Jak se hraje World Selects Invite

Je to sice už nějaký pátek, co skončil World Selects Invite 2014, ale reportáž o tomto turnaji je určitě aktuální v každé době.

WSI_locker_room

Nejprve si pojďme krátce představit samotné WSI. Jde hráčskou kvalitou o nejlepší turnaj, který si lze v mládežnickém hokeji v současné době v Evropě zahrát. Pořádá jej americká agentura Legacy Global Sports a každoročně jej hrají chlapci v kategoriích U12, U13, U14 a U15 a dívky U14, U18. To znamená, že WSI 2015 se zúčastní chlapci ročníku 2003 – 2000.

Nejstarší chlapecká kategorie U15 hraje jako jediná na území USA, přístí rok hostí turnaj Philadelphie. V této kategorii už se turnaje účastní také velké množství zámořských skautů a hráči hrají mimo jiné i o svá angažmá v nejlepších amerických a kanadských týmech či stipendia na školách.

O vysoké kvalitě WSI hovoří jasně čísla. V letošním roce uspělo na draftu NHL celkem 36 hráčů ročníku 1996, kteří hráli na WSI. To je obrovské číslo a jen pro srovnání si připomeňme, že z celé ČR letos uspělo hráčů 8 a to lze v poslední době považovat za úspěšný rok.

Česko a Slovensko mají na turnaji zastoupení v podobě týmu Czech resp. Slovakia Select. Podobné zastoupení jednoho nebo dvou výběrů mívají na WSI i další země jako Finsko, Švédsko, Švýcarsko, Německo, Norsko, Lotyšsko či Rakousko. Ze zámoří obvykle přicestuje na turnaj do Evropy několik kvalitních týmů poskládaných z oblastních výběrů (East Coast Select, West Coast Select, Western Canada ad.). Nejpočetnější bývají výpravy z Ruska, které jako jediné má možnost vyslat na turnaj vedle oblastních výběrů i silné klubové týmy. Turnaje se tak tradičně účastní moskevské týmy Spartak, CSKA, Dynamo nebo jiné ruské klubové líhně jako Ak Bars Kazaň, Magnitogorsk apod. Nejstarší chlapecká kategorie hraná v USA pak má největší zastoupení zámořských týmů.

Výběr hráčů

U nás se často vedou polemiky nad výběrem hráčů do českého či slovenského týmu. Myslím, že zcela zbytečně. Podmínky jsou jasně dané. Turnaje WSI jsou velmi kvalitní a jejich záměrem je účast co nejlepších hráčů, nicméně pořád jde o komerční akce, kde je hráčům poskytován špičkový servis (4* hotely, shuttle busy, open party, all star týmy apod.), který něco stojí. Účast na WSI proto rozhodně není levnou záležitostí. Kromě vysokých nákladů jsou u nás i další překážky účasti, jako jsou klubové zákazy, ať už ty sdělené natvrdo nebo jen ty typu, my radši nepojedeme, protože se na to v klubu netváří a my nechceme mít problémy. Účasti některých hráčů dnes paradoxně brání i jistá nevole druhého pilíře české mládežnické výchovy (já si troufám říct, že z hlediska kvality výchovy by mu slušelo spíš pořadové číslo první), kterým jsou různé soukromé hokejové akademie a školy, které mají bohužel po vzoru klubů tendence si hráče přivlastňovat. „Pepík, to je náš hráč a bez nás nikam nepojede.“ Trochu absurdní, ale bohužel současná česká realita. Proto je jasné, že český či slovenský tým nemusí být vždy vybaven těmi nejlepšími hráči, co se u nás potulují. Taková je skutečnost, o které nemá valného smyslu nijak dlouze diskutovat. Na druhou stranu jednotliví manažeři ročníkových týmů dělají vše možné, aby na turnaj přivezli to nejlepší, co jsou schopni dát dohromady.

Česká stopa

V historii turnajů se českému týmu podařilo na WSI zvítězit pouze jedenkrát. Byl to ročník 97 vedený Petrem Jonákem a Jiřím Kročákem, kteří měli v týmu např. Pavla Zachu a dokázali ovládnout turnaj v Rize. Dalšího významného úspěchu pak dosáhl Ladislav Čihák s Petrem Martínkem a ročníkem 99 na domácím turnaji v Praze, kde kluci brali stříbro po finálové porážce od švédského týmu. Jinak se české či slovenské výběry ve světové mládežnické konkurenci příliš neprosazují.

WSI 2014

Naposledy si letos v dubnu a květnu zahráli na WSI české výběry ročníku 2000, 2001 a 2002. Výsledek byl u všech podobný. Pro 2000 a 2002 znamenalo konečnou čtvrtfinále, 2001 vystavili těsnou stopku Švédové už v osmifinále. Jen pro představu. České 2001 se před turnajem v rámci přípravy zúčastnili v Českých Budějovicích turnaje výběrů WTT pro starší ročník 2000. S přehledem si poradili s několika českými výběrovými týmy ročníku 2000 a až ve finále těsně podlehli oficiálnímu svazovému výběru Jihočeského kraje ročníku 2000. Bohužel, co stačí na domácích kolbištích, je na půdě WSI už zatraceně málo. Hráči, kteří dominují ve svých klubech a obsazují čela statistik domácích turnajů, se na WSI mohli přesvědčit, že světová konkurence je o dlouhý krok dále. Nasazení, dovednosti, ale světe div se v tomto věku, především taktická vyzrálost a průprava hráčů byly u těch nejlepších týmů WSI objektivně řečeno výrazně nad české síly.

WSI 2015

I v roce čekají na české a slovenské týmy ročníku 2003-2000 atraktivní destinace a skvěle obsazené turnaje WSI. Jak již bylo zmíněno, nejde sice o levnou záležitost, ale nabízí zcela mimořádnou příležitost vyzkoušet si světovou konkurenci a nejlepší hokej, který je v těchto kategoriích v Evropě k vidění. Proto lze všem talentovaným hráčům jen doporučit v rámci možností se o účast na WSI pokusit. Od listopadu budou probíhat tryouty a setkání hráčů v hledáčku manažerů Czech a Slovakia Select a CS Hockey bude samozřejmě u toho. Připravujeme podrobné reportáže a další zajímavé příspěvky nejen o WSI, ale i o dalších aktivitách Selects Sports potažmo Legacy Global Sports.

Kdo má zájem prohlédnout si fotky z prostředí WSI, na Facebooku CS Hockey najde fotogalerii. Pokud chcete pravidelně sledovat aktuality na CS Hockey, nezapomeňte si stránku označit kliknutím na „To se mi líbí“. Podrobnější reportáž z účasti 2001 na WSI 2014 najdete také TADY.

Czech Select 2001 vs. West coast Select 2001

Pro hokejové fajnšmekry nabízíme videozáznam celého úvodního utkání z WSI 2014 Czech Selects vs. West Coast Select, které český výběr prohrál poměrem 2-5, kdy po skvělém vstupu a vedení 2-0 převzal iniciativu hokejově vyspělejší soupeř. Doporučuji také sledovat individuální výkon obránce WCS s číslem 44. To je skutečná moderní obráncovská lahůdka! Jen pro pořádek doplním, že jde o kategorii U13 tedy 7. třídu.

User Rating: 4.0 (3 votes)
Sending

2 Responses

  1. cshockey napsal:

    Super, díky moc. Budeme se muset dívkám věnovat trochu víc, slibuju 🙂 Koneckonců, mám i pár osobních důvodů 🙂 https://vimeo.com/82760420 nebo https://vimeo.com/89746502

  2. Martin Mašek napsal:

    Česká stopa na turnaji WSI –
    – dívky U15 – Vítěz turnaje – Praha 2010
    – dívky U14 – Vítěz turnaje – Praha 2011
    – Dívky U17 -Vítěz turnaje – Helsinky 2011
    -Dívky U14 – 3.místo – Praha 2012

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *