Vyberte si – Míra Hes

Autor: Miroslav Hes

Aktuálním tématem je v této době jednoznačně výchovné. Svazoví a zřejmě i někteří špatně pracující kluboví funkcionáři se obávají, že uvolnění z vazalství, formou zrušení výchovného, uvolní vlnu migrace hráčů mezi kluby. Domnívám se, že o vlnu podobnou té z jihu Evropy nepůjde, ale menší migrace nastane jisto jistě. A proč taky ne?! Když se mi třeba v práci nelíbí, šéf se ke mně nechová hezky nebo mi nedá příležitost ukázat co umím, školení a vnitrofiremní vzdělávání stojí za starou bačkoru, firma jde od desíti k pěti nebo mě třeba šéf nepochopitelně šikanuje za vlastní vzdělávací aktivity, prostě zkusím něco jiného a jdu jinam.

Abych ale neplácal do větru, napadlo mě popsat dvě situace, kterých jsem bych během uplynulých 14 dní osobně přítomen. Týká se dvou hráčů (stejně starých, tedy stejné kategorie) a dvou trenérů dvou různých klubů. Jmenovitě uvedu jen případ A, který se mě resp. mého mladšího syna týká osobně. Ve druhém případě zůstanu anonymní. Chudák kluk, už dostal co proto i bez mého přispění…

Vyberte si!

Příběh A

Můj mladší syn 3 roky nehrál hokej. Ze zdravotních důvodů. Dva a půl roku vůbec, poslední rok před tímto obdobím odehrál a odtrénoval max. 20% sezóny. Nyní vyrostl, zdravotní problém se (doufáme) vyřešil růstem (ťuk, ťuk, ťuk) a v březnu přišel s větou “Táto, já bych rád ještě zkusil hrát.” Proč ne. Na jednu stranu jsem byl sice spokojeným otcem bez dítěte v mládežnickém hokeji (starší kousek už za mládež nepočítám), nicméně jsem byl nesmírně rád, že se k hokeji vrátí. Necelé tři měsíce tedy trénujeme sami s tím, že až (nebo spíš pokud) se do toho zase trochu dostane a nabere fyzičku, nastoupí do klubu. Bez přehnaných ambic, prostě si jen tak ještě trochu zahrát. Takže nastoupil, před týdnem, a až tady vlastně začíná krátký příběh, který chci vyprávět.

“Pane trenére, Adam tři roky nehrál, netrénoval, nesměl mít žádnou fyzickou zátěž, takže mu chybí fyzička a samozřejmě i tři roky bez bruslí. Mám do konce června možnost chodit dvakrát týdně na led, aby alespoň něco dohnal. Vadilo by, kdyby místo dvou týmových “suchých” absolvoval trénink na ledě?”
Odpověď: “Samozřejmě, že by to nevadilo! Naopak, jen choďte a ať bruslí co to jde, trénink na ledě nic nenahradí”.

Příběh B

Jak si tak trénujeme, zajdeme občas i na bruslařský trénink k jinému trenérovi. Dodám, že trénink naprosto špičkový, doslova dech beroucí. Vynikající trenér, perfektní cvičení, perfektní předvedení, neustálé popisování co, jak a proč, dokonalé hlídání detailů. Prostě jiný svět! Do slova! Coby stážista popojíždím po ledě, sem tam pomůžu a poradím, ale obvykle postávám u mantinelu a pobírám co jde. A jak si tak postávám, sleduji najednou po očku brunátného trénera z místního klubu jak se řítí k mantinelu a rovnou ke svému svěřenci, který je také na ledě. Následoval cca dvouminutový monolog, pokleslá hlava a vlhké oko. Ty už ale bohužel u onoho svěřence. Nedá mi to a zeptal jsem se, copak že to provedl. Prý mají za chvíli trénink (na ledě) a není před ním na suché…

Na jednu stranu chápu a přiznám, že jsem jednoznačným zastáncem preference klubových aktivit. Na druhou stranu si s ohledem na unikátnost tréninku říkám, jestli je tohle to, co bych si třeba pro své dítě přál. Aby dostal vynadáno za to, že se sám od sebe, za peníze svých rodičů zdokonaluje, aby byl lepším hráčem …

Nijak nehodnotím ani A, ani B. Jen říkám, vyberte si. Já mám vybráno, za pikosekundu. Co vy?

16 Responses

  1. senior napsal:

    Kluby mají největší strach z toho, aby si rodiče nemohli rozhodovat o tom, kam můžou svobodně kluka přemístit bez odstupného. Sampzřejmě do určitého věku. Nemají zájem vytvořit podmínky pro lepší pro výchovu mladého hokejisty. Rodič má právo rozhodovat o svém synovi. Ne klub. Rodič dává víc peněz a energie do výchovy než klub. Nemůžeme mluvit jen o příspěvcích./doprava,stravování,výstroj,čas,atd./ Toto nevolnictví u mládeže musí zkončit.!!

  2. cshockey napsal:

    To bezesporu ano, za predpokladu, ze to hlavne bavi ty deti. 🙂

  3. ccm napsal:

    A vidíte, co jsme zažili legrace. Není lepší se z našimi dětmi hokejem bavit, a je jedno na čí úkor, než se zbytečně nervovat? 🙂 🙂 🙂

  4. cshockey napsal:

    Copak nevidite, ze si s vama delaji, co chtej! Hrajte to jako voni!

  5. Miroslav Hes napsal:

    Decka, vubec nevadi, ze jsme prohrali 0:45, hlavne, ze jsme si to uzili! 😀

  6. cshockey napsal:

    TO CCM: To je hodne dobry!!! Ja Vam pridam par hlasek odborniku profesionalnich TRENERU!

    6. – 8. trida
    Obranci, mate zakazano strilet, protoze tam nedostrelite, davejte to do rohu!!!
    Utocnici, co tam napadate a litate jak blbci? Hezky si na ne pockejte!
    Pri namitce, ze skoro dve minuty skutecne nelze jezdit naplno! – Ja je nebudu ucit dospelej hokej, museji se naucit jezdit USPORNE!!!
    Obranci, nikam dopredu se necpete, hrajte to tak, abyste byli porad za pukem.
    Az pisknu, tak to vezmes a das gol!

    chcete dalsi, kdyz mate dneska tak dobrou naladu?

  7. ccm napsal:

    Já mám dnes také dobrou náladu 🙂 🙂 Hokej. weby pod různými názvy sleduji již od jejich založení. I ten pana Zachy. Ono to již nějaký pátek bude (osm let?). Nikdy jsem se významně na žádné diskusi nepodílel. Více méně to možná tak před čtyřmi roky byly připomínky k modelu soutěží. Možná jsem se projevil vždy tak dvakrát za rok. A jak jsem již shora psal, mám dobrou náladu, podělím se o pár hlášek odborníků rodičů. (Upozorňuji, že jsem nic nepil ani nekouřil 🙂 🙂 )
    3.tř – minihokej: Otec si nechá zavolat trenéra a s vážnou tváří se ptá: Můžete mi vysvětlit, proč neučíte ty děti přesilovky? To je základ hokeje, takhle nemůžou nic vyhrát!!!
    6.tř. nově na trhu kompositové hokejky. Otec pod stromeček zakoupí za 6.000,- hůl, ale na druhou stranu, po vánocvch toto chce vyměnit, bohužel mu nevyšli vstříc, tak prohlásil, že ještě není pozdě a trenér má syna naučit hrát na druhou stranu. Byl to jeden z nejambicejnějších rodičů.
    Tentýž otec v 5. třídě. trenéři, běžte do prd…., kdo se na to má koukat, proč jezdíte furt kolem kuželů a po jedné noze? Chci z oddílu pryč, Vy tomu nerozumíte. Chci do oddílu XY. Následný týden prohrál tým XY o 12 gólů.
    Vzpoura rodičů v náboru: trenéři, my jsme s dětmi přišli na hokej a ne se učit vstávat z ledu.
    7.tř. – podívej, co je ti trenéři učej, ty červený jsou furt u naší brány a my se ani nedotknem puku!!! Jardo, ty červený jsme mi.
    3.tř. Trenére, trenére!!!!!! jste tam ve třech, haló. O pauze: trenére, proč hraješ ve třech, hokej se hraje v pěti (a kroutil u toho hlavou)

    Jo, tohle už asi nezažiju 🙂

  8. Miroslav Hes napsal:

    Zdravím do Uničova!! Jen dodám, že nehodlám „publikačně naskočit“, jen jsem prostě už starej a nespím 🙂 Poslední roky si hokej už jen užívám a rozhodně v tom hodlám pokračovat!!! Horování nechám jiným, jen mě prostě tato dvě témata zaujala a přišla mi jako spolu související. Obvykle jsem v podobných článcích zveřejňoval své osobní zkušenosti, většinou negativní. Ale jelikož poslední léta osobně (resp. díky svým dětem) prožívám dobré až výborné hokejové období, není ani o čem psát. To máte jak doma. Že jste umyl auto Vás nikdo nepochválí, ale že ho máte jak čuně uslyšíte hned 🙂 Mějte se!! M

  9. IvoHolešovský napsal:

    P.S. Já počítám těch minimálních 500 z důvodu,
    kdy jde cca o 1 přestup či hostování ročně, v týmech 6 – 8 třída… tedy co klub, ročně 3-4 „placené“ přechody ve všech kategoriích klubu ročně…
    Jde o průměr, jen přestup jediného juniora jsem někde úplně jinde :).

    A přes to se tu bavíme o částce, která není daleko té, pro kterou se v pondělí zrealizovalo neskutečné divadlo na půdě PS ČR pro hokej, byť za nesmyslných představách a ještě víc nesmyslných předpokladech kde ty peníze „jako že navíc“ vzít… 🙂

  10. OtecDítěte napsal:

    To ccm: Musím si Vámi souhlasit v tom, že „Smrtí českého mládežnického hokeje není výpalné, ale ŠPATNĚ NASTAVENÉ SOUTĚŽE“.

    Já myslím, že nejen souteže!!!

    Např.: zavedli akademie, které jsou právě u těch klubu významného jména, které většinou dostávají velké dotace z obecních a krajských rozpočtů a přidalo se jim ročně 30 miliónů z dotací MŠ. Tam, kde měli tedy lepší podmínky pro výchovu mládeže je mají tedy ještě lepší. Ale to je svazová „politika“ a nechci hodnotit jestli úrovni mláděžnického hokeje pomůže nebo škodí.

    Už dnes musí malé kluby s menšími rozpočty nabízet možnost sportovaní v místech, kde nejsou velké kluby dobrou práci trenérů, díky které to děti baví a přitom vybrat mnohem více na rodičovských příspěvcích než v akademiích.

    Ale pořád si myslím, že řešením těchto rozdílných podmínek nemůže být to „výpalné“. Pokud se rodič chce s dítětem odstěhovat anebo dojíždět do významného klubu, je to jeho právo a neměl by mu v tom bránit přestupní řád a odstupné.

    Je a bude dost rodičů, kteří chtějí, aby dítě mohli sportovat na jednom z těch nejbližších zimáku a studovat a bydlet ve městě a v okrese, kde je doma.

    Nenechme si namluvit představu, kterou někdy také argumentují obhájci současného hokejokového systému, že kdyby se zrušilo výchovné při přestupu, tak například v Ústeckém kraji (který znám), by se všichni tátové a mámy odstěhovali třeba z Litoměřic, Ústí n. L. a Děčína (kde jsou menší kluby) do Liberce, Chomutova anebo Litvínova za velkou slávou a lepšíma podmínka v mládežnických klubech Extra ligy.

    To považuju za TRAGIKOMICKÝ argument pro zdůvodnění „neochoty hledání řešení současných problémů“!

  11. IvoHolešovský napsal:

    To ccm:
    Ale já to chápu, je mi jasné, že nejde o 5000 přestupů ročně… 🙂
    Záměrně, zcela záměrně jsem ten údaj použil, protože doslova a do písmene prezident ČSLH uvedl ve svém písemném prohlášení k tabulkám, když mluvil o 6 případech ročně, kdy se „tabulky“ museli použít, že mimo svaz se uskuteční 5000 přestupů ročně, u kterých se kluby na výši odstupného domluvili mezi sebou…

    Jistě, nesmysl, ale není krásné, jak s odstupem se ukazuje, jakými „polopravdami“ jsme byli krmeni? Jak co na první pohled vše vypadalo jako naprosto oprávněný argument, podložený nevyvratitelnou pravdou, a najednou…

    Ono nakonec můj post skutečně „s nadsázkou“ a „černým humorem“ chtěl ale poukázat na něco jiného, ono vlastně ani o ty čísla nejde: že ve skutečnosti bavím-li se o odstupném, bavím se o penězích, které se točí vesměs mezi rodiči a soukromými subjekty, když se jedná o nezdaněné, neúčelové dary soukromé firmě, která následně „něco“ a třeba i celou částku pustí dolů spolku s mládeží, který ovládá, ale pak najednou mluví o svých investicích do mládeže, o svých penězích….

    Ono v důsledku i kdyby se jednalo o 500 přestupů ročně (a to jich jistě bude asi i víc), a průměrná výše odstupného činí kolem 70.000,-Kč (reálně, ještě jsem neviděl příklad úhrady odstupného za prvňáčka, druháčka, masově jde o třídy tak někde od šesté výš), tak i tak jde o 35.000.000,-Kč.
    A protože je problém odstupného spojený spíše u klubů a spolků, které jsou, jaká to náhoda, soustředěné v APK, i pak za takto malého počtu přestupů se bavíme v průměru o cca 2,5 milionech ročně na klub+spolek…

    Což jsou peníze, které mnohdy představují po odečtu podpory města,kraje, rodičů a na přímo státu (přes svaz) peníze, které sotva kdy můžou být reálně spolkem potřeba k pokrytí všech nákladů spolku na výchovu mládeže.

    Ano, bavíme se o nesmyslech, o nesmyslných penězích, ale co už: bavíme se o nesmyslech a penězích, které tvrdil pan Král…

  12. ccm napsal:

    pro IvoHolešovský: Musím mírně poopravit Vaše čísla (jednoznačně beru v potaz, že jste tyto údaje obdržel od našeho pana k (K)rále 🙂 Protože jsem na registračním oddělení pečený vařený, myslím že mám docela přesnější údaje než naše veličenstvo.
    Je pravda, že se uskuteční cca 5000, ale nikoli přestupů, ale zásahů do registrací. Zásah do registrace znamená: nová registrace, prodloužení platnosti a výměna fota, hostování, přestupy. Dále se dělá hostování uměle sloučených týmů. Pouze mým subjektivním odhadem je těch skutečných přestupů a hostování okolo 100ks, což je cca 0,5% celé mládeže. A teprve z tohoto je těch deset? vykřičených. Toto je prosím jenom upřesnění jinak výborného článku.

  13. ccm napsal:

    Rád bych něco k prvním větám Míry Hese. A mám rád černý humor 🙂 Ano, pokud to děláte a vedete špatně, hráči odcházejí. O tom, jestli to děláte dobře nebo ne, rozhoduje kdo? (u těch nejmenších maminka u těch starších tatínek :-))). Zajímavé je, že v absolutní většině tito mladí hráči neodchází do klubu stejné úrovně, kde to dělají lépe, ale do klubu významného jména a především do klubu, který má vyšší soutěže. Pokud to ovšem děláte dobře, tak stejně o ty hráče přijdete, protože je začnou přetahovat kluby významného jména a vy o ty hráče zase přijdete. A pak se stane, že se v týmu, který nemusí dělat ani nábor a nemusí to dělat ani dobře se sejde půlka týmu, z klubu kde začínaly. Při přechodu mezi MD a SD velká část těchto hráčů končí v tomto klubu a chce se vrátit „domů“ (pokud ovšem tatínek nerozhodne se slovy, že to dělají špatně a že tomu nerozumí, a nezačne své dítko vozit po republice jako cirkus). Doma si ovšem nezahrají, protože to buď dělali špatně a po zásluze se rozpadli nebo to dělali dobře a hráči odešli do jiných klubů, hrající vyšší soutěže a není dostatek hráčů postavit kategorii. A tak nám v rizikových šestnácti letech hráči končí. Končí mladí lidé, kteří znali deset let jenom školu (doufám, že většina), zimák a dopravní prostředek. Hrozně mi toto připomíná nekonečnou píseň od Michala Tučného: „Milý Lojzo, Milá Lízo“ . Smrtí českého mládežnického hokeje není výpalné, ale ŠPATNĚ NASTAVENÉ SOUTĚŽE.

  14. IvoHolešovský napsal:

    Snad jen malou pidi technickou k té vlně migrace hráčů mezi kluby… 🙂
    Je-li pravda že v mládeži je 22000 hlav, a je-li pravda, že cca 5000 z nich ročně „bez problému“ přestupuje mezi kluby a jen 6 dalších musí řešit svaz „tabulkami“, pak tedy roční migrace mezi kluby ze základu 22000 ku 5006 migrujících znamená, že už dnes tato migrace dosahuje skoro celé jedny čtvrtiny celého členstva…

    No tak Vám vážení nějak nevím, o jakých obavách je tu řeč… Podle mě tento jediný důvod podle svazu, proč zachovat výchovné, dostává tak nějak na zadek. Protože pokud už dnes migruje rok co rok v jednom týmu čtvrtina hráčů mezi kluby, no to snad ani není technicky možné, ale těžko zrušením odstupného se už tento poměr může zvýšit….

    Anebo, je to všechno trošku jinak – buď svaz lže, nebo ve skutečnosti neví, nebo jde už jen o princip, skutečný princip odstupného, který je úplně někde jinde. A to ten, že odstupné se zavedlo jenom k tomu, aby si kluby přilepšili své rozpočty, aby uvalili na rodiče tzv. novou daň, nové další „příspěvky“, něco jako daň ze vzduchu…

    V podstatě, není to tak, že si kluby sedli okolo kulatého stolu, a neřekli si: pánové, ročně nám tu migruje 5000 děcek mezi našimi kluby, pojďme se dohodnout, že ty rodiče podojíme navíc? A hezky se o to šábneme… Jo a pánové, bacha na to, kdo a jak bude výpalné inkasovat. Zásadně to musí papírově platit jakože nový klub původnímu klubu, to zaprvé, ale ty prášulky si od tatíka vezme ten nový klub, ale seniorský jako sponzorský dar.

    Proč? No nebuďte idioti, přece si to nebudou ofiko platit spolky s mládeží mezi sebou, to by ty prášulky zůstali ve spolku a spolek by je musel použít pro svou činnost, z toho nám nic nekouká. Ale když to uděláme tak jak je řečeno, máte tu peníze mimo spolek… vlastně se z toho stanou peníze naší firmy „A“, a budeme takový grandi, že by spolku vlastně něco šoupnem, aby spolek úplně nebulel. Ale pozor! Papírově jsou to NAŠE peníze, naše investice do mládeže, to je přece v pořádku, ne???

    On totiž nikdo nikdy nedokáže, o jaké peníze jde. Takže, jdeme na to, však nejde o drobné… 5000 ročních přestupů s průměrným výpalným, daní ze vzduchu dejme tomu 50000,-Kč, no to se bavíme o cca 2,5 miliardách ročně, o které se šábnem, které nám ti blbí rodičové přinesou až do domu hotově a s úsměvem??? I kdyby to bylo minimum co může být, tedy 10000,-Kč za přestup, jde o 50 000 000,-Kč ročně. A to za tu trochu snahy za každou cenu totot udržet stojí, nee???

    ……………………………..
    Pod čarou:
    – že je ročně kolem 5000 přestupů mezi kluby, prohlašuje za holý fakt pan Král
    – že je ročně kolem 6 přestupů, které musí řešit svaz, prohlašuje za holý fat pan Král
    – že ofiko nikdy rodiče odstupné neplatí a platí to formou sponzorského daru, už i p.Král přiznal (i na svém příkladu)
    – že ve skutečnosti platí odstupné rodiče formou sponzorského daru „A firmě“ a ne spolku, je taky fakt (ještě nikdy nikdo schváleným rozpočtem ani účetní závěrkou nedoložil, že peníze skutečně přijímá/platí spolek s mládeží…
    – že odstupné a tedy i příslušný sponzorský dar je zpárován ve firmách s „A“, sami přiznali majitelé klubů, v zastoupení APK = fakt. Mimochodem, proto se taky o zachování odstupného tak zasazují…
    …………………………………………………………………….

    ZÁVĚR: zrušení odstupného neovlivní rozsah migrace, jen uzme vymyšlený, vycucaný z prstu, prášulky do kasičky pár soukromých lidí. Prášulky, které mohou být někde mezi 50mil.Kč až 2,5 miliardami ročně.
    Tedy, chápe vůbec většina rodičů, ale i svaz samotný, o co tu nakonec v důsledku jde, o jakých penězích se bavíme? Že to jsou peníze, které systém mládeže v ničem neovlivní, jen se vymyslel způsob, jak ještě víc podojit rodiče?

    A mimochodem, i kdyby to bylo ročně jenom 1,25 miliardy (za předpokladu, že průměrní odstupné je 25000,-Kč), to jsou ty „investice majitelů klubů s A do mládeže ??? Ano? Tak to pěkně děkuji, ale…. nějak tu nevidím, že by A kluby vrátili ročně spolkům s mládeží ze svých účtů 1,25 až 2,5 miliardy korun… Ono nakonec, pokud mě paměť nešálí, sečtou-li se všechny rozpočty (náklady) klubů v celém hokejovém hnutí (137 klubů a spolků), pak jde o kolik? cca 1 miliardu korun ročně??? Tak kde jsou? Proč vlastně musí stát, města, kraje, rodiče vůbec něco platit do sytému celého hokeje, když si na to v důsledku sám hokej jenom na 5000 přestupech vydělal sám????

    Chápou to třeba vůbec média, tedy o co ve skutečnosti jde??? Pochybuju…..
    Připouštím „odchylku“ +/- autobus, protože vycházím jen a pouze z tvrzení svazu. Za případné chyby se předem omlouvám, obdržím-li hodnověrné údaje, své závěry mile rád zreviduji. Pěkný den, Ivo holešovský.

  15. Alex napsal:

    Klub je zaměstnavatel a proto dítě musí poslouchat a dělat co má. Nebere plat pro nic za nic ????.

  16. CM napsal:

    Klubové aktivity na prvním místě, jednoznačně. Pokud však je privátní program o level výš, pak jen vůl trenér bude dělat scény. Je otázkou, jestli ten smutný borec z ledu měl předem souhlas za mantinelem běsnícího trenéra, že půjde místo klubového tréninku na něco lepšího. Je otázkou jestli náhodou neměl svého trenéra, svůj tým, na háku a nikomu nic neřekl a prostě se na ně vyprdl. Jestli mu ale trenér bez přijatelného vysvětlení to bruslení zakázal, a pak běsnil, tak by měl takový hráč možnost jít z klubu jinam. Zadarmo, jednou za sezónu. Nejsem zastáncem, aby si každý hráč, rodič podle svého možná nejlepšího, ale někdy bohužel nesmyslného, uvážení, dělal co a jak chtěl na úkor klubového programu BEZ shody se svým „normálním“ trenérem. Dokonce si myslím, že by trenér měl být informován o mimoklubových sportovních aktivitách svých hráčů. Toť můj názor. Z Vámi popsaného, není úplně zřetelné, jak to bylo… Je fajn, že jste po čase publikačně naskočil. Přeji ať má mladej z hokeje zase radost…

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *