Jak vybírat mezi nabídkami z USA?

Nedávné medailové žně české mládeže (bronz U20, stříbra U16 a W U18) nás řadí na 2. místo na světě v pořadí nejčerstvějších mládežnických medailových úspěchů. Senzace! Jen jedna země byla úspěšnější, třikrát zlaté USA. Zatímco USA však reprezentovali až na jednoho zběha do Kanady výhradně mládežníci z vlastních soutěží, česká U20 byla drtivě exilová (17 z 22), ženská U18 (17 let a mladší) většinově exilová (12/22) a jen v nejmladší kategorii, klučičí U16 (15 let a mladší) reprezentovali především borci, kteří ještě večeří doma u maminky (2/18).

Bez dalších chytrystik jde o trend, který přes veškerou snahu dále posiluje a do ciziny odchází čeští hráči a hráčky stále hojněji a dříve. A těžko je přesvědčí apel těch, jejichž potomci rovněž hojně vyrůstali a vyrůstají mimo domácí rybníky. Howgh!

Pojďme k tématu. Jako skalní fanoušek dvoukolejné výchovy nemám moc mouder ke Skandinávii nebo profi juniorkám v Kanadě, tam nechť řádí profesionální hokejoví agenti. Pár doporučení bych ale měl pro ty, kdo by chtěli okusit za mě nejlepší dvoukolejný systém na světě. Americký vynález sport and study, který, jak vidno i z posledních úspěchů, přes dělené úsilí nijak nezahálí ani po té čistě sportovní stránce za poloprofesionálním dětským sportem v Kanadě či jinde!

Úspěchy české mládeže se nepochybně kladně promítnou i do zájmu z USA o české hráče a hráčky. Ambiciózní klučičí adepty zařadím v následujících doporučeních opět až za holčičí zájmy. Mají kolem sebe spoustu profi agentů, navíc i v USA může jejich cesta nabrat jednoduše výhybku na jednu kolej třeba přes USHL. Následující řádky jsou tedy určeny hlavně holčičímu prostředí, přičemž platí, že inspirací obstojí i v tom klučičím.

Která je nejlepší?

Pokud uvažujete o USA a jste na začátku, určitě nejdříve doporučuji dva začátečnické články:

PROČ a KDY za hokejem a studiem do USA

JAK, KAM a ZA KOLIK za hokejem na hokej a střední školu do USA

Pokud byste chtěli pomoc s vyhledáváním nabídek, mohu doporučit přímo Nicka Dilisiho (ndhockeyservices@gmail.com) nebo USA Sport and Study.

A dále už pokračujeme s předpokladem, že úvodník máte za sebou a na stole se vám kupí nabídky z USA a  vy se v nich potřebuje sami trochu zorientovat. Ještě vaše nadšení malinko utlumím :-). Nabídky z USA ještě neznamenají nic závratného, kvůli čemu by vám měl nos poskočit nahoru. Jen v holčičí kategorii U19 tam je přes 230 týmů, které všechny fungují na komerční bázi, takže všichni shání každý dolar, každou nohu! Důležité je, JAKÉ nabídky vám leží na stole!!!

Co by vás mělo zajímat

Celý další výklad se ještě pokusím místy vhodně rozdělit na doporučení k nabídkám na střední školy a univerzity, obojí má svá určitá specifika. Přidám ještě poznámku, že doporučení pro střední školy platí velmi podobně i pro nabídky z Kanady! Střední v Kanadě fungují podobně jako v USA, na univerzitu bych pak cílil spíše do USA, koneckonců to potvrzuje i skutečnost, že v americké NCAA je 33% Kanaďanek. Američanek na kanadských univerzitách najdete poskrovnu.

Při posuzování nabídek doporučuji věnovat pozornost zejména následujícím hlavním aspektům:

  • sportovní úroveň 
  • akademická úroveň 
  • pravidla fungování 
  • obsah, aktivity
  • zázemí 
  • lokalita
  • zájem
  • poměr cena/výkon

Sportovní úroveň – střední školy (U16, U19)

Sportovní úroveň nabídky programu střední školy je bezpochyby to nejdůležitější, k čemu byste měli přihlížet s výhledem do budoucnosti a šancím získat později co nejlepší nabídky od univerzit!

Platí jednoduché pravidlo: čím kvalitnější program na střední škole, tím vyšší šance získat co nejlepší nabídky následně od univerzit. Nebo chcete-li jinak, čím více investujete do střední, tím více můžete ušetřit za univerzitu!

Sportovní úroveň programu na střední si můžete ověřit velmi jednoduše. Stačí si otevřít MYHockeyRanking, který vám odhalí téměř vše!

MyHockeyRanking vám jednoduše odpoví na řadu sportovních otázek:

  • jak si vede daný program v žebříčku mezi ostatními (doporučuji prolistovat více sezon)
  • kolik zápasů odehraje daný program za sezónu (doporučuji prolistovat více sezon)
  • od kdy do kdy hraje daný program zápasy
  • s jakými týmy hraje daný program zápasy
  • atd.

Letošní žebříček ženské kategorie U19 (celkem 235 holčičích týmů U19 jen v USA, v Kanadě jich bude ještě víc).

Pokud vám leží na stole smysluplná nabídka z TOP10 týmů žebříčku, je to pecka! Do TOP20 velmi dobré, TOP30 pořád ještě celkem zajímavé, dále už můžete zažít sportovní zklamání. Přes obrovské množství týmů je u holek to sportovně nejlepší přeci jen koncentrováno do poměrně úzké, odskočené špičky.

Jestli chcete ještě výmluvnější sportovní razítko a větší šance dalšího úspěšného postupu na univerzitu, pečlivě prověřujte ALUMNI! Nebo-li, zjistěte si, jak a kam pokračují odchovanci daného programu. V USA a Kanadě se tím každý program rád chlubí, je to jasné měřítko úspěchu.

Zatímco ze Shattucku nebo BK Selects (1 a 2 rankingu U19) se na univerzity dostanou v podstatě všechny hráčky, přičemž téměř všechny do prestižní D1 a jen výjimky pokračují případně „jen“ ve druhé nejvyšší univerzitní soutěži D3, tak s rostoucím číslem umístění v rankingu počet alumni s uplatněním v D1 rychle a významně klesá. Čísla jsou neúprosná, NCAA D1 každý rok nabízí něco málo přes 200 míst, na která se tlačí zájemkyně z více než 230 středoškolských programů v USA, ještě většího počtu v Kanadě a řady dalších zájemkyň z celého zbylého hokejového světa.

Úspěšnost alumni najdete často na webu přímo u soupisek daného programu nebo někde v samostatném výčtu. Například BK Selects uvádí commity, tj. již domluvené závazky s univerzitami, u svých hráček na soupisce hned u jména. Hráčky, co na soupisce BK ještě univerzitu uvedenou nemají, jsou mladší a nepochybně ji tam v čase mít budou. 

Pro pokročilejší úroveň úvah je zajímavé, na jaké univerzity se alumni dostávají. Když se opět podíváte na soupisku BK, najdete tam Princeton, Cornell, Dartmouth, Yale, Wisconsin, Boston University apod., tj. ty nejprestižnější vzdělávací instituce a nejlepší hokejové univerzitní týmy, které jsou v USA k mání.

Sportovní úroveň – univerzity

U univerzit je to jiné než u středních škol. Pokud máte nabídky z univerzit, máte už skoro vystaráno a můžete se svobodně rozhodovat čistě podle osobních preferencí mezi sportovní a akademickou úrovní nabídky.

Se vším respektem k profesionálnímu holčičímu hokejovému světu a ještě větším k úsilí, které slečny a dámy hokeji věnují, já osobně bych v tento moment hóóóódně koukal zejména na akademickou prestiž dané univerzity. Akademický diplom z prestižní americké univerzity nabídne děvčatům do života určitě daleko více příležitostí než poměrně krátká, pomíjivá a ne příliš dobře finančně ohodnocená profesionální hokejová kariéra.

Sportovní úroveň hokejového programu univerzity si lze rovněž prověřit z různých žebříčků, nutno však konstatovat, že je to jiné než u středních škol, kde máte stovky programů a veliké rozdíly. D1 hraje přeci jen už pouze 40 top týmů a všechny hrají ten nejlepší možný ženský hokej, který je po čerstvě založené profesionální dospělé PWHL na světě k mání. 

Za mě je tak nejzajímavější pro posouzení nabídek univerzit žebříček NCSA, který hodnotí univerzity na základě celé řady údajů, přičemž kombinuje sportovní a akademickou stránku úrovně univerzity.

Best Women Hockey Colleges – NCSA Ranking

Z žebříčku je patrné, že pro budoucí profit z pobytu na univerzitě je oproti středním školám více preferována úroveň vzdělání. Přeci jenom diplomy z Princetonu, Harvardu, Dartmouthu či Yale mají pro budoucí uplatnění zásadnější váhu než sportovní úspěchy a akademické úrovni vládne Ivy League.

Na sportovní úroveň univerzit lze pohlížet i další jednoduchou optikou. Týmy jsou rozděleny do několika konferencí, přičemž za nejsilnější je považována conference WCHA s týmy jako Wisconsin, Ohio State nebo týmy z Minnesoty.

Pokud bych měl seřadit konference W NCAA D1 podle úrovně účastnických týmů, pak by to vypadalo asi takhle:

  1. WCHA – Wisconsin, Ohio State, minnesotské univerzity, Bemidji State, St. Cloud State ad.
  2. ECAC  – komplet Ivy League + Colgate, Clarkson, Quinnipiac ad.
  3. Hockey East – bostonské univerzity, Northeastern, UConn ad.
  4. CHA – Penn State, Syracuse, RIT ad.
  5. NEWHA – LIU, Sacred Heart, Franklin Pierce ad.

ale tenhle žebříček není tak podstatný, pořád se bavíme o TOP 40 napříč konferencemi.

Komplet přehled konferencí a týmů Women NCAA D1 Hockey 

Akademická úroveň  – střední školy (U16, U19)

Nepíše se mi to lehce, ale zopakuji, že pro budoucí perspektivu směrem k univerzitě je nejdůležitější sportovní úroveň hokejového programu střední školy. 

Doporučuji však, a pro případné úvahy třeba směrem k Ivy League, je to nezbytná podmínka, volte i co nejlepší akademickou úroveň nabídky.

Za sebe bych rovnou do koše házel nabídky jakéhokoliv hokeje bez současné řádné školní docházky, nedává mi to vůbec smysl a vytrácí se tak jeden z největších benefitů pobytu za mořem.

Jak jsem psal už ve článcích zmíněných v úvodu, narazit lze na nabídky:

  1. hokejový program přímo pod střední školou
  2. hokejový program a k němu nezávisle nějaké škola v místě
  3. hokejový program bez školy

Trojku rovnou škrtám, u jedničky a dvojky doporučuji nejlépe ty programy, kde hráčky bydlí a studují pohromadě.

Akademickou úroveň střední školy si pak lze jednoduše proklepnout na NICHE

Stačí vyhledat příslušnou školu na NICHE a najdete naprosto všechno, co potřebujete vědět, od detailního hodnocení akademické úrovně školy v kontextu celých USA, přes podmínky přijetí na školu, finance i budoucí uplatnění absolventů.

Podrobnosti k hledání na NICHE najdete případně v článku ZDE.

Akademická úroveň – univerzity

Vzhledem k tomu, jak exponovaný je zájem o americké univerzitní vzdělání, které přes všechny ty současné progresivistické devastační úchylky stále zůstává se svou špičkou nejlepším na světě, zdrojů pro ověření akademické úrovně univerzity je nepřeberně.

Já nejraději používám US.NEWS, kde máte nejen žebříčky ze všech možných úhlů pohledu, ale i naprosto detailní informace o každé univerzitě.

Kromě žebříčkového umístění nejen školy, ale případně i jednotlivých studijních oborů, můžete akademickou úroveň školy ověřit jedním pohledem třeba jen na Acceptance Rate (AR), tedy procento přijatých uchazečů ze všech zájemců – viz např. Dartmouth College s pouhými 6% přijatými uchazeči ze všech zájemců.

Mezi akademicky nejprestižnější univerzity patří školy z Ivy League – Brown (AR 5%), Cornell (7%), Dartmouth (6%), Harvard (3%), Princeton (6%), Yale (5%).

Dále jsou akademicky velmi dobré třeba Northeastern (AR 7%), Colgate (12%), Boston University (14%), Boston College (17%), Wisconsin (49%), Syracuse (52%), Ohio State (53%) či Penn State (55%). 

Informace o univerzitách můžete dohledat také na  NICHE, TOP UNIVERSITIES a ve spoustě dalších zdrojů, není to žádná velká věda.

Na druhou stranu pozor! Přestože si sportovci mohou na všech univerzitách dost zjednodušit studijní nároky volbou jednodušších oborů a předmětů, tak ty akademicky nejprestižnější zůstávají i tak hodně studijně náročné. Pokud tedy nejste studijní typ, Ivy League raději vynechte, mohli byste se tam studiem dost natrápit.

Na vysvětlenou. V USA na univerzitách, a do značné míry i na středních školách, si studenti mohou sami volit předměty a jejich úroveň/náročnost. Není to jako u nás, kde všichni studují to samé. Náročnost studia je tak hodně individuální a volitelná. Na stejné škole můžete mít vedle sebe studenta A, který si studium výrazně ulehčí volbou jednodušších oborů/předmětů, a studenta B, který si ho naopak udělá velmi náročné a z univerzity pak odchází za stejné školné hned s několika diplomy z více oborů! Prostě vytěží z investice do studia maximum 🙂 Na střední je to v menším podobné a ti studenti, kteří chtějí pokračovat na akademicky prestižní univerzity, si sami studium přitvrzují volbou těžších předmětů.

Pravidla fungování

Na univerzitě toho moc nezmůžete, tam platí ostré konkurenční prostředí a klidně se může stát, že si hráč po celou dobu studia moc nezahraje. Proto doporučuji vždy si prověřit, jak kvalitní je tým, a chcete-li hodně hrát, dobře odhadnout vlastní schopnosti.

Všechny zápasy D1 lze sledovat v profi přenosech (např. na ESPN), prohlédněte si soupisky, počty hráčů na jednotlivých postech, v jakém ročníku aktuálně jsou. Jaká je tedy skladba týmu, jaký prostor můžete očekávat jako freshman (prvoročák), sledujte nebo se zeptejte, koho univerzita komitovala s vámi atd. Spousta věcí lze vysledovat. Můžete se na ně zeptat i při recruitingu, ale tam počítejte s tím, že vám nikdy nikdo nedá tolik, co vám skauti slíbí.

Co se týče středních škol, tak to je jiná písnička! Většina středoškolských programů je pojímána jako development. I vzhledem k tomu, že jsou placené, není moudré a udržitelné nechat hráče za desetitisíce dolarů vysedávat na lavičce. Přesto i tady si dopředu prověřte, jak silný je tým a odhadněte dobře svoje schopnosti. Přestože ve středoškolských týmech se snaží dávat prostor všem, pořád i tam fungují speciální formace a v klíčových momentech zápasu hrají nejvíc jen ti nejlepší.

Zkuste se na pravidla fungování v týmu dopředu zeptat, popř. mohou mít týmy i něco jako vnitřní pravidla i sepsaná. V BK Selects mají například tuto BK HANDBOOK , kterou všichni do puntíku dodržují vč. rodičů! 

Obsah, aktivity

Tady opět není třeba moc řešit univerzity, program je všude podobný – více či méně studia + hokej. Pro úplné nováčky dodám jen informaci, že univerzitní hokej v USA neznamená spoustu zápasů od září do dubna. Naopak. Univerzitní týmy v USA odehrají 30-40 zápasů za sezonu v dívčím podání, kluci něco málo přes 40. Hlavní roli hraje propracovaný tréninkový proces. Dokonce existují i určitá pravidla, kdy hráči např. mohou trénovat jako tým s trenérem až od určitého data, samotná univerzitní soutěž je krátká a úderná (konec října – březen). Speciální pravidla navíc mají např. i týmy Ivy League, které nesmí hrát přípravné zápasy, startovní datum mají později než ostatní a odehrají tak v sezóně ještě o pár zápasů méně než ostatní.

Celoroční program je naopak dost důležitý u středoškolských týmů.

Doporučuji prověřit si zejména:

Jak dlouho trvá hokejová sezona? Stačí mrknout do MyHockeyRanking kolik a od kdy do kdy tým hrál zápasy v minulých letech.

Jaký je tréninkový proces v průběhu roku? Kdy jde tým na led? Trénuje se na ledě i na jaře po sezóně?

Americkým zvykem na středních školách je také multisport. V BK Selects například na jaře po sezóně hráčky pokračují v tréninkovém procesu jako tým na ledě 2x týdně a všechny k tomu mají ještě druhý jarní sport, kde normálně trénují a hrají zápasy za školní tým. Vybrat si mohou ze široké nabídky sportů jako je softball, soccer, americký fotbal, lacrosse apod.. Takže ideál 🙂

Přestože dobré středoškolské programy jsou obvykle velmi časově náročné a moc volnočasových oken nenabízí, je fajn zjistit, jaké další aktivity mimo hokej a školu případně program nabízí. Mohu zmínit opět jen vlastní skvělou zkušenost s BK Selects, kde kromě hokejového a školního programu je o hráčky dokonale postaráno i v časech “hokejové a školní nečinnosti”, spousta společných akcí a zábavy po celý rok.

Zázemí

Zázemí univerzit si můžete jednoduše dohledat na webu. Je neuvěřitelné a můžete si být jisti, že tak perfektní vybavení, co se týče možností trénovat na ledě i suchu (vlastní zimáky, posilovny, bazény a další sportoviště) hokejové holky zažívají zatím pouze tam.

Střední školu doporučuji také prověřit přes web a přeptat se při pohovorech.

Samozřejmě je možné dojet se na místo předem osobně podívat. Pro Američany naprosto běžná věc, pro Evropana trochu komplikovanější.

Lokalita

Univerzity fungují nejčastěji jako celý areál s vlastní infrastrukturou (samostatně v přírodě nebo u nějakého města) nebo jsou univerzitní budovy rozprostřeny někde po městě. Tady záleží jen na osobní preferenci.

Dartmouth College – univerzitní areál v přírodě

Yale – univerzitní budovy ve městě

Každý si může vybrat podle vlastní preference.  

Střední školy v menším fungují podobně. Ideál pro střední školy je za mě plně vybavený kampus někde v klidném, bezpečném místě, jako má například Shattuck. 

Shattuck-St Mary’s – kampus střední školy

Nezanedbatelná je taky bezpečnost lokality, popř. alespoň, jak je zajištěna bezpečnost kolem týmu. 

Při výběru lokality nezapomínejte na dopravní dostupnost. Ideál je rozumná vzdálenost a dobré dopravní spojení z letiště s lety přímo z Evropy. Ale takových lokalit moc není. Většinou se musíte smířit s delším přesunem z letiště, popř. ještě s přestupem na vnitrostátní letecký spoj v USA či Kanadě. Čím vzdálenější a nedostupnější lokalita, tím složitější, delší a nákladnější cestování

Zájem

Vnímejte a berte v potaz i zájem, který o vás při předložení nabídky program má. Odhadnout ho můžete podle intenzity kontaktu nebo třeba ceny v nabídce.

Pokud vám dá skvělou cenovou nabídku výborný středoškolský program, určitě má velký zájem. Za mě je skvělou taková nabídka na středoškolský program z týmu TOP10 s cenou pod 25.000 USD/rok vč. školy. Nepochybně výhodná koupě, která se moc neodmítá. Špičkové hráčky mohou pomýšlet možná i na ještě o něco lepší podmínky, ale určitě to není moc obvyklé.

Obecně však platí, že na cenové nabídky je vždy potřeba nahlížet optikou všech výše uvedených aspektů. Lákavé levné nabídky často přináší zklamání a ve finále to mohou být jen peníze vyhozené komínem. Prostě není Amerika jako Amerika, což nepochybně mohou odprezentovat i nemalé zástupy zejména hochů, kteří si svým americkým zklamáním prošli.

V případě univerzit to platí podobně, akorát tady je mnohem širší pole pro manévrování s finančními podmínkami, kde se můžete pohybovat od nabídek za full ride (tj, zcela zdarma) s ještě přidanými finančními bonusy a odměnami, po velmi tučné školné, které budete muset zaplatit.

Jedna zajímavost pro vzděláníchtivé. Jediná Ivy League má s ohledem na zájem uchazečů a prestiž vzdělávacích institucí nastavené pravidlo, že nesmí poskytovat sportovní stipendium! Na druhou stranu však studenti platí vždy jen takové školné, které si podle finančních výkazů mohou dovolit.

Paradoxně tak studenti na nejprestižnějších školách platí nižší školné, než na řadě jiných méně prestižních. Tyhle školy prostě sbírají ty největší akademické talenty a nepotřebují od nich vybírat vysoké školné, obrovské peníze získávají zcela jinak (výzkumy, dárcovství absolventů atd.).

Na NCSA Rankingu krásně vidíte, že nejprestižnější školy sice mají nejvyšší školné (Tuiton), ale průměrné náklady studia po odečtení finanční pomoci (Average Costs After Aid) jsou na nich mnohem nižší než těch na méně prestižních.

Poměr cena/výkon

K poměru cena výkon bylo v zásadě vše podstatné uvedeno výše, tak jen krátké úryvky.

Čím kvalitnější hokej a škola, tím vyšší cena!

Pokud nejste evropská hokejová superstar typu Adéla Šapovalivová nebo Nela Lopušanová, pak pro vás nejlevnější nabídky zřejmě nebudou tou nejlepší volbou!

Vyplatí se přitlačit za střední, aby se ušetřilo na vysoké.

Větší náklady na střední obvykle přináší větší šance na vysokou!

Pokud chcete nějaké sumy, tak to zkusím takhle:

TOP hráčky české reprezentace mají slušnou šanci hrát na vysoké v USA zadarmo nebo skoro zadarmo.

Už kolem 20.000 USD/rok se dá sehnat velmi dobrý středoškolský program v USA nebo Kanadě.

A ještě poslední věc na závěr

Nenechte se moc unést současnými hokejovými úspěchy české mládeže, zejména v holčičím světě mají američtí skauti při pohledu na evropské hráčky často hodně růžové brýle. Při odchodu do USA je potřeba hodně rychle zapomenout na záření pod domácími reflektory a připravit se na opravdovou konkurenci, vyhnete se nemilému překvapení.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *