Franto, mě už to trošku …

Kdo jste včera neviděli další reportáž o mládežnickém hokeji v Pepinách, můžete ji zhlédnout zde. Obrázek si opět udělejte převážně sami.

Mě osobně hodně zaujal zejména Frantův bodrý příspěvek, který tak nějak jen dále dokresluje detaily dokola zmiňovaného. S prstem nahoru lze také vnímat i vstup náměstka Hulínského. A to zejména proto, že naznačil, jak nebezpečné je současné počínání svazových činovníků, když si problémy nepřipouští nebo je bagatelizují.

Odstřel PZ a značně arogantní přístup k názorové oponentuře (nečteme, nevnímáme, nebudeme reagovat, děláme to dobře apod.), kterou nepředstavuje jen PZ, totiž vzedmuly tak nebývalou vlnu odporu, se kterou jsem se v hokejovém undergoundu ještě nesetkal. Přiznám se, že mám lehké obavy, aby případný protiúder tomuto jednání neměl devastační následky.

Cílem CS Hockey je poměry v mládežnickém hokeji v rámci daných možností co nejvíce vylepšit. Proto nyní sbírám veškeré podněty, které jsem lavinovitě v poslední době obdržel a některé z nich zmiňujete i v komentářích, a po pečlivém vyhodnocení chci tento web využít  co nejlépe k plnění uvedeného cíle.

Mějte tedy chvilku strpení.

 

User Rating: 4.4 (5 votes)
Sending

11 Responses

  1. ivo napsal:

    To Michal Novotný:
    Ano, máte pravdu že se to netýká jen ml.hokeje. Myslím, že už všechno zašlo tak daleko, že tzv. „bouchly saze“. A velmi tomu napomohlo zcela ignorantské a arogantní vystoupení našeho spolku, kdy v podstatě posledním svým vyjádřením absolutně, z naprosté většiny rodičů, udělali před zbytkem národa hňupy, ufňukánce či „moc ambiciózní šílence“.
    Myslí si snad naši představitelé, že si to donekonečna nechají rodiče líbit? Už to trvá nějaký ten rok, tady nejde jen o nějakou okamžitou rakci. Doutnalo to a prohořívalo to předlouho. Tedy uvidíme…

    Můžu Vám jenom doporučit přidat se k výzvě, nikde není psáno ani dáno na jisto, že vše skončí jen u našeho spolku, tím spíše, když se ukáže, že takřka identické věci se dějí i u dalšího spolku a je jedno, jestli jde o ml.hokej či ml.fotbal. Naopak, bude-li možné podměty poukázat na obdobný problém i v dalším odvětví, tím spíše zodpovědní pochopí, že už skutečně vše zašlo natolik daleko, že uhájit své postoje zesměšňováním, ponižováním a vyráběním problémů kde nejsou, aby se jimi kryly skutečné, je zcela nepřijatelné. Důsledky nechť si pak každý zváží sám, nemuselo to takhle dojít daleko.

    P.S.omlouvám se za předchozí formulace v příspěvku, psal jsem to v totální nasranosti ve 3 ráno… opravvat nebudu, podstata je myslím dostatečně zřetelná 🙂

  2. Michal Novotný napsal:

    Hnus. Stejné je to i ve fotbalu. Je to nesmysl. To co bych pochopil, je možnost odměn/výchovného ve chvíli, kdy hokejista dojde do profi soutěže. OK – pak nechť za něj dostanou kluby zpětně nějakou odměnu, úměrnou tomu, v jaké věkové kategorii se o něj/ni staraly.

  3. ivo napsal:

    Martin Pašek:
    Budu reagovat jen na Vaše „Domněnka, že lze přežít jen z veřejných peněz a z příspěvků, je pouhá iluze“
    Nevím jaké máte Vy zkušenosti, ale já mám dva okruhy:
    a) velká a skutečně silná TJ, s akademií = 95% zdrojů jsou peníze pouze od rodičů, města, kraje, ČSLH, MŠaT… Sem tam sponzor, v naprosté většiny jenom z řad samotných rodičů… Tu bundy, tu čepice, tu drezy, tu zaplacený autobus na turnaj, onehdá svépomoc rodičů akcemi Z… A v důsledku, díky personálnímu propojení se seniorským klubem jdou nakonec některé peníze i jinam, než do mládeže…
    Ono si nalijme čistého vínka: Jaké jsou vlastně skutečné náklady takového oddílu? Tak tento konkrétní to má asi takto:
    a) ledy, cca 1500hod. ročně / platí město – areál ZS je jeho vlastníkem
    b) šatny + energie+služby / platí město – areál ZS je jeho vlastníkem
    c) venkovní hřiště na trénink / platí město – vlastní město, vesměs vybudováno z prostředků EU
    d) platy trenérů / do 3tř. v podstatě gratis, 3-9 tř.(po dorost) cca 7-8 trenérů HPP /na cca 200 kluků platících v průměru 1200,-Kč měsíčně * 12! měsíců = 240000,-Kč/max. 8 trenéry = 30000,-Kč na jednoho trenéra, ALE: 1/2 jsou jenom v částečném úvazku (ZŠ, ZS, město…) ten poměr na 1trenéra je pak úplně někde jinde… tedy jen od rodičů +240000 a + 100000 příspěvek na akademii = 340000 měsíčně na mzdy v průměru 5-6 v plném HP? Ale no táááák….
    e) doprava na zápasy + další náklady (poř.služby, VZP,….) / příspěvek na člena od města (sportovní fond), příspěvek na činnost od kraje, příspěvek od svazu, MŠaT…..
    …………………………………
    Skutečně si myslíte, že velká TJ nepřežije ani půl roku bez peněz z venčí????
    A to nezapočítávám peníze z grantů kraje, EU, plátců (ne sponzorů) za poskytnuté služby sdružením = reklama, propagace… Nezapočítávám ani to, že doprava normálně stojí X peněz, ale v reálu x peněz (viz. BusLine a jim podobní dopravci a vazby…)

    A teď ten malý jakože „provinční“ klub….
    a) ledy, šatny a s tím společné / vesměs město, kraj…
    b) mzdy trenérů? no otázkou je jakých, když třeba znám 3 malé kluby, kde je v HPP vždy jenom 1 trenér…
    c) i na svazové zápasy často jezdí rodiče, jen občas autobus, ale i ten „bártrově“ v naprosté většině případů….
    d) a to máme: příspěvky na hráče rodič, město, kraj…. čslh, MŠaT,….
    e) ve dvou případech z těchto tří mají tyto kluby ZS ve správě = příjem z pronájmu ledů a šaten, za služby, zůstávají klubu, město dokonce platí správce ZS a údržbu navch …. ono z daňových důvodů je to optimální model jak pro město, tak i pro klub….
    …………………………………………………………………………
    Myslíte si, že ani malý „provinční“ klub nepřežije bez dalších peněz z venčí???????

    A ještě jinak: ten zmiňovaný klub rabuje ty malé kluby okolo a jenom bláhový si může myslet, že ten velký klub tomu malýmu platí tabulky… Dohoda: my teď vezmeme tvoje „talenty“ a za to ti budeme půjčovat některé svoje…. Však až dorostou do věku dorostu, oni se ti, klubíčku, někteří vrátí, protože co my tady s nima, když hrajeme 1 soutěž s 15 a máme plný dva ročníky na ní…. a budeme tak hodní a ještě ti jich pár přihodíme návdavkem… Tak kušuj a zařezávej…..

    Takže, jak to asi bude? Skutečně si pan šéf myslí, že odstupné je tak podstatné a nezbytné, aby vůbec kluby přežili? Uměl bych tomu i uvěřit, pokud bych to bral jako peníze pro úplně někoho jiného a jinam, co třeba asi tak pro seniorský klub, který tu „ubohou“ t.j. ovládá….

    Viděl vůbec pan šéf skutečné účetnictví t.j.?
    A vůbec, zabýval se taky někdo tím, že t.j. je příspěvková organizace, tedy veřejně prospěšná, která nevytváří, ba dokonce nesmí vytvářet zisk ke zdanění? Kam se tedy svou podstatou odstupné zaúčtují, jak se vykáží, v souladu se zákonem? Kde je jejich právní daňové zařazení? Ano, přijmout je na základě stanov, to je jedna stránka mince. Ale co potom za druhá = zákon a daňový pořádek? Účel? Když to podle svazu není náhrada skutečných nákladů, tak pak je to vlastně co? Prodej čeho? Jaké služby? Umění trenérů? Ale ti za svou práci dostanou plat… Tak za co? Zamyslel se vůbec někdo nad tím, až jednou někomu rupnou nervy a nechá se prověřit Celním úřadem (nadřízený FÚ), jestli se nakonec nejedná o bezdůvodné obohacení? Myslí si pan šéf, že až se to dostane tak daleko, že státní orgány a exekutiva couvne, že se posadí na zadek před čslh? Ani ano, stejně jako si to myslely takové společnosti, jako Cetelem, HomeCredit, Essox, všechna ta ekonomicko-justiční mafie (rozhodčí nálezy)…

    Víte, dráždit zmiji bosou nohou se nevyplácí. A pokud už to zachází tak daleko, že už se hold najdou lidi, kteří toho mají skutečně, ale skutečně dost, který byly soustavně vystavování šikaně, vydírání a nakonec se jim ještě budete vysmívat a plivat jim do tváře a hlavně těm dětem, který se v noci budí s brekotem, kterým to ani při vší dobré vůli nemůžete srozumitelně vysvětlit, tak pak se vážení na svazu nedivte, že už toho bylo dost. Příliž.

    A já osobně doufám a věřím, že všechna ta masa lidí, která tomuhle byla vystavena a zažila a prožívala všechny ty ústrky, ponižování, vydírání, že už kvůli těm dětem nezůstanou ticho a alespoň udělají to málo a o vše se podělí s dalšími, aby se konečně mohlo bouchnout do stolu a zastavit tu bezmoc a sprosťárnu !!!

    I kdyby se měl tenhle špinavý systém rozbít jenom kvůli 10-20 dětem, tak to stojí za to. A buď pánové a dámy na svazu pochopí, že už nastal čas přestat lézt do zadku pár lidem, který byznys dosud ve skutečnosti ovládají, začnou se sakra smekat aby ml.hokej nebyl deformovaný existující situací, začnou hájit zájmy majoritní skupiny členstva, díky které vůbec svaz může ekonomicky žít, anebo ať se na to vyserou a táhnou do věčných lovišť. Buď ať začnou hájit práva absolutně majoritní části členů, a pokud to nedokážou, tak ať jdou!!!

    Ano, jsem už nasraný, ale kdo by nebyl – ta poslední reakce svazu už je ABSOLUTNÍ VÝSMĚCH a ukázka nebetyčné AROGANCE MOCI. Chcete boj? Máte ho mít! A myslím že nebude potřeba ani dvou třetin… 🙁

  4. Miroslav Hes napsal:

    „Ve všech ostatní případech se kluby dokáží rozumně a v rámci platných předpisů dohodnout.“ – toto je prosím věta z oficiálního stanoviska ČSLH !!!! Termín „rozumně se dohodnout“ jsem v žádných svazových regulích nenašel. Ještě s nimi chcete někdo něco řešit? Není vám líto času?

  5. cshockey napsal:

    Pane Pašku, bohužel to tak jak píšete velmi často není a odstupné je zneužíváno jako nástroj nátlaku na hráče. Jen ve svém blízkém okolí znám dost případů, kdy malý klub za šikovného hráče nedostal nic, protože nechtěl hráči škodit, zato velký nekompromisně inkasuje za každého odchozího hráče, ať jde třeba i o hráče, který odchází proto, aby si někde jinde více zahrál, protože nedostával příliš příležitostí. Za pár top hráčů ve vyšších kategoriích jsou velké kluby ochotny zaplatit, ale je mnohem větší počet hráčů, kteří jsou díky odstupnému omezováni v přestupech (neboť jen na hostování vás zase třeba nechce jiný klub vzít) a tím výrazně poškozováni. Nejčerstvěji jsem se tento víkend dozvěděl o hráči, který s hokejem kvůli odstupnému skončil, za svůj klub téměř nehrál, ale klub ho bez odstupného nechtěl pustit do „horšího“ klubu. A co teprve malé děti v žákovském věku!!!

  6. michal napsal:

    Tak takhle to rozhodně nefunguje.Děti z malých klubů odcházejí do těch velkých většinou zadarmo nebo za všimný.
    Myslet si,že nějaký provinční klub vychová v jednom roce 10 nadprůměrných hokejistů tak ,aby to mělo nějaký finanční přínos je primitivismus. Kluby mezi sebou nepoužívají oficiální tabulky ,ale tržní.Ty oficiální jsou jen pro rodiče.

  7. Martin Pašek napsal:

    Přátelé, něco tak falešného, zavádějícího a na totální neznalosti postaveného, jako je tato reportáž, jsem opravdu dlouho nezažil. Proto jen velice stručně: příklad A) – malý klub – malé kluby, stejně tak jako velké, umožňují dětem sportovat a jelikož obvykle nemají nejvyšší soutěže počínaje mladším dorostem, ti talentovanější logicky odcházejí do větších klubů – v současné době za tabulkové odstupné, které těmto malým klubům umožní ekonomicky přežít a poskytovat sportovní vyžití dalším dětem – bez odstupného tyto kluby zahynou. Příklad B) – velký klub – z velkého klubu, který má špičkové mládežnické soutěže, většinou hráči sami neodcházejí, naopak tam přicházejí z menších klubů – takže pokud by to bylo bez odstupného, pro velké kluby jen dobře. Velké kluby jsou většinou ekonomicky v takovém stavu, že odstupné unesou a malým klubům to umožní přežít a vychovávat pro velké kluby další talentované kluky. Takhle to je a prezentace situace v reportáží je naprostý diletantismus. Domněnka, že lze přežít jen z veřejných peněz a z příspěvků, je pouhá iluze.

  8. CSLH napsal:

    Reportáž značně překrucuje reálný obraz současného stavu žákovského hokeje. Jedná se o jednotlivé minoritní případy. Stanovisko vedení svazu k této problematice, a též k problematice reprezentačních výběrů zejména U20 je uvedeno zde:
    http://vimeo.com/116633792
    http://vimeo.com/116637029

  9. Martin Zdražil napsal:

    No ale jak znám Hulínského, tak se nestane ze strany státu nic. Je to sráč.

  10. Jehlička napsal:

    Myslím, že by každý mohl napsat svou představu uspořádání registrací dětí. A’t se nenudíme :-).

    Můj ideál:

    1) Registrace hráčů by byla u ČSLH, v elektronické podobě by se evidovalo za jaký klub hráč hraje (tam by byla fotka a základní údaje o hráči), přístupné on-line na webu.
    2) Každý club by měl maximální počet hráčů na soutěžní třídu (např. 25), může mít ale více tříd v ročníku
    3) V září by byl takzvaný open-trade, kdy by kluby přijmaly hráče formou kempů (klub by měl povinnost zveřejnit cenu za sezonů a rozsah služeb). Když se daný klub vybere hráče a naplní kapacitu, ti co se nedostanou do klubu si musí hledat klub jinde.
    4) Soutěže by byly rozděleny do dnešních kategorií, kdy by se hrálo krajské kolo a poté by se to rodělilo na celorepublikové finále A a Finále B při hře na velké hřiště. Takové národní Mistroství ČR. Mít schopnost porovnávat je velice důležité pro další rozhodování na další rok.
    5) Od 15 let by se hráč mohl ucházet o zařazení do národního hokejového centra (určeno talentovaným hráčům), ostatní by fungovaly pořád v režimu bez tabulkových hodnot v klubech. Hráč z národního centra, pokud by byl prodán do profesionálního hokeje, tak by 50% z čátky šlo na financování národního centra a 50% by se rozpočítalo mezi kluby v kterých hráč byl od první registrace. Každý klub by byl motivován dětem pomáhat, neboť by v nich měl budoucí možný zdroj peněz.
    6) Každá registrace do 15 let a neprofesionálních hráčů by byla u klubu na jeden rok bez možnosti přestupu, vyjímka by byla změna bydliště, nebo žaloba k hokejovému arbitru (např. klub neplní povinnosti, prokázání sociálního propadu hráče, šikana, atd…(např. rodina nemusí být schona hradit sezonu v daném klubu a musí do levnějšího klubu, atd…). Samozřejmě i klub by mohl hráče vyloučit v případě, že neplní si povinnosti. Hráč by měl povolenou výměnu hráčů mezi kluby se souhlasem hráče.
    Stát a dotace by byly účelové, to znamená, na provoz stadionu při prokázání režie stadionu, na trenéry, na vybavení pro děti. Spolky provozující sport pro mládež musí byt mimo profesionální hokejové ligy, prostě děti musí být zcela odděleni od dospělého hokeje a finanční prostředky z dotací a spozoringu by šly zásadně na účty a účel těchto organizací.

    Hospodaření mládežnického hokeje by klub musel zveřejňovat na webových stránkách, neboť se jedná o přerozdělování veřejných prostředků.

    Sponzoring pro děti od firem by by měl být lépe odepisovatelnou položkou z daní.

    A proč kluby neztratá zájem o děti? Potřebuji mít nové hráče pro své mužské ligy, generovaný zisk je přece mzda funkcionářů, takže kdokoliv pracuje pro mládež, by byl motivován mzdou, takže není pravda že to dělá klub zadarmo, každý, kdo by se v tom podílel, má příjem za svou odvedenou práci. Mohou tam být třeba zákonem stanovené benefity v procentech za sehnání sponzoringu, nebo počet dětí.

    Každý by si přišel na své a hlavně by byla v klubech velká konkurence, klub by si muse stanovit jakou číst hráčů a rodičů chce oslovit, nekdo by se zaměřil na hobby hokej a někdo na lepší hráče, někdo na bohatou skupinu rodičů někdo na chudší. Každý rok by si rodič mohl najít pro svého potomka to co hledá. Klub by zpětně za každého profihráče od národních center co byl prodán do profihokeje dostal peníze, takže by neměl zájem tyto děti nějak likvidovat.

    Já mám pocit, že tak nějak podobně to frčí v Kanadě.

    Na druhé straně proč jsem psal že už mě to nějak netrápí, pokud není zájem většiny to změnit a hledat novou cestu, je lepší si hledat cestu svou a ušetřit si útoky na dítě a na svou osobu. Česká specialita je, že když na něco upozorníte, tak Vás okamžitě napadnou média, dikreditují, atd…. Když za novinářem co má plat 40k, přijde subjekt co neví co s penězi, novinář napíše cokoliv. Každý dobře ví, že proti tomu není obrana a utěšovat se, že si články nelze koupit je jako věřit tomu, že politika je bez korupce. Takže pokud akceptujeme, že když někdo napíše věcná negativa a odpověď je např., že pracoval v STB (dnes by to byla BIS), což nemá s hokejem nic společného a my toto akceptujeme, tak každý další co se osamoceně ozve bude třeba karikatura kačera Donalda.

    Kolik lidí zničil tento režim? Takže každý doba má své katy a jejich úředníky, které platil národ z daní. Vždy je to chyba národa, že to nechal tak daleko zajít. To samé je s hokejem, každý píše jako anonymous a čeká že se najde vůl co dá za něj hlavu na špalek. Buď to klapne, nebo ne….

    A proč jsem napsal, že mě to až tak netrápí? Vždy jsem psal pod svým jménem, sám sem se postavil klubu, dítě jsem rok vychovával mimo klub a neměl kde hrát, než jsem našel klub s kterým se budu schopný domluvit na smlouvě o vyvázání mimo přestupní řád a dodnes všude, kde hraje náš syn tak raději jedu o 30 km dál, kde je klub vstřícný a schopen konstruktivní debaty.

    Byl jsem připravený si vzít baťužek a s klukem odjet kdykoliv do Kanady, USA, když by to tady nešlo. Když bych na to neměl, tak by hokej nehrál a šel by dělat jiný krásný sport.

    Je třeba také se na to koukat z druhé strany, pokud je vetšina proti tomu co se děje v hokeji, kde jsou? Nikde nevidím stovky rodin před ČSLH s požadavky. Takže já to beru tak, že jsem vybočoval a bojoval za své uspořádání sportovní přípravy.

    Mám rád kluby Zbraslav, Meteor, rozumím si s nimi a mám jiný pohled na výchovu svého syna. Pro někoho to je bláznivé, někdo může třeba semnou souhlasit.

    Mé anomálie ale nikdy neomezují jiné hráče, nebo rodiny hokejistů. Tém že mé dítě nechodí do školy, tak jsem chtěl mít pro něj rozvržen čas pro sportovní rozvoj, studium, odpočinek a zdravý růst. Jen tak může kluk stíhat hokej, box, judo, atlitiku, plavání, studium a ještě si hrát.

    Ale nejsem ten, co může tvrdit, že současný stav uvázání dětí je špatný, osobně s ním nesouhlasím, ale když nevidím ty davy lidí co jsou proti, myslím že nesouhalsím jen já a možná pár lidí na netu a systém nelze s minoritou měnit, že nevyhovuje Jehlovi, Zachovi, Hesovi 30ti dalším anonymous. Hokejistů tady je ale tisíce.

    Pokud většina ta neznámá většina se neozve a neodtajní své jména, doporučuji se řídit slovem, já se odlišuji a raději se snažit vyjednat změnu „hry“ kolem přestupního řádu a hledat klub pro dítě, kde váš přístup mají pochopení a toleranci.

    Pokud takový klub nenajdete, založte si svůj klub a pokud na to nemáte, musíte tedy přistoupit na plošné pravidla hry, nebo se přestěhovat do jiného státu, nebo se na hokej vy….

    Pokudn nás co máme jiné vize není dost, je lepší si udělat klub „hokejových magorů“, kde si budememe psát a budeme si interně radit jak čeho dosáhnout mimo běžné prostředí a pomáhat si a ostatním nechat stávající systém. Všichni budou Happy :-). Takový spolek ale musí být založen na toleranci toho druhého, neboť každý má nějakou cestu a tomu druhému může přijít jako špatná. Každá cesta má totiž jasný výsledek až za 10 let a nelze o druhém říci, že to co dělá je špatně.

    Rodič je odpovědný za své dítě, vychovu, vzdělání a jeho štěstí.

    Já dnes mohu napsat, že jsem spokojený …. Před 2 lety, jsem byl nasraný a rozčarovaný, když jsem dostal na stůl směrnici HC SPARTA co vše nesmím a čí je mé dítě. Na Spartu jsem ale zanevřel z jiných důvodů, neboť na tribuně každý nadával na to jaký to tam je, ale když jsem se ohradil, tak najednou bylo ticho a trest dostalo mé dítě. Takže bylo lepší odejít, neboť bylo jasné kdo tam tahá za nitky. Od té doby co tam byla semnou velká právní přenice Sparta je proti tabulkám a defakto se stala vzorovým klubem bojujícím proti tabulkovým hodnotám.

    Poslech jsem si fámu, že jsem musel odejít. Ale mohl bych ukázat SMS s vedením, že naopak jsem tam mohl zůstat a problém byl zpětně řešitelný. Jenže já se snažím vychovat výjmečného hráče a to nelze udělat v prostředí, kde je hodně osobních zájmů. V tom je dobrá ta svoboda, když náhodou nastane neřešitelný problém, máte právo poklidně odejít.

    Nemusím teď poslpuchat jako Zacha, že měl všude problém .-). Dnes co mám dítě svobodné, tak od té doby naopak s kluby kde je vycházím a to i v tom, za který již nehraje.

    V tom je to úžasné…. nic se nehrotí do extrému a klubové prosředí je přátelské.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *