Studium, sport, stipendium v zahraničí

Pavel Zacha st. připravil velmi zajímavý a užitečný článek týkající se možností získat stipendium pro studium v zahraničí. Zaměřil se přitom, jak jinak, především na možnosti studia se sportem. Řada z vás článek už asi četla u Pavla, nicméně vzhledem k tomu, že se nám skvěle hodí do rubriky Studium s hokejem, jsem si se svolením Pavla dovolil vzít drtivou část jeho článku, něco ubrat něco doplnit (především o související odkazy) a zveřejním vše v tomto článku poskytujícím základní přehled institucí a programů, které vám mohou pomoci s řešením otázky „Kam s ním?“, uvažujete-li o tom, že umožníte svému mladému sportovci vyrazit na zkušenou do světa. Jdeme na to!

athletes-young

Velké téma nejen v hokejových rodinách „teens“

Pokud hráč neaspiruje na první kolo draftu do NHL, nehraje fotbal za Spartu v šestnácti letech nebo studentka není v sedmnácti v první stovce na okruhu WTA, potom často mladí sportovci a zvlášť jejich rodiče pokukují po možnosti studia na univerzitě v zahraničí s využitím dosud nashromážděného sportovního potenciálu.

Možnost je to lákavá především směrem do Evropy a do USA, kde je univerzitní sport na nejvyšší úrovni na světě a zázemí některých univerzit zastíní i zázemí mnohých špičkových profesionálních klubů, v juniorských kategoriích určitě. Zvlášť v USA jdou do univerzitního sportu obrovské peníze.

Co si budeme zastírat, možnost vystudovat v zahraničí, dokonale zvládnout jazyk, navázat nové kontakty v atraktivní destinaci, dál dělat kvalitně sport a ještě na to vše získat stipendium, tohle je dnes v USA stejně jako v Česku nesmírně atraktivní výzva.

Má to ale jeden háček !

Je třeba výborně studovat, ovládat jazyk na vysoké úrovni potřebné ke složení zkoušek (SAT, TEOFL …), a být vynikající v nějakém sportu, který je na některých univerzitách provozován na úrovni umožňující zisk stipendia.

Pokud by se někdo rozhodl studovat na zahraničních univerzitách a všechno si platit, zřejmě byste zruinovali rodinný rozpočet. Není výjimkou, že náklady na přední světovou univerzitu šplhají až k milionu ročně. Pokud je ale student střední školy pracovitým studentem, může získat stipendium.

Jak začít?

Je vhodné se nejprve informovat o základních podmínkách takového záměru u Akademické informační agentury. Je zde soustředěn kompletní program studijních i stipendijních pobytů v konkrétním školním roce. Agentura náleží do tzv. Domu zahraniční spolupráce zřízeného ministerstvem školství.

ERASMUS

Hojně využívanou cestou vedoucí na zahraniční univerzity zajišťuje program Evropské unie ERASMUS. 

Od letošního roku (2014) přichází navíc velmi dobrá zpráva pro sportovce, neboť vzniká na období 2014-2020 nový program ERASMUS+ (WIKI, CZ WEB, EN WEB)který se nově zaměřuje i na oblast sportu. Program na sedmileté období bude disponovat 14,7 miliardami EUR.

Open Society Foundation

WIKICZ WEB, EN WEB. Nabízí až tříleté pobyty na soukromých školách ve Velké Británii a USA. Tento program otevírá dveře úspěšných českým studentům i na univerzity formátu Cambridge, Harvardu nebo Oxfordu. Na tuto úroveň však musí student dosahovat vynikající výsledky ve studiu, být  po zdravotní stránce ve výborném stavu a vykazovat velkou dávku samostatnosti a orientace v cizím prostředí.

Pokud tedy středoškoláci zvládnou odmaturovat v zahraničí a dostanou se dál na univerzitu, mají šanci získat podporu až ve výši 20 000 USD ročně, pokud jsou z chudších rodin.

CEEPUS

CZ WEB, EN WEB. Je určen vysokoškolským absolventům s titulem a jeho cílem je zdokonalení se v jiném než anglickém jazyce. Pro sportovce nemá tento program mnoho atraktivních rysů, ale je rovněž dobré o něm vědět.

Fulbrightova komise

CZ WEB. Uděluje Fulbrighttovo stipendium pro vzdělávací programy v České republice a v USA. Tyto programy umožňují absolventům vysokých škol studovat, provádět výzkum, přednáškovou a pedagogickou činnost na univerzitách obou zemí. Nevýhodou je složité vyřizování stipendia a nutnost originálního projektu, aby měl student nějakou šanci je získat.

Athletes USA

EN WEB Pro sportovce se zájmem o studium v USA se jeví jako nejlepší cesta. Je to bezesporu největší agentura zajišťující sportovní stipendia na americké univerzity. V jejich nabídce je 3500 amerických univerzit, v databázi téměř 25 tisíc trenérů dvaceti různých sportů. Jedná se tedy po všech stránkách o velice široký záběr.

Stipendia mnohdy celkově pokrývají náklady na sport a studium v USA. Výše stipendia často závisí na studijních výsledcích, ten systém je v obecných rysech vyloženě motivační. Karty jsou rozdány vcelku přehledně. Univerzita vytváří studujícím sportovcům podmínky pro studium i sport, sportovci na oplátku musí dobře studovat, trénovat a reprezentovat univerzitu na různých turnajích a soutěžích.

Ty lepší americké univerzity mají dokonce svůj systém propracovaného scoutingu. Scouti a většinou pedagogové v jedné osobě cestují po turnajích ve sportech, které daná univerzita preferuje.  Vybírají si sportovce, osobnosti s potenciálem. Jakmile jsou si jistí svými preferencemi, osloví sportovce s nabídkou univerzity jejíž jsou součástí.

Je třeba uspět v testech mapujících jazykovou a studijní úroveň sportovce. SAT – Scholastic Aptitude Test (standardizovaný test hodnotící úroveň studenta v matematice, psaní a kritické četbě) a TEOFL – testující jazykovou úroveň studenta.

Pokud se český sportovec rozhodne zkusit štěstí na univerzitě v USA, může požádat Athletes USA o přípravu svých marketingových materiálů (obsahují osobnostní charakteristiku, sportovní zaměření, dosažené nejvýraznější výsledky v oblasti sportu i studia). Ty jsou rozeslány koučům na univerzitách a potom už se jen čeká, zda někdo zareaguje.

Pokud se mladým sportovcům podaří prosadit se do zahraničí touto cestou, jedná se většinou o dobře nastartovanou sportovně profesní kariéru s plným využitím získaného potenciálu a vynaloženého úsilí směrem do sportu. Je logické, že tímto způsobem se může uplatnit mnohem více hokejistů ve srovnání s těmi, kterým se podaří proniknout do NHL.

Studium na amerických univerzitách tedy vůbec nemusí znamenat konec těm nejvyšším hokejovým ambicím, či vysokým ambicím v jiných sportech. Konečně, i v příštím draftu do NHL se zřejmě na předním místě uplatní student americké univerzity. A čísla hráčů draftovaných z amerických univerzit do NHL ve srovnání s hráči draftovanými do NHL z Česka jsou v posledních letech mnohem vyšší.  Je to dáno stále se zvyšující úrovní sportovního zázemí, sportovních soutěží a kvalitou tréninkového procesu na předních amerických univerzitách. Více souvisejících informací najdete také v článku o kanadských a amerických juniorských soutěžích, především pak NCAA.

Podle vyznávaných principů amerického vysokého školství a vyjádření z ministerstev lze důvodně předpokládat, že snaha USA získávat ke studiu na svých univerzitách kvalitní zahraniční studenty a sportovce bude pokračovat i v dalších dvaceti letech.

Můžeme se ptát, co motivuje Američany i další vyspělé státy utrácet své peníze za zahraniční studenty? Proč neinvestují peníze pouze do vlastních dětí?

Odpověď je prostá. Jedná se o logické rozhodnutí v souladu s principy celkového strategického rozvoje země. Amerika vždy těžila a chce těžit i nadále z toho, že do „Nového světa“ od počátku po současnost i budoucnost směřovali a nadále budou směřovat ti nejodvážnější jedinci, dobrodružné povahy, lidé s vysokým potenciálem.

Dnešní mládež, to je velká část neschopných a společensky neprospěšných mladých lidí, ať už z důvodu absolvování špatné a nedůsledné výchovy, návyku na nejrůznější druhy drog, závislostí, lenivosti , s nejrůznějšími problémy  a deviacemi až po prostou spotřební závislost na internetu kradoucímu mladým lidem obrovskou porci volného času, který jiní, ti pracovitější a cílevědomější,  investují do práce, sportovního tréninku nebo studia a vytvářejí nadhodnotu důležitou pro své budoucí uplatnění na trhu práce a v životě obecně.

Jedinci, kteří ovládnou dobře svůj vlastní jazyk a základní studium, kteří dokážou na velice dobré úrovni zvládnout také minimálně jeden cizí jazyk a k tomu ještě dosáhnout  vysoké úrovně v některém sportu či jiném oboru, o který mají univerzity zájem, už tímto prostým faktem a souborem kvalitativních ukazatelů prokazují, že mohou být v budoucnu obohacením pro každou vyspělou společnost. Jsou to jedinci s komplexním potenciálem. Míza každé fungující a rozvíjející se živé struktury. Jedni ji ztrácejí a chřadnou, ti silnější a prozíravější ji posbírají dostatek – pečují tak nejlepším způsobem o svoji budoucnost.

ZAJÍMAVÉ ČESKÉ ODKAZY

NAZKUSENOU.CZ

STUDUJEMEVUSA.CZ

STIPENDIA.CZ

USASPORTSTUDY.CZ

PROSPORTAGENCY.CZ

AKCEVPOHODE.CZ

User Rating: 5.0 (2 votes)
Sending

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *