JAK, KAM a za KOLIK na hokej a střední školu v USA?

V návaznosti na moudra z článku PROČ a KDY za hokejem a studiem v USA se tentokrát podíváme na pár praktických informací pojednávajících zejména o tom JAK, KAM a za KOLIK lze vyrazit za hokejem a střední školou do USA. 

Jelikož téma je velmi široké se spoustou možných úhlů pohledu, připomenu některé základní premisy, se kterými ve svých článcích pracuji:

  • Celé prostředí popisuji primárně s cílem pomoci českých hokejovým amazonkám. Klučičí a holčičí hokejové podmínky v USA mají svá specifika. Neznamená to, že klukům jsou články k ničemu, základní principy (procesy, žebříčky, konkurence, motivace, finance apod.) fungují stejně nebo velmi podobně. 
  • Zatímco pro holky je cesta přes střední školu do univerzitní D1 NCAA jedinou variantou, jak se pohybovat neustále na té nejvyšší možné sportovní úrovni, tak kluci s vidinou slávy a bohatství z NHL mohou být snadno odkloněni na některou z výhybek, které eliminují studijní úsilí a nabízí jízdu jen po sportovní koleji (např. americká hokejová juniorka USHL nebo kanadská CHL). Holčičí hokejový svět sice nedisponuje sny o pohádkových kontraktech, na druhou stranu zase negeneruje zdaleka tolik vystřízlivělých nešťastníků, kteří často po většinu života marně hledají zajímavé životní uplatnění, protože v mládí vsadili jen na jednu kartu.
  • Za ideální pro nástup do US systému považuji středoškolský věk vzhledem k návazné perspektivě, podle které platí jedna zásadní rovnice, kterou moc dobře znají všichni američtí rodiče:

Čím více investujete (peněz i úsilí) do středoškolského programu, tím více ušetříte na výdajích za univerzitu.

  • Úhel pohledu, který v článcích používám, si definujme dále jako Hokej+Studium (H+S), tj. primárně jde o zájem dělat sport a studovat. Přitom pro US systém platí do značné míry další unikátní charakteristika, kterou nikde jinde na světě nenajdete:

Pro šance sportovců dostat se na dobrou americkou univerzitu mají větší váhu sportovní než studijní výsledky! To samé platí s ohledem na perspektivu získat sportovní stipendium.


Trojúhelník předpokladů

Hlavní faktory, které zásadně ovlivňují prostor a možnosti správně zapadnout do US systému (často se používá termín umístění = placement), leží na vaší straně.

Pohledem na trojúhelník lze jednoduše odvodit, že šance na umístění v US systému jsou dány třemi základními předpoklady:

  • sportovní výsledky (A – Athlete)
  • studijní výsledky (S – Student)
  • finanční zdroje (M – Money)

Čím větší je plocha vašeho trojúhelníku předpokladů (ASM), tím vyšší jsou vaše šance na co nejlepší umístění v US systému (červený trojúhelník nabízí výrazně širší možnosti než modrý).

Pro úplnost přidám ještě malé doplnění, protože náš trojúhelník není pro H+S výklad geometricky přesný.

Pokud uvažujeme pohledem H+S, neměla by být v trojúhelníku vzdálenost min-max pro všechny předpoklady stejná, neboť každý z nich má pro dosažení kýženého umístění v US systému trochu jinou váhu. Dobrá zpráva pro sportovce je, že v případě H+S lze faktory podle váhy seřadit takto:

  1. A – Athlete
  2. M – Money
  3. S – Student 

Nepíše se mi to lehce, a už vůbec ne směrem do současné české hokejově ambiciózní rodičovské komunity, ale podle výše uvedeného pro váš výběr středoškolského programu v US systému platí:

Pokud jste opravdu výborný sportovec, pak vzhledem k univerzitní perspektivě (D1 NCAA) vybírejte středoškolské umístění zejména podle úrovně hokejového programu, z akademické úrovně školy si můžete dovolit trošičku slevit. Šance sportovců dostat se na D1 univerzity jsou předurčeny zejména sportovními výsledky.

Pro lapidární shrnutí této části výkladu doplním poslední moudro.

Vaše šance v USA jsou dány především tím, jak velký trojúhelník ASM nabízíte, přičemž největší váhu mají předpoklady AM.


JAK najít své místo v USA

Stačí se jen zamyslet nad dosavadními informacemi a je zřejmé, že při hledání umístění nejde jednoduše vygooglit seznam hokejových programů a škol v USA, podívat se na ceníky a rozeslat přihlášky.

Proces placementu je zcela individuální, dopředu nepředvídatelný a v podstatě negarantovatelný.

Na jedné straně jsou hordy nadupaných zájemců, kde každý má svůj ASM trojúhelník trochu jiný. Na straně druhé pak nabídka hokejových programů a škol, která je sice velmi široká, ale tím také velmi různorodá, co se týče úrovně sportu, studia, cen a celé řady dalších parametrů. Do toho si představte zcela svobodný systém, kde každý rok dochází k poměrně velkým pohybům sportovců mezi jednotlivými programy (jojo, to my tady v domovině díky přestupovým tabulkám neumíme dost dobře pochopit, že když se někomu někde nelíbí, může zkusit beztrestně něco jiného). 

Zorientovat se, najít dobré umístění a ještě ve správnou chvíli, není úplně lehké.

Vlastní cesta

Ti odvážnější, kteří neváhají věnovat dětem trochu vlastního úsilí, mohou vyrazit na zteč bez nějaké velké odborné cizí pomoci. Než složitě rozepisovat různé zákonitosti hledání umístění na vlastní pěst, nabídnu praktický náhled do vlastní historie.

Pokud máte doma malou hokejovou nadšenkyni, vřele doporučuji vydat se za moře na zkušenou už klidně od věku nějakých 10 – 12let. Můžete nahlédnout do amerického prostředí na některém z kempů nebo showcase, jejichž nabídka je zejména v české mezisezóně velmi pestrá.

Vybírat doporučuji nejlépe z programu Premier Ice Prospects nejznámější americké holčičí hokejové organizátorky Kathy Pippy. Premier Ice Prospects v rámci DEVELOPMENTU nabízí kempy a showcase, kterých se mohou účastnit i jednotlivci.

Na kempech a showcase můžete potkat nejen skvělé hráčky, ale také celou řadu trenérů a dalších lidí z amerického hokejového prostředí. Holčičí hokej má i v USA přirozeně menší základnu než klučičí a nestříká v něm tolik přehnaných ambicí. Proto se lidé kolem něj navzájem velmi dobře znají a vytváří velmi přátelskou komunitu. Všichni mají jediný cíl – co nejlepší univerzitu!

Prohlédněte si typický program a personální obsazení SHOWCASE a KEMPU z nabídky PREMIER ICE PROSPECTS

Chytrému napověz 🙂 Ty loga univerzit tam nejsou pro parádu, nebo vlastně jo :-), ale podstatné sdělení je, že na těchto akcích je spousta zajímavých lidí vč. trenérů a skautů z univerzit. A všichni mají oči otevřené. Pokud se malé hokejové nadšenkyni z Čech zadaří a ukáže ty správné lidské i hokejové vlastnosti, může si už velmi mladá připravovat dobrou výchozí pozici pro vstup do US systému.

A může se klidně stát, že malá česká nadšená hokejistka dostane individuální pozvánku třeba i do Toronta na jednu z nejlepších holčičích hokejových party, akci jen pro zvané Hockey Hall Of Fame Future Legends (Invite-only event for 100 of the top players world wide).



Sami se tedy můžete postupně propracovávat ke kontaktům, informacím a hlavně do podvědomí americké hokejové komunity a v momentě, kdy do ní budete chtít vstoupit, všechny získané zkušenosti a kontakty zúročit.

Je mi jasné, že v mnoha zamyšleních nad předchozím textem padne cosi o času a penězích. Nicméně i tady platí, že peníze a čas věnovaný třeba do “dovolené” v USA s nadšeným hokejovým dítětem se vám mohou bohatě zúročit při placementu. Malé šikulky ostražitým trenérům a skautům určitě neuniknou a budou mít do budoucna nejen snazší najít to správné místo v US systému, ale můžou ho získat také mnohem levněji než zájemkyně z papírových doporučení a domácích videí.

Servis profesionální agentury

Další možností, jak najít své místo v US systému, je spolupráce s profesionální agenturou. Pozor, neplést s hokejovými agenty, kteří se točí kolem klučičích prospektů s vidinou procenta z milionových příjmů v NHL. Umístění H+S je zcela jiná disciplína, které klasičtí hokejoví agenti příliš neholdují, neboť studium je zbytečně rozptyluje od přímého tahu na branku.

V Česku působí řada agentur, které se obecně zabývají zprostředkováním studia v USA. Ale bavíme se přeci celou dobu o hokeji, tak doporučuji hledat mezi těmi, které mají hokej jako jednu ze svých specializací nebo umísťují do škole se zajímavými hokejovými programy.

Jsou to  například:

  • USA Sport&Study (https://usasportandstudy.com) Roberta Sovíka spolupracující i s naší historicky nejúspěšnější hokejistkou se zkušenostmi z D1 (Brown – Ivy League) Alenou Mills
  • Universal Players Global (https://upglobal.cz) finského majitele Miko Saarni, s manažerem pro CZ/SK Jakubem Bažantem
  • Surge Sports Advising s projektem Hraj hokej v Americe (https://hrajvamerice.cz) v čele s Honzou Dámem

Agentury nabízí nejen placement, ale i přípravu na studia a sport v USA nebo zajištění související administrativy. Podrobné informace o službách jednotlivých agentur si už dohledejte případně sami, je jich na netu dost 🙂

Pokud bych měl sám nějak hodnotit činnost jednotlivých agentur, tak si na to upřímně moc netroufám. Placement do US systému je podle mě natolik individuální záležitost ovlivnitelná obrovským množstvím okolností, že si jednoduše dovedu představit, že i při dobré práci agentury nemusí být klient spokojený.

Tady se hodí znovu zopakovat nezpochybnitelnou zákonitost amerického H+S trhu, která jasně říká:

To nejlepší “zboží” se prodává samo a se špatným “zbožím” neudělá zázraky ani sebelepší agent.

Prosimváspěkně, ten termín “zboží” v souvislosti s dětmi berte prosím s velikánskou nadsázkou! Použité přirovnání je tvrdý záměr, který má trochu zatřást růžovými brýlemi, které řada rodičů celkem přirozeně nandavá na nos v momentě, kdy mají zhodnotit AS faktory z trojúhelníku předpokladů svého potomka.

Kdybych měl přeci jenom uvést nějaká doporučení, jak vybrat správnou agenturu, pak velmi stručně:

  • reference, reference, reference – nebuďte líní a ověřte si je
  • success fee – osobně se mi líbí, pokud podobné služby fungují na základě motivačních podmínek, tedy například rozložené platby za služby na část “zálohovou” a “doplatkovou” až v případě úspěchu a podpisu smlouvy s vybraným programem v USA

KAM vyrazit za středoškolským hokejem a studiem

Pokud zůstaneme u holek, pohledu H+S a nejvyšších cílů v podobě D1 NCAA, pak jednoznačně někam do Tier I. Tedy nejvyšší hokejové úrovně amerických holčičích hokejových týmů. Ideálně co nejvýše v žebříčku

Jak už také bylo zmíněno v článku PROČ a KDY za hokejem a studiem v USA, typologicky fungují v USA v podstatě tři základní možnosti:

  • Střední škola s hokejovým programem (nejčastěji internátní střední školy s kampusy pro ubytování studentů a vlastním zázemím) – top příklad Shattuck-st.Mary’s
  • Hokejový program spolupracující se střední školou (primárně hokejové programy, které fungují v úzkém propojení s jednou střední školou) – top příklad BK Selects
  • Samotný hokejový program bez školy (programy pouze s hokejovou nabídkou, kde hráčky navštěvují školu mimo hokejový program podle svého výběru) – top příklady Chicago Mission, Philadelphia JR. Flyers, Little Caesars

Ve všech třech alternativách najdete širokou a kvalitativně velmi rozdílnou nabídku. I proto se v tomto příspěvku v souvislosti s otázkou KAM omezím pouze na výše uvedené základní dělení a podrobnému rozboru možností vč. doporučení k výběru věnuji některý další samostatný článek. 


Za KOLIK se dá hrát a studovat v USA

První klíčová informace, která si zaslouží vytáhnout za uši do popředí, je skutečnost, že neexistuje nic jako univerzální ceník! Dokonce ani na úrovni jednotlivých programů nepočítejte s pevným ceníkem platným pro všechny jeho účastníky a smiřte se s tím, že jednotliví účastníci každého programu mají i výrazně odlišné finanční podmínky.

Každé umístění je v podstatě individuální dohodou a existuje spousta okolností, které sjednané podmínky ovlivňují.

Pokud chcete čísla, tak budu hodně konkrétní. Připravte si cca 0 – 85.000 USD za rok 🙂

Například zmíněný špičkový Shattuck-St. Mary’s vyjde podle ceníku ročně mezinárodního studenta s bydlením v kampusu bratru na 73.000 USD (škola a boarding) + 6.500 USD (příplatek Hokej) + nějaké další poplatky – viz školné ZDE.

Přestože platí, že středoškolské hokejové programy a školy se nedají v poskytování sportovních stipendií srovnávat s D1 univerzitami, tak pro opravdu výborné sportovce umí své nabídky také pěkně zatraktivnit. Berte to ale tak, že zatímco v cca 40 týmech D1 NCAA má sportovní stipendium většina hráček, tak ve stovkách středoškolských programů je procento podporovaných hráček velmi nízké.

Vaši individuální cenu určí zejména tyto aspekty:

  • váš trojúhelník předpokladů ASM
  • hokejová úroveň programu
  • akademická úroveň programu
  • a řada dalších dopředu těžce odhadnutelných okolností – dovednosti a šíře kontaktů vašeho agenta, aktuální situace v kádru pro danou sezónu, vaše vyjednávací schopnosti, náhoda, štěstí ad.

Pro přehled zopakuji pár vybraných užitečných zákonitostí:

  • Čím kvalitnější program, tím vyšší cena.
  • Čím lepší hráč, tím nižší cena. 
  • Pokud o vás program opravdu stojí, pomůže i s finanční situací.
  • Každý kontrakt je individuální.
  • Roční cena sjednaná na začátku, platí při víceletém kontraktu po celou dobu.

Chcete nějaké příklady?

  • Agenti říkají, že slušné a smysluplné umístění lze pořídit už od 10 – 15.000 USD/rok. Já bych to viděl alespoň na 20.000 USD/rok.
  • Opravdu špičková evropská hráčka může získat místo v těch nejlepších programech, ze kterých je vysoká šance pokračovat na D1 se stipendiem, s rozpočtem cca 10 – 25.000 USD/rok.
  • Viděl jsem i nabídku do špičkového středoškolského programu za 0 (tzv. full ride), tak hlavu vzhůru 🙂

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *