Tabulky, finance, alternativy

Už několik dní nám plápolá vatra kolem tabulek odstupného v přestupním řádu. I mojí snahou bylo prostřednictvím CS Hockey vyvolat co nejširší diskuzi a zájem často zneužívaný systém zrušit či zásadně upravit. Samotný princip odměny za výchovu hráčů mi není cizí a považuji jej dokonce za jeden z možných pilířů motivace k dobré práci s mládeží. Nelíbí se mi však jeho současná tabulková podoba a ještě víc to, jak s ní nakládají kluby v praxi.

Proč jsou tabulky špatné?

Zejména proto, že:

  • Tabulky nezohledňují skutečnost, jestli klub s hráči pracuje dobře či nikoliv. Odstupné musí platit i ti, kteří chtějí odejít právě pro nevyhovující podmínky v klubu.
  • Tabulky jsou nebezpečným nástrojem nátlaku klubů na rodiče a děti a dělají z nich často rukojmí, jejichž jedinou cestou k osvobození bez výkupného je odchod do jiného sportu.
  • Tabulky ještě více prohlubují diskriminační charakter hokeje jako sportu pro movité. Svoboda v systému je vykoupena penězi.
  • V praxi využívání tabulek ukazuje, že mnohem lépe se dohodnete a vyhnete placení odstupného v malém klubu než v bohatém velkoklubu. Tedy efekt naprosto opačný záměrům.
  • Tabulky ničí motivaci. I díky omezením pohybu hráčů zejména velké kluby žijí často jen ze své značky, na kterou nalákají a kumulují velké počty dětí na úkor sousedních malých, nicméně nepracují s nimi podle daných možností a když to rodiče zjistí, mají v cestě zásadní bariéru pro reakci. Tady však padá velký podíl viny na nás rodiče, kteří se mamonem zářivých log nechají nachytat. Je veřejným tajemstvím a běžnou součástí diskuzí bez obalu mezi velkými kluky, že zejména v extraligových klubech velkých měst je zájem o mládež upozaděn starostmi o A-tým. Hlavním cílem péče o žákovské kategorie je pak maximalizace výběru příspěvků umně schovávaná za líbivé výroky typu „u nás nehrajeme na výsledky“. Výsledkem nehraní na výsledky je pak mizerné číslo v kolonce odchovanci už v nejvyšších mládežnických kategoriích.

Bez peněz to nejde, ale …

Hokej je bezesporu zejména kvůli nákladnému provozu zimních stadionů a nezbytné výstroji sport velmi drahý. Ve světě existují dva základní modely jeho financování:

  • skandinávský – kde je vše hrazeno z veřejných prostředků, rodiče a hráči jsou navíc často vychováváni k výpomoci klubu, takže např. chodí pomáhat s pořadatelskou službou, úklidem apod. a  tím si „přivydělávají“ i na chod týmu, klasický welfare state vykoupený vysokým zdaněním, nicméně lidé za své nemalé daně čerpají výborný servis, prostředí je čisté
  • zámořský – kde je hokej financován ze soukromých prostředků, tj. čistě plateb rodičů či sponzoringu, jedna sezóna v žákovském věku vyjde v průměru na 2.500 USD, což je poplatek za soutěž a týmovou přípravu vč. ledů, trenérů apod., k tomu je nutné připočíst náklady na výstroj, cestování, turnaje atd., ale to je stejné jako u nás, uvedený poplatek je tak ekvivalentem příspěvků, které rodiče u nás nyní hradí klubu, prostředí je dražší, ale naprosto svobodné

U nás, jak je naším dobrým zvykem, máme takový vlastní hybrid. Daně platíme vysoké, nicméně státní podpora sportu je všeobecně mizerná. Soukromé financování ve formě příspěvků klubu pak odráží poptávku po hokeji v jednotlivých regionech a jejich ekonomickou sílu. Na první pohled tak nemáme hokej ani zadarmo, ani „za plnou“, jak se říká. Nicméně, pokud připočteme souhrnem peníze, které lidi utratí za mimoklubové aktivity, zjistíme, že to máme možná ještě dražší než za tu plnou a nijak ideálně to nefunguje, minimálně co se týče kvality klubové nabídky, možnosti volby a řekněme vlídnosti celého prostředí.

Přitom všem je nutné si uvědomit, že až na pár nadšenců zejména v malých klubech na malých městech nikdo nic nedělá zadarmo. Úkolem svazu je mimo jiné sehnat pro hokej co nejvíce peněz.

Struktura financování a dílčí vlivy

Vynechme teď, jakým způsobem se daří svazu získávat peníze, samostatnou kapitolu sport a praní špinavých peněz i to, jak efektivně svaz s veřejnými a jinými získanými prostředky nakládá a podívejme se na některé aspekty financování mládeže v klubech.

Jak bylo uvedeno už v jednom z článků dříve, financování mládeže v klubech sestává ze:

  • svazových příspěvků na trenéry
  • příspěvku MŠMT
  • účelových dotací a podpory municipalit (na klub, provoz zimního stadionu apod.)
  • klubových příspěvků
  • sponzoringu

A já si dovolím přidat ještě položku – jiné podnikání.

Pojďme postupně:

Svazové příspěvky na trenéry

Co vím, tak tady je přerozdělováno přibližně rovnými díly v závislosti na počtu kategorií, které kluby obsadí. Vynechám rozbor soutěžního uspořádání a jeho důsledek machinace s hráči v kategoriích. Pro elitní skupinu vyvolených existuje pak projekt hokejových akademií, z něhož plynou na trenérské a jiné zázemí další prostředky. Opět nyní bez dalšího komentáře. Tuhle položku tedy nechme jak je, neboť na ni nějaký přestupní řád a dělení malý velký klub nemá až na ty akademie významný vliv.

Příspěvky MŠMT

Opět rozdělovány poměrně rovnoměrně a tedy platí to samé, co u předchozího bodu.

Účelové dotace a podpora municipalit

Tohle je individuální položka, u které záleží na šikovnosti a kontaktech klubových funkcionářů, kolik se jim podaří z veřejných prostředků pro hokej získat. Do jisté míry by měla výši dotací ovlivňovat i prosperita regionů ve smyslu čím chudší, tím větší dotace, ale tady si nejsem jistý, že to funguje, jak má. BRAVO tedy za každou korunu, kterou představitel klubu sežene a použije na mládež! Pro představu se můžete podívat na dotace z jedné pražské tepny SPARTA, SLAVIA, LETŇANY, KOBRA, ZBRASLAV, HVĚZDA. Pozor, údaje je nutné správně číst, drtivá většina peněz z tohoto zdroje jde na nákladný provoz zimních stadionů, takže vysoké položky u Hvězdy či Kobry jsou dány potřebou rekonstrukcí a úprav.

Klubové příspěvky

Položka, která činí značné rozdíly v příjmech klubů a nahrává těm velkým a dobře umístěným. Klubové příspěvky jsou závislé především na lokalitě (nejdražší Praha v průměru přes 20.000 Kč za sezónu) a velikosti nebo řekněme značce klubu. Příspěvky tedy odráží tržní poptávku po hokeji v dané lokalitě. Díky početnější hráčské základně a vyšším příspěvkům mají velké kluby a kluby ve velkých městech proti těm malým značnou výhodu.

Sponzoring

Kapitola sama pro sebe. Vzpomínám si, jak v první a druhé třídě jezdili kluci po ledě v dresech se sponzorskými logy a oblepenými helmami. Mantinely i stadion pak zdobily sponzorské plakáty. To vše z jednoho jediného ročníku. Ne, že by to byl nějaký estetický zážitek, ale znamenalo to jediné, rodiče byli z nějakého důvodu ochotni klubu přispět a určitě to nebylo tím, že by byli naštvaní na fungování klubu. Postupem času, jak klesala spokojenost, klesala i ochota cokoliv sponzorovat. Příliš nerozumím tomu, že kluby zcela ignorují tuto možnost financování mládeže a svým jednáním často spolehlivě jakýkoliv sponzoring odrazují. Jsem přesvědčený o tom, že kdyby dobře pracovaly a dobře komunikovaly, tahle položka by mohla být velmi zajímavou částí jejich příjmového koláče.

Jiné podnikání

Sem můžeme zahrnout například příjmy z komečního pronájmu zimního stadionu. Náklady na provoz ledové plochy jsou velmi podobné, ať stojí v Praze nebo třeba Chocni. Příjmy z komerčního pronájmu jsou však opět závislé na poptávce (hodina ledu v Letňanech nebo na Spartě ve všední den po 18. hodině stojí 3.500 Kč bez DPH, ve středně velké Jihlavě 1.900 Kč). K tomu je dobré podotknout, že vysoká poptávka se promítá nejen do hodinové ceny ledu, ale také do počtu hodin, které je klub schopen pronajmout. V Praze jsme proto všichni dávno smířeni s tím, že jakákoli trachtace Lucky Bílé, koupele Svědků Jehovových či jen chuť postarších amatérských hokejových gladiátorů trochu se v podvečer s někým pobít na ledě, mají před dětmi přednost.

 

Nyní už směle k návrhům a světlým zítřkům

Tolik malý pohled na strukturu financování mládeže v klubech a nyní k některým návrhům. Já pro tentokrát nebudu na našeho pana krále zlej, i kvůli panu Pavlovi a taktně přejdu jeho tvrzení, že tabulkové odstupné neplatí rodiče, ale výhradně kluby. V tom případě by totiž nebylo z hlediska příjmů systému co řešit, neboť zrušením tabulek by systém nepřišel o žádné peníze, protože při výhradních úhradách odstupného kluby by docházelo jen k přelévání prostředků v rámci systému. Budu se proto držet reality a počítat s tím, že zrušení tabulek = výpadek v příjmech systému výchovy mládeže.

Jak tedy případný výpadek příjmů nahradit a udělat systém snesitelnější, spravedlivější, svobodnější, motivačnější a výkonnější. Možností je určitě celá řada a já si směle dovolím předložit některé z nich.

NÁVRH Č.1 : Svazová registrace a motivační výchovné klubům

Tenhle nápad už se objevil ve druhém díle hokejové revoluce a je inspirován zámořím. Dovedu si představit, že hokejová registrace do určitého věku nebude klubová, ale svazová. Za každého hráče do určitého věku tak zaplatí rodiče každý rok přímo svazu jednorázový registrační poplatek. Jeho výše nechť je spočítána optimálně pro naše podmínky, nicméně v USA v prostředí čistě komerčních nabídek klubů taková registrace činí 45 USD.

Abych předešel tomu, že chci jen tahat z lidí další peníze, bylo by skvělé, kdyby proti tomuto poplatku uměl svaz vytvořit rodičům a hráčům adekvátní protislužbu, která pro něj nebude nijak nákladná, zato velmi žádaná a přínosná. Tou službou mám na mysli například členství s online servisem podobným tomu, který dostávají hráči a rodiče třeba od USA Hockey.

Jednoduchý pravidelný newsletter, spousta užitečných informací k tréninku, sportovní výživě a dalším zajímavostem ze světa milovaného sportu. Něco, o co se pokouším i tady na CS Hockey, ale bez rušivého balastu revolty proti vrchnosti. Je to jisté penzum práce, nicméně, pokud to zvládá jeden člověk zatím nezištně ve svém volnu, měla by se najít i placená kapacita na svazu.

Mělo by to i jednu další obrovskou výhodu. Prostřednictvím členství a webu USA Hockey totiž tamní hokejová organizace nenásilně pěstuje kladný vztah a pocit sounáležitosti rodičů ke svému sportu a jeho organizátorovi, účinně apeluje na etiku a chování na stadionech a celkově přispívá k naprosto odlišné atmosféře na tamních stadionech, než panuje u nás.

Svazová registrace by pak zcela osvobodila pohyb hráčů, který bych navrhoval korigovat jen a pouze v rámci jedné sezóny. Kluby by pak o hráče do určitého věku volně soutěžily svými nabídkami hokejových programů. Podrobněji bylo popsáno opět v HR2, takže z tohoto článku jen stručné shrnutí:

  • hráč má registraci svazu nikoliv v klubu
  • platí zcela volný pohyb hráčů mezi kluby v mezisezónním období, řekněme duben – srpen
  • přestupy v sezóně jsou zapovězeny s výjimkou stěhování (holt, když si blbě vyberete, tu jednu sezonu si protrpíte)
  • já bych se velmi přimlouval i za stanovení maximálního počtu hráčů na tým (18+2), neboť přeci všichni chceme, aby děti hlavně hrály a nevysedávaly na lavičkách, s tím, že když by klub měl podmínky a zájemce, nechť si postaví klidně 2 nebo 3 týmy v jedné kategorii (k tomu by se hodilo i pravidlo o minimu hráčů na tým, řekněme 13+2, aby nám kluby nezadržovaly zbytečně třeba lehce přes 20 hráčů a netvrdily, že mají dva týmy)
  • aby to bylo pěkně přehledné, kluby by mohly také veřejně předkládat na každou sezónu své nabídky – počet hráčů na tým, počet a cca dny a časy tréninků, cca počet plánovaných zápasů v sezóně, trenérské obsazení, výši klubových příspěvků + cokoliv dalšího dle libosti -> nic složitého ani náročného, klidně jsem ochoten připravit jednostránkovou šablonu
  • k tomu všemu by se náramně krásně hodila soutěž ala HR2 a HR1

A co s vybranými registračními poplatky?

Ty mohou být příjmem fondu na podporu malých klubů. A nebo mnohem lépe a spravedlivěji, nechť jsou rozdělovány jako motivace podle skutečných zásluh na výchově mladého hokejisty, tzn. jako odměna za dobrou práci klubu. Věřím, že i tady by si ty malé kluby přišly na své. Prostředky za výchovné by určitě nebyly stejně jako dnes hlavní položkou příjmů klubu, ale účel zajímavého zpestření rozpočtu by plnily.

Dovedu si představit jednoduchý systém elektronické evidence členské základny (stejně je potřeba, neboť při současném bordelu nikdo ani netuší, kolik máme skutečně aktivních hokejistů), který bude u registrovaných hráčů zaznamenávat přislušnost ke klubům, kde pobývali od začátku své kariéry. Každý rok by pak vybrané svazové registrační poplatky byly rozdělovány do klubů podle toho, kolik jejich hráčů daného ročníku by našlo uplatnění v nejvyšší soutěži v tzv. rozhodné kategorii. Pomocí jednoduchého vzorce by tak evidenční systém každý rok automaticky vypočítal zásluhy jednotlivých klubů na výchově hráče a rozdělil odměny.

Uvedený evidenční systém by měl i další významný motivační efekt. Jasně a přehledně by mapoval úspěšnost hokejové výchovy jednotlivých klubů a dával tak rodičům významnou nápovědu při výběru klubu. Stejně tak dobře by sloužil těm klubům, které by se snažily, jako nástroj vlastní prezentace.

Návrh výpočtového vzorce pro rozdělení odměn klubům za výchovu hráčů by mohl vypadat např. takto:

Základní jednotka pro výpočet odměny v daném roce (částka v Kč)

(vybrané svazové registrační poplatky v daném roce / počet hráčů rozhodné kategorie v nejvyšší soutěži v daném roce / počet výchovných let do rozhodné kategorie)

x

Součet let strávených relevantními hráči v daném klubu

Ukažme si na příkladu s vymyšlenými čísly (upozorňuji, že podstatou je ukázka funkce výpočtového vzorce, čísla jsou tedy smyšlená, rozhodnou kategorii či registrační poplatek lze nastavit libovolně jinak):

 Registrační poplatek 1.000 Kč
 Počet registrovaných hráčů  15.000
 Rozhodná kategorie MLD 2.rok
 Počet relevantních hráčů  400
 Počet výchovných let do rozhodné kategorie  9

Odměna pro klub, kterým prošlo 5 extraligových hráčů daného ročníku rozhodné kategorie, kteří v klubu strávili v součtu 45 výchovných let.

15 000 000 (1 000 x 15.000) / 400 / 9 = 4.167 Kč

x

45

=

187.515 Kč

Po rozhodné kategorii nechť si kluby hráče dále rozdělí plně pod svá křídla. Nabídnou individuální podmínky a hráči nechť si vyberou, komu se upíší už celkem na vážno. Je však jasné, že podmínky by měly směřovat k větší vyváženosti vztahu. Případné odstupné by mělo být předmětem vzájemné dohody.

NÁVRH Č. 2: Volné odstupné a určení základních podmínek výchovného programu

Podstata tohoto návrhu tkví v tom, že případné odstupné ve smyslu úhrady výchovy nebude otázkou jednotného rigidního nařízení, ale volné dohody mezi klubem a jeho zákazníky, tj. rodiči hráčů. Každý klub si tak bude moct stanovit nejen příspěvky jako dnes, ale i případné odstupné podle sebe. Na druhou stranu bude mít klub povinnost rodiče před registrací hráče seznámit nejen s případným odstupným, ale i základními podmínkami svého výchovného programu, jejichž nedodržování by bylo důvodem k možnému odchodu hráče bez odstupného. Tedy klasicky oboustranně vyvážená dohoda a ne jednostranně výhodný vztah jen pro klub jako v současnosti. Základní rámcové podmínky klubových programů by mohly zahrnovat – garantovaný počet tréninků v jednotlivých kategoriích, počty trenérského obsazení v jednoltivých kategoriích, cca počet plánovaných zápasů v jednotlivých kategoriích apod.

Každý rodič bude mít volbu dané podmínky přijmout nebo odmítnout a vybrat si jiný klub. Jednotlivé kluby si tak stanoví svou cenu za výchovu prostřednictvím příspěvků a odstupného.

Tenhle návrh má řadu slabin, ale pořád je svobodnější než stávající nařízené odstupné a věřím, že soupeření klubů o hráče by neumožnilo klubům nastavovat nesmyslné požadavky. A pokud ano, každý by je mohl odmítnout.

Nabízí se také námitka, že se hokej zdraží, protože současné tabulky slouží jako regulační prvek výše odstupného. To si nemyslím, klubové příspěvky nejsou nijak regulovány ani teď a volné konkurenční prostředí by naopak mohlo sazby individuálně stanovovaného odstupného snížit. Znovu připomínám, nedělejme si iluze, že v současné době někdo ze soukromých vlastníků klubů mládež dobrovolně dotuje ze své kapsy pro kučeravé kadeře našich dětí.

NÁVRH Č. 3: Ubrat, přidat, povolit

Na první pohled možná blázinec, na ten druhý už to tak vypadat nemusí. Vycházejme ze současné reality, kdy spousta rodičů nespokojených s přípravou v klubu jezdí trénovat mimo klub do soukromých hokejových škol. Výsledkem jsou utahané rozpolcené děti, naštvané kluby i rodiče.

Vycházejme z návrhu číslo 1 a přidejme následující úvahy.

Co takhle UBRAT z tréninkového fondu klasické klubové týmové přípravy. Tzn. alespoň v žákovských kategoriích nastavit při stávajícím financování trénink v klubu s týmem třeba jen na max. 3x týdně.

PŘIDAT speciální komerční tréninky dovedností, které mohou za poplatek (a nechme opět volnou ruku trhu) navštěvovat jak hráči daného klubu, tak i jiní. Stejně tak hráči daného klubu by mohli dovednostní tréninky dle libosti navštěvovat i jinde.

A POVOLIT znamená uvolnit přístup k registrovaným hráčům na hokejovém trhu i soukromým aktivitám, které by se rozhodly vedle dovednostních tréninků a kempů nabídnout  i týmový program třeba jen pro jeden ročník. Proč ne? Nabídka vs. poptávka, svobodný výběr.

Námitku, že by se to zase všechno prodražilo, neberu. Když vidím, jaké prostředky tečou mimoklubovými aktivitami, věřím, že takto otevřený systém by vypjatému prostředí akorát prospěl. Klasické kluby by získaly další motivaci přijít k zajímavým příjmům nabídkou dovednostních programů nezahrnutých do klasické klubové týmové přípravy a konkurence současných mimoklubových aktivit by pomohla zvýšit snahu všech zúčastněných nabízet co nejlepší servis. Dle mého skromného názoru by to dokonce mohlo ceny dovednostních programů, které dnes nabízí mimoklubová scéna, snížit. Konkurence a otevřená soutěž jsou všemocné čarodějky.

Malým klubům by to mohlo rovněž vyhovovat. Zejména tam, kde skvěle pracují. Jejich případné otevřené dovednostní programy by jistě byly nabídkovým trhákem!

Tak a pro dnešek bylo nápadů dost. Netvrdím, že uvedené návrhy jsou všespasitelné, ale momentálně je vidím jako možné náznaky cest k lepším zítřkům v mládežnickém hokeji. V hlavě mi jich putuje ještě několik a lepších řešení, než je současné,  existuje určitě dále nepřeberné množství, chce to jen chtít! Za mě zas někdy přístě.

Hodně zdaru!

User Rating: 5.0 (1 votes)
Sending

43 Responses

  1. jirka napsal:

    Tak snad bude mít zase konečně sport naději, že dostane na svůj rozvoj peníze.Alespon to Babiš přislíbil. Překvapilo mě že ještě do roku 2006 BYLO PRO SPORT ROČNĚ 7 MILIARD. Ted by to mělo bý 6 miliard a není to zrovna moc.,když vezmete inflaci od r. 2006.

  2. Trener napsal:

    Ještě jste zapoměl na dotace Prahy vůči ČSLH na mládež …. 18.000.000-20.000.000 za jeden rok.

  3. jirka napsal:

    Kdyby jsme byli bohatší stát, tak by jsme nemuseli posílat mladé kluky do zahraničí. Naopak by oni jezdili k nám. Naši politici to ovšem nedovolí. Bú

  4. Honza napsal:

    Tak zítra, tj. ve středu večer, bude Marek Černošek v ČT diskutovat ohledně přestupových tabulek. Tak mu držme palce.

  5. Radek napsal:

    Pro Jirku: Nevim, jestli jsem to napsal pochopitelne. Vydirani jsou bezne jak rodice deti, ktere maji na vic a jejich tym je brzdi v rozvoji, tak rodice deti, ktere na to ostatni neprevysuji, ale jen se stehuji, chteji se vyhnout sikane, nebo hledaji tym, ktery stale neprohrava, nebo kde to jejich dite nebude kazit ostatnim, nebo kde nebudou muset za prikazanym hostovanim tolik dojizdet atd atd. A netvrdte mi, ze to neni pravda.

  6. jirka napsal:

    Pro Radka, trefil jste hřebík na hlavičku. Tabulkový systém je pro talenty. Zloděj ví že z chudáka nic nevyrazí, ale z případného profíka něco vyrazí i když je to zatím dítě. Rodiče jsou tím tak vydíráni.

  7. Martin napsal:

    Zdravím,tak Adam toho umí opravdu hodně. Táta mu také vytváří super podmínky a tak by to mělo být. Je super že pro nás kteří máme mladší to bude parádní srovnávačka:-))

  8. Radek napsal:

    Abych nebyl spatne pochopen:
    A) i v puberte muze „motyka vystrelit“ (jak rikaji na Slovensku) a muze dohnat i prefehnat vrstevniky, ovsem jen kdyz se bude rozvijet v jemu vykonostne adekvatnim tymu (nemluvim o brankarich, kde plati trochu umera neprima)
    B) nerikam vubec, ze se nemuze stat hokej konickem (pripadne nevykonostnim sportem v 15 letech). Naopak, je mi lito kluku, kteri v tomto veku kvuli nenaplnenym ambicim rodicu konci. Mojim cilem pro me syny je, aby je bavily pravidelne treninky do 18 let (v jakemkoliv jim adekvatnim tymu).
    A prave proto mne uplne silene vytaci prestupni rad a jeho tabulky. Na jedne szrane brani rozvoji talentu ve chvili, kdy nejvice potrebuje sobe adekvatno tym, a zaroven brani tomu, aby hokej zustal celozivotnim konickem (kdyz neni volnost najit si jakykoliv horsi tym bez moznosti, ze vas bude nekdo vydirat a nutit jit nekam, kam nechcete).

  9. Radek napsal:

    Hokej je sport, kde se kluci kazdym rokem proste musi posunout (a kdo vypadne na rok, tak uz to tezko dohani). Hokej se tim lisi od jinych sportu. Ne, ze by jine sporty take nebyly tak slozite, ale hokej je slozity a navic tymovy. K rozvoji je od urciteho veku (nejsem velky odbornik-guru, ale tipuji mladsi zaky) potrebuje kazdu kluk tym, ktery ho potahne a nebude ho brzdit. Ale i pred tim potrebuje, aby ho tahal trener nebo spoluhraci, nebo neco, aby se „vybruslil“. I to se pozdeji tezko prezezko dohani. Neni to o lasce z rybniku, je to o motivaci zabavnou formou. Ovsem delat hokej jako krouzek (na rozdil od mnoha jinych sportu) proste nejde.

  10. jirka napsal:

    Viděl jsem mladého Jehličku na videu. N 8 let toho už umí hodně. Od dneška ho budu sledovat už jenom proto, že měl úplně stejné začátky s mým vnukem, kterému je dnes 16.

  11. Jehlička napsal:

    Dnes si můžete v rybníku tak akorát zaplavat :-))))

  12. jirka napsal:

    Pro Martina. Víte já sem lásku k hokeji získal na rybníku. Dnes už to tak není až na vyjímky. Jestliže přijdou malí kluci na první trénink a slyší jen řvaní a případně nadávky, tak jich hodně hned skončí. A může být mezi nimi hokejový talent. Někde už na to přišli a dávají ze začátku hned hůl ruky a nechají je hrát.

  13. HonzA napsal:

    Nicméně pan Pavel, v jednom ze svých příspěvků, si myslím, pravdu měl. A to, když někde napsal, že tyto (bohužel) ojedinělé výkřiky, nespokojených rodičů, proti svazu a našemu panu králi nic nezmůžou.
    Chtělo by to nějak se sdružit napříč republikou (třeba petice, občanské sdružení….. atd.), spojit se podobnými aktivitami, řešícími to samé, pro dospělé (například Marek Černošek), zapojit do toho hokejové osobnosti a více médií (možná bych dokázal ČT) a vyvolat skutečnou celostátní diskuzi, kterou by už svaz a pan král nemohli ignorovat.

  14. HonzA napsal:

    Pan Pavel spíš než z Krnova, bude z jiné dimenze :-))

    Ale VÁŽNĚ –

  15. cshockey napsal:

    Pane Pavle Zemane píšící z Krnova, vy jste opravdu exemplář, to se jen tak nevidí. Tu snůšku nesmyslů, co jste sem nasypal nechám svému osudu, ohradím se už tentokrát ostře jen proti závěru vašeho posledního výpotku, neboť opět z velkého povzdálí jen lžete a fabulujete o věcech, o kterých víte zjevné prd. Na podobné výplody bohužel pak přesně reagují lidé se svými jedna paní z Prahy povídala. Věřte, že tolik mozkových závitů dám ještě dohromady, že kdybych se někdy nekriticky rozhodl pro nějaký úspěch stůj co stůj, budu k němu volit tu nejjistější cestu. Ta v hokeji dnes bohužel vede spíše přes servilitu, individualismus a čas věnovaný sobě samému. Doporučuji Vám, až jednou potkáte někoho, kdo se mnou skutečně byl v blízkém kontaktu, abyste se ho na to prosazování vlastních potomků přeptal. Do té doby, ač to dělám nerad, jsem se rozhodl v zájmu zachování duševní pohody a zejména úpory času nejen vlastního, ale i ostatních zde diskutujících, vás z těchto stránek eliminovat. Váš poslední příspevěk tak zůstane posledním navždy a dále obohacujte prosím už jen někde jinde někoho jiného. Stejně mám pocit, že vaše činnost zde měla jen záměrný provokatérský charakter.

  16. jirka napsal:

    Jak je vidět, tak opravdu si někteří nevidí ani na špičku svého nosu. Pro některé je hokejová mládež jen banda malých otroků a proto se s nimi musí tak zacházet.

  17. Martin napsal:

    Pane Pavle,Vy jste si nevšiml,že toto je web o mládežnickém hokeji? Z jakých podmínek podle Vás vzejde procentuelně více výborných hokejistu či výborných lidí? Myslím si,že ze sebe děláte „blbce“ schválně,protože si nijak jinak Vaše příspěvky vysvětlit neumím. S úctou Martin

  18. Pavel napsal:

    Já nechápu proč tady furt řešíte trenéry, tabulky, svaz apod. Pokud ten váš kluk na to má, prosadí se i navzdory špatným trenérům, tabulkám, nařízením svazu apod. Trenéři jsou důležití, ale ani ten nejlepší trenér, ani ty nejlepší možné podmínky neudělají z vašeho kluka výborného hokejistu. To musí být v tom klukovi. Ne každý může být hokejista, fotbalista, trenér apod. V tom má Hadamczik pravdu. Spousta rodičů si nevidí na špičku nosu a myslí si jak všechno nedělá dobře a jejich potomci MUSÍ být úspěšní stůj co stůj. Vždyť i bří Hesovi narazili s tímto přístupem a řada jim podobných. Pokora, skromnost, trpělivost…

  19. Martin napsal:

    Řekl bych,že nejhorší jsou ti kteří hodí chumlu 20 mladých hráčů puk či balon a dalších 20 minut si povídají opřeni o mantinel….Bohužel i takové tréninky jsme zažívali.

  20. jirka napsal:

    Vše opravdu nejvíc záleží na trenérech. Nejhorší jsou ti, kteří odbourávají u mladých kluků zdravé sebevědomí a lásku k hokeji

  21. Radek napsal:

    Ja tipuji, ze pan Pavel je bafunar v nejakem klubu, stara sa hlavne, aby melo dost penez acko a hrozne ho bavi rozhodovat, ktere dite pusti pryc, ktete jen, kdyz zaplati pulku tabulkove ceny a ktere vubec, pripadne koho pak nevezme zpatky atd. O detech pritom urcite mluvi, jako kdyby je vlastnil. I takovi rozhoduji o nasich detech.

  22. Dvořák David napsal:

    Jehlička:zeptám se díky za info ..koukám že máte kluka asi taky v Meteoru můžem prohodit pár slov třeba přez nějakou sociální sít?

  23. cshockey napsal:

    To Tom a Martin:
    Stará známá pravda, nemáme fungující kluby, ale jen fungující jednotlivce. A není jich mnoho. Pro mě při prvních zkušenostech bylo až zarážející, za jak krátkou dobu a jak výrazně dokáže trenér ovlivnit výkonnost týmu. Bohužel to jde velmi rychle a zásadně i dolu a to i u hráčů, kteří byli vedeni dlouhodobě dobře. Během pár měsíců může být po nich minimálně jako po týmu. Krásný dokladem je i působení právě vámi zmiňovaného Honzy Zlatohlávka. Stačí mrknout, jak pod jeho rukama vzkvétají jednotlivé týmy a vadnou po jeho odchodu. Velmi dobře znám osud vašich 2001, které jsou učebnicovým příkladem horské dráhy výkonnosti podle toho, jaké měli v jednotlivých sezonách trenéry. Přístup Zlaťase je příkladný i v související sportovní výchově kluků, počínaje rozcvičkou, přes motivaci hráčů po požadavky na zdravé stravování. Co se týče vašeho klubu, Tome, mým druhým favoritem pro mládež je tam teď jasně Láďa Kadaně. Takže přeju hodně štěstí. 2-3 vydařené sezóny by u vás byla klika, nicméně pořád považuji podmínky ve vašem klubu za jedny z nejlepších, které u nás panují.

  24. Martin napsal:

    Tak musím se už konečně také přidat. Naprostá pravda,to co píše Tom. Vše je to o osobě trenéra,také máme zajištěné 2-3 sezony pod trenérem Michálkem,který je pro nás jak zjevení. Co bude dál zatím neřešíme a užíváme si to. Třeba se stane,že s těmito ročníky půjde i dál a bylo by vše dokonalé……

  25. HonzA napsal:

    Oprava překlepu z telefonu – nejvíce se mi zamlouvá varianta č. 1 🙂

  26. Jehlička napsal:

    Tome, máte pravdu v tom, že většina co se o to zajímala, tabulkovou hodnotu za své dítě nikdy neplatila.

  27. Tom napsal:

    Pane Hesi byť vás osobně neznám, tak s vašimi názory beze sporu souhlasím protože je vidět že o poměrech v českém mládežnickém hokeji něco víte, máte s tím osobní zkušenosti a myslíte to dobře pro rozvoj dětí a tohoto sportu. Stejně tak souhlasím s názory pana Zachy. V tuto chvíly to není ani tak a klubech ,ale jako spíš o tom na jakého trenéra narazíte i když už jsou i kluby které to s mladeží dělají plošně dobře od 1.třídy. Syn si před sezonou zvolil to že chtěl jít trénovat a hrát pod trenérem panem Zlatohlávkem a udělal moc dobře, takových trenérů by tady mělo být více a měli by je platit zlatem pokud to myslí s hokejem vážně. I kdyby to měly být 2-3sezony tak v tom vidím jednoznačně přínos. Co bude po tom budeme řešit pak, jaké podmínky klub bude schopen nabídnout,ale doufám že tak jak je to nastaveno nyní to bude dlouhodobě fungovat a jak říkáte pokud to budou dělat dobře, budou spokojeni kluci i rodiče a nikdo nebude mít důvod odcházet.

  28. Tom napsal:

    Vypadá to pane Hesi že to jsou nosy všech co se ohrazují proti tabulkám ČSLH

  29. cshockey napsal:

    To Tom:
    Ten nos byl muj 🙂

  30. Tom napsal:

    I když si podle vás nevidím na špičku nosu, proč podle vás…? to už nemusíme znovu rozebírat že jo a lidem jako vy se mohu jen smát, tak náš syn už 2x přestoupil, protože já, či syn, za své peníze si budu rozhodovat o tom kde bude dělat veřejný sport,koníček, dotovaný z vařejných financí. Po prvé když se ještě přestupovat nesmělo….přestoupil….a i nyní přes nesouhals klubu kdy chtěl již velké ,,výchovné´´ tak také a nezaplatil jsem ani korunu, návod jak je to možné není v tuto chvilku pro veřejnost :-). Tak tady každýho přestaňte kritizovat, protože i když píšete jaké máte zkušenosti na rozdávání, tak zde ,,rozdáváte´´ zatím samé nesmysly:-) Tohle je diskuze o tomto sytému a jeho formě, přežitek starý 50let který absolutně není do téhle doby a společnosti, a vy tady jen napadáte pana Hese a další a vaše argumenty jsou na úrovni 5ti letého dítěte 🙂 Takže se mějte krásně a vám shohem, ztráta času psát si s vámi 🙂

  31. cshockey napsal:

    Co svet svetem stoji, kazda vesnice ma sveho obecniho blba.

  32. Pavel napsal:

    to Tom: nejsem žádný úředník a už vůbec ne z 10.patra. Zkušeností mám na rozdávání ať už osobní, anebo se svým synem. Iniciativu ke zrušení tabulek vítám, ale musí jít o promyšlenou akci, hodnověrných lidí. Nikoliv o samostatnou akci jedinců, kteří si nevidí na špičku nosu.

  33. Honza napsal:

    Hezký, věcně napsané a osobně se mi.nejvíce líbí varianta 3. Teď jen jak to prosadit???

  34. Tom napsal:

    Pane Pavle začínám vás podezírat že jste jeden z ,,úředníků´´ z 10tého patra v kancelářích Na Harfě 🙂 jinak už fakt nevím co si o vašich názorech myslet. A jak jsem zmínil, po tom co píšete nemůžete mít žádnou osobní zkušenost, resp.vaše děti s tímto systémem a tím jak v praxi funguje. Píšete o spolupráci…na to ale musí být dvě strany , na tom asi jediném i když u vás se toho bojím, se shodneme ne?

  35. cshockey napsal:

    Pane Pavle, přestaňte mě prosím mentorovat. Pokud jste dosud nenašel na CS Hockey žádný jiný věcný příspěvek, pak je to další doklad toho, že čtete velmi nepozorně.

  36. Pavel napsal:

    Vidíte to pane Hesi, že lze napsat věcný článek bez urážek a zbytečných jízlivostí. Ve vašem článku je řada pozitivních myšlenek i životaschopných nápadů. Jak chcete ale tyto myšlenky zrealizovat? Sám nemáte šanci. Lidi budou nadávat, ohánět se paragrafama, ale skutek utek.
    Jedině v jednotě je síla pane Hesi. Proč se už dávno nespojíte a nevytvoříte protipól ČSLH? Chápu, že je mezi vámi spousta, kteří jsou provázáni se svazem a s jejich aktivitami, anebo se prostě bojí, že to odskáčou jejich děti. Ale pokud založíte sdružení a vhodným způsobem budete prezentovat vaše myšlenky, tak přece i tomu svazu hodně pomůžete. Snažte se spolupracovat, nikoliv revoltovat.

  37. Tom napsal:

    Myslím si že tak jak už to řeklo spoustu lidí přede mnou a já s tím mohu jen souhlasit, tento řád porušuje práva nezletilých dětí, tudíž by měl být nemorální a protiprávní. A jak jsem viděl v jednom komentáři k tomuto tématu, když se podíváte na paragraf 177 trestního zákoníku ÚTISK , tak tohle vcelku sedí na tento systém.

  38. Jehlička napsal:

    David Dvořák: Co Vím tak METEOR sice nic nepořádá, ale soukromě tam jsou nabízeny individuální tréninky. Už si nepamatuji kdo, ale majitel klubu mi to říkal.

  39. Jehlička napsal:

    Varianty nejsou špatné, ale podle mě s čím si svaz neumí poradit je s přechodem na nový systém bez tabulkové hodnoty. Pokud klub má dnes nárok na tabulkovou hodnotu a svaz ji zruší (nebo jakkoliv sníží), každý klub by jej mohl o tabulkovou hodnotu na jedno dítě žalovat.

    Žalovat tabulkovou hodnotu ze strany klubu by nešlo pouze za předpokladu, že by odstupné zrušil soud jako nemravnou, nebo jiný regulační úřad prohlásil za neplatnou. Jenže zas tu vzniká bárok druhé strany, žaloby od těch, kdo již tabulkovou hodnotu zaplatil.

    Představa, že bude každý klub souhalsit se zrušením tabulkové hodnoty je nereálná, vždy se najdou kluby co v tabulkové ceně hráče vidí finanční depozit.

  40. Tom napsal:

    Ano když se podíváte kolem sebe co jsou ochotni rodiče platit za individuály mimo klub, víkendové a prázdninové kempy mimo klub….být majitelem klubu tak budu dělat vše pro to aby tyto peníze neopustily dveře mého zimáku a navíc by si ještě v podstatě rozvíjeli ,,své´´ děti.

  41. Dvořák David napsal:

    Nadruhou stranu vozim maleho do Meteor Třemošná a u jsme se díval zda klub pořádá nějak individuelní treninky pro skupiny atd nic jen 3kra tydně a dost rád bych si urcitě zaplatil za led na víc…

  42. cshockey napsal:

    Rozumím, trojka je na naše zavedené poměry hodně divoká. Nicméně reflektuje současný stav rozbujelého fenoménu přitrénovávání mimo klub, takže něco do sebe má a je podobná i funkčnímu americkému systému.

  43. Dvořák David napsal:

    pouze s 3 nesohlasim!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *