Statistiky v dětském hokeji

V hlavě nosím statistiky jako námět na příspěvek už pěkně dlouho, a tak k načasování využiju i nejnovější článek Michala Broše na letňanském webu.

Kdysi dávno jsme u jedné z nejmladších kategorií vedli statistiky a ze střídačky mi na tom nepřipadalo nic závadného. Zvláště pak, když tým šlapal tak, že góĺy, přihrávky a nejvíc ceněné plus/minus body měli velmi podobné všichni hráči. Bral jsem to jako zajímavou součást údajů o týmu.

Po pozdějším přestěhování na tribunu a zejména pak zážitku, kdy jsem na dotaz „Jak jste hráli?“ obdržel od procházejícího žáčka odpověď „Super! 2+1!“ a až následně od dalšího informaci o tom, že tým prohrál, jsem začal o smyslu vedení klasických dospělých hokejových statistik u dětí pochybovat a postupně dospěl k jednoznačnému názoru, že klasické dospělé hokejové statistiky do nejmenšího a žákovského hokeje nepatří (tedy jejich veřejné vedení). Důvody asi netřeba nijak dlouze rozepisovat, pěkně je popsal Michal.

Pro úplnost doplním, že tak, jako dnes souhlasím se svazovým proudem ohledně nezveřejňování klasických dospělých individuálních hokejových statistik u nejmenší mládeže (po dorost), tak nadále nesouhlasím se snahou o potlačování zveřejňování týmových výsledků. To je zcela něco jiného!

Statistiky jsou však velmi zajímavým prvkem, který správně uchopený může významně pomáhat trenérům v rozvoji hráčů. A to dokonce i v charakterové a týmové výchově, která se dneska u nás už bohužel nenosí. Proto se mi statistiky nechce opustit úplně, a tak jsem se pro srandu pokusil vytvořit speciální dětské a žákovské CS HOCKEY TEAM PLAYER HOCKEY STATS, od kterých si slibuji zejména:

  • podporu týmové výchovy hráčů
  • podporu výchovy hráčů k herním činnostem, které našemu mládežnickému hokeji zoufale chybí (střelba, blokování střel, forchecking, backchecking, rozehrávka obránců, práce brankářů s holí, buly a další)
  • lepší a hodnotnější vnímání práce pro tým rodiči a prarodiči

Nabízím proto zájemcům pro inspiraci free jednoduchý formulář pro vedení týmových statistik u nejmenší mládeže.

Pro stažení klikněte na obrázek případně na tento odkaz 

hockey-stats-sheet

K dispozici je i verze pro 4 pětky, ale chceme-li, aby děti hrály, hrály a hrály, jak se všude pěkně píše a říká, pak je až někam do dorostu klub, který syslí děti jen kvůli dotacím a příspěvkům a hraje zápasy na 4 pětky nebo nechává část dětí sedět doma na zadku zralý na rychlé opuštění!

Verze pro 4 pětky

Jak pracovat s TEAM PLAYER HOCKEY STATS

Hlavní cíle jsem uvedl výše, pojďme na pár dílčích poznámek k vybraným aspektům.

Góly jsou počítány pouze jako práce celé pětky a vyjádřeny pouze formátem PLUS a MINUS bodů. PLUS náleží všem hráčům na ledě za vstřelenou branku při vyrovnaném počtu hráčů a MINUS opět všem, kteří byli na ledě při obdržené brance při vyrovnaném počtu hráčů. Góly v přesilovkách a oslabeních se nikam nepočítají.

Nejdůležitější statistiky jsou označeny žlutě a patří mezi ně – blokované střely, úspěšný forchecking, úspěšný backchecking a úspěšné založení útoku obráncem. Podrobné vysvětlení k jednotlivým statistikám je uvedeno přímo v legendě formuláře. Cílem je maximálně podporovat hráče v uvedených činnostech!

Další zajímavé statistiky, které mají podpořit snahu ve vybraných herních činnostech, naše mládež v nich nevyniká a jsou často upozaďovány na úkor gólů a přihrávek, jsou vhazování a střelba (rozlišená navíc na střelbu na branku a mimo).

U brankářů jsem ke klasickému poměru zásahů a obdržených branek přidal i klíčové zásahy a práci s holí (kdo viděl letos na MS Mika Smithe, snadno pochopí proč).

Takto pojaté statistiky navíc napoví chytrému trenérovi o hře týmu i jednotlivých hráčů mnohem více než klasické kanadské bodování.

Formulář jsem se snažil připravit co nejvíce user friendly, aby se s ním pracovalo co nejpohodlněji. Pokud vám však připadá složitý, můžete klidně vyplňovat jen něco (za sebe bych doporučil žlutou část 🙂 nebo rozdat papíry k vedení dílčích činností statistikchtivým rodičům a prarodičům. Raději vícekrát, ať máte výsledky pěkně objektivní.

Milovníci osobních rodinných statistik mohou klidně formulář využívat také. Garantuji vám, že až se někde váš borec octne na pořádném tryoutu, bude se mu vyzrálost v uvedených herních činnostech sakra hodit!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *