Střípky z vánočního Chomutova

Vánoční turnaje se pomalu rozjíždí a jeden z tuzemských největších vyplnil i právě uplynulý víkend. V krásném zázemí hokejové akademie severočeského Chomutova se sešlo 16 českých a slovenských týmů ročníku 2006. Sparta, Slavia, Třinec, Chomutov, Pardubice, Liberec, Kladno, Košice a vedle zvučných extra či exextraligových destinací celá plejáda dalších skvělých mládežnických týmů. Podívejme se na několik návštěvnických turnajových postřehů z tribuny a zázemí.

Po mnoha náročných soubojích, kde nikdo nikomu nic nedaroval a na celém turnaji nebyly vidět žádné potupné výsledky, se o vítězný pohár ve finále zcela zaslouženě potkaly týmy Třemošné a Slavie.

Borci ročníku 2006 z Třemošné celý turnaj předváděli nejhezčí hokej, kdy vynikali nejen v individuálních činnostech, ale i skvělým kolektivním chápáním hry. Výborní obránci z městečka kousek severně od Plzně (to jen pro upřesnění, protože na tribunách padaly v souvislosti s Třemošnou dotazy na místopis) nezahodili bezhlavě jediný puk a žlutomodré kombinace v útočné třetině sváděly leckoho k nařčení z důsledného pilování herních systémů. Já si jen myslím, že chlapcům z Meteoru někdo moc dobře radí, že nemá smysl házet puky zpět do chumlů, odkud vyšly a nejlepším receptem na pěknou kombinační hru je pohyb hráčů bez kotouče. Tohle měla Třemošná zvládnuté ze všech nejlépe a v kombinaci s individuální vyspělostí všech hráčů bez výjimky namixovala zcela zasloužený vítězný a velmi pohledný koktejl.

meteor-tremosna

Druhé místo brala pražská Slavia, která spolu s Meteorem předváděla divácky nejatraktivnější podívanou. Slávistický úspěch byl jen postavený na malinko jiných základech, které byly namíchány především z obrovské bojovnosti a skvělých individuálních akcí. Slavia také předvedla málo vídané seskoky ježibabě z lopaty, kdy v zápase o všechno ve skupině s Kladnem nejprve 30 vteřin před koncem dorovnala skóre a o svém postupu do play-off rozhodla 3 vteřiny před sirénou. Boj o semifinále s Pardubicemi pak zachránila vyrovnávací brankou necelých 6 vteřin před koncem. Tohle už zocelí nejedno rozpumpované srdíčko. Za zmínku v souvislosti s malými sešívanými nadějemi stojí i fakt, že oporami nejen vršovického týmu, ale i výraznými postavami celého turnaje byli dva malí borci o ročník mladší než drtivá většina ostatních hráčů na turnaji s nepřekvapivě hokejovými jmény Nestrašil a Kucharčík. Moc šikovní borci!

V souboji o třetí místo porazila Jihlava pražskou Spartu až na nájezdy, když loňský vítěz turnaje z Prahy svá dvě poslední utkání prohrál shodně až v dovednostních soutěžích a byl jediným na turnaji, kdo pozdějšímu vítězi dokázal uzmout alespoň pomyslný bodík za bezbrankovou remízu v řádné hrací době při semifinalové bitvě. Páté místo brali domácí Piráti, šesté perníkáři z Pardubic atakdáleatakdále.

Medaili za obdivu- a následováníhodný přístup by si určitě zasloužil i realizační tým Pardubic, který v bitvě o semifinále rozhodované až samostatnými nájezdy posílal v početné sérii nájezdu „o všechno“ na led hráče ze sestavy hezky postupně jednoho po druhém tak, aby si jich to vyzkoušelo co nejvíce a nespoléhal na rozdíl od soupeře opakovaně jen na ty nejšikovnější, byť měl ve svém středu hráče (Pilař), který určitě aspiroval na nejlepšího útočníka celého turnaje.

V Chomutově se předvedla celá řada skvělých malých nadějí ročníku 2006 – Matějka, Reisnecker a celý tým z Třemošné, Křížek z Jihlavy, Kucharčík, Nestrašil (oba dokonce 2007) ze Slavie, Pilař z Pardubic, „dvanáctka“ z Kladna, „osmnáctka“ z Nového Jičína a další a další bez jmenovek na zádech.

Zvládnout organizačně 16 týmů není vůbec snadné a pořadatelům za takovou monstrakci patří velké uznání. A to i přes lehké zaváhání zpočátku posledního dne turnaje, kdy to po ránu vypadalo spíše na pelhřimovský festival kuriozit a pokus o rekord v počtu soupeřů do zápasu na jednom ledě a v jedné hale se rozbruslovali 3 soupeři, zatímco ve druhé byly v očekávání dokonce 4 týmy 🙂

23876413805_75578b02f9_h

Při takto významné události a počtu hráčů i dalších lidí kolem by turnaji také určitě slušela vhodně vybavená zdravotnická služba, aby pobité bojovníky z ledu nemuseli sbírat jen rozhodčí a trenéři. Nikdy nevíte, co se může stát. A nakonec bych se ještě přimlouval za čitelnější rozvrh zápasů, kdy jedno vložené kolo mezi zápasy ve skupině a boje play-off, které se hrálo jen do počtu, mělo významný podíl na později vzniklých přešlapech.

Jinak patří organizátorům jen veliký dík a poklona spolu s přáním elánu a štěstí do dalšího pokračování!

Nakonec bych si už jen obdivně povzdychl nad úžasným zázemím chomutovských sportovišť, které je rájem pro sportující děti i rodiče a vytknout mu jde snad jedině trochu zavádějící značení toalet, které může vyvolat trochu dezorientace mezi pány S, XL a XXL.

wc-chomutov

Chomutov bych také doporučil jako město krásy s nevídanou koncentrací nehtových studií, kterých jsme jen v centru na cca 250 m napočítali 7. A pokud se budete chtít při návštěvě Chomutova i dobře najíst, určitě zajděte do útulného Steak Baru nedaleko náměstí.

steakbar

Pár fotek, ale moc jich tentokrát není, raději jsem v klidu a teple z pohodlných sedaček sledoval pěkné zápasy.

IMG_0205

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *