Ve víru jarní hokejové přípravy

Snad každý kolem sebe vnímá zásadní změny v jarní hokejové přípravě.  V provozu je mnohem více zimních stadionů a jen málokterý hokejista zůstává zcela bez kontaktu s ledem. Probíhá množství mimoklubových kempů a hrají se jarní ligy. Loňský úspěch Liberce vyvolal bouřlivé diskuze nad off ice přípravou, v nichž je nejvíce zmiňován kondiční trenér Aleš Pařez. Odkazuji proto na další zajímavý rozhovor z iSport.cz právě s Alešem Pařezem a upozorňuji i na velmi zajímavá videa z diskuze kondičních trenérů zobrazená v odkazovaném příspěvku.

Změnil Liberec v mistry, nová příprava frčí. Tělo nelze obelhat, říká

Debata o kondici v Česku

A jako vždy, za vším hledejte zejména chuť a zdravý rozum. Materiálů o suché přípravě je všude dostupných strašně moc a různých tréninkových pomůcek na prodej snad ještě víc. Kdo tedy má zájem se učit a rozvíjet znalosti, zdroje jsou. Nicméně ke správnému využití zdrojů je třeba přidat i zdravou úvahu a tak uvidíme, jak nové trendy v Česku zafungují. Ucelenou moderní metodiku připravenou kompetentním svazem bohužel moc nečekejme, tahounem vzdělávání a hokejových inovací jsou u nás spíše jednotlivci příchozí ze zahraničí a mimoklubová scéna.

Podstatou nového (tedy alespoň u nás) pojetí off ice přípravy není jen hodně zmiňované zkrácení tréninků a ústup od vytrvalostních běhů a kolovýletů, ale hlavně promyšlenost přípravy. Tedy to, co fotbal třeba už má i u nás zanalyzováno dávno – vycházet z reálného obrazu samotné hry, na kterou se připravujete. Ať už jde o analýzu specifických hokejových pohybů, klasického průběhu hokejového střídání, zápasu z hlediska délky či střídání zátěže a odpočinku nebo celosezónního časového cyklu. Vše navíc v návaznosti na komplexní „životní styl“ sportovce – tréninky, zápasy, stravu, regeneraci, spánek, atd.

Moderní hokejový off ice trénink tedy možná zkrátí délku samotných tréninkových jednotek, ale nepochybně prodlouží čas potřebný k jejich přípravě a trenérově práci na celém systému přípravy, což jistě pochopil každý, kdo na nové trendy přechází, našel i spoustu materiálů a zjistil, že nejtěžší je správně to celé poskládat 🙂

Doufejme, že nové trendy v off ice přípravě u nás nedopadnou jako tajemný „Švédský model“, který si řada pohodlných také vysvětlila po svém (nechme děti si hrát = kašleme na nějakou přípravu, ať si na tréninku dělají, co chtějí)(nehrajeme na výsledky = omluva pro to, že nic neumí)(mají toho moc = no jasně, kdo by s nima jezdil na nějaké zápasy nad rámec nedostačujícího počtu předepsaných a často nevyrovnaných, zaplaceno za to navíc nedostane) apod., což nedávno velmi trefně okomentoval na FB třeba Luděk Bukač a další.

 

status-ludek-bukac

mira-koment

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *