Pohled do zámořského juniorského hokeje

Vyznat se v zámořském juniorském hokeji je poměrně složité. Podílí se na něm celá řada organizací s vlastními systémy soutěží a pravidly. Podívejme se na ty nejvýznamnější z nich.

Canadian Hockey League (CHL)Canadian_Hockey_League_Logo.svg

CHL zastřešuje tři hlavní juniorské soutěže v Kanadě a částečně i USA – Ontario Hockey League (OHL), Quebec Major Junior Hockey League (QMJHL) a Western Hockey League (WHL). V těchto třech soutěžích hrají hráči ve věku 16-20 let rozdělení do cca 60-ti týmů v Kanadě a několika státech USA.
Kanadskou CHL obvykle volí hráči, kteří se chtějí soustředit především na profesionální hokejovou kariéru. Je považována za nejkvalitnější juniorskou soutěž, kde hrají hráči z celého světa. Posledních 8 jedniček draftu NHL bylo právě z CHL.
Program CHL vrcholí Memorial Cupem, což je turnaj o stejnojmenný pohár, o který se každoročně utkávají vítězové všech tří lig a hostující tým. Hostování si mezi sebou ligy pravidelně střídají. CHL také zastřešuje CHL Top Prospects Game (cs: Zápas největších nadějí CHL), kde hrají hokejisté, kteří mohou být následně vybráni ve vstupním draftu NHL. Dále je hrána série šesti zápasů, která se nazývá Subway Super Series a je sehrána mezi All-Star výběrem CHL a All-Star výběrem ruských juniorů.

Mimo sezónu se také koná CHL Import Draft, kde jsou volení nováčci do týmů v ligách CHL.

United States Hockey League (USHL)

ushl

USHL je americká juniorská liga pro hráče do 20 let. Hraje ji 16 týmů ze středozápadu USA a tým USA NTDP. USHL je klenotem USA Hockey Development programu, přes vysokou hokejovou kvalitu ctí amatérský status s důrazem na komplexní rozvoj osobnosti hráčů, tj. přizpůsobuje se studijním potřebám hráčů a hráči pak mohou navázat v univerzitní NCAA.ushl

National Collegiate Athletic Association (NCAA)

1000px-NCAA_logo.svg

V NHL se neustále utěšeně zvyšuje počet hráčů, kteří při své cestě za kariérou volí takzvaný dvoucestný systém. Znamená to, že se nesoustředí jen na sport, ale důraz kladou i na vzdělání.  Nejlepší vysokoškolský hokej na světě s více než 100 letou tradicí nabízí americká NCAA (Národní vysokoškolská atletická asociace). Jonathan Toews, Ryan Miller, Zach Parise, Tim Thomas, Paul Stastny, Dany Heatley, Ryan Kessler, Martin St. Luis, Thomas Vanek, Joe Pavelski a celá plejáda dalších skvělých hráčů NHL prošla právě systémem amerického univerzitního hokeje. Dnes činí podíl hráčů NHL, kteří prošli NCAA více než 30%.
Podívejte se na podrobněji na skvělá čísla NCAA: NHLers201314

American Collegiate Hockey Association (ACHA)175403_raw

ACHA organizuje hokej pro více než 400 zúčastněných středních škol a univerzit v USA. Týmy ACHA nemohou narozdíl od NCAA nabízet hráčům sportovní stipendia, proto některé školy nabízí hokejové programy jak v rámci výkonnostně vrcholové NCAA, tak mají i svůj tým v ACHA, jejíž úroveň je nížší. Univerzitní hokejový program ACHA klade důraz na studijní výsledky a celkový osobnostní rozvoj, je dlouholetým členem rodiny USA Hockey.

User Rating: 5.0 (2 votes)
Sending

4 Responses

  1. cm napsal:

    No já jsem teda bekhendovou stahovačku v zápase ještě nikoho v Česku do kategorie U12 dělat neviděl. Jednou to vystřihl Standa Kunst z Uničova v nějakém přáteláku, když se jely nájezdy o nic po skončení zápasu. Takže že bychom na tom byli nějak plošněji technicky podobně, tak to si teda fakt nemyslím. Ten repertoár toho japonského klučiny je fakt velmi široký.

  2. cshockey napsal:

    Smutné je, že když se podíváte pozorně a nezaujatě, tak ta stafáž je na obou videích (Japonsko, Vyškov) velmi podobná. Nevím, jestli jsou malí Japonci o tolik menší než borci stejného věku u nás, ale na 11 let a 6. třídu to první japonské video nevypadá. Já bych to celé ale kvůli tomu, že zejména v tom druhém videu jsou kolem něj halamové a ještě o kus větší, neshazoval. Naopak, v tom prvním videu, které si troufám odhadnout bude z nižší kategorie, než je 6. třída, je tam pár pěkných akcí, do kterých se zapojili i další hráči, zejména ten leváček z Aitova útoku. Možná bychom se, kdyby Aito se svým týmem dorazil do stejné kategorie mezi nás, divili. Každopádně, skvělé ruce, americké bruslení, obratnost a to vše na efekt umocněno evidentně velmi malým vzrůstem na daný věk. Takže dále hodně píle Aito, při troše štěstí a pokud trochu povyrosteš, třeba to vyjde.

  3. Martin Zdražil napsal:

    To Karel: No umí to, že bafne puk a dojede k brance a dá gól. I když asi má od boha dáno, tak se spíš podívejte jaká je to tragédie ten hokej okolo. V 11 letech, to je kategorie MŽ nebo SŽ. A podívete se na tom videu, jací jsou ten zbytek ťampalové, jak si pokrývají hráče a úplně úsměvná je ta nechuť toho klučinu dojet, udělat pár rychlých kroků.
    No, abych to shrnul, takové video s Best Of Náš Laďa myslím udělá táta poloviny jedenáctiletých v česku.
    Namátkou 🙂 http://www.youtube.com/watch?v=M2Dpk1yM1I8&feature=player_embedded

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *