Svaz poctivě šetří a kumuluje funkce

Přemýšlel jsem, zda má vůbec smysl psát nějaký komentář ke včerejšímu vystoupení pana předsedy ČSLH v DV TV. Říkal jsem si, že to snad ani za komentář nestojí a každý si udělá obrázek sám. Vůbec si myslím, že v celé současné kauze kolem naší U20 není třeba příliš komentářů, vyjádření obou řekněme protistran jsou pro alespoň mírně zainteresované pěkně čitelná.

dvtv-kral

Když jsem si však dnes přečetl některé komentáře, kvůli kterým PZ zavřel na svém webu diskuze, pár řádků přeci jen zkusím. U těch, kteří hokejové prostředí příliš dobře neznají, mohou totiž zkrácená úderná prohlášení vytvářet poněkud zkreslené představy. Nebudu se příliš zapojovat do názorových polemik a pokusím se spíše předložit některá upřesňující fakta, na jejichž základě nechť si opět udělá každý svůj názor sám.

Zacha je srab

Hned na úvod  rozhovoru s Danielovu Drtinovou pan předseda sehrál velmi nepřesvědčivé divadýlko o překvapení, že PZ na rozhovor do televize nedorazil. Již den předtím totiž PZ jasně deklaroval, že se rozhovoru v daném termínu účastnit nemůže, neboť má dlouho dopředu naplánovanou a zajištěnou jinou akci, které se účastní i celá řada dalších lidí. Z jeho vyjádření na webu ještě před konáním rozhovoru v DV TV také jasně vyplývá, že měl snahu nabídnout jiný termín setkání. Tedy nepříliš přesvědčivě sehrané rozmrzení a překvapení pana předsedy, že PZ nedorazil, znělo hodně falešně.

Z webu PZ, uveřejněno den před rozhovorem v DV TV

– Zítra jsme se měli setkat v jedné televizní show s Tomášem Králem, ale nakonec se to asi neuskuteční. Termínově se nemůžeme tento týden potkat, ve středu mám přednášku v Panoramě, a příští týden není předseda v Česku. Snad se podaří v dalším termínu.

Nemožné, aby rodič mluvil do skládání týmu

Jen velmi krátce k samotnému údernému titulku „Nemožné, aby rodič mluvil do skládání týmu“. Když se znovu podívám na všechna vyjádření PZ, nevidím tam nikde, že by se pokoušel před MS ovlivnit skládání týmu. Popsal jen zpětně praktiky, které se kolem nominací děly. Nemůžu se zbavit dojmu, že vzhledem k možnému mluvení do skládání nejen tohoto týmu U20 mohou být daleko zajímavější než retrospektiva PZ třeba tyto veřejně dostupné údaje PŘÍKLAD 1 (sezóna 2011/2012), PŘÍKLAD 2.

Práce za trest

Pan předseda znovu stejně jako pan Lener zopakoval, jak svaz musel pana Přerosta přemlouvat a prosit, aby druhou nejvýznamnější národní hokejovou reprezentaci vůbec vzal. Nevím, jestli jenom mně, ale tohle prohlášení mi zní naprosto šíleně.

Kauza Venca Karabáček

Z webu PZ

Někteří hráči cestovali dost komplikovaně. Pavel Zacha přiletěl ze Sarnie do Toronta, jeho let byl opožděn o více než 10 hodin, to zpozdilo i odlet z Amsterodamu. Byl na cestě dva dny a přijel pořádně zdrchaný. Karabáček dokonce strávil na letištích přesunem z Kanady do Česka tři dny, tady se otočil a letěl z týmem zase zpět do Kanady, kde jej trenér za prohřešek vyřadil z týmu (dneska čtu, že se Přerostovi svým výkonem jevil na čtvrtou lajnu…no komment). Takže se zase otočil, a letěl do Česka  na vánoce zpět domů do Prahy – úžasný kolotoč a týden na cestách. Ještě chybělo, aby se další den někdo zranil, a mohli ho z letiště v Praze zase povolat do Toronta – nebo už raději rovnou do blázince.

Podívejme se ale blíž na to, co se vlastně stalo.

Venca Karabáček zaspal a přišel pozdě na týmovou akci. Pro úplnost uvádím, že byl na pokoji s mým synem, zaspali oba. Největší kámoši. Takže od trenéra oba obdrželi zprávu, že po tréninku si sbalí věci a u týmu tímto končí. Potom se ale rozhodl poslat pryč pouze Vencu, protože potřeboval vyřadit jen jednoho útočníka. Toho, kterého chtěl ale původně mít v týmu.

Tolik tedy PZ k vyřazení Vency Karabáčka. Pan předseda ve videu obviňuje PZ z toho, že si vyřazení Vency Karabáčka z důvodu zaspání sám jako jediný vymyslel. Když se mrknete níže do článků zveřejněných dávno před vyjádřením PZ, zjistíte, že jako důvod svého vyřazení zaspání uvádí několikrát mimo jiné v kajícném prohlášení samotný Venca a dokonce i jeden hráčský antichartista, který proti Vencovi sám vystoupil přímým vyjádřením na svém vlastním facebooku (tedy nelze nic svést na novinářskou úpravu). Zatímco PZ ve svém vyjádření de facto důvod vyřazení Vency přímo neuvádí a pouze popisuje skutečnost s obdrženými zprávami od trenéra po zaspání jak Vency tak PZ14.

Takže k výroku pana předsedy „Ta situace tam vůbec nenastala …“ by se asi hodilo už jen přidat obligátní sportovní „a ta částka taky nesouhlasí.“ 🙂

Český hokej, rovná se protekce?

„V žádném případě!“, oponuje důrazně pan předseda. Pak jsme asi jediná země na světě, která bez protekce pošle na MS U18 golmana s průměrem zásahů lehce přes 85 % v dané sezóně v soutěžích méně vyspělé hokejové země a na MS U20 pak golmana, který má za celou sezónu vč. období po MS odchytaných celých 8 zápasů!

Vyřazení hráčů ze zámoří

K této pasáži skutečně postačí smajlík 🙂 I když „se musíme bavit odborně“ a „sou to věci trenérský“.

PZ14 kašle na reprezentační přípravu a nejezdí na srazy!

Tohle je bodík, který si zaslouží vysvětlení, protože ne každý zná dobře okolnosti současné reprezentační cti a tak zjevná snaha pana předsedy navodit u lidu atmosféru, že PZ14 kašle na reprezentační srazy je značně zavádějící. Pan předseda řekl jemu se hodící A, nikoliv však nezbytné B, které trochu mění světlo událostí. Vysvětlil to celkem jasně i PZ ve svém vyjádření.

Z webu PZ

V létě nenastoupil ke čtyřem akcím osmnáctky. Paradoxně nenastupoval do týmu, kde je asi nejlepší realizační tým u českých reprezentací posledních let. Trenéři Jakub Petr a Petr Svoboda mají respekt hráčů, současně jsou velice oblíbení. Dokážou vytvořit to, co u dvacítky v posledních letech trochu chybělo. Fandím jim a jako trenéři mají moje velké uznání. Tu absenci jsem zdůvodňoval hrozbou pokuty od svazu, pokud Pavel nenastoupí na toto dubnové MS U18. Ta situace může velice reálně nastat, protože je v současnosti hráčem Sarnie a pozice týmu v tabulce konference naznačuje, že by se měl probojovat do dubnového play-off OHL. Ze stejného důvodu jsem považoval za nutné, aby se neúčastnil ani uplynulého MS U20 v Kanadě.

Podotýkám, že v současné době hrozba výše této pokuty za neúčast na osmnáctkách vzrostla o dalších 80 000,- Kč s ohledem k synově pobytu na MS u U20, takže tato pokuta za reprezentaci České republiky už se blíží 700 000 tisícům. To jen tak na okraj, že nejde o nějaké drobné a naší rodině to může při určitém vývoji udělat pěknou díru do rozpočtu.

Je to tedy jednoduché jako facka. PZ14 míří cíleně za špičkovou profesionální kariérou spojenou s NHL. Jako nejlepší cestu si vybral kanadské soutěže  Canadian Hockey League (CHL), konkrétně ontárijskou OHL (já se přikláním k té názorové skupině, že tato volba je správná, ale nechme podrobněji případně jiným polemikám). Kdo chce u nás nakouknout do reprezentace, neobejde se dnes bez reprezentační smlouvy nebo úhrady každé reprezentační akce v ceně bratru cca 4.000 Kč/repreden (viz např. tady, a vyspělý hokejový svět se tím velmi dobře baví). Pokud by tedy PZ14 nemohl přijet na MS U18 z důvodu povinností v play off za mořem, hrozí mu tučná pokuta za každý den strávený v minulosti na reprezentačním srazu.

Tenhle systém celkem lze i s velkým odstupem chápat. Svádí však k úvahám, zda v budoucnu těch špičkových hráčů, kteří budou chtít udělat pro profi hokejovou kariéru maximum a budou v kontextu relevantních údajů volit nejlepší řešení, nebude mnohem víc. Pavel Zacha nebo třeba Adam Musil mohou být jen začátkem.

Ke kauze odstupného

Bylo obdivuhodné, jak byla Daniela Drtinová připravená a za velmi krátkou dobu zjevně na rozdíl od pana předsedy pochopila podstatu kauzy kolem odstupného. Doložila to několikerým opakováním jasně formulované otázky směřující k úhradě odstupného rodiči. Po tradičně alibistickém odmítnutí autorství odstupného (já nic, to oni) a pauze vyplněné nesrozumitelným koktáním, se jí konečně dostalo jasné odpovědi: „To je jejich věc, že to platí rodiče.“ Čísla, která připravený pan předseda následně vytáhl z Liberce by stála za mnohem podrobnější rozbor, než zjednodušená interpretace poměru 17:3, ale o tom více třeba zde.

Za zmínku tak stojí už jen dvě věci:

  • přirovnání ke Švédsku, kde si zkuste sami nějakému Švédovi náš systém úhrad za malé děti vysvětlit a zjistíte, že nemáte šanci, protože ho nebude schopen vůbec pochopit
  • jistota, se kterou pan předseda přivlastnil svazu jako jeho zástupce veřejné peníze

Takže pane předsedo, veřejné peníze vkládané do hokeje prostřednictvím příspěvků MŠMT, účelových dotací, dotací municipalit atd. jsou mnohem více penězi rodičů než vašimi. V tomto směru jste jen jejich hospodáři a tak byste se měli také chovat. Musím však uznale přiznat, že i z tohoto televizního vystoupení je snaha o maximální úsporu peněz na svazu zřejmá. Personální audit a kumulace funkcí se  minimálně v případě spojení výkonu pozic šaška a krále v jednu ukazuje jako povedená.

Kdo jste neměli tu odvahu pustit si celé vystoupení, doporučuji alespoň závěrečnou pasáž někde od 22. minuty dále. „Tady sou jiný fořtííí“ za to určitě stojí.

User Rating: 5.0 (6 votes)
Sending

2 Responses

  1. neros napsal:

    Tak to je slušná ostuda vrcholného činitele. Škoda, že se vyvlékl z té otázky hrazení přestupu rodiči..

  2. Honza napsal:

    Pěkné shrnutí komediálního výstupu našeho pana šaškokrále.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *