba i 3000 Kč měsíčně (36000 ročně) prohulí a ještě tím svým dětem otráví život… A jiný je do toho dítěte radši dá.
    Ale Vás přístup se zcela vymyká naprosté části populace, tedy nemůžete pak tvrdit, že jste spokojený protože systém je tak správně nastavený. On takhle nastavený není a ani pro masovost být nemůže.

    Ale v podstatě jsme zcela mimo základní, a to vliv odstupného právě na ty masy rodičů, kteří si nemůžou při vší vůli dovolit vyplácet vlastní děti, notabene když k tomu ani nesmí docházet za předpokladu, že čslh jenom tím že bude tvrdě vyžadovat plnění stanov řádů po svých členech.

    Vždyť pro mě za mě, ať si tabulky zůstanou, ať jsou třeba i dvojnásobný, ať promítnou daleko víc kvalitu práce jednotlivých spolků! Klidně a sem s tím!

    Ale není možné, aby interní finanční nároky mezi spolky šli na vrub toho jednoho konkrétního kluka, jeho rodiče. O to tady z principu přeci celou dobu jde!
    Nemám problém, když si můj spolek za mého kluka od jiného spolku, kam přestoupím, zinkasuje jakési odstupné za to, co do něj ten původní spolek vloží. Ale sakra ať si to řeší mezi sebou, mě jako rodiči to musí být ukradený!!! Nemůže přeci nikdo brát si mě, rodiče, nebo mé dítě jako rukojmí.

    A v tomhle právě svaz zcela rezignoval na svoji úlohu. V řádech ani stanovách po právu o tom, že musí rodiče platit, nic není. V tom se shodnu klidně abez problému s kýmkoliv, včetně s panem Králem. Ale pak je třeba si položit otázku, když to tedy ve stanovách a řádech není, jak je možné, že ve skutečnosti se to děje?

    Pak hold to znamená, že za každým takovým případem je pouze a jedině sprostý podvod té konkrétní jednoty, spolku. Podvod na stanovy, podvod na řády, podvod na zákony. A co svaz udělá? Řekne, že to neexistuje, že ročně řeší pouze 6 případů, kdy kvůli odstupnému je nějaký problém… Možná, budiž… Však většina radši zaplatí jménem nového klubu, nebo končí… A protože se bojí vystoupit, v obavě z pomsty, máme tu situaci, jaká tu je.

    Co například jenom z přestupního řádu vypustit jednu větu, a to tu, že dokud není za ml.hráče zaplaceno odstupné novým klubem, tak hráč nesmí nastoupit? A svaz, jako zastřešující obou klubů ze své pozice a moci už tento problém bude řešit interně s nimi? Mě je jedno jak, ale třeba i tím, že nový klub, pokud se nedohodnou, bude muset odstupné zaplatit a pokud na to nebude mít, tak se to zaplatí z peněz, které by jinak na toho hráče v budoucích letech dostal od svazu? ale těch možností je sakra hodně a v podstatě by mě to mělo být jedno. Je to čistě věc svazu a konkrétních klubů.

    A o to tu celou dobu jde – začít vynucovat plnění stanov a řádů samotnými kluby, s tím, že minimálně u mládeže nebude klub uplatňovat ta ustanovení řádů, která jsou pro mladý tak či tak neúčinná z pohledu zákonného pořádku české republiky.

    Vždyť v důsledku, o co tady vlastně jde, pokud se zaměřím jenom na odstupné? Tady jde jenom o to, aby p.Král si sedl s VV, řekli si: chlapy, takhle to dál nejde, pojďte, vypustíme z řádů tu jednu pitomou větu a hold pokud se kluby mezi sebou sami nedohodnou, budeme jako smírčí orgán (zase za poplatek do naší kapsy) o těch konkrétních sporech rozhodovat my. No a doplníme řády ustanovením, že řády a stanovy, v souladu se zákony, neplatí v těch částech pro naši mládež, kde jsou v rozporu. A to stačí jen konstatovat a dát na jisto. Hold nad dodržováním teď budeme muset bdít. Ale to jsme už i tak museli dřív, takže do teď měli ležáro, teď budou muset trochu něco dělat“

    A JE HOTOVO, PO 15 MINUTÁCH si můžou jít na pivo do hospody.

    Uvědomuje si vůbec p.Král, že celý tenhle humbuk, rozkol mezi rodiči/kluby/svazem, ta mediální kampaň je jen a pouze o tom, najít si pitomých 15 minut času? A následně hold daleko víc hlídat, aby kluby nastavený pravidla plnili? To nestojí panu Králi blbých 15 minut práce k tomu, aby zastavil tuhle zbytečnou mediální šaškárnu? A podobně jít dál, problém po problému? Ono jich zase až tolik není !!! A dokonce z naprosté většiny není třeba shledat složitá řešení, vždyť není třeba ani měnit řády, stanovy… stačí jen správně řády a stanovy správně aplikovat a hlídat jejich plnění.

    No ale když pan Král to nechce řešit, nevidí, neslyší… Možná by se sakra divil, kdyby si změnil mejkap, jak to v podhradí všechno hezky zvesela bují… 🙁

  4. Jehlička napsal:

    Ivo: Já nejsem ten co má právo kritizovat. Dítě je v klubu kde vše funguje, rodiče tam jsou spokojení a já také. Profesionální trenéři, atd…

    Stejně jako lidé se stěhují za prací, tak se stěhují i za dobrým hokejem.Tak to je ….

  5. Jehlička napsal:

    Ivo: Co mám na to napsat. Každý děláme co můžeme v rámci možností. Hokej je kolektivní sport, který se odjakživa kombinoval s individuálním přístupem, pokud se snažíte poprat o budoucí profesionální dráhu ve sportu.

    Pokdu to máte jako hobby, postačí Vám klubový trenink a klub co je nejbíže k bydlišti. Nehledejte za roční poplatek pár tisíc ročně podmínky co mají kluby v NHL.

    Znám pár klubů u niž tabulky chápu, znám i kluby kde se zneužívají k nátlaku na hráče a rodinu a jsou prioritně využívaný jako dobrý obchod. Osobně se přikládním ke zrušení tabulek i když pár klubů zkrachuje.

    Na druhou stranu jsem přesvědčený, že zrušení tabulek zlepší kon kurenci v klubech, kvalitu poskytovaných služeb, ale také zvýšení měsíčních poplatků ročně o v tisících.

    Proč jsem sem napsal, že jsem spokojen? Protože si myslím, že je také fair napsat, že to v některých klubech dobře funguje. Ne že to je jen černé!

    Dám příklad: HC SPARTA ročník 2005 není špatným ročníkem, ročně se platí asi 20-24.000,-Kč, většina na tréninky nádává, takže významná část hráčů chodí dobruslovat do soukromých škol, které stojí okolo 1000,-Kč/hodinu.

    HC LETCI: Srovnatelná kvalita hráčů, kteří mají menší podíl hráčů co dobruslují mimo klub.

    HC ZBRASLAV: Tam můžete trénovat tolik, že dítě nebude stíhat. Za svůj ročník, za starší ročník. Většina hráčů to má jako hobby hokej, takže často nechodí na trénink, tím pádem není problém se domluvit za stejný poplatek na více ledech. Nečekejte, ale že tým bude vyhrávat … neboť k výhře Vám jeden dva dobří hráči nestačí.

    HC KOBRA a HC Hvězda: Kluby co se snaží v rámci tréninků, moc dětí tam nedobrusluje. Takže klub má hodně průměrných hráčů, minimálně výjmečných. Takže je také tak uprostřed.

    HC SLAVIA: To tomhle klubu jen vím, že je slabší, ale také mohu napsat, že většinu dobrých hráčů má trvale ostarčeno o ročník výše, takže jejich výsledky jsou zcela irelevantní v daném ročníku.

    Takže popsal jsem prahu ze svého pohledu a je otázka, kdo z klubů má nárok na ostupné a kdo ne? Je to hobby hokejový klub Zbraslav, který ovšem umožní hráči luxusní prostor na tréninky a může tam vzniknout jeden, dva výjmeční hráči, když jiní o to nestojí, nebo Klub HC SPARTA, která má v daném ročníku dobré výsledky a rodiče utratí tisíce měsíčně v soukromých školách protože klubové tréninky považují za nedostatečné.

    Nebo Třemošná, kde mají děti v daném ročníku 4 hodiny týdně ledu, suchou přípravu + školní autobus a umožňují hráčům i přípravu mimo klub pokud o to stojí.

    Třeba tady bych řekl, že Tabulková hodnota je na místě (škola, hokejový autobus co zváží děti ze škol na trénink, bus na zápasy, atd…).

  6. ivo napsal:

    to Jehlička: Ano, píšete to sobecky a po pravdě se vůbec divím, když se vás tyto problémy netýkají, že vůbec na uvedené reagujete a ztrácíte svůj jistě drahý čas diskuzí. Diskuzí, která asi slouží z VAší strany k posílení ega?
    S veškerou úctou, Vás, vaši situaci si dovolím přiřadit k minoritní, ale hodně úzce minoritní skupince rodičů, kterým především jejich silná ekonomická situace dovoluje se takto chovat. Nevycházím z údivu, že jste nešel cestou individuálního sportu. Protože to co popisujete, svůj přístup, se zcela vymyká chápání kolektivního sportu a přesně pasuje na individuální…

    Naprostá většina rodičů, která vede své děti ke sportu, a v tomto případě hokeji, je zcela v diametrálně odlišné situaci… I ty nejméně minimální náklady investované z rodinného rozpočtu do sportu jediného potomka takovou rodinu dost silně zatěžuje, natož aby jim mohla finanční situace dovolit chovat se tak, jak jste nastínil.

    Nalijme si čistého vínka 🙂 a nechtějte mi tvrdit, že 99% rodičů by si mohla čistě z ekonomických důvodů dovolit to co vy. O těch řečech že právě proto musí člověk dělat dvakrát, třikrát více, o tom radši pomlčím. Protože i takovou odpověď bych někdy mohl chápat pro většinu rodičů jako plivanec do očí.
    V podstatě patříte do stejného okruhu ekonomicky srovnatelných jako p.Zacha, p.Král, a podb…

    Pěkný den

  7. Jehlička napsal:

    Ivo: Napíši to sobecky, dnes mám vše po čem jsem toužil. První rok hokeje byl krušný, pak to bylo kritické a nakonec se to krásně vyřešilo. Dítko svobodné, kolem něj dobří trenéři i kolektiv, volnost dle mého přáni a rodiče spokojeni :-). Dnes jsem ve stavu, kdy tréninky a možnosti odmítám.

    Sice auto mám trošku více ojeté, ale na to „Sere bílej tesák“.

  8. Jitka napsal:

    Jindřichu!! Nedělej Opavě ostudu!!!

  9. Petr napsal:

    Re Jindřich: pane Jindřichu, svým tvrzením, Česko není Švédsko nebo Kanada, jste mi otevřel oči. Prozřel jsem ze své vlčí mlhy……..Jenom pro Vaší informaci, zkuste si zjistit jak jednoduše lze domluvit spolupráci s fyzioterapeutem,kolik jiných doplňkových aktivit k treninku(plavání,lezení na boulder stěnách, zmíněné cvičení s fyzioterapeuty) lze zajistit v malém okresním městě. Možná budete velmi překvapen jak snadno a velmi levně lze toto všechno zajistit. A věřte mi,že naštvaný rodič nejsem,jelikož jsem už z toho kolotoče vypadnul (byť vcelku nerad a víceméně díky tabulkám,ale s tím, že budoucnost svého syna jsem v hokeji opravdu nespatřoval,jelikož nejsem slepý a pochopil jsem,že hokejová star z něj fakt nebude, pouze ho nebude hrát pro radost v nějaké nižší soutěži). A s těmi dotazy směrem ke svazu, pokud někdo hospodaří s veřejnými penězi a s mými penězi a ještě ke všemu se při snaze je získat zaštiťuje mými dětmi, pak mám právo se ptát proč,jak,nač a zač?

  10. neros napsal:

    to cshockey: Netřeba se nechat zatáhnout do diskuzí s typy tady spíše typem člověka jako je Karel, Jindřich atd.. Oni rozbíjejí diskuzi a mají až úchylnou radost, když se někdo chytne a začne s nimi diskutovat. Je třeba takové pacienty ignorovat. Snad se to rozjede a něco se pro mládežnický hokej udělá. Díky.

  11. cshockey napsal:

    Jindřichu, Karle, Franto v jedné osobě z Opavy, jediná přispívající osobo bez odvahy napsat alespoň platnou emailovou adresu, díky za příspěvky, alespoň není třeba dlouze reagovat a ztrácet čas. Podnikání zdar!

  12. ivo napsal:

    to Jedlička:
    než jsem nadatloval, odpověděl jste 🙂 No tady vidíte, diskutovat nad konkrétními věci na dálku a touto formou je složité, proto věřím, že až nastane čas, že budete mít chuť se sejít 🙂
    Nu a k tomu konkrétnímu návrhu:
    – zrušení registarací pod ČSLH byl neviděl nejšťastnější, a to čistě z technického důvodu. Alespoň na úrovni svazu, tedy ČSLH musí existovat centrální registrace hráčů, aby bylo vůbec možné žádat ekonomické plnění (a to se děje napříč státem na základě r.č.), dále pak jsou tu služby poskytované přímo svazem, kde jistá forma registrace nutní je (např. pojištění)… A také, pokud chcete hlídat přesuny a jejich oprávněnost či četnost, navrhoval jste max. jednou do roka, pak toto můžete hlídat zase jen a jedině přes centrální registraci.
    Jinou otázkou je, jaký statut taková registrace ke svazu má, resp. jaký statut práv a povinností bude vyplývat ve vztahu ke klubu, ve kterém bude hráč působit. Pokud vezmu v potaz dnešní řády, tak v podstatě k tomu vašemu návrhu, aby se uvedl v život, už dneska nic nebrání. Jen tedy do řádů zanést, že hráč do věku 15-ti let je oprávněn volně migrovat mezi kluby, které jsou členy ČSLH, za omezujících podmínek: a) b) c)…
    Otázku výchovného bych v tuto chvíli dokonce ponechal stranou, protože ve skutečnosti v této věkové kategorii domovské oddíly žádné náklady na výchovu, o kterých by mohli říci, že o ně přicházejí, tedy že jsou finančně odchodem takového hráče poškozeni, nemají. Proto taky ani systém tabulek, i kdyby zůstal v platnosti tak jak jen, nevadil.
    Takže, myšlenka ano, jen teď i pod úhlem pohledu předchozích problémů navrhnout systém po morální rovině a následně nastavit technické normy pro faktické fungování. Tedy, podmět je to dobrý, jde jenom vykomunikovat podmínky za jakých by jej ško uvést v život, a logicky, i s přihlédnutím oprávněných zájmů svazu či samotných klubů. Ale oprávněných, ne že klub řekne že ho výchova stojí majlant a že chce za takového hráče nejprve peníze a pak ho pustí… Protože osobně bych souhlasil s tím, ať dostane klub za výchovu zaplaceno = tolik, kolik skutečně sám vynaložil na výchovu. Jenže, oni do výchovy v reálu nedávají skoro žádné prostředky.

    A k Vašemu druhému nápadu: Tady by se dalo odrazit už do vzniklých hokejových akademií. Sice tak jak jsou dneska nastaveny je jenom způsob, jak klub získá pro sebe, na úkor jiných a vesměs menších klubů, další peníze. Dokonce si dovolím napsat, že akademie pouze nahradili střediska talentované mládeže, jsou dobré tak maximálně k tomu, aby klub dostal víc peněz, na činnost úplně stejnou, jakou vykonával i před akademiemi či činnost kterou by vykonával i bez akademie v budoucnu.

    Ale dobrá, tak tu už jsou, tak jich pojďme využít a počínaje kategorií st.dorostu (?) budou mít možnost ti, kteří budou mít parametry k dalšímu vývoji, aby se o místa v těchto akademiích poprali. V tom případě by ale muselo dojít k jejich majetkovému a personálnímu oddělení od klubů a musel by tyto centra vzít svaz přímo pod sebe… A proč ne? Proč by to nemohlo jít, když už dnes jsou akademie financovány svazem a dalšími subjekty mimo kluby, které akademie provozují? Vždyť co by bylo špatného, aby v rámci jednoho sportovního areálu vedle sebe fungoval domovský klub a současně svazová akademie? Co víc si přát, za takovou vzájemnou soutěž?
    Ano, finance… Tak pokud je hráč do 15 let věku registrovaný pod ČSLH a vlastní klub je „pouze“ servisem pro jeho vývoj (a v důsledku, není to nakonec takhle i dneska?), dovršením věku 15 let by takový hráč byl před dvojí cestou: buď se dostane na akademii, nebo bude pokračovat ve standardním klubu, který tak jako dnes, přibližně v tomto věku si kluky „vykupuje“ resp.vyplácí do svého vlastnictví od spolků, T.j., ob.sdružení… Tedy, hold tyto peníze za výchovu dostane a bude inkasovat sám svaz. A proč by vlastně neměl, když zrovna svaz a jeho partneři (vč.rodičů) do té doby financovali vývoj, výchovu toho hráče?
    …..
    Ale to je fakt na diskuze hooodně dlouhé….. 🙂
    Tedy, zkrátím: i druhá myšlenka má něco do sebe, dokonce ani moc neodchyluje dnešním poměrům v hokeji, dokonce by to ani nemuselo jít proti zájmům svazu, tak šup šup, s návrhy sem, ať se můžeme bavit o „slovíčkách“ 🙂
    Super, a mě se to líbí, jak najednou jde se bavit férově a věcně… 🙂

  13. Franta napsal:

    Mě je dobře, ale pokud chcete, aby vám zde přispívali pouze vyvolení stačí to sdělit v úvodu webu. Trapným mazáním nedoporučujících se příspěvků, jste za totálního blbce a ve vašem tolik očekávaném hokejovém podnikání vám to v ničem nepomůže. Oblbování tupých hlav z davu zdar!
    Mistře trenérů, právníků a správných rozhodnutí…

  14. cshockey napsal:

    Jindřichu či Karle, podle IP adresy 213.195.215.190 každopádně pořád stejná osobo z Opavy s falešnými e-mailovými adresami. Jak vám je?

  15. ivo napsal:

    To Jehlička: Ale pokud Vám jde o trochu příjemnější prostředí pro ty kluky, o to, aby kluby samotné tabulek nezneužívali, aby měli možnost přístupu ke kvalitní přípravě, pak právě proto by Vám to být jedno nemělo 🙂
    Každý názor, každý podmět pokud je podán slušnou a věcnou formou, je důležitý. A to Váš je, tak proč hned házet flintu do žita? Vždyť o to v zásadě jde, narovnat vztahy tak, aby primárně šlo ve klubech o soutěživost mezi kluby, mezi jimi samotnými, o hráče (děti,mládež). Ale ne vydíráním tabulkami, ale tím co nabídnou.
    A souhlasím s Vámi, že je to hodně o rodičích, někdy až fanatického přístupu, co nakonec ai ti sami kluci nechápou a dělají jen to, co vidí u rodičů, protože to považují za správné. A to je i ten případ „příslušnosti k davu – jakože elitě“. Přitom není tajemstvím, že naopak daleko lépe fungují právě ty menší oddíly nezvučného jména, které jsou schopni dát klukům daleko větší prostor. A je také zřejmé, že třeba problém s tabulkami u těchto klubů je daleko menší než u těch top.

    A teď je ale otázka, pokud to takhle nazvete a popíšete, jakou by jste zvolil cestu, resp. rešení Vámi popsaného, za situace, která dneska panuje a s možnostmi, jaké má samotný svaz.

    Osobně třeba vidím Vámi popsanou situaci taky z pohledu, kdy tyto top kluby doslova likvidují okolní oddíly tím, že jim jejich odchovance vybrakují a ti pak sami nemají pomalu s kým hrát soutěže a ty top týmy vlastně taky ne, protože žádní už neexistují. Pak tu jsou top kluby, které k sobě lanaří děcka i hodně z daleka, bydlí na ubytovnách, po internátech, ale v důsledku pro toho konkrétního kluka v kvalitě ani přístupu tak lepší než měl v původním klubu není. Dokonce si troufám tvrdit, že jakmile se stane „majetkem“, zájem prudce opadá.

    Svaz chtěl těmhle „přestupům“ zabránit omezeními, která jsou obsažena v řádech, ale bohužel, myšlenka no jaksi budiž, ale nedotažená. A když už se podaří pravidlo zavést, hned se vyrojí výjimky, kterými tyto pravidla de-fakto pohřbí, aby se po nějaké době řeklo, že ty pravidla jsou zbytečná, protože svůj účel nesplnila. Ale že se nenaplnilo očekávání, bylo způsobeno tím, že se ani nezačalo uplatňovat.

    Dám příklad: Do řádů se vtělilo pravidlo, že hráči klubu nastupující za tzv.A tým nebudou nastupovat za B tým toho samého klubu. Dobře, pokud tu jsou kluby, které v jedné kategorii (například ml.dorostu) jsou schopni postavit dva týmy, jeden bude hrát extraligu a druhý ligu, pak je to fajn, a zákaz nastoupit ze soupisky A do soupisky B měl vážné opodstatnění…
    Jenže, šmahem svaz toto pravidlo zrušil výjímkou, a kluby, které mají v ml.dorostu tolik kluků, že v pohodě vytvoří dva funkční týmy, vesele točí jen pár vyvolených a většina leští a zahřívá lavičku.

    A teď otázka: je to chyba řádů, nebo chyba svazu, když už nějaké pravidlo protlačí, že není schopen si ho taky obhájit? K čemu potom u takového klubu drží v kategogii 40-50 kluků, když reálně si zahraje tak 15 vč.jednoho golmana? Ta výjimka nic dobrého svazu nepřinesla. Klubům náklady taky nesnížila, protož drží stále stejné penzum kluků v kategorii, jen hold soutěže objíždí jen s jedním zlomkem z nich…

    Tak proč teda vůbec tohle kluby dělají? Kde je ten motiv?
    Ano, jediné co se nabízí je, že je to právě vlastnické právo hráče. A klubu je nepodstatné, jestli ten kluk se vyvíjí, hraje,… v podstatě pro klub to jsou jenom uložený peníze. A peníze, který i za takového „mrtvého“ kluka klubu měsíc co měsíc plynou ze všech stran…

    A řešení? stačí, aby svaz bouchl do stolu a výjimky nepovolil. A nebo, aby odpadla povinnost uhradit výchovné klubu, pokud z něho odchází hráč jinam a prokáže se, že nenastoupil alespoň k 30-40-50-(?)% zápasů ve své kategorii… Jasně, to mě teď v rychlosti napadlo, může se nakonec ukázat, že to není vhodné řešení, ale jde mi primárně ukázat na to, že nestačí jenom poukazovat n aproblémy, ale taky se snažit ukázat a možné řešení.

    Ale už jenom tím, že budu jako svaz vyžadovat plnění řádů bez generelních výjimek, stačí mi iza této situace pracovat se stávajícími řády.

    Když nic jiného, Váš příspěvek je k zamyšlení nad jedním z problémů, který otevřete v diskuzi. Troufám si tvrdit, že svaz dosud to ani nevidí, nebo vidět nechce, tedy co nevidí jako by nebylo.

    Protože k tomu Vašemu konkrétnímu lze namítnout, že existuje pravidlo o maximálním počtu hráčů, kteří mohou z jednoho klubu přejít do jiného… Ano, toto pravidlo existuje, ovšem všichni víme, že je obcházeno a primárně žádné zákazy a restrikce k ničemu nevedly a nepovedou, nehledě k tomu, že toho pravidlo přímo odporuje právu na svobodnou volbu. Ale ať tak nebo jinak, ať se najde nějaký způsob jak podobné řešit (a to je právě na diskuzi), rozhodně to nemůže být řešeno vydíráním tabulkami.

    Ocenil bych, kdyby jste se svou myšlenkou začal zabývat více do hloubky – problém jste popsal, zkuste navrhnout řešení. Co vy na to? 🙂

  16. Karel napsal:

    Hesi, tady níže se tě jeden z diskutujících na něco ptal. Proč mu neodpovíš? Nehodí se ti to do tvých podnikatelských plánů?

  17. Jehlička napsal:

    Já bych to udělal tak, že di 15 let bez registrací s roční možností jedné migrace a s větší podporou státu na děti a od 16 let ať hrají ty děti co na to mají vlohy v národních centrech. Jako né každý může na vysokou, každý prostě nemá na to hrát hokej. Touto metodou budou spokojení všichni, sport bude dostupný pro děti a bude me mít i špičkové hráče pro EHL, KHL a NHL.

  18. Jehlička napsal:

    Chtěl jsem sem napsat názor, ale nakonec jsem si říkal že to je vlastně jedno. V zásadě platí pravidlo, čím více dítě na sobě maká, máte větší šanci mu najít klub, kde se domluvíte na odlišnostech proti standardu. Tabulky (jistota vlastnictví dítěte) zejména potlačují soutěživot klubu a snižují kvalitu tréninků. Kluby nic nenutí být na špičce (peníze tečou, děti nikam neutečou).

    Ono stejně to je o myšlení rodičů, juknu na Metero, podmínky tam jsou myslím super, ale plné stavy má HC Plzeň, protože většina rodičů chce mít na dresu Indiána. Takže jim nějaké registračky nevadí. To že ten dres svléknou v dorostu, to už jim často nedochází.

    Zas vezmu SPARTU, většina rodičů mi říká že jsou tam tréninky špatné, tak to ve velkém měřítku dohánějí v SH CENTRU, VIKINGU v nerátkách, u Čumpelíka. Chtěj mít prostě dres SPARTY.

    Spíš si myslím, že by měla být možnost volby regístrací (s tabulkovou hodnotou, a bez ní s např. s ročním omezením migrace). Na druhou stranu se dá s klubem domluvit vyjímka, pokud klub o toho hráče stojí, tak ho nějaký přestupní řád nezajímá – ale dítě musí mít co nabídnout také klubu.

  19. ivo napsal:

    To Jindra:
    Dovolím si odpovědět místo pana Hese, ano? 🙂
    – „tabulky“ tak jak jsou dnes řešeny řádem svazu LZE zrušit, stejně tak LZE upravit jejich význam, uplatňování. Tedy, v tomto se neshodneme 🙂 Ale na druhou stranu, souhlasím s Vámi, a už to tady píšu opakovaně, že v důsledku ani není nutné je rušit, když nakonec, pokud se bude s nimi pracovat tak, jak by se mělo i podle nyní platných řádů, jsou v důsledku ku prospěchu samotných hráčů a jejich rodičů 🙂
    Divné? Zvláštní? Ale jen potud, pokud se budu na „tabulky“ dívat jen úzkým pohledem, bez souvisejících zákonných norem, které v důsledku jsou řádům nadřazeny a to bezvýjimečně.

    Osobně jsem za ZACHOVÁNÍ tabulek 🙂 Ale za předpokladu, že se s nimi začne pracovat tak, jak se mělo hned při počátku, při jejich zavedení do řádů svazu, za uplatnění, či spíše za dodržování platného občanského zákona, zíkona o rodině, úmluvě na ochranu práv dětí a mládeže.

    Protože pokud začne svaz jednat tak, jak mu ukládají samy vlastní řády, pak systém „tabulek“ ve skutečnosti by byl obrovským přínosem jak po morální, tak i po hmotné stránce samotným rodičům, dětem a mládeži, organizovaných pod ČSLH.

    Bohužel, dosud je to tak, že svaz rezignoval na vymáhání práv dětí a mládeže, kteří jsou pod svazem organizovaní a umožnil tak, aby se z „tabulek“ stal nástroj úplně opačný, který vesele zneužívají právě proti dětem a mládeži někteří členové svazu 🙂

    Tedy, než se uchýlit k osočování, nadávkám, urážkám, pojďme se domluvit na tom, co jsem už navrhoval níže: dejme se dohromady, tedy ti, kteří chtějí něco pro ml.hokej udělat, ti, kteří byli či jsou vystaveni nešvarům, které se v ml.hokeji děly, dějí a asi ještě nějakou dobu dít budou, dejme dohromady co nejvíce podkladů ke všem nešvarům, sejděme se, prodiskutujme vše podstatné, dohodněme se na dalším postupu (plodné a féŕové komunikaci) a začněme jednat.

    Ne se napadat, obviňovat, špinit, ale jednat. Neodstřelovat nikoho a nic. Aź poté, podle přístupu druhé strany, je možné uvažovat jak dál. Zatím se svaz jenom chechtá a směje, pokud si to tady čte !!!

  20. ivo napsal:

    To Jindra:
    Byl bych rád, pokud by tato diskuze zůstala v úrovni slušné diskuze, bez zbytečných urážek a napadání… Mimochodem, pokud to sklouzne do takové roviny, budeme jenom k smíchu 🙁

    A tedy konstruktivně k Vašemu příspěvku:
    „…Umíte si představit, že byste takovýto dopis poslal jakékoliv jiné organizaci anebo výrobní firmě?…“
    = pokud by se jednalo o občanské sdružení, které je financováno z veřejných prostředků a účelových prostředků státu, sdružení, kterého jsem členem v souladu s řády sdružení, jeho pravidly a tedy se na činnosti sdružení podílím také finančně (nepřímo ale i přímo), pokud se jedná o subjekt veřejného zájmu, který ve svých základních principech se zabývá výchovou dětí a mládeže, tedy také mých dětí, pokud se jedná o sdružení, které je nositelem veřejné služby státu a jen z tohoto důvodu na tuto činnost získává prostředky z veřejného sektoru, pak ano, jsem zcela přesvědčen, že je mým právem pokládat představitelům a vedení takovému občanskému sdružení jakékoliv otázky a trvat a zasazovat se o to, aby mimo jiné i ostatní členové stejného občanského sdružení plnili to, k čemu se zavázali, když byly mezi členy sdružení přijati, o své svobodné vůli a na svou žádost. Tedy, Ano, jsem toho názoru, že toto můžu, respektive že dokonce musím 🙂

    „…Škodovce letí v TV reklamní spot ve kterém se chlubí, jak je světová a výborná a kdovíco všechno. Proč jim nepošlete dopis? Vždyť lžou!…“
    = Škoda Auto,a.s. je soukromý subjekt obchodního práva, který není financovaný z veřejných prostředků a ani si nejsem vědom, že bych byl jejím akcionářem či jakkoliv majetkové na tuto společnost navázán. Tedy, v tomto příkladě souhlasím, takový dopis bych neměl ani morální, ani faktickou možnost vedení této společnosti předložit. Svaz a jakýkoli soukromý subjekt není jedno a totéž.
    A pokud máte poznatky, že nějaká soukromá společnost a je jedno jaká, porušuje zákony a normy chování, máte možnost se obrátit na státní exekutivu, aby se takovému chování zabránilo. Konkrétně, pokud Škoda Auto,a.s. podle Vás lže ve své prezentaci, dozajista je to vhodné k podání podmětu na Úřad pro hospodářskou soutěž, případně k arbitru ČR, bude-li se lež týkat konečných spotřebitelů. A také je možné obrátit se na Hospodářskou komoru, nebo rovnou na soud 1.stupně…. Tedy za předpokladu, že se jedná o pochybení, které lze postihnout a je doložené. A pokud žádná shora uvedená vazba jako mezi mnou a občanským sdružením ČSLH není, pak ano, na Škodu Auto, a.s. nejsem schopen reagovat tak, jako jsem schopen reagovat na dění ve sdružení, kterého jsem notabene řádným členem. Členem, který dokonce má zákonnou povinnost trvat na tom, aby se sdružení řídilo svými řády a zákony tohoto státu.

    „…Neříkám, že je všechno OK. Ale proboha, kde berete tu drzost takhle si vyžadovat informace od člověka přinejmenším informovaného. Chápu, že jste rozhořčený rodič, ale copak nevidíte tu kampaň proti svazu?…“
    = Začnu opačně, skutečně moje příspěvky na Vás budí dojem, že jsem „rozhořčený“ rodič? Pokud ano, pak se omlouvám. Ano, jsem rodičem dětí, které jsou také členy ob.sdružení ČSLH, v tom jsem s Vámi za jedno. Ale můžete mi věřit, že moje „rozhořčení“ již vyprchalo mnohem dříve, nyní už jsem jenom smutný z toho, co se okolo ml.hokeje děje. A protože mi to jedno už není, není mi to jedno i kvůli mým dětem, začal jsem se chovat stejně tak, jako mi ukládají resp. dokonce nařizují řády sdružení a zákony této země. Mým zákonným právem je se ptát, pokládat otázky, zajímat se o to, co se ve sdruužení, kterého jsem členem, děje. Mým zákonným právem je také se ptát i na ekonomickou situaci sdružení, protože jsem jeho členem. Mým právem je se ptát, proč vedení sdružení rezignovalo na nedodržování vlastních řádů některými jinými členy. Mým právem je věcně a pragmaticky se seznámit s kauzami, které sdružení, jehož jsem členem, v minulosti řešilo či řeší a je mým právem se ptát, jak tyto kauzy vyřešilo, s jakým výsledkem….. A věřte, že mým právem i jako řádného občana tohoto státu, je daleko více, než jsem zatím nastínil, předpokládajíc, že bude-li ochota sdružení komunikovat a začít řešit zřejmé pochybení i sebe samotného, nebude nutné zajít mnohem dál, protože mým zájmem není „odstřelit“ ml.hokej či „odstřelit“ svaz, dokonce mým zájmem není „odstřelit“ jakousi vhodnou a zákonnou formu výchovného, odstupného, nýbrž a pouze, aby naše sdružení přestalo rezignovat na zřejmé porušování řádů sdružení jinými členy, aby naše sdružení začalo konečně vymáhat zákonné práva a povinnosti mezi členy navzájem.

    Na závěr bych si dovolil Vám dát jedno doporučení, před další diskuzí (a myslím t obecně všem, abychom se nedostali zase někam jinam):
    – seznamte se se zákonem o občanských sdružení, spolcích, T.j., o právním postavení těchto subjektů v rámci zákonného pořádku této země;
    – seznamte se se stanovami sdružení a jeho řády, právy a povinnostmi, které jsou pro členy závazné;
    – podívejte se na zápisy VV a způsoby rozhodnutí VV ve známých kauzách;
    – seznamte se, nejlépe chronologicky s vystoupením představitelů sdružení k ml.hokeji.
    A poté si myslím, je možné se konstruktivně bavit nad tím, jaké jsou skutečné problémy u ml.hokeje, co je skutečnými problémy a hledat přijatelné řešení.

    A pokud Vám přijde, že se jedná o nějakou negativní kampaň proti sdružení ČSLH? No ano, může se to tak jevit, ale otázka zní: více jak 5 let zde jsou problémy okolo ml.hokeje, více jak pět let samotný svaz se ani nepokusil o faktickou diskuzi. Tedy, pokud se tlak na svaz za ty roky stupňuje a stupňoval, je to jen a pouze důsledek chování samotného svazu. Jestliže už i MŠaT ústy svých vrcholných představitelů uzává, že už je situace zcela neúnosná, když už i významní lidé z významných extraligových klubů opakovaně a důrazně vyzvali svaz k tomu, aby se začal systémem výchovy a financování ml.hokeje zabývat, když už i situací a postavením dětí a mládeže organizovaných pod ČSLH se zabýval soudní dvůr EU a byl sakra kritický k situaci, když už celá situace donutila Úřad pro zastupování práv dětí a mládeže se situací zabývat, a mnohem a mnohem dalších institucí a orgánů začalo jednat, včetně soudních institucí, kdy svaz PO CELOU DOBU nejedná, nekoná a po celou tu dobu přehrává řešení jinam, do ztracena, nebo se brání tím, že zesměšňuje oponenty aniž by se zabýval podstatou, pak si samotný svaz může poděkovat za to, že kampaň vůči němu sílí a sílí.
    A že to nyní je ve stádiu, kdy začala zatím a jenom hořet zápalná šňůra, a přes to už to má takový vliv, co se bude dít až ta zápalná šňůra dohoří ke střelnému prachu? Teprve pak to bude kampaň, tlak, který si ale dovolím předpokládat, by už ani nemuselo ustát…

    A přitom, o to v reálu nikomu nejde. Stačí, aby svaz začal konečně konat, férově komunikovat a začal vyžadovat plnění svých řádů všemi svými členy a nedělat si obětní beránky z dětí a mládeže. Nemít děti a mládež jako rukojmí vůči státu. Stačí, aby svaz začal plnit to, co mu samotnému ukládá právní pořádek této země.

    Chci toho moc? Chci toho příliš? Nemám právo vyžadovat plnění toho, co jsem nahoře napsal?

  21. ivo napsal:

    to Michal:
    Ano, korupční prostředí se vytváří tam, kde jsou k němu dány podmínky. Ano, za stávající situace tyto podmínky „tabulky“ vytváří. Ale nesouhlasím, čistě věcně s tím, že zrušením tabulek by se něco zásadního změnilo, v důsledku mám za to, že pouhým zrušením tabulek by se problémy ještě daleko více prohloubili.

    Dokonce mám za to, že „tabulky“, bude-li se s nimi pracovat tak, jaký byl nakonec jejich smysl a účel, když se zaváděli, čistě v dikci platných zákonů ČR a řádů svazu, můžou být naopak ku prospěchu samotných rodičů. Oni ty tabulky jsou v podstatě vrcholem ledovce, na který je odevšad vidět, jsou jakýmsi hromosvodem a proklamovaným strůjcem všech problémů, no ale v důsledku, jak ukazuje minulost, jsou jenom zástupným problémem.
    Problémem, který se dokola řeší, nad kterým se neustále vedou nekončící diskuze, ale bez náznaku změny k lepšímu. A logicky, protože se dělá problém z něčeho, co vlastně reálně problém není.

    Že v důsledku může nastat situace, která postavení „tabulek“ změní, resp. se třeba i odstraní, tak se to může stát jedině a pouze jako doprovodný jev skutečných změn v přístupu ČSLH k ml.hokeji.

    Ještě si dovolím napsat jedno, a to fakt, na který se celou dobu diskuzí zapomíná: „tabulky“, odstupné či výchovné, je nepodstatné jak tento princip náhrad nazveme, je čistě a pouze interní věcí, vztahem práva a hmotného plnění mezi jednotlivými členy ČSLH, na úrovni spolků, T.j., ob.sdružení a některých sportovních klubů. A to navíc jen do úrovně dobrovolnosti plnění si vzájemných práv daných řády svazu, tedy ne zcela v rovině hmotného zákonného práva. V okamžiku, kdy by se jakýkoliv obdobný spor dostal do roviny civilního práva, situace se významně mění a je jedno jak, protože pro členy svazu, děti a mládež, to je absolutně nepodstatné, pro ně nijak omezující.
    V žádném případě, a to jak v rovině morální, faktické a právní, se „tabulky“ nijak netýkají ml.hokeje, resp.samotných dětí a mládeže organizovaných ve svazu !
    Že v mnoha případech jsou bráni jako rukojmí, je pravděpodobně pravda (viz.předchozí kauzy), ale od toho je tu samotný svaz, který bude–li řádně pracovat a uplatňovat vlastní řády a bude-li vymáhat jejich správné uplatňování u svých členů, tabulky nebudou tím, co by vůbec mělo mládež bolet. V podstatě věci, mládež by ani neměla vůbec řešit nějaké tabulky, výchovné, odstupné, protože se ho absolutně tento „problém“ netýká.

    Tady je ale situace, že svaz rezignoval na výklad a uplatňování svých vlastních řádů, nechal z tabulek udělat nástroj pro mnohdy až vydírání rodičů v ml.hokeji a tím, že nechal problémy neřešené, resp. je přenášel na samotné kluby, vše se neskutečně eskalovalo.

    Tedy ano, za určitých situací tabulky mohou být „nástrojem zla“, ale primárně nejsou tím skutečným problémem, který ml.hokej provází. Jsou už jen holým důsledkem.

  22. cshockey napsal:

    „Jindřichu“, „Jindřichu“,
    je vidět, že zastánci určitých praktik obvykle sami stejné praktiky lehce přebírají. Osobně neznám nikoho z rodičů, komu by současný způsob zneužívání pravidla o odstupném vyhovoval, dokonce ani mezi rodiči dětí, kteří jsou se svazem nějak spojení. Vždyť stačí položit jednoduchou otázku: „Vyhovuje Vám, že v případě, kdy budete chtít změnit klub, budete muset uhradit odstupné?“ Samozřejmě beru v potaz všechny související předpoklady, tedy nepůjde o stěhování, odstupné nebude chtít uhradit nový klub atp. To je zcela reálná situace, která nastává v mnoha případech, které pan předseda opakovaně odmítá připustit a tvrdí, že se to neděje nebo teď naposledy v DV TV pokročil k vyjádření, že „je to jejich věc“, tedy že se ho to netýká. Tedy záměrně lžete nebo nejste v obraze, když tvrdíte, že zneužívání tabulek by chtělo zrušit jen „pár rodičů, kteří sežrali svět“.
    Stejně tak si nemyslím, že „tabulky“ resp. s odkazem i na to, čím sem přispívá Ivo, zneužívání pravidla o odstupném, by nešlo změnit. Dokonce si troufám říct, že posledními reakcemi v aféře Pavla Zachy si svazoví činovníci zadělali na to, že změna bude muset přijít velmi brzy!
    Ostatní netřeba komentovat, lžete a fabulujete podobným způsobem, který jsme měli možnost vidět i v médiích. Navíc nejste schopen se pod svůj příspěvek podepsat ani k němu uvést relevantní e-mailovou adresu. Proč asi?

  23. Jindra napsal:

    4 ivo: Vážený pane. Umíte si představit, že byste takovýto dopis poslal jakékoliv jiné organizaci anebo výrobní firmě? Škodovce letí v TV reklamní spot ve kterém se chlubí, jak je světová a výborná a kdovíco všechno. Proč jim nepošlete dopis? Vždyť lžou!
    Neříkám, že je všechno OK. Ale proboha, kde berete tu drzost takhle si vyžadovat informace od člověka přinejmenším informovaného. Chápu, že jste rozhořčený rodič, ale copak nevidíte tu kampaň proti svazu?

  24. ivo napsal:

    Návrh na znění otevřené výzvy ČSLH, konkrétně pak na p.Krále:
    ………………………………………………………………………………………………….
    Vážený pane Králi, rád bych Vás požádal o informaci, zda Vy sám, jako vrcholový představitel ČSLH jste ochoten v klidu, bez fabulací, bez hysterie a čistě pragmaticky komunikovat o situaci, která panovala a panuje v mládežnickém hokeji?
    Byl by jste ochoten připustit komunikaci s řadovými členy, resp. jejich zákonnými zástupci nad konkrétními případy problémů a byl by jste ochoten vyslechnout si návrhy opatření, v rámci i dnes platných řádů, aby se podobné přehmaty již do budoucna nestávali?
    Máte vůbec zájem Vy osobně, či vrcholové vedení svazu naslouchat svým řadovým členům, mnohdy zastoupených jejich rodiči, zákonně platnými zástupci? Pokud by se ve velmi dohledné době vytvořila zájmová skupina rodičů dětí a mládeže, členů ČSLH, budete ochoten s takovým subjektem komunikovat, nebo si podle dosavadního scénáře budete podávat každého člena jednotlivě, jako ovce na porážku?
    Jste ochotni a připraveni začít vymáhat plnění vlastních řádů tak, aby všichni členové tyto řády plnili v rozsahu, v jakém jsou dnes platné, za dodržování nastavených zákonných mantinelů, resp. zákony ČR, které jsou jim zcela a bezpochyby nadřazeny? Hlavně se tedy jedná o spolky, T.j., o.sdružení i kluby, které působí v ml.hokeji.
    Pokud by nastala situace, kdy by se dostatečně doložily nešvary které se udály na dětech a mládeži v rámci jejich členství u ČSLH, jste ochoten z takových případů vyvodit důsledky a zasadit se o jejich nápravu, a to nejen morální, ale i faktickou? Nenahrnout to pod stůl?
    Jste ochoten konečně (!!!) začít bojovat za práva dětí a mládeže, členy ČSLH, budoucnost ČSLH alepoň v mezích dnes platných a účinných řádů, minimálně pak vymáháním jejich plnění v rozsahu, v jakém se zákonně týkají především dětí a mládeže, členů ČSLH?

    Jste ochoten do doby, než bude možné vytvořit aktiv rodičů, kteří by se na Vás s důvěrou obrátili, zachovat stávající řády a jejich zákonný rámec v takovém stavu, v jakém už nyní jsou, bez unáhlených a kontraproduktivních změn? S tím souvisí otázka, zda jste ochoten v plné míře, bez příkras, úprav a překrucování poskytovat neupravené informace veřejnosti, tedy o případné komunikaci?

    Jste ochoten rezignovat na vyhrocování problémů ml.hokeje poukazováním na nepodstatné a matoucí věci, jste ochoten vzdát se populismu a případně všech represivních zásahů vůči všem, kteří budou aktivní ve věci a především vůči jejich dětem? Uvědomujete si, že stávající pozice jakéhokoliv nezletilého člena ĆSLH je daleko slabší (resp. jeho postavení)?

    Jste ochoten poskytnout nezkreslené a zcela pravdivé údaje, které se týkají ml.hokeje? Předně ty údaje, které ač by měli být minimálně z morálního důvodu, ale i zákonného, veřejně přístupné a bohužel nejsou (ekonomická data jen k ml.hokeji, přehled případů řešených či nedořešených sporů mezi čslh a členy ČSLH, kdy je účastníkem sporu nezletilý člen (bez os.dat samozřejmě, právní názory, o které se čslh opírá (pro konstruktivní diskuzi či návrhy),…)

    Jste vůbec ochoten připustit, že mládežnický hokej prochází krizí, že skutečně ne všichni rodiče jsou spokojeni se stavem v ml.hokeji a že skutečně ne všechny děti a mládež je šťastna a vrní blahem nad přístupem k nim 🙂 ?
    ………………………………………………………

    Toť vše, co bych rád adresoval přímo panu Královi, ale velmi mne zajímá i Váš názor. Máte za to, že v této vzzvě něco chybí, nebo by jste rádi tuto výzvu ještě o něco doplnili?

  25. Jindra napsal:

    taky zdravím do Práglu. Všem diskutérům: v současnosti tabulky zrušit nejdou. Tečka. Hotovo. Nechápu, proč o tom vedete zbytečné diskuze. Kdo by chtěl tabulky zrušit? Pár rodičů, kteří sežrali svět? Kluby nemají zájem, vedení svazu nemá zájem, profi hokejisti nemají zájem, Černošek nemá zájem…
    Jak jde vidět i na příkladu pana Jehličky, děti můžou sportovat bez tabulek. A jak jde vidět i na příkladu mnoha úspěšných hokejistů v současnosti i minulosti, sportovat lze i s tabulkami.
    Vůbec nechápu proč to řešíte.
    Co se týká tréninkových postupů, fyzioterapeutů a apod., Česko není Kanada ani Švédsko ani Rusko. Vždy se našlo pár jedinců, kteří se pokoušeli o nové věci a ne vždy to bylo vynikající. Nechápu proč věříte lidem jako je Zacha a nevěříte lidem jako je Lener. Nikdo není dokonalý, ale to už jsme tak daleko, že budeme věřit estébákům před odborníky?
    Zeptám se přímo autora těchto článků: Myslíte, že i vy děláte všechno tak super, že si dovolíte nazývat vystudovaného právníka oslem anebo Lenera neschopným člověkem? V čem se můžete srovnávat s těmito lidmi? Vy máte právnickou praxi? Anebo jste koučoval chlapi popř. trénoval ligové mužstva ve Švědsku, Česku, Kanadě? Můžete mi sdělit co vás opravňuje takto lidi urážet a ponižovat? Děkuji za odpověď hodnou dospělého člověka.

  26. michal napsal:

    2 ivo
    Nejdříve zrušit tabulky.tam začíná korupční prostředí.
    Tím se spousta našvarů vyřeší sama.

  27. ivo napsal:

    to Jehlička:
    Problém vidím v tom, že to je zase jenom populistický výstup, dokonce někoho, kdo v reálu nic pro změnu v ml.hokeji neudělá. Protože ani tu možnost, zákonnou, nemá.
    Další, proč je to v mých očích o ničem je to, že se tímhle ukázalo, že ani MŠaT nemá ani tušení, jaké jsou skutečný problémy ml.hokeje, protože si troufám tvrdit, že „tabulky“ jsou nakonec to nejmenší zlo, ten nejmenší problém. Nehledě na to, že v důsledku „tabulky“, pokud se řády svazu zákonně začnou uplatňovat, jdou zcela ve prospěch samotných rodičů !!!

    Je zde ale to velké „ale“, které aby se odstranilo, znamená to donutit nakonec samotný svaz, aby tento institut začal tvrdě zákonně uplatňovat. Protože zlem jsou tyto tabulky potud, pokud se s nimi pracuje tak jako dosud, tedy zcela v rozporu s ústavním pořádkem a zákony tohoto státu.

    Bohužel více v této fázi napsat nelze, navrhl jsem pro první fázi, aby všichni kterých se problém týká, poskytli své podklady k jednotlivým případům, aby bylo možné je zpracovat a zahájit na úrovni diskuzi se svazem, s apelem na to, aby sám svaz se ZAČAL chovat zákonně a v plném důsledku trval na bezpodmínečném plnění SVÝCH řádů SVÝMI členy v ml.hokeji – spolky, ob.sdruženími, T.j. a kluby…

    A pokud sám svaz nezačne vymáhat plnění (do důsledku a v zákonných mantinelech) svých řádů, se kterými mimochodem sami všichni členové souhlasili, nezbude než se obrátit na soudy v ČR a EU a domoci se jejich plnění soudním nařízením, předběžným opatřením a podb..

    Nedá mi to, ale musím zde napsat ještě jedno: To si pan Král, právník, dosud neuvědomil, či nechtěl vidět, jak se ve skutečnosti věci mají? Nerozumím tomu, proč pan Král s celým právním úsekem svazu za celou tu dobu mnoha let nedokázali vystoupit s tím, že všechny problémy ml.hokeje existovali a existují jen proto, že (dokonce jen nepatrná část členů) si tyto řády vykládala po svém, ke svému prospěchu, aniž by respektovala jejich znění a jejich zákonné uplatňování ve vztahu k hráčům, kteří ještě nejsou zletilí…

    A už taky začínáme vidět celkem zřetelně, proč k tomu všemu došlo a dochází – ten problém jde až za podstatou samotných řádů svazu a jejich jednu zásadní vadu, a tu, že svaz disponuje řády, kterými se snažil navzájem propletencem obsáhnout dvě zcela neslučitelné formy členství – ml.hokeje a profi hokeje.

    Trochu i začínám chápat jedno podstatné, a tím lze i omluvit „slepotu“ svazu, což asi ale může pochopit a vidět jedině někdo z venčí: že celou dobu se tu řeší vůz, ale ten problém se týká kozy :). Problémy ml.hokeje se řeší tak, jako by byli problémy seniorského hokeje. Což sice řády k tomu zcela navádí, ale což neznamená, že je to správné.

    Je to asi tak, jako bych čistě spotřebitelský spor mezi občanem a institucí řešil u soudu opírajíc se o obchodní zákon, ačkoliv správně bych měl postupovat podle občanského zákona – tedy v mnoha ohledech podle zcela jiných pravidel a práv.

    Nezlobte se, ale nyní za stávající situace již bych se dál dopodrobna k tomuto nevyjadřoval, protože ponejprv očekávám, že se dá dohromady skupina aktivních rodičů, kteří mají zájem stávající problémy řešit a být u jejich řešení, že se dopracujeme k tomu, abychom vůbec měli k dispozici důkazy zřejmých přehmatů, pochybení a všeho svinstva, který v ml.hokeji se udál a asi i stále děje a až pak můžeme postoupit do dalšího stádia.

  28. ivo napsal:

    to Petr:
    Ano, než jsem si přečetl váš příspěvek, tak jsem to v podstatě taky už napsal – přestupové tabulky skutečně v důsledku není to nejhorší, co ml.hokej pálí. Ono půjdu-li trochu dál, v důsledku tabulky ve skutečnosti problém ml.hokeje nejsou a ani nemůžou svou podstatou být !

    Jsme přesvědčeni, a to na základě fundovaných názorů, že za určité situace by tyto „tabulky“, výchovné či odstupné mohlo být nakonec ve prospěch samotných dětí a jejich rodičů! Vím, asi to zní neuvěřitelně, ale skutečnost je taková 🙂
    Jen mě překvapuje a skutečně nevycházím z údivu víc a víc, že když se v ml.hokeji bojovalo nějakých 5-6 let za jejich odstranění, nebyl dosud schopný nikdo (p.Zacha, asociace práv dětí a rodičů LH, asociace profi hráčů HL,…) zřetelně a zákonně podstatu výchovného pojmenovat, srovnat jeho účinnost a skutečný dopad na rodiny hráčů a jasně formulovat, nakolik jsou skutečně „tabulky“ zlem.

    Když se nakonec ukazuje, že pokud by sám svaz trval na správné práci s „tabulkami“, za absolutního respektování všech zákonným norem ČR a EU, které jsou absolutně nadřazeny svazovým řádům, pak tyto „zlořádské“ tabulky v důsledku znamenají obrovské pozitivum jak morální, tak finanční pro samotné rodiče !!! A to je právě toto mé zjištění, které mě vedlo k závěru, že již nejsem ochoten věřit panu Zachovi, všem těm asociacím, tedy všem, kteří dosud za jejich odstranění bojovali. Proč? Protože si nedokážu představit, že nebyly schopni skutečný dopad tabulek a možnosti, které pro samotné rodiče skrývají, při svém vzdělání odkrýt. Anebo je druhá možnost, daleko horší, a to že si byli moc dobře vědomi, jak to v důsledku s těmi „zlořády“ tabulkami je a z čistě osobních důvodů si vše ponechali pro sebe a celý proces nechali vyšumět.

    Nakonec zcela nechápu to, proč a jakým způsobem se tu bojovalo za zrušení tabulek a tyto byly pojmenovány tím nejhorším zlem, který v ml.hokeji existuje. Až jsem se takřka přesvědčil, že to vlastně vyhovovalo všem, kteří si nepřáli žádné změny v ml.hokeji, protože veškerá pozornost se upřela na něco, co vlastně primárně žádným problémem nebylo a není a dál v tichosti čas běžel a ml.hokej chřadl…

  29. ivo napsal:

    Jsem rád, paní Moniko, za Váš konstruktivní návrh. A jsem rád, že se začínají ozývat lidé, kteří si v minulosti tímto marastem prošli nebo prochází nyní. Ta situace je skutečně už neúnosná, a to jak z morálního, tak čistě právního a ekonomického důvodu. Nezbývá než podpořit Váš návrh a vyzvat další rodiče, kteří se do podobné situace dostali. A je to přesně to, o čem jsem psal v předchozích příspěvcích, že aby se mohlo skutečně na nápravě pracovat, je potřeba mít k dispozici co nejvíce podkladů napříč celou republikou, napříč všemi spolky, tj a sdruženími, ve kterých jsou naše děti organizováni.
    Nezbývá než vyzvat všechny rodiny, které byly vystaveni nátlaku či nuceni:
    = zaplatit odstupné, výchovné původnímu klubu, ze kterého odešli
    = ukončit aktivní činnost, protože se nemohli „vyplatit“
    = byly zakazovány další aktivity nad rámec klubu
    = není jim umožněno aktivně působit v novém klubu pro obstrukce původního klubu
    = byly donuceni pod pohrůžkou různé represe k podpisům nových smluv, závazků s klubem
    = odmítl klub (spolek, o.s.,TJ,…) zveřejnit to, co ze zákona je povinen (účetní závěrky, zakl.,smlouvy)
    = jsou svědky šikany, protěžování a jiných nešvarů v ml.hokeji

    Čím více takových podmětů bude k dispozici, tím lépe bude možné komunikovat se svazem, spolky – kluby, tím snadněji bude možné nazvat problémy pravým jménem, přesně je označit a pokusit se o jejich nápravu, případně zabránit tomu, aby se mohli v budoucnu opakovat. Jen takovým tlakem je tu šance na změnu. A rád bych zdůraznil, že tato výzvy se přímo týká i těch rodin, které si tím už i prošli, a to až 10 let zpětně. Proč 10 let zpětně, zveřejníme v budoucnu, až k tomu nazraje čas.

    Rád bych ještě napsal jeden názor, a to k té spolupráci, či chcete-li společným postupem s asociací (profi) hráčů. Nemyslím si, že by v těchto věcech nám tato asociace byla jakkoliv nápomocná, se vší úctou k tomu, o co se snaží v čele s p.Černoškem. Zájmy této asociace jsou zcela jinde, vzájemné zájmy se trošku protínají snad v jediném, a to v zájmech o úpravu výchovného. Ovšem problémy ml.hokeje výchovným jsou až to poslední, co je špatně. Dokonce si troufnu napsat jedno, a to že podstata výchovného, výpalného chcete-li, se nás ve skutečnosti, tedy rodičů nezletilých hráčů a členů ČSLH v podstatě vůbec NETÝKAJÍ. Ano, změny celého systému vyvolané řešením předchozích a stávajících nešvarů v hokeji jistě budou mít v důsledku jejich zánik (pro náš věkový segment), ale to se stane spíše jako důsledek nutných změn, změn, které v podstatě pouze narovnají vztah mezi nezl.členem a spolkem, o.s., tj zastřešených ČSLH a jejími řády, nařízením a pravidly.

    Tedy pokud nemáme jen a stále dokola řečnit a brečet nad ústrky, bezprávím, a vůbec celým tím marastem, který poslední roky graduje v našem sportu, je napoprvé velmi důležité, aby ti všichni, kteří jsou a i byly všem těm nešvarům vystaveni (až 10 let zpět), aby se nebáli a poskytly co nejvíce podkladů a informací. Klidně z počátku i bez uvedení svých konkrétních dat. ale je žádoucí, aby se jednalo o skutečné hodnověrné podklady.
    CShockey je dneska poslední komunikační kanálů, který přežil a současně o něj alespoň někteří rodiče, napříč celou republikou vědí. A můžeme jenom doufat, že majitel a provozovatel těchto stránek umožní i do budoucna, alespoň z počátku, aby bylo možné začít. Po určité, řekněme době v délce dnů, 2-3 týdnů by mělo být zřejmé, nakolik jsme všichni ochotni své příběhy dát k dispozici a zda bude mít smysl posunout vše zase o úroveň výš.

    Osobně jsem celkem zvědav, nakolik se potvrdí předpoklady a můžu jenom doufat, že vš nevyprchá do ztracena, když už jsme se pustili do „boje“ za férovější ale také za zákonné podmínky pro sport našich dětí.

  30. Petr napsal:

    Pochybuju, že by někdo z diskutujících chtěl Zachu do čela svazu, to je opravdu kardinální hovadina. A to vytahování minulosti je jasný nedostatek argumentů do diskuse. Jenom jak to tady čtu, tak bych nabyl dojmu, že největším zlem jsou přestupové tabulky, což si nemyslím. Zlem jsou, ale to je jen špička ledovce. Daleko horší jsou zastaralé treninkové postupy, nechuť se vzdělávat, nechuť opustit pohodlný zaběhlý svinčík, naprosto zoufalý servis(co se sportovního růstu týče) pro mladé kluky. Vemte jedno hokejové mužstvo ve věku 14 let k fyzioterapeutovi nebo rehabilitačnímu lékaři a ti vám řeknou, že 95% kluků jsou jen časované bomby co vážných zdravotních problému týká. Dále naprostý nezájem o lidský růst kluků(absolutní nezájem o studijní výsledky a další možnosti vzdělávání). Bohužel dalším obrovským problémem je absolutní nesoudnost rodičů, jeich ochota si za peníze kupovat místo pro své děti v mužstvu a bohužel slabošství trenérů,kteří na tento tlak od rodičů a co je nejhorší i od představitelů klubů přistoupí. Nesmyslná honba za výsledky už od malých dětí je otřesná a do budoucnosti to jen škodí, protože se hledí na taktiku a vůbec se neřeší třeba bruslení nebo práce s holí na úkor nácviku herních situací.

  31. cshockey napsal:

    Moniko, o shromáždění údajů o přestupech placených rodiči minimálně na ukázku toho, jak bohužel vrcholní zástupci svazu buď záměrně lžou nebo vůbec netuší, co se kolem jejich činnosti děje, jsem uvažoval. Sešlo se mi tady ale tolik podnětů, že si je chci nejdříve poctivě projít a promyslet, co a jak lze i s využitím tohoto webu podniknout. Arogancí moci, bagatelizací a neřešením zásadních dlouhodobých problémů se bohužel mládežnický hokej dostal do stavu, který jej poměrně významně ohrožuje, což jste mohli postřehnout i v jedné podstatné části včerejší reportáže ve Střepinách.

  32. cshockey napsal:

    Zdravím do Opavy, „Jindro“, díky za osobní radu i apel na rozum dalších lidí 🙂 Už jen to, jak se nejen vy bojíte o svou vlastní identitu, je ukázka toho, jak fajn se aktuálně máme a PZ přes svoji pohnutou minulost nebude tím, kdo aktuálně úspěšně aplikuje praktiky ne nepodobné těm z minulého režimu.

  33. Jindra napsal:

    Adolf Hitler kritizoval korupci, vliv peněz a sociální podmínky v tehdejším Německu celkem přesvědčivě. Mnoho lidí i velice vzdělaných mu v té době uvěřilo. On měl v mnoha věcech pravdu, problém byl v tom že šlo o mimořádného manipulátora, kterému šla doba na ruku. A lidi mu to žrali i s navijákem.
    Pavel Zacha má taky v mnoha věcech pravdu. Zamyslete se vy všichni co tady hájíte ´pravdu´ k čemu má ta pravda posloužit. Vedení současného svazu není ideální, ale to skutečně chcete aby hokej ovládla skupina bývalých estébáků v čele s Pavlem Zachou st.?
    Poznámka: Se už konečně prober Hesi !

  34. Jehlička napsal:

    Tak si tak :-), http://youtu.be/Xu__aGbOnjE

    Přestě toto je nejlehčí nástroj jak kluby donutit souhlasit se změnou přestupního řádu. Podmíněné dotaze a granty .-)!

  35. Jaromír napsal:

    TV Nova-Střepiny dnes 11.1.2015 ve 22.00 h

  36. Monika napsal:

    Vážení diskutující,než jsem se dostala k tomu,že zde taky přispěji svou troškou do mlýna,tak už zde zaznělo vše podstatné a nelze s tím než souhlasit.Svaz je v klidu předhodil veřejnosti obětního beránka,opil je takzvaně rohlíkem.Ale myslím si,že nás hokejové rodiče,kteří měli možnost nahlédnout pod pokličku hokejového bordelu se jim oblafnout nepovedlo.Ba naopak všechna jejich prohlášení vyvolávají naprosto opačné reakce.Pokud mohu soudit s diskuzí ,je nás dost,pro které tato ubohost ze strany svazu byla poslední kapkou do jejich poháru trpělivosti.Pojďme se pokusit současné situace využít ve prospěch našich dětí a postavit se hokejovému nevolnictví.Přesně jak zaznělo v příspěvku p.Jaromíra pokusme se o zmapování situace ohledně plateb výchovného za děti a předložme to jako důkaz,že p.Král lže,když tvrdí,že obchod s dětmi v Česku neexistuje.Můj návrh- udělejme seznam,ve kterém bude uvedeno jen jméno,věk,částka a ev.klub ze kterého rodiče své dítě vypláceli( např. Honzík 9 let 40 000,- HC Horní Dolní),tato forma by mohla vyhovovat i rodičům,kteří mají strach z pomsty.Pokusme se o spolupráci z hráčskou asociací a předložme jim i naše návrhy řešení situace v kategorii mládeže(jeden velmi dobrý, je prezentován i na těchto stránkách).Pro všechny,kteří mají chuť přidat ruku k dílu,zkusme se spojit přes email a prodiskutovat své nápady mimo veřejné diskuze.Využijme této situace a pokusme se vrátit našim dětem svobodu a radost ze sportu!!!!Na závěr se přiznávám,že před revolucí jsem byla jiskra jasná a posoupila jsem i do pioýrů,SSM jsem bohužel nestihla neb přišla sametová revoluce.

  37. Jaromír napsal:

    Ten soud v Olomouci sleduji pouze z dostupných informací v médiích,pro které to je téma něčím zajímavé.Také mám přesvědčení,že je to postavené pouze na rodiči,který chce zpět své peníze.Ať už to bylo jak to bylo,je v tom spousta otázek.Z tohoto důvodu to vidím tak,že i pokud ten spor vyhraje ,nebude to možné použít jako precedens v podobných případech.
    V případě tabulkového odstupného by bylo potřeba jako argument, nashromáždit informace o rodičích,kteří tabulkové odstupné zaplatili a to z toho důvodu,že chtěli změnit působiště a nový oddíl nebyl ochoten platbu provést.Já osobně znám rodiče,který vyplatil svého syna a to do akademie ČSLH.Z této akademii se později vypracoval do reprezentace.Neumím si však představit,že by to dnes otevřeně prohlásil.
    Jedno české přísloví zní: Sytý hladovému nevěří….Těžko tedy může pan Král argumentovat slovy,že rodiče to platit nemusí.On jako rodič v té pozici nikdy nebyl .Možná by bylo zajímavé se ho zeptat,proč svého syna poslal do Norska.On asi těžko pochopí co myslel pan Zacha svým vyjádřením „popravit“. Jemu asi ani nebylo divné,jak je možné,že jeho syn dostával pozvánky do mládežnických reprezentací z Norska ze statistikami jaké měl.Jestli tedy někdo mluvil o paní Drtinové,jak byla výborně na pana Krále připravená a jak se kroutil,tak bych chtěl ještě vidět jeho reakce na tyto otázky.
    K panu Zachovi asi tolik.Určitě máte pravdu v tom,že spoustu věcí udělal a dělá ve prospěch svého syna.Budoucnost ukáže,jestli opravdu to bylo účelové.Já osobně si myslím,že pokud se jeho syn prosadí do NHL,tak se teprve začnou dít věci.

  38. ivo napsal:

    to Jaromír:
    vezmu to na přeskáčku: ten soudní spor sleduju a věřte že hodně pozorně. Bohužel však i kdyby byl nakonec dotyčný žalobce (rodič) úspěšný, nic to pro ml.hokej, systém výpalného-výchovného, svaz ani TJ nemění. Dokonce nebude ani v takovém případě průlomový, jak by se na první pohled zdálo, pokud by onen rodič uspěl v plném rozsahu. Nemůžu bohužel tady veřejně psát více, nerad bych poskytl střelivo, tedy jenom obecně: v tomto případě není primárně rozhodováno o oprávněnosti – zákonné či morální požadovat úhradu výchovného, ale pouze o tom, zda mohla či nemohla zákonně úhradu druhá strana přijmout a byla k tomu legitimace. A dál, jestli se jednalo skutečně o úhradu výchovného rodičem původnímu klubu nebo o poskytnutí sponzorského daru novému klubu (že současně nový klub „zaplatil“ původnímu klubu nějaké výchovné, je v tuto chvíli jiná otázka). Pokud žalobce uspěje, pak jen v rovině občansko-hmotně-právní ve vztahu k sobě a toho nového klubu, tedy s nulovým dopadem na registrační řád, práva a povinnosti členů (hráčů), výchovného a podb…

    K tomu bojkotu systému, pokud v něm mám své dítě. Zajisté je to hodně ošemetná situace, svaz samotný na to, co popisujete velmi sází. Vytvořené prostředí strachu, obav je enormní. A přes to, i takové situaci, je reálné aby se dala dohromady dostatečně velká skupina zainteresovaných rodičů, kteří mohou „bojovat“, aniž by se přímo osobně vystavili jakýmkoliv restrikcím. Letmo mě napadá zastoupení v plném pověření arbitrem, advokátní kanceláří, a podobně… Pokud budou k dispozici pádné podklady, důkazy a nálezy v souladu s právem, není až tak nezbytné vystavit svou rodinu, svého potomka přímým útokům. A už je tu i první vlašťovka ze zahraničí, kam je mimochodem také možné se obrátit (viz. pravomocný nález EU).

    Ano, také jsem postřehl a přečetl si i „mezi řádky“ sdělení p.Zachy o jakési skupině lidí, kteří „něco připravují“ a jsou s „něčím už hodně, překvapivě daleko“. Ale ruku na srdce, bez ohledu na vytaženou StB minulost, pan Zacha v tomto zatím nemá mou důvěru, resp. i pokud by se o něco podobného mělo udát či jednat, nebude se jistě jednat o problémy ml.hokeje jako takového, co nás nejvíc pálí. Takové výkřiky do tmy zazněli od pana Zachy už v minulosti mnohokrát (na jeho stránkách, dříve i na stránkách goool.cz a atd…), ale výsledek nikde – jen namátkou akademie, asociace práv dětí a rodičů a podobně… Nezlobte se, ale zatím vždy ze všeho vzešlo jen to, co bylo v důsledku dobré v ten konkrétní čas, v konkrétní dobu panu Zachovi a synovi. Můžu se mýlit, chtěl bych se mýlit, ale zatím, cca v posledních 4 letech, taková holá minulost je a tu těžko teď bude možné napravovat. Dokonce jsem přesvědčený, že třeba díky té zpackané asociaci ztratilo daleko více lidí důvěru v to, že má smysl vůbec něco dělat…

    Omlouvám se, dál odpovím v diskuzi zítra, jsem drogy 🙂 Pěknou noc Ivo

  39. David napsal:

    to Ivo: Dovolím si menší reakci na Váš příspěvek a rozdělil bych ho do 2 částí. Bohužel část politickou (minulost p. Zachy) a část podstatnější budoucnost ml. hokeje.
    V první části ohledně minulosti p. Zachy jsem si nejdříve kladl otázku Cui bono? (V čí prospěch). První na raně je svaz. Jenomže jak povrchně se snaží ovládat neznalou veřejnost, tak se to povrchně obrátí proti nim. Takže tady mi to přijde méně pravděpodobné (možná jsem naivní), ale davy mají rády jednoduché řešení tj. nepohodlný člověk = odstranění z pozice silnějšího tj. svazu. Druhý na raně je samotný p. Zacha a to udělat preventivně ze sebe mučedníka. Nelze to vyloučit, ale zdá se mi to nepravděpodobné, ten tlak na rodinu nedokáži si představit, že mu to za to stojí. Třetí na raně je někdo komu ublížil ze své funkce. Sám jste nám vysvětlit (díky za to), že to zřejmě moc nestihl, takže též méně pravděpodobné. Nechci snižovat a zlehčovat zločiny komunismu a vážím si lidí, co se nepodvolili, ale pokud se společnost s tím nevypořádala v devadesátých letech, tak nyní to mi zde určitě nevyřešíme. Čtvrtý na řadě a to mi přijde nejvíce pravděpodobné je vyřizování osobních účtů možná i z hokeje (možná ne). Sleduji celkem pravidelně web p. Zachy a vím, z v minulosti, že některém ležel hodně v žaludku a nemohli zkousnout, že mladej někoho vytlačil ze sestavy. Nicméně jsou to pouze moje spekulace a domněnky. Nikomu tento názor nevnucuji. Zároveň si nemyslím, že je už konec aféry. U Drtinové nebyl bo ten večer měl již naplánovánu přednášku Kamávédy a snad by se tam měl objevit příští týden (tak uvidíme). Diskusi na webu ukončil již v minulosti a dle mého byl jediný důvod osočování a povrchní kritika (Taky si domů nezveme lidi, kteří by na nás káleli v obyváku). A co se týče médií, tak jak rychle to vynesli, tak rychle se stáhli. O čem to svědčí? To ještě nevím a ukážou to následují dny a týdny. Nikdo ze známých osobností se ho nezastal, ale na druhou stranu se též nikdo nezastal svazu. Nejvíce mě překvapilo mlčení české televize. Pokud máte jiné informace, tak se rád opravím. Když se na to podívám z úplně jiného úhlu. 4 měsíce před mistrovstvím světa, tak to není jednoduché případně převzít svaz. Nyní opustím politiku a omlouvám se všem, že prasím web o mládežnickém hokeji politikou.
    Dle mého pokud je pravda, že tabulky minulý rok chtěla zrušit pouze Sparta a ostatní byli proti, tak na základě nových skutečností se to letos změní. Žaloby a mediální tlak dle mého udělá své a dle pravidla – obětujem levé křídlo (odvolání trenéra popř. kosmetické změny na svazu), potom pravé křídlo (tabulky apod.). Podle toho co sleduji, tak mi něco říká a opravím svůj předchozí odhad, že to přijde dříve než za 1-2 roky. A též potvrzuji, že i p. Zacha se zmínil o hokejové skupině, která má rozpracovaný nějaký návrh a sám byl překvapen, jak jsou daleko. Nevím o tom více, takže je to pouze spekulace, ale pokud vycházím ze zkušeností z politiky. Kdykoliv nastala hysterie a nulová sebereflexe (Nečas, Topolánek, Paroubek, Gross), tak následoval prudký pád. Čím větší odpor, tím prudší náraz. Ještě jednou se omlouvám za více politický rozbor než hokejový pohled. Přeji hezký večer a ať se daří. Mimochodem dnes Pasta 2 góly a hattrick mu unikl o 2 vteřiny…

  40. Jaromír napsal:

    Já si nemyslím,že se pan Zacha u většiny lidí znalých poměrů v mládežnickém hokeji po vytažení minulosti nějak zdiskreditoval.Určitě jsou jednotlivci,kteří z toho mají radost,ale co jsem měl možnost hovořit s některými lidmi nebo číst diskuze,tak jestli se někdo zdiskreditoval,tak to je především novinář Blesku.Možná to byla jeho osobní iniciativa,ale spíše bych to viděl na nějakého zadavatele.Kdo by v tomto případě mohl být tím zadavatelem, není těžké domyslet.Nevěřím tomu,že diskuze,která se po kritice pana Zachy rozvinula bude po tomto ukončena.Možná,že bude na nějakou dobu přerušena,ale podle mého názoru se po dalším nezdaru rozvine do ještě větší velikosti.A ten nezdar už může přijít na MS v Praze.
    Na leden byl odročen soud v Olomouci ohledně odstupného,které zaplatil rodič a nyní bojuje o jeho navrácení .Pan Zacha na svých stránkách uvádí(http://www.zacha-hokej.cz/domu/zakladame-tradici-budte-u-toho-prvni-prednaska-o-kamevede-ve-velkem-mezirici),že se sešel na své přednášce v Panoramě s jistou skupinou lidí,což samo o sobě naznačuje,že se něco připravuje.
    Není možné bojovat proti systému,ve kterém máte svoje dítě,protože Vaše dítě to odnese v první řadě.( http://isport.blesk.cz/clanek/muj-isport-blogy-redaktori-frantisek-suchan/224584/pavel-zacha-starsi-skodi-hlavne-svemu-nadejnemu-synovi.html)Bylo by potřeba získat výpovědi lidí,kteří tím systémem prošli,ale jejich děti už jsou z toho venku.Ať úspěšně či neúspěšně.Bohužel tito lidé už nemají zájem se tím zabývat.Těch příběhů bude strašně moc,ale pochybuji o tom,že je bude někdo ochoten sepsat.
    Pokud budu mluvit rétorikou pana Zachy,tak můj syn už byl „popraven“ a to za přispění přestavitele ČSLH v patnácti letech.Jestli pan Král posílá pana Zachu za takovéto vyjádření na vyšetření,tak mám obavy aby to vyšetření jednou nemusel podstoupit pan Král podobně jako pan Přerost.( http://www.sport.cz/hokej/ostatni/clanek/635131-popravit-mu-syna-to-by-mel-snad-hodnotit-prislusny-lekar-reaguje-kral-na-kritiku-zachy-starsiho.html#section-artcl)

  41. ivo napsal:

    to Honza:
    Bohužel příspěvek upravit nelze, tak aspoň takhle: došlo mi jedno podstatné, a to že jsme si asi vůbec nerozuměli 🙂
    Mě šlo primárně jen a pouze o ml.hokej, nikoliv o profi. O prasárny, které se dějí napříč všemi zimáky u mladých, chcete-li dětských kategorií, protože v těchto kategorií je nejvíc špíny a prasáren. Které tím, že se neodstraní v těchto kategoriích, logicky se promítají i do seniorských. A pro ně je v pořádku, pokud tu bude funkční asiciace, která bude profesionální hráče zastupovat.
    Ale ruku na srdce, bude se také tato asociace vehementně brát za ml.kategorie? To už možná víc udělal p.Zacha při pokusu o nastartování asiciace rodičů a dětí či jak se to jmenovalo….
    Docela pochybuju, že tato asociace je vůbec schopna jakkoliv ovlivnit chování TJ a svazu k ml.kategoriím, když primárně oslovuje jiný zájmový okruh (profihráče) a podle všeho je jen servisní organizací profi hráčů po vzoru asociace v nhl…

    Chtěl bych se mýlit, chtěl bych se plést, ale moc nevěřím tomu, že by tato organizace byla ochotna tvrdě (a jinak už ani nejde) vystoupit proti svazu, když s ním úzce je nucena spolupracovat a v důsledku, prasárny v ml.hokeji ji nijak neovlivní, protože hájí zájmy těch, kteří si již těmiho prasárnami prošli (někdo úspěšně, někdo méně)…

    Tady vidím skutečně jediný možný způsob, a to aby se dalo dohromady pár lidí, kteří budou ochotni se svazem začít bojovat, udělat všechno pro to, aby se nešvary v systému ml.hokeje odstraňovali jak to jen je možné, což logicky nepůjde, pkud bych to chtěl hrát na obě tři 🙂 strany… 🙂

    Ale dobře, rád si tedy počkám, jak bude teď tato asociace jednat se svazem a do té doby hold se „uklidním“ a budu věřit, že tato asociace s maximálním úsilím začne zastupovat zájmy mládeže u svazu a bude tlačit svaz k tomu, aby se všechny známé nešvary z ml.hokeje vymýtili. Ivo.

  42. ivo napsal:

    To Honza: No vidíte, a ačkoliv se okolo hokeje pohybuju už nějaký ten pátek, nevím nic bližšího o tom, že už nějaká „revolta“ proti praktikám v ml.hokeji funkčně existuje, tedy konkrétně jak avizujete zašťítěná p.Markem Černoškem a CAIHP.
    V tom případě, pokud je tomu tak, vše co jsem psal, bylo zbytečný… Stačilo by tedy, aby o sobě uvedení dali vědět a případně zveřejnili, jaké mají představy o postupu řešení, či zda-li už se jim podařilo se svazem postoupit dál… Nebo alespoň na co konkrétně se chtějí zaměřit, aby bylo zřejmý, pro koho taky (pro jaký okruh rodičů či hráčů) má vůbec smysl se zapojit do aktivit uvedené organizace…
    Nevím skutečně o tom, že by se někde víc prezentovala tato organizace a koná-li , je jen na škodu, že se o tom neví…

  43. ivo napsal:

    to David:
    Ano, systém je na :spadnutí“, ale bohužel takhle na spadnutí je už takových 5-7 let. kdy pan Zacha začal do toho bušit. Jen asi nebušil dost výrazně, či účelně. A teď, poté co si svaz našel hromosvod a všechno dosavadní otočil proti panu Zachovi a tedy všemu, o co se dosud i snažil (neřeším teď jestli úspěšně či dostatečně), svaz získal zase nějakých 5 let navíc, pokud se nenajdou lidi, kteří do toho zase nezačnou bušit… A možná vše úspěšně, bez oponentury, zamete pod koberec…
    Že svaz zvolil tuto taktiku, je celkem zřejmé z posledních vyjádřeních p.Krále, jeden z posledních doslovně je, že v podstatě žádné problémy neexistují, žádní rodiče žádné výchovné nikdy neplatili a neplatí, všichni rodiče jsou vlastně se systémem spokojení a všechny děcka hrají hokej s nadśením a jsou šťastný (!!!).

    Bohužel, způsob komunikace na davy zabrala, bohužel, naprostá většina lidí se nechala opít rohlíkem, když už chleba začal tvrdnout… Co je navíc zarážející, že i celostátní periodika, která dosud zaujímala přeci jen trochu nezúčastněný postoj, přehodila výhybku, chcete-li hodila zpátečku a dost se přiklonila na stranu svazu. A ten teď v tichosti semele další oponenty, protože si je vědomý toho, že už NIKDY jednotlivec-oponent svazu nedostane takový prostor, jaký dosud měl p.Zacha. Logicky, kupní síla svazu je obrovská :).
    A tím taky ZACHAGATE skončila, protože ani média, která dosud byla ochotna dát oponentuře svazu prostor, už proti svazu nepůjde, tím spíše těsně před MS, kdy se láme mediální koláč…. Nehledě na to, že jak se p.Zacha k celé situaci postavil, se postavil nejhůř jak mohl a v podstatě si až následnými kroky (nekomunikace k věci, smazání diskuze, stažení do pozadí) zcela zavřel cestu zpět.
    Přitom, bez ohledu na význam členství a rozsah „znevěrohodnění“ šlo celkem úspěšně panem Zachou se bránit, protože korigovat znevěrohodění a nálepky stb-áka už jenom trochu zevrubným pohledem na spis (k StB 2.správě byl přijat až v záři 1989, dokonce i posudek nadřízeného nebyl zrovna ukázkový člověku oddanýmu straně a StB, a protože jsem se těsně po revoluci o tuto problematiku zajímal, sice z druhého břehu, za významné bych taky považoval vyzdvihnout jednu maličkost: p.Zacha byl v rámci StB zařazen k útvaru, který se nezabýval našimi občany, ale zahraniční kontrašpionáží, něco jako dnešní BIS a zahraniční špionáž, což není totéž co mu je vytýkáno a předhazóváno… A to jsme trochu někde jinde, nehledě na to, že za 2-3 měsíce toho zase tolik stihnout nemohl, určitě ne zničit životy mnoha rodinám… Absolutně se nechci pana Zachy zastávat, už vůbec se nepovažuju za jeho ochránce, byl jsem v počátcích 90 let na opačné frontě, ale tady se nabídlo celkem dostatečný penzum možností, jak se alespoň částečně očistit, což ve státě, kde pomalu půlka produktivního národa se nějak zavdala se stranou či StB, by nebylo tak neřešitelný. Ovšem tím, jaký způsob obrany p.Zacha zvolil, je velmi nešťastný…

    Má smysl tedy něco dělat nebo jen zase jenom v tichosti u piva po zimácích nadávat?
    A co teď, budeme tedy zase čekat dalších 3-4-5 let, než nazraje situace s tím něco udělat? Pak ale tím marastem si projdou zase další desítky a desítky rodin, teda pokud vůbec najdou odvahu a sílu alespoň jednotlivě bojovat se svazem….. A pokud uvidí, jak svaz dokázal se vším zamést, že se nezvedla vlna odporu proti praktikám svazu, vzdají to předem… A vlastně se ukáže, že svaz má pravdu…

    Proto jsem taky navrhl převzít oponenturu za p.Zachu, bude-li možné se přít už o známé kauzy jednotlivců i skupin (ale o nich jsou jenom chabé kusé informace) a pokračovat tak v tom, co se už začalo v minulosti, ale tentokrát trochu jinak – jak jsem už níže popsal, je zbytečný to opakovat…

    Nevím jak vy, ale ke mě se dosud dostaly jen neurčité informace o zářezech svazu na svých členech, rodičích, ale konkrétního, podloženého toho skutečně moc není. Možná mě to minulo, nejstarší už hokej nehraje (dal přednost VŠ), prostřední teprve bude až za nějakou dobu nahlížet do dorosteneckých kategorií a pokud zcela vypustím kauzy ve stylu „jedna paní povídala“, moc toho skutečně není. Ano, možná by bylo dobré spojit se s p.Zachou, zda-li by poskytl podklady pro oponenturu, ale narážíme tady na jedno nebezpečí: samotní aktéři by s tím mohli mít problém, buď by si to nepřáli, nebo už by u nich byla jiná situace… Tedy nejlepším řešením by bylo, udělat za dosavadním tlustou čáru a začít s čistým stolem… Nehledě, podle nynější situace lze dost pravděpodobně usuzovat, že se skoro ničeho dosud nepodařilo dosáhnout, resp. alespoň se o tm neví ebo jen v jednotlivých případech, které se v tichosti uložili k ledu…

    Ale bez „jasných průkazných příkladů“ nejde moc dělat. Vrátím se k tomu, co jsem nastínil: pokud se povedlo dát dohromady vyčerpávající podklady, bylo už celkem snadné vyzvat svaz a TJ k nápravě, tedy k nastolení bezvadného právního stavu ve věci s tím, že jsme pro případ neochoty pouze nastínili, jak bude jinak ve věci postupováno dále, a výsledkem bylo v tichosti realizované řešení, které bylo prvoplánovitě požadováno. Jistě, celkem úspěch, ale v důsledku jenom z malé části, protože se řešení problémů nerealizovalo systémově, o průvodním zákazu mlčení ani nemluvě…

    Nebo ještě jinak, když chci pádným, nevyvratitelným způsobem napadnout protiprávnost výchovného, bez poukazu na příklady jeho protiprávního užití v konkrétním případě nemám šanci ustát důkazní břemeno, nebo velmi, velmi obtížně budu zdůvodňovat právní odpor… Jestliže jsem posledních 5 let stále dokola okolo sebe slyšel, četl a poslouchal, jak je výpalné svinstvo a s tím spojené další prasárny, proti kterým byl a měl by být zájem bojovat, pak by neměl být problém takové případy, alespoň pro prvotní úkony, mít jako podklady k dispozici… Od něčeho se musí dát „odpíchnout“, vařit z vody v tomto případě skutečně nejde.

    Tedy ta otázka zněla, jestli se najdou další lidi, kteří by se do toho boje chtěli pustit a díky Vaší trefné připomínce je nutné tuto otázku rozšířit i o část, zda-li se najdou rodiče, kterých se svinstvo jakkoliv dotklo a budou ochotni alespoň pro počátek dát k dispozici podklady (a třeba je uvolní sám p.Zacha, ale o tom si nejsem tak zcela jistý)…

    Pokud ne, tak s pánem bohem, remcejme dál a dál nad svinstvy a nešvary, které ml.hokej provází a které logicky sám svaz v tichosti minimálně toleruje. Alepak remcejme nad tím, jaký jsme ubohý národ ufňukánků, kteří velmi rádi nahrbí hřbet, jakmile se jen někdo ze stavu a TJ škaredě podívá…

    Tedy na závěr, otázka je položená: chcete někdo do toho jít a zkusit alespoň něco dělat?

  44. Honza napsal:

    Pane Ivo, takových rodičů, kteří jsou nespokojeni a ochotní „vystoupit a něco udělat“ je spousta. Jen je potřeba to zorganizovat a vést. Myslím, že dobrou možností je Marek Černošek a CAIHP, se kterým už jsme v kontaktu.

  45. David napsal:

    to ivo. Co se týče informací a příběhy rodičů, které systém semlel díky tabulkám, tak právě p. Zacha tyto informace od rodičů shromažďoval (též zajímavý paradox), ale v tomto případě mu jej posílali dobrovolně sami. Nemyslím si, že je aféra Zachagate již u konce. Dle mého názoru naopak. Problémy v mládežnickém hokeji jsou opravdu hluboké. Není vyhovující ani pro vrcholové hráče (viz výsledky mládeže + i repre) a též i pro výkonnostní hráče (např. již zmíněné tabulky). Dle mého buď dojde k sebereflexi nebo obměně v dohledné době (1-2 roky) stávající generality nebo se to časem sesype samo bo nebudou mít koho organizovat. Je již spousty rodičů, co má hokej rádo, ale za stávající situace do toho raději své dítě nedají (viz i příspěvek níže). Přeji všem hezký den.

  46. ivo napsal:

    Petře, bohužel jste trefil hřebíček na hlavičku. S panem Zachou jsem hodně nesouhlasil, o mnoha věcech se s ním přel, dokonce jsem mu vyčítal i to, že hodně kroků dělal jen s jediným, osobním zájmem (ať se mu to líbí nebo ne – pro svoje zájmy či zájmy syna (akademie, asociace rodičů,…).
    Ale to, že byl jakýmsi „nárazníkem“ pro mnoho rodin, které semlel systém svazu, je fakt, který nelze pominout. Bohužel, vytažením špíny z minulosti (píšu o tom jinde), se natolik zdiskreditoval, že nyní ať už udělá co chce, ten škraloup tu bude a nebude dostatečně hodnověrný… Otázkou je, zda je to dobře nebo špatně, jestli to je natolik významné či není, to je věc pohledu každého jednotlivce.

    V zásadě ale je nyní situace taková, že svaz dosáhl svého – ze stávajících problémů mládeže udělal bagatelní, nepodstatné problémy, dokonce se mu vše podařilo proti všem kteří byli systémem semleti, zcela otočit, až málem by ukápla slzička dojetím, jak jsou vlastně všichni rodiče spokojení a děcka šťastní….

    Bohužel, jedna doba „zachovské rebelie“ touto „zachagate-StB“ skončila a je jen otázkou, zda je teď vůbec vůle a chuť kohokoliv z nás ostatních rodičů a fandů hokeje se vrátit k průserům u mládeže, které odkrytím StB minulosti pana Zachy svaz evidentně vyřešil ku své naprosté spokojenosti, mučedníka předhodili davu a dav nyní se slzou v očích blahořečí panu Královi, Lenerovi, Přerostovi….

    A co teď dál? Mám obavu velmi zřetelnou, že nyní svaz dostal vítr do plachet a pokud nenajdou nové, jiné oponenty, bůh nás chraň… Otázka tedy zní, najdou se za této situace lidi, kteří jsou ochotni začít něco už konečně hmatatelného proti tomu svinstvu dělat? Pochybuju…. Ale rád bych se příjemně spletl!

    Už se to ale dostalo do takové fáze, že pouhé diskutování, řečnění, navrhování změn za zavřenými dveřmi a podobných zákulisních jednání a doprošování-se potřebné pozornosti k ničemu nepovede. Touto cestou se dal v posledních 3 letech pan Zacha a výsledek tu je, sice hmatatelný, ale v důsledku kontraproduktivní. Tedy jasný důkaz toho, že to nikam nevedlo a nepovede. A i pan Zacha má za tím dost podstatnou vinu, protože svým předchozím jednáním zcela znevěrohodnil to, co otevřeně hlásal (nemyslím teď StB minulost, ta je mi v celku ukradená, ale ztráta veškeré poslední důvěry v pana Zachu díky asociaci, prokázání zákulisních jednání se svazem pro osobní zájmy či zájmy jen svého syna (nabytím pušky důkazy), prokázání „překroucení“ holých faktů panem Zachou, byť možná s dobrým úmyslem…. Ale toto vše je zbytečné se k tomu vracet, komentovat, dohadovat se.

    Situace je celkem jednoduchá: mládežnický hokej se zmítá v problémech, jednoduše nazvaných:
    a) otrokářský systém ČSLH vůči mládeži (výpalné, omezování svobody, bránění ve výkonu rodič.práv)
    b) uplatňování přestupních řádů pro mládež v rozporu se zákonem o rodině, zákona na ochranu práv dětí a mládeže, listiny lidských práv, ústavy, n O.Z.,…. no je toho požehnaně
    c) neprůhledný systém financování mládeže pod křídly čslh, neoddělení financování TJ od podnikatelských subjektů, nedodržování ani těch nejzákladnějších zákonných předpisů – daňových, účetních,… tělovýchovnými jednotami a svazem, porušování rozpočtové kázně MŠaT,…
    d) nesmyslné a nesystémové kroky svazu k pozvednutí ml.hokeje (zaváděním akademií, tedy polovičatost systému, který byl u nás úspěšný koncem 80 let (jinak okopírován zeměmi, ke kterým nyní vzhlížíme s otevřeou pusou)….
    e)… a další a další okruhy problémů, které však v zásadě pochází pouze ze dvou příčin:
    = financování a přestupní řád svazu pro mládež

    Hodně zjednoduším: pokud by se podařilo donutit svaz, aby alespoň začal sám a tedy i podřízené TJ dodržovat už dneska platné daňové a účetní zákony, hodně problémů by se vyřešilo samo!!!! Například i to výpalné, protože z čistě zákonného hlediska, konkrétně pak z pohledu zákona o dani z příjmu, by žádná TJ ani svaz samotný nemohl u mládeže uplatňovat výchovné, které čistě ze zákona je bezdůvodným obohacením, chcete-li plněním bez právního důvodu.
    Donucením svazu, aby začal dodržovat základní zákony této země, automaticky odpadají jakékoliv smlouvy (registrace) se závazky jakéhokoliv rozsahu pro mládež, protože i dnešní stav registrací a nucení dětí (rodičů) plnit cokoliv, k čemu jsou podle svazových stanov nuceni, je protizákonné, od počátku neplatné….

    Svaz to moc dobře ví, ale taky spoléhá na to, že kde není žalobce, není soudce… Osobně mě udivuje jedno, pan Zacha st., doktor práv, tohle nevěděl? Či spíše věděl, ale nehodilo se mu konat…

    Uzavřu to, protože v takové diskuzi řešení nelze nalézt, ale třeba pomůže nastartovat dění – pokud vůbec bude zájem se zapojit a udělat něco, cokoliv, pro změnu. A předem podotýkám, že už bez kudrlinek, protože i novým OZ mají rodiče, mladí, obrovské možnosti, jak iniciovat změny rychle, důrazně.

    Najde se ale skupina lidí, kteří jsou ochotni do toho boje jít? Najdou se vůbec lidé, kteří by byli ochotni najít si čas a trochu drobných na setkání, aby bylo možné celou věc v klidu a více do hloubky prodiskutovat?

    Měl jsem možnost seznámit se s pár, ale skutečně jenom s pár případy které se týkaly smluv mezi mladými a jejich TJ, vč. problému „výchovného“… Je až nepochopitelné, že co se v ml.hokeji „řeší“ více jak 5 let, bylo vypracováním právního rozboru s pouhým nastíněním scénáře dalších úkonů dotčeným TJ vyřešeno okamžitě???? Po pravdě nerozumím tomu, že tu už několik let je řešeno výpalné, zákazy přestupů mezi TJ a další nešvary, bez valného výsledku, že si nechají rodiče „kálet“ na hlavu od TJ a svazu a jsou ochotni akceptovat vydírání, jednání z pozice moci, když tu je neuvěřitelná opora v zákonech této země i právního pořádku EU… NECHÁPU!!!!!!

    Závěr? Najde se někdo, kdo má zájem začít něco pro mládežnický hokej skutečně dělat???? Ano, řekl jsem A), řeknu B): osobně jsem ochotný, ale připojí se někdo? Najdou alespoň rodiče, kteří byli semleti praktikami svazu, odvahu k tomu, poskytnout alespoň základní materiály a podklady ke kauzám , které se jim stali, které poškodili jejich děti? Proč to? Protože osobně jsem dosud jen o takových četl, slyšel, ale nic v ruce hmatatelné není… Takže?

    Ivo

  47. Marek napsal:

    STB a BIS, jaký je v tom rozdíl .-))). Bože už mě s tou státní bezpečností všichni štvete. Babiš byl ve spisech a je nejpopulárnjším politikem. Nevím proč to tady je zas omýláno! STB a hokej jsou věci co kdobě nepatří. Jinak lustrační zákon již neplatí, takže žádná omezení nejsou.

  48. sidney napsal:

    Ahoj,souhlasim, jako zasadni problem vidim „obchod“ s detmi, kdyz ve pripravce podepisete revistracku a i kdyz se vam nelibi prace s vasim ditetem, emate yanci odejit. Kazdej clovek ma mit pravo volby. Miluju a zboznuju hokej, ale sve dite v teto.situaci bych na hokej nedal. Tim by h urcite zacal, je to sice jen muj nazor,ale v jinych zemich funguji „rocni.revistracky“ a je to super. Tam zacina konkuren e a kazdy klub ch e mit co.nejlepsi podminky. A pak.se uroven muze zvednout.

  49. Petr napsal:

    Minulost pana Zachy je věcí jeho svědomí a pak těch jimž ublížil. Bere mu možnost se veřejně angažovat v rámci fungování státní správy, nicméně mu nebere možnost svobodně vyslovit svůj názor. Tuto možnost má každý a to tím více,čím více je zmíněná věc(činnost)závislá na veřejných financích, a to bezesporu mládežnický hokej je. Je na zvážení každého,zda je pro společnost horší něčí čtvrt století stará minulost(nikoliv protizákonná,ale rozhodně velmi neetická) či třeba to,že ke správě současných veřejných financí,které mají sloužit ke sportovnímu rozvoji i našich dětí se dostanou lidé,kteří třeba své bývalé působiště dostali až na hranu krachu či se podílejí na přinejmenších zvláštních pozemkových transakcích se státními či obecními pozemky. V takovémto případě bych použil pravidlo „kdo je bez viny,ať hodí kamenem“. Zacha je velmi kontroverzní člověk,ovšem jeho oponenti na tom nejsou o nic lépe a vytahováním Zachovy minulosti pouze ukazují, že dalších faktických argumentů už rozhodně nemají nadbytek. Toho, že předčasně končí spousta mladých hráčů si na svazu ani všimnout nemůžou,jelikož kluby samy si drží jejich registrace,aby mohly hrát co nejvíce soutěží i s nedostatečným počtem hráčů, a dostaly se tudíž k většímu svazovému příspěvku,no a posléze ik dalším státním či místním grantům a příspěvkům. Potom dokonce ani trenérům nepříjde zvláštní,kdy v jednom ročníku skončí během čtyř let 11 hráčů, přičem trenéři a funkcionáři se tváří,že vše je OK.

  50. Honza napsal:

    Přesně, přesně, přesně!!!
    Celou dobu z toho mám úplně stejný, smutný pocit :-((
    Udělat z P.Z. staršího vyvrhele a přitom zcela opomíjet, jim kritizované a pravdivě pojmenované problémy českého mládežnického hokeje.
    Je mi na blití velebnosti!!!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *