Škola a pak až hokej – Michal Broš

Komentář tentokrát není vůbec potřeba 🙂

IMG_5433

Zdroj: www.rozhlas.cz

Bývalý hokejový útočník Michal Broš si hned čtyřikrát pověsil na krk zlatou medaili určenou nejlepšímu domácímu extraligovému celku. Dnes se věnuje mládeži a nabádá před nesprávnou výchovou, kdy se sport upřednostňuje před vším ostatním.

Michal Broš poslední sezónu odehrál v Mladé Boleslavi. Po ní se naplno vrhl do trenérského procesu. I kvůli dvanáctiletému synovi. A proto, aby sám mohl ovlivnit mládežnický hokej.

Osud hokejových talentů mu není lhostejný. Aktuálně s nimi vyjíždí na led při kempu v Neratovicích. U kluků kolem deseti až čtrnácti let ovšem jen těžko může předpovědět, kam to v kariéře dotáhnou.

Hokej má být prostředkem k dobré výchově, a ne naopak, říká Michal Broš.

„Dá se to poznat podle zapálení a přístupu, ale taky ne úplně. Nastanou různé hormonální změny, kotrmelce, obraty a najednou se vyloupnou kluci, do kterých by to člověk předtím neřekl. Naopak ti, co je hokej nejvíc bavil, zjistí, že je vlastně nebaví,“ vysvětluje Michal Broš.

Podstatný je ovšem podle čtyřnásobného českého šampióna a dvojnásobného vítěze finské ligy samotný přístup k výchově hokejové mládeže. A v něm vidí jednu velkou chybu. „Způsob výchovy je u nás úplně naopak, než by měl být,“ říká.

„Vychováváme děti, aby byly hokejisti, přitom by se to mělo dělat tak, že hokej je prostředkem k dobré výchově,“ doplňuje.

Zkušenosti z Finska má jiné. Hokej tam je jedním z prostředků kvalitní výchovy. Zabraňuje dětem, aby čas trávily například s počítačem nebo flákáním se v parku.

Dětský hokej má být hlavně zábava. K tomu vede Michal Broš své mladé svěřence

„Až v dorosteneckém věku se začne uvažovat, jestli, coby a jak by. Do té doby se řeší hlavně škola a realizace. Takhle by to mělo fungovat. U nás to funguje tak, že škola důležitá není, hlavně jít na trénink. Lidé si neuvědomují, že statistika je zoufalá v neprospěch kluků.“

To ovšem podle Michala Broše neznamená, že by se děti neměly hokeji věnovat na sto procent. Důležité je získat zdravé návyky, sebekontrolu a disciplínu. Mladí hráči zároveň vyrůstají ve skupině kluků, kde si rozvíjí emoční stránku osobnosti.

Vedle trenérů patří důležitá role samozřejmě i rodičům. Každý chce mít ze své ratolesti Dominika Haška nebo třeba Jaromíra Jágra, a to od prvního okamžiku, kdy jejich potomek oblékne hokejovou výstroj.

„Trénovat děti, aby je to bavilo a byla to sranda, jde i tři hodiny denně. Ale trénovat je ve stylu: ‚Co to děláš? Ty neumíš nahrát? Tady nebudeme kvůli trenérovi!‘ to je zářez od malička. V období, ve kterém by měly získat lásku ke sportu, je takový pohled rodičů hlavní příčinou, proč z dítěte nakonec nic není,“ domnívá se Michal Broš.

7 Responses

  1. IvoHolešovský napsal:

    To senior:
    není zrovna šťastné na tyto stránky vnášet politiku, byť jistě máte pravdu v tom, že situace u ml.hokeje není od celkové situace v naší společnosti odtržena a určitým způsobem ji jen kopíruje. Však to není jen o „politice“, kultuře chování v naší společnosti, je to i o naší povaze, naší minulosti. Ale to bychom v diskuzi byli asi hodně mimo účelu těchto stránek… Snad jen dodám k Vašemu jednu poznámku: Rath se takhle chová ne že by tomu věřil, ale protože ví, že to jediný způsob jak dostat co nejmenší flastr 🙂 .

    To pan Palaščák:
    Nějak nerozumím tomu, proč útočíte na pana Broše. Předně, tady není diskuze o Růžičkovi, tyto stránky a předně tento článek je o mládeži, potažmo ještě o dětech. Článek a následná diskuze k Růžičkovi je někde jinde a nemám pocit, že by jednání pana Růžičky nebylo dostatečně odsouzené. Než tedy budete dávat rady lidem, které ani neznáte, jak mají vyjadřovat své názory či své představy, měl by jste si přečíst více postů na těchto stránkách a bylo by více než záhodno držet se tématu co nejblíže každého článku a související diskuze, věřím že ani vy nechcete z toho tady udělat diskuze alá na novinkách 🙂 . Tedy, abych to nějak uzavřel, můžu vás ujistit, že jednání p.Růžičky a spol. tu bylo dost diskutováno, a vesměs všemi odsouzeno. A nejenom jeho osobně, však sám moc dobře víte, nebo by jste měl vědět, že to není problém jenom jedince. Bohužel, můj názor je takový, že zrovna tato kauza „Růžička“ nic dobrého pro mládež nepřinese, naopak – jen se „praxe“ dostane na vyšší, sotisfikovanější úroveň… 🙁 .

    A dovolím si ještě polemizovat k tomu „klišé“…. V zásadě jsem toho přesvědčení, že význam řečeno sedí u situace ml.hokeje jako pára nad hrncem. Okolo hokeje mládeže se pohybuji v různých pozicích už více jak 30 let.
    S tím fenoménem kdy hlavně rodiče vidí na místo svých dětí druhé Jágry, Hašky, kdy si v podstatě plní přes svoje děti vlastní neuskutečněné sny, léčí si přes ně vlastní mindráky, se setkávám stále a můžete mi věřit, že takových rodičů naopak přibývá čím dál tím víc, což je dáno i ekonomickou situací. A bohužel, někteří z nich své ekonomické situace umně dokáží využít a „kupují“ si na úkor spravedlivé soutěže místa pro své děti.

    Však o čem vypovídá Váš osobní příběh? Je to to samé… Pravda, jen dotažené do extrému… Víte, na Vaši situaci se dá dívat dvojí optikou:
    a) buď od samého počátku jste pana Růžičku platil se záměrem vše v budoucnu, až bude dostatek důkazů zveřejnit a alespoň takovým způsobem pomoct pročistit situaci v ml.hokeji;
    b) nebo jste svému synovi kupoval místo v kádru (tedy na úkor například jiných kluků, jejichž rodiče na to neměli peníze či žaludek) a zveřejnil jste to až v době, kdy i přes „mohutné“ finanční intervence se nedostavil předpokládaný výsledek a ke zveřejnění jste přistoupil v době, kdy už jste věděl, že syn s hokejem končí.

    No, když to hodně zjednoduším, na vaši situaci mi více pasuje za b), nezlobte se… A co mi to dává za výsledek? Že zrovna Vy osobně zrovna nemáte morální kredit kritizovat a moralizovat nad názory pana Broše. Osobně jsem zažil situaci, kdy jeden z rodičů byl „donucen“ také dát peníze trenérovi (paradoxně ve stejné době jako vy), ale on na rozdíl od vás sice ty peníze dal, ale už s asistencí policie ČR… A výsledek? Zbytečné se ptát, dotyčný trenér v klubu skončil na vteřinu…

    A na závěr si dovolím poslední výkřik do tmy: ano, děti vidí a nejsou hloupé, ano, je třeba odsoudit minimálně amorální jednání pana Růžičky…. Ale stejně tak je třeba odsoudit amorální jednání Vás samotného… I.H.

  2. senior napsal:

    To miroslav palaščák. V české republice je korupce tak hluboko zakořenená, že když se něco za korupci neodsoudí, tak se nic nedějě a korupčníci zajásají. Je to hluboko v podvědomí./viz Rath, který se cítí ukřivdění a bez viny/. Ty strany, které tento marasmus dopustili, by neměli už v politice co dělat.

  3. miroslav palaščák napsal:

    dobrý den jsem poprvé na těchto stránkách a čtu si komentář Michala Broše.
    nevím co na to říct. Ty slova o jágrovi a Haškovi…tak to asi snad ani není pravda. Neznám nikoho, kdo by chtělmít ze svého syna Haška nebo Jágra. to je takové kliše, že se to nedá poslouchat.
    To je úplný nesmysl. Mohou bý různé vzory, ale…to klišé se nedá poslouchat.
    Jak chcete vychovávat charakterního hokejistu, když každý kluk vidí, že člověk typu Růžičky, který odstoupil do reprezentace, protože se prokázalo na základě řady svědectví, že požadoval peníze po rodičích, a tím podmiňoval pokračování jejich dětí v hokejové kariéře, a dokonce i dvakrát peníze převzal, a takový člověk je stále oslavován v tisku , jako by se nechumelilo, jak může být sport nositelem hodnot fair play, když se děje toto.
    Takže pane Broši, nechte si své rozumy o výchově, když Vám nevadí „pan neúplatný“. Nikdo z hokejistů, ani Vy jste nenašel v sobě štipku slušnosti, aby jste se od takového člověka distancoval, a Vy nám tady budete vyprávět, jak máme vychovávat děti a ukazovat na nesprávnost výchovy???Kde na to berete morální sílu?
    Dětí vidí a nejsou hloupé, ale nepochopí, pokud se jim to neřekne, že Vladimír Růžička nedělal dobré věci.

  4. trenér napsal:

    pro cm. Hokej není fotbal. To jsem měl hlavně na mysli. Nejlepší je individuelní sport. Hokej můžete hrát jenom v jednom nebo ve dvou klubech v okrese. Zkuste si projít kolik okresů má ve svém regionu kluzište, a kolik fotbalových hřišt.

  5. CM napsal:

    Všichni musí s hokejem jednou skončit. I ten netalent ho ale může závodně hrát do 40 let v krajském přeboru a do 60-ti v nějaké noční lize a bude mu to přinášet spoustu zábavy a prožitků. Jen to nebude jeho povolání a bude se živit něčím jiným. Co to je za pitomost, že by měli hráči, pokud nejsou supertalenti s možností se hokejem živit, s tím co nejřív končit? Proč by nemohli vedle školy pořádně do 19 let makat a hrát třeba i bez talentu, ale se zarputilostí a bojovností extraligu juniorů, ligu juniorů nebo jen krajskou ligu a pak vedle vysoké nebo zaměstnání si zahrát amatérsky pro radost a pro žízeň? A´t ho v tom rodiče podporují, aspoň nebude mít čas na chlast a drogy a nebude se flákat od ničeho k ničemu. Na co se z nějakého snu probírat, když k tomu maká ve škole a k tomu žije hokejem? Uznávám, že průser jsou magoři rodiče, kteří i přes netalent a nesoudnost nedohlídnou na plnění školních povinností.

  6. trenér napsal:

    Ten malý hokejový adept dělá svůj sport proto, že se mu líbí a obdivuje starší úspěšnější kamarády. Pokud má talent, tak ho nic nezastaví. Horší je to u těch, kteří talent nemají a rodiče se rozhodli pro hokej. Pokud to jsou soudní rodiče tak mají dvě mořnosti. Budto ho po nějaké době stáhou a nebo v případě, že nemá talent, ale i přesto hokej chce hrát, mu umožní aby ho hrál, i když vědí že je to jen dočasně. Pokud to nejsou soudní rodiče, tak potom má ten kluk a jeho rodiče zaděláno jen na samé problémy. V tomhle případě by měl zasáhnout klub-trenér a přesvědčit rodiče o omylu. Jinak musí být připraven na problémy.
    Co se týká těch zminovaných hráčů, jsem moc nepochopil co p. Pavlík měl na mysli. U nás chybí podobný systém Dukla, který byl v minulosti. Ti výborní hráči by měli odcházet do zahrničí až po 18 roce. Pokud se ale nezmění náš výchovný sytém, budou odcházet i mnohem mladší. To je můj názor.

  7. Pavlík napsal:

    Zacha, Zbořil, Chlapík, Gudas a mnoho jím podobných šly úplně jinou cestou. Takže článek má něco do sebe, ale otázka je jestli to je cesta k úspěchu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *