Ideální hokejové prostředí je takové, ve kterém se děti a rodiče cítí spokojeni – Luděk Bukač

Chtělo se mi napsat jen „není co dodat“, ale malou glosu připojím. Následující rozhovor s Ludkěm Bukačem přesně vystihuje to, po čem zoufale volám i na tomto webu a volají i jiní. Moderní, svobodné prostředí poplatné současné době, ve kterém bude radost sportovat. Oddělení sportování mládeže od profesionálního sportu! Chtělo by se mi přikývnout i názoru, že mediální přestřelky nikam nevedou, ale to bohužel úplně nejde. Pokud by nezazněla kritika současných poměrů, nikdo by nic zcela jistě neřešil a není problémem kritiků, jak na kritiku a předložené argumenty reaguje svaz. Lži (odstupné neplatí rodiče, ale kluby!), mlžení (přiřazování veřejných peněz mezi investice klubu do hráčů!), popírání (jde o jen pár ambiciózních rodičů!), vysmívání (Lener vs. Palaščák), neřešení problémů (video Růžička – Palaščák) a útoky (žaloba na Marka Černoška) dovedly vše až do dnešního stavu. Pokud by někdo projevil sebemenší vůli, mohly se problémy v mládežnickém hokeji dávno řešit!

Zdroj: Aktuálně.cz

Praha – V hokejovém zákulisí zuří tvrdé boje. Vzduchem létají ostrá obvinění z korupce, přes média se dokonce začalo vyhrožovat soudy. Na jedné straně stojí nespokojení hráči a rodiče malých hokejistů, na té druhé dosud stále jednotný hokejový svaz a kluby samotné. Jak z toho ven?

„Musíme do toho vrátit rozum a diskutovat věcně, zda je současně nastavený systém v souladu s dobou. Já jsem přesvědčený, že hokejový svaz se tím bude muset začít zabývat hluboce. Tohle je totiž požadavek doby, požadavek demokracie,“ říká v rozhovoru pro Aktuálně.cz Luděk Bukač starší.

Sám totiž souhlasí s tvrzením, že ke korupci v hokeji, o které se teď tolik mluví, přispívá především prostředí českého hokeje. Jedním z nástrojů jsou třeba i kritizované přestupní tabulky, které brání rodičům malých hokejistů ke svobodné změně klubu a vytváří tak korupční prostředí, jak vedle Bukače upozorňují i samotní rodiče či hokejisté vedení Markem Černoškem.

….

CELÝ ČLÁNEK ZDE

BROSAKOVCI

11 Responses

  1. Jaromír napsal:

    Takhle mluvil pan Bukač před pěti lety.Tehdy to bylo po seriálu „Zlatí hoši“Mluvil stejně jako nyní……a co se změnilo?http://tn.nova.cz/bin/search_adv_media_desc.php?media_id=678024
    Jinak pane Jehličko,mě vůbec nezajímá právní hledisko,ale morální.Takže jestli udělal Růžička nějakou hrubou chybu,tak v tom já mám jasno!

  2. Jehlička napsal:

    Jaromír: Z právního hlediska se měl Růžička poradit s advokátem, neboť jeho povinnost je poradit tak, aby klient nebyl ani podezírán z trestné činnosti. Takže z právního hlediska to byla Růžičkova hrubá chyba, kterou již nenapraví.

    V článku je jen napsané, že kdokoliv korumpuje, nebo je korumpován má držet hubu, poradit se ze svazem a vše řádně ututlat a s právníkem zamést pod koberec. Což chápu i Krále, který dělal trestní právo …. proto je z toho tak rozčarovanej, že Růžička nepřišel poradit.

  3. Jaromír napsal:

    Tak tady máme vyjádření „televizního experta“ ,ala Kysela…….:Co si myslíte o aktuální Růžičkově aféře?
    „Těžká, vážná věc. Podle mě Vláďa na tu nahrávku nereagoval dobře. Neměl ji vůbec komentovat, vysvětlovat. To byla chyba. U takových případů mají odpovídat lidé, kteří hned vědí, co se říct smí a co ne. Aby to nebylo ještě horší, než je. Popravdě, nechce se mi to moc komentovat, je to nepříjemná záležitost. Ale celé to na mě dělá dojem, že Slavia je na něj naštvaná. A že z toho to všechno vzniklo. Srdíčko přeskočilo do Chomutova a máme tady tohle.“Odkaz na celý článek http://isport.blesk.cz/clanek/hokej/237933/marek-sykora-o-uplatcich-v-hokeji-ruzickovi-i-pravde-na-twitteru.html

  4. Jehlička napsal:

    To Jaromír: Adam Sušovský je dobrý redaktor, který se nebál otevřít nepříjemná témata pro svaz. Na druhou stranu, by mohl přijít mezi smrtelníky a ptát co rodíčů po stadionech, co kdo a který rodič dostal někdy od ČSLH. Já pořád čtu jak svaz podporuje děti, ale já za 3 roky tedy nedostal nic na kluka. Možná pak chápu řadu hráčů, kteří nemají pak zaptřebí v dospělosti něco svazu vracet v době repre a ta musí to stát na dětech vychovaných v socialismu, kdy bylo vše skoro zadarmo. Nechápu, proč dnes děti tady drží za každou cenu, když je nepodporují.

    Zatím jedinou podporu jsem zažil na PDL lize, kdy dítě klubu Třemošná mělo významnou slevu na startovném. Což beru jako podporu klubu a majitele klubu. PDL je super projekt, který ovšem má zatím velké masařky v rozložení hráčů v týmech a nasazování 1. útoků na mnohem slabší 2. útok /za každou cenu vyhrát) a až toto odstraní, tak to bude jeden z nejlepších mimoklubových projektů. To nižsí startovné za klubovou příslušnost mě potěšilo, i když to není třeba pro mě fin. klíčové. Ale hodně to potěší a min. to poplatí naftu z Prahy.

  5. Jehlička napsal:

    To: Rodič

    Díky moc, i já Vám přeji co nejlepší návrat k „vrcholovému“ hokeji. Napsal bych vice, ale tak nějak už nemám zapotřebí věci kolem hokeje moc komentovat. Českému mládežnickému hokeji přeji hokej bez odstupného, většině rodičům přeji odvahu více cestovat i za cenu, že si prostě rodina nekoupí třeba pár dovolených. Myslím, že to je také o osobní volbě a dát na své pocity a nenárokovat si hokej dle svých představ za barákem. Hokejové prostředí není ideální, jsou věci co se dájí přejít a nahradit v soukromých školách a pak jsou asi okolnosti, kdy je lepší odejít a někdy až o pár set kilometrů vedle :-). Ještě jednou, hodně štěstí a ať se daří opět v ročníku 98, tak jako před úrazem.

  6. rodič napsal:

    Pro Jehličku. Váš kluk je talent a přeji mu aby měl štěstí na trenéry, ne jakom ten náš. A samozřejmě zdraví. Ten náš chtěl odejít ve 13 do zahraničí, ale agent se toho bál. Přitom kluk patříl ve 13 letech k nejlepším z ročníku 98. Přišlo ostaršení a několik vážnějších zranění. Zranění mu zastavilo vývoj min. o 2 roky. Nyní je už v pořádku a dohání ztracený čas.

  7. Jehlička napsal:

    Já jsem spokojen, ne vždy je vše dokonalé, ale v rámci možností to jde. Je to jak se školou, né každá dobrá je za rohem. Jedno mé dítě dojíždí do školy hodinu, druhé do klubu hodinu. Většinu věcí se dá vyřídit k oboustranné spokojenosti, když to nejde nebo druhá straně nechce komunikovat, pak se musí cesty rozejít. Ale musí to být na reálném základu.

  8. trenér napsal:

    To otec/dítěte. Tohle je přesně důkaz, který jste poskytl o tom, jaké shnilé prostředí je v našem mládežnickém hokeji. Nejhorší je na tom fakt, že si to plno lidí vč, trenérů vůbec neuvědomuje.

  9. Jaromír napsal:

    To cshokey: děkuji za všechny příspěvky z poslední doby a hlavně na jejich komentování a také upozornění.Člověk,když je celý den v práci, přece jen nemá tolik času to všude sledovat. Já myslím,že velké uznání si zaslouží také redaktor Aktuálně.cz , Adam Sušovský(http://www.aktualne.cz/autori/adam-susovsky/l~ea2df22a24e511e291200025900fea04/),který se tématu věnuje asi nejvíc a hlavně o tom něco ví.Nicméně největší ohlas na dění měl hodně sledovaný pořad konečně také ve veřejnoprávní televizi.Tady bych jen podotkul,že bohužel bez účasti sportovního zpravodajství,které je bohužel na straně ČSLH.Mně osobně chybí vyjádření hokejových expertů,ale pokud by se měli vyjadřovat ve stylu pana Kysely,tak je asi lepší,když se nevyjadřují.
    Jsem rodič již dospělých dvou synů ,hokejistů, které jsem před patnácti lety přivedl poprvé na zimní stadion.Dnes s jistotou mohu říci,že pro jednoho z nich,jsem to prostředí ,po kterém volá pan dr.Luděk Bukač před čtyřmi lety našel.To prostředí se ale bohužel nachází v jiné zemi.V zemi,kterou pan Bukač také zmínil ve svém vystoupení v pořadu „Máte slovo“,když hovořil tom,že škola a sport jde ruku v ruce.Bohužel jsme tím ztratili možnost být svému synovi nablízku a sledovat jeho sportovní vývoj.Dnes však na něj můžeme být pyšní,že to všechno zvládnul a zvládá.
    Ano,jsem ambiciózní rodič a nikdy jsem se tím netajil .Dával jsem to někdy dost najevo a měl s tím problémy.Rozhodně o mně ale dnes nikdo nemůže říct,že jsem byl nesoudný.Vždy jsme se snažili udělat pro své děti maximum reálných možností abychom si to někdy nemuseli vyčítat .
    Za poslední čtyři roky co je syn v zahraničí jsem neměl důvod s kýmkoliv z jeho klubu cokoliv řešit,ať po sportovní či studijní stránce.Když jsem ho v patnácti letech odvezl do zahraničí ,byla mu po tříměsíční zkoušce nabídnuta tříletá smlouva,ve které mu bylo klubem zajištěno vše potřebné pro jeho sportovní růst a studium a nám rodičům finanční ulehčení i když i tak to bylo velmi náročné.Tato smlouva skončila a syn v současné době jedná o podmínkách profesionální smlouvy , připravuje se na závěrečné zkoušky ve škole a je vyslán na náklady klubu na červencový kemp do Kanady.Když vše tady teď sleduji,dovedu si představit,jak by to dopadlo,kdyby tady zůstal.To,že za čtyři roky nedostal ani jednu šanci v mládežnické reprezentaci mluví za vše. Chtěl bych poděkovat všem,kdo se do jeho odchodu podílel na jeho sportovním vývoji a pak všem,kteří mu pomohli a hlavně mu přáli když odešel.

  10. OtecDítěte napsal:

    jinak omluva za několik překlepů, když jsem to psal v rychlosti 🙁

  11. OtecDítěte napsal:

    To cshockey: Chtěl bych také souhlasně kvitovat rozhovor s Ludkěm Bukačem i Vaší glosu k němu. Ale právě proto, že tyto „mediální přestřelky“ přestřelky sami problém nevyřeší (ale také je považuji za logický důsledek toho, že ti, kdo mohli problémy dlouho neřešili a proto je nutné na problémy upozornit a informovat o nich), napadlo mě:

    Není možné třeba z tohoto webu iniciovat nějakou „pracovní skupinu“ (nevím jak to lépe nazvat), která by požadovala diskuzi o problémů v mládežnickém a dětském hokeji s CSLH?

    Myslím to tak, že pokud se odborníci jako (pan Broš, Bukač, Zavadil a doufám že jich víc, kdo se nebojí o problémech mluvit) shodnou alespoň na několika tématech, které by měl CSLH řešit a nědělá to, nemůže svaz ignorovat konstruktivní výzvu k řešení těchto problémů v diskuzi u „kulateho stolu“, kde by byli zástupci menších i větších klubů, trenéři ze soukromých hokejových škol a nezávislé osobnosti ale i „zástupci“ rodičů.

    Myslím si, (a doufám, že nejsem jen úplně naivní), že pokud by svaz obdržel takovou výzvu k diskuzi a jednání u kulatého stolu, že by jí už nemohl v současné situaci odmítnout z důvodu nezájmu klubů sduržných v ČSLH o čemkoliv jednat.

    Pokud by takovou i výzvu k diskuzi a jednání svaz přece jen odmítl, bylo na místě jí samozřejmě na místě zvěřejnit formou otevřeného dopisu a dalších článku jako to dělá současné vedení CSLH z pověření klubů v tomto svazu sdružených.

    Předpokládám, že takovu výzvu s obsahem, ve kterém by byly témata k diskuzi, na kterých by se shodlo několik odborníků a osobností by už nemohl svaz smést ze stolu jen dalšíma výhrůžkama na možné právní důsledky anebo osobními útoky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *