Hokejové spojení v Kravařích se vším všudy

Led už dávno nedrží jen v Letňanech a Třemošné a tak malí borci po celé republice právě intenzivně brázdí všemožné jarní kempy, ligy a individuály, až se z nich kouří. V téhle činnosti u nás za světem tedy rozhodně nezaostáváme. Příležitostí je přehršel a každý si tak může najít tu podle svého gusta.

Dlouhodobě se netajím náklonností k akcím Sports Connect a tak rád přidám jednu malou reportáž z Kravař a osobní pohled, proč mě baví hokej právě v podání Sports Connect. Kempy SC totiž nabízí vedle klasické individuální přípravy hráčů vždy ve vysokém tempu i mnoho dalšího zajímavého. O projektu týmové jarní přípravy Future Stars byla řeč už minule. Za další ze zásadních přínosů považuji setkání a výměnu zkušeností mezi skvělými trenéry a dalšími lidmi kolem hokeje ze všech koutů republiky. V tomto ohledu SC zcela naplňuje podstatu vlastního názvu a svou otevřeností se liší od řady jiných projektů, které si často přisvojují hráče úzkostlivěji než kluby a za své vlastní ostře střežené know považují pomalu i jízdu vzad.

Na akcích Sports Connect můžete v družných odborných diskuzích potkat řadu skvělých lidí s vlastními zajímavými projekty, jako jsou Martin Táborský (Young Talents), Ondra Smrž (SHockey.cz), Lukáš Majer (LM Hockey), Tomáš Hadrava s Martinem Štrbou (Czech Stars), Rosťa Košárek (RK Training), Michal Kopčan (MK Coaching) nebo třeba horký kandidát titulu one of the best European defense skills coach, neuveřitelně energický a osobitý lord Stanley Jasečko.

2016-05-21 08.22.45

Setkání SC mají nepochybně i významně vzdělávací charakter a šíří osvětu moderní hokejové přípravy jak mezi trenéry „soukromníky“, tak i do klubů, kde ji pak aplikují trenéři, kteří se ve svém skromném klubovém volnu akcí SC se zájmem účastní.

Za podstatnou zmínku v souvislosti s proběhlým kempem v Kravařích stojí i praktická účast Zdeňka Nováka, jehož zajímavé články o hokejovém tréninku mládeže můžete najít na CS Hockey. Zdeněk Novák v rámci kempu odtrénoval dva ukázkové tréninky se dvěma týmy hráčů Future Stars (06 a 07) a následně bylo možné sledovat i jeho trénink s vlastními olomouckými svěřenci (ročník 06). O ukázkách tréninku Zdeňka Nováka přihlížející Petr Jonák prohlásil doslova, že je to to nejlepší, co kde pro danou kategorii viděl, včetně jeho zkušeností ze zámoří.

Rád bych si i já dovolil přidat pár poznatků z pozorování Zdeňka Nováka při práci, která soudě dle umu malých borců z Olomouce přináší skvělé výsledky. Základním prvkem tréninku Zdeňka Nováka je hra. Aby však nedošlo k mýlce a slovní spojení hra v tréninku si pohodlní nevyložili jako činnost trenéra spočívající ve vhození puku mezi hráče a následné opření loktů o mantinel, rád bych upozornil, že hra v tréninku v pojetí ZN vyžaduje často fyzicky náročný a kreativní přístup trenéra k přípravě i samotné práci na ledě.

A světe div se! Hra v tréninku ZN také ani náhodou neznamená, že si hráči z hlediska organizace tréninku dělají zcela co chtějí, ale vyžaduje od nich značnou míru disciplíny a koncentrace. Hráči totiž musí pochopit a přijmout základní princip či cíl jednotlivých cvičení, jejichž samotné provedení pak dává naprosto volný prostor osobní kreativitě. Pokud jsou hráči zvyklí při výkladu trenéra počítat světla nebo si družně rozprávět o beruškách, pak se mohou lehce v zadání cvičení ztratit a podstatnou část cvičení pak pasivně věnovat zkoumání, o co vlastně jde.

Nejnázornější asi bude přenést zážitky do popisu pozorování tréninku ZN v podání jeho vlastních klubových svěřenců.

Disciplína, koncentrace, aktivita

V návaznosti na náznaky uvedené výše začnu ve spojení s hravým tréninkem ZN něčím, co zdánlivě s bezstarostnou dětskou hrou nesouvisí. A já si myslím, že setsakra souvisí, zvláště pak s tou kolektivní, kde každý jedinec svým chováním do značné míry ovliňuje fungování celého týmu. Aby si z her aplikovaných v tréninku ZN hráč odnesl co nejvíce, musí pochopit jejich cíl a musí mít sám chuť se co nejvíce zapojit. Zatímco při jízdě mezi kužely od putníku k čáře můžete hráče zrychlit třeba poklepáním hokejky za zadkem, hodíte-li mezi 20 hráčů 5 overballů s cílem hrát rugby se speciálními obratnostními prvky, nebude-li sám hráč chtít, snadněji se vyhne aktivní účasti na zápolení. Při pohledu na nástup olomouckých borců na led, zdánlivé detaily jako je zjevně zautomatizované zavření střídačkových vrátek, okamžité srocení kolem trenéra na stručný pokyn či bezeslovné koncentrované naslouchání pokynům, bylo zjevné, že péče ZN o tým nekončí původním a závěrečným hvizdem tréninkové jednotky.

Samotná cvičení pak podporovala především „celotělovou“ koordinaci, obratnost, dynamiku a kreativitu hráčů. Už se vůbec nedivím ekvilibristickým kouskům, kterým v olomouckém dresu v zápasech vévodí hráč s číslem 7, který je schopen ustát neuvěřitelně krkolomné pozice při hře s pukem na malém prostoru v kontaktu třeba i s několika soupeři.

Vedle zajímavých herních cvičení mě zaujala i samotná organizace tréninku ZN. Díky zjevně vychovanému celému týmu měl trénink výborný spád, minimální časové prostoje i nasazení vycházející ze soutěživosti samotných hráčů. Pro úplnost upřesním, že na ledě bylo přes 20 hráčů, přičemž celý trénink byl schopen ZN trenérsky efektivně obsloužit zcela sám. Pro ty, kteří na adresu CS Hockey posílali anonymní upozornění na nějaké selekce hráčů, uvádím, že v ukázkovém tréninku měl každý hráč naprosto stejné příležitosti i péči a jediné dělení nastalo až pro účely návazných zápasů, kdy bylo potřeba z hráčů sestavit dva týmy pro přípravná utkání s Future Stars 06 a 07.

Shrnuto a podtrženo, trénink ZN byl skvělou ukázkou týmové klubové přípravy, která učí hráče velmi praktickou herní formou individuálním dovednostem i kreativní týmové spolupráci a podněcuje nápaditě jejich vlastní aktivitu a soutěživost.

V konfrontaci se stejně starým výběrovým týmem Future Stars pak klubová herně trénovaná sborná z Olomouce obstála také na výbornou. Střet řady výrazných individualit dominujících ve svých klubových angažmá s kompaktním, aktivním a obratným týmem byl naprosto vyrovnaný zakončený jen jemným výsledkovým rozdílem způsobeným gólem minutu před koncem a následným přídavkem v závěrečné sekundě při powerplay. Můj poslední obdiv patří přestávkovému zážitku, kdy hráči Olomouce dostali od trenéra, mohu-li zdálky posoudit, prostor k vlastní zcela neřízené diskuzi nad strategií do závěrečné třetiny, které se velmi iniciativně chopili. Radost pohledět!

Malá fotogalerie z Kravař a zbytečky z SC Hvězdy

27286135901_2ab5365510_b

6 Responses

  1. Jan Hes napsal:

    Sice nevim, co ma te na mysli tim „TO“, ale radu odpovedi muzete najit treba tady http://www.cshockey.cz/blog/mame-sikovnejsi-deti-i-fundovanejsi-trenery-tak-co-nam-teda-chybi/

  2. Petr Krupník napsal:

    Dobrý den,
    díky za reakci, na můj dotaz.
    Snad nám to někdo poví v čem to tedy vlastně je??pan Hes??

  3. Jiří Raszka napsal:

    Dobrý den,

    Petře já ve Švedsku byl, a tréninky těchto kategorii jsem viděl. Byl jsem tam na stáži a děsně jsem se těšil na ten tajemný svět, přesně jak píšete vy. Mýty opředená švédksá hokejová škola. Po prvních dvou trénincích jsem se chtěl otočit a odjet domů. Naprostý chaoz žádné opravování velké prostoje. Navíc dělali věci, které dle mého do této kategorie vůbec nepatří. Trénink neměl úroveň. Byl to ročník tuším 2005. Další den jsem viděl ten sámý tým v zápase a bylo to něco neskutečného. Hokej který u nás produkují klategorie o dva ročníky starší. Teď je otázka čím to je a co je vlastně správně?

  4. Petr krupník napsal:

    jde mi spíš i o to, že tolik chvály a článků na téma herního tréninku p.Nováka a nic jsem nebyl schopen dohledat mimo nějakého videa ze svazu, připadá mi to jako téma výchovy hokejistů ve Švédsku, taky plno chvály, ale nic konkrétního, nic hmatatelného jsem nenašel, nečetl jak skutečně vypadá trénink švédů např. 2008….., je to fakt takové tabu, že někdo nemůže rozepsat trénink Švédů???? p.Nováka????
    Byl bych nerad, kdyby to nakonec bylo tak, jak jsem to poznal ze své zkušenosti , všichni vám budou tvrdit , je třeba mít hravé tréninky, ať to děti baví, ne zase moc tréninků na ledě ať nejsou přetrénovaní, klást důraz na provedení ne rychlost atd…. a skutečnost, z tréninku trenéru co mi to tvrdili, je zcela jiná!!!!!rozbruslení, powerskating , stanoviště bez puku a led 2-3xtýdně i v létě.
    Asi budu muset zajet do Olomouce, ale do Švédska se mi nechce, i když letenky jsou za pár korun.
    Určitě znáte nějaký trénink švédů, tak nám ho sdělte, rozepište, nebo z těch Kravař, např.2006…….2009…..2007
    Berte to s rezervou.
    Děkuji.
    S pozdravem

  5. cshockey napsal:

    Neco malo mam v mobilu, tak treba nekdy 🙂

  6. Petr Krupník napsal:

    Dobrý den.
    Nějaké video z tréninku p.Nováka by nebylo?
    Ať se můžu přiučit!
    Děkuji s pozdravem
    Petr Krupník

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *