Jak si náš pan král do huby nevidí plus jedna anketa

Pohádky o povedených královstvích bývají většinou veselé. Ta naše hokejová však taková určitě není, nezasmějí se u ní dospělí a už vůbec ne děti. Když jsem si přečetl vyjádření našeho pana krále k přestupnímu řádu, nestačil jsem se divit.

Vezměme to pěkně popořádku, pane králi.

„To, že odstupné musejí platit rodiče, je podáváno účelově těmi, kterým to nevyhovuje, a není to pravda,” brání přesto nastavený systém šéf Českého svazu ledního hokeje Král.

Ale je to pravda, pane králi, je to pravda. Zřejmě byste někdy měl sestoupit mezi poddané a malinko se přeptat, jak se jim ve vašem království žije. Na jedné straně tvrdíte, jak jsou příčinou všeho zla jen a jen ambiciózní rodiče a přitom jasně deklarujete zájem pouze o špičkové hráče. Právě jen oněch pár vyvolených má totiž šanci, že za ně nějaký klub odstupné zaplatí sám. V drtivé většině případů, které znám ze svého okolí a nebudu určitě sám, totiž padá tíha úhrady odstupného právě na rodiče.

Znám ještě jeden typový příklad, kdy je klub ochoten uhradit odstupné za hráče klidně i žákovského věku a libovolné kvality. Ten je však rovněž v příkrém rozporu s tím, co oficiálně hlásáte, tedy podporou výchovy hráčů v malých klubech blízko svého domova. Jde o příklad, kdy si velký klub, který může mimo jiné ve svém rozpočtu počítat s velkými dotacemi od města, různými šikovně získanými účelovými dotacemi a vysokánskými příspěvky od rodičů, spočítá, že se mu vyplatí, když si nakoupí pár prcků, aby si rozpočet ještě více vylepšil. Pokud totiž vytáhnete z dítěte v jednom roce 10.000 Kč za letní kemp, 24.000 Kč za příspěvky a spoustu dalších peněz v podobě zmíněných dotací, lehce si spočítáte, že pár desítek tisíc za přestup je pro vás výhodná investice. Takovéto nákupy se ovšem netýkají Uničova ani Jaroměře, kde se dětem jinak věnují vysoce nad 100% bežného úsilí.

„Náš sport směřuje tam, že rodiče chtějí víc, než na co mají jejich děti. Přitom za hokejisty, kteří tu výkonnost mají, kluby peníze zaplatí. Uvedu příklad: Obránce Štencel, který dnes hraje za Vítkovice extraligu a nastupuje i v juniorských reprezentacích, šel od nás do Vítkovic za 200 tisíc a Vítkovice tyhle tabulky zaplatily samy. I my si naše nejlepší hráče do dorostu kupovali,“ řekl Hadamczik.

„Já zažil v klubu dva tři takové za rok, kteří své děti viděli někde jinde. Byli to cestovatelé, za rok obešli půl republiky a pak se zpravidla vraceli zpátky, protože zjistili, že jejich dítě má opravdu na třetí, a ne na první lajnu,“ přitakává Král.

Je fajn, že oba pánové odsuzují generelně všechny české rodiče, před kterými musí oni stateční rekové chránit jejich vlastní děti. Ale podívejme se jim trochu pod pokličku.

Je známo, že pan Hadamczik se jako vzorný děda stará o své vlastní potomstvo, jak jen mu to jeho možnosti dovolují. Klucí tak směle brázdí zimní stadiony třeba celé léto téměř bez přestávky v těch nejlepších dostupných podmínkách, které jim lze zajistit. Podle mého názoru je to zcela v pořádku, ať si každý dělá co chce podle svého nejlepšího svědomí! Proč však přitom diktujete nám ostatním, co a jak mame dělat a tvrdíte, jak je fajn a v pořádku, když naše děti trénují někde, kde se v tréninkovém procesu zmůžou maximálně na to, aby mezi ně hodili puk. A když pak pro ně chceme i my ostatní co nejlepší podmínky, nařknete nás z přehnaných ambic. To je přeci hodně laciné se silným závanem pořekadla o kázání vody a pití vína.

No a pan král. Jeho vyjádření je opravdový majstrštyk v kontrastu s loňským angažmá jeho syna v nejambicióznějším českém extraligovém klubu, mládežnickou reprezentační kariérou nebo skutečností, že mu pro jeho osobní účely neváhá privátně vyhradit třeba i čas reprezentačního trenéra brankářů a celý zimní stadion.

Pánové, věřte, že nikomu nevadí, že se sami přirozeně snažíte o to nejlepší pro své potomstvo, ale řekl bych, že dost velkou kaňkou na vašich dresech je právě skutečnost, že házíte podobou přestupního řádu a dalšími opatřeními jako jsou třeba zákazy mimoklubových činností klacky pod nohy drtivé většině ostatních.

Proti tabulkám se tak dle Krále vyjadřují účelově jen ti rodiče, kteří si představují mnohem zářivější budoucnost dětí, než na kterou mají.

Náš pane králi, přestože usiluji o to, aby u nás děti a s nimi i moji potomci, měly co nejlepší podmínky pro provozování tak skvělého sportu, jako je hokej, věřte, že jsem soudný, vidím, slyším a znám statistiky. Dokonce ani necítím jako možnou výhru, kdyby se mí potomci případně prodrali nemilosrdným trychtýřem až do úzké skupiny extraligových hráčů, končili svou kariéru po třicítce s malým naspořeným měšcem a stáli na prahu rozhodnutí, kde a jak se bez dostatečného vzdělání budou živit po zbytek svého života. Poslední, co bych si z hlediska jejich existence přál, je, aby pak byli odkázáni na almužny, které jim vy a vaši přátelé nabídnete v rámci svých organizací za výkon povolání trenéra mládeže. Věřte tedy, že i když zářivou budoucnost svých dětí vidím především v jejich vzdělávacím procesu a nikoliv u hokeje, přesto SE MI VAŠE TABULKY VŮBEC NELÍBÍ.

Ale možná se mýlím a tak bych na tomto místě rád vyzval k vyjádření názoru i širokou veřejnost a vkládám průzkumnou anketu.

 

“Pokud bychom (tabulky) opustili, čtrnáct dní před soutěží se vám sebere pět kluků z malého týmu, kde to třeba taky dělají dobře, a odejdou kvůli ambicím do extraligového klubu o šedesát kilometrů dál,” tvrdí Král. “Například v Norsku do nějakých patnácti let vůbec nemají registračky, kluby jen pošlou soupisku, dají na ně razítko a takhle tam hrají. Dovedete si představit něco takového v Čechách? To by tady někteří kluci hráli patnáct zápasů za víkend, protože by jim to rodiče domlouvali v pěti klubech.”

Pane králi, garantuji vám, že těm, kde to budou dělat dobře, žádní hráči odcházet nebudou, nebojte se. Co se týče zrušení registraček podle norského vzoru, sem s ním. Věřte, že vedle vás a vašich kamarádů, se v Čechách najde spousta lidí, kteří si to umí dost dobře představit. Příliš zápasů za víkend vám hrají hráči mnohem pravděpodobněji dnes díky skvělému systému soutěží a nastavení věkových kategorií, kdy to kluci a holky mydlí o sto šest napříč kategoriemi jen proto, aby si zahráli občas i pár dobrých zápasů!!! Je vidět, že vůbec netušíte, jak váš systém v reálu funguje.

“Zastáváme názor, že dítě má být co nejdéle doma u mámy. Aby se vyspalo, najedlo, mělo klid, chodilo do školy a dodržovalo režim. Velcí čeští hráči jako Eliáš nebo Havlát nebyli hráči, co by byli od pěti let v extraligovém klubu. Vyšli z těch malých.”

Tenhle názor zastává určitě i drtivá většina rodičů, nebojte se. A ani k tomu nepotřebují nápovědu od přestupního řádu. Svými opatřeními a celým prostředím mládežnického hokeje naopak nutíte poměrně velký počet lidí k rozhodnutí opustit kvůli oblíbenému sportu nejen rodný komín a město, ale i stát. Přesně tak, jak jste to udělal i vy, když jste svého syna odeslal do dalekého Lillehammeru.

“Klubům je to totiž jedno, jestli mají dětí v týmu 25, nebo 30, takže vám řeknou ‘Přijďte, ale zaplaťte si odstupné sami.’ Ty děti by přitom mohly trénovat i hrát kvalitně a být doma, ale takhle by šly do vzdáleného klubu, kde je před nimi dalších patnáct jiných. Navíc by tam musely dojíždět nebo nebydlet se svou rodinou. To odstupné pomáhá naší filozofii, chrání investice klubu a nakonec i ty děti samotné,” uzavírá Král.

Pane králi, jen komunisté a vy se neštítíte tvrdit, že víte lépe než lidé samotní, co je pro ně nejlepší. Dovolím si konstatovat, že vy jste ještě horší než ti komunisti, neboť si troufáte směle hlásat, že vy víte nejlépe, co je nejlepší pro jejich děti!!! Nechte nás, prosím, rozhodovat o našich dětech stejně samostatně, jako rozhodujete o těch svých. Pokud tak neučiníte, budete si to tu muset hrát brzy jen s těmi vašimi. Hokej je nádherná hra, ale svět je plný i jiných příležitostí jak děti smysluplně zabavit.

User Rating: 4.3 (22 votes)
Sending

70 Responses

  1. ivo (I.H.) napsal:

    To Čumpes: mohlo by být, ale není, a to je sakra dobře.

    Ještě dneska si moc dobře pamatuju diskuze na goool.cz, u zachy a podobně, bylo to vždy záživné a mělo to smysl.
    A vůbec by se asi nikdo nezlobil, kdyby jste se zase víc zapojil do dění, teda pokud už nejste úplně otrávený tím vším.
    Tedy pozdrav na skoroslávii člověku, který se dřív nebál diskutovat a nebál se jít pod svým jménem veřejně ven.

  2. Cumpes napsal:

    Děkuji za fajnově napsaný článek. S pozdravem Trenér se čtyřmi dcerami, kterému by mohlo být jedno, co bude s tréninkem vašich dětí.

  3. Tom napsal:

    Včera jsem si přečetl na aktualne.cz rozhovor k problému tabulek s druhým nejvyšším svazový činitelem a zároveň nejvyšším představitelem HC Parta. Co se musí nechat je fakt, ze tento člověk který za kazdou cenu z jakéhokoliv problému jako správný politik chce něco vytěžit pro sebe a udělat sám sebe tím spravedlivým a krásným kteremu zalezina na našich dětech. Je to beze sporu úžasný rétorik a manazer ve smyslu jaké podmínky dokáže vytvořit pro Áčko do kterého,souhlasím, pumpuji miliony a preplaceji průměrně hráče ve snaze honit výsledek na který ale i při tomhle deset let nedosáhli. Pumpovani čehokoliv do mládeže v tomto klubu mi nějak uniklo za tu stravenou dobu tam a když opět počítám vynaložené náklady na hokej vše co s tím je spojene a úroveň tréninku kde syn hrál tak nějak nevidím jakoukoliv investici či dotaci směrem k nám.. Realita osobních zkušenosti s HC parta a tímto člověkem je zcela jiná a už to není tak krásná pohádka. Úsměvný je fakt ze všem se tabulky nelíbí, všichni z vedeni českého hokeje je chtějí zrušit či spravedlivé nastavit systém výchovné ho, ale jedním dechem dodávají ze to nejde a nemůžou s tím nic dělat 🙂 Líbí se mi jak nazývá situaci hysterii…. Já si troufám tvrdit ze to není hysterii, možná jejich, protože jak sleduji celou situaci na zimních stadionech po ČR tak jim na svaz za chvilku vbehne spousta nasranych rodičů kteří teto šikany již mají plné zuby 🙂

  4. Radek napsal:

    Jsem si pomerne jisty, ze vetsina si zruseni tabulek do 14 ci 16 let predstavit umi. Hodne jisty si jsem, ze si spise vetsina rodicu neumela predstavit zadne takove otrokarstvi v dobe, kdyz podepisovali registracky. A taky jsem si jist, ze ani dnes vetsinu rodicu podepisujicich neinformuje, za jakych podminek budou moci zmenit klub, kdyz se treba budou szehovat.

  5. Pavel napsal:

    to Radek: já nejsem obhájcem tabulek. Naopak vidím v tomto systému mnoho nedokonalostí a vnímám tabulky jako přežitek doby. Taky bych chtěl, aby moje dítě vyrůstalo v Curychu anebo v Montrealu, ale žiju v ČR, takže musím vnímat místní realitu. Díky této realitě si neumím představit jaký systém by měl nahradit současné tabulky. Pokud to někdo dokáže ke spokojenosti většiny, budu jedině rád.

  6. Radek napsal:

    Jeste jsem se nakonec uplne, pane Pavle, zapomenul zeptat, ktere jsou ty stranky, kde prevladaji ti obhajci tabulkoveho vypalneho, ke kterym jako slupine se evidentne hlasite. Nebo jsem to nepochopil a ani vy a ani pan kral tabulky ve skutecnosti vubec neobhajunete? Ja myslim, ze je nejaky problem v tom, jak to prezentujete. Jste pro, proti, nevite? Proc si vlastne vubec neumite predstavit jejoch okamzite zruseni do 14 nebo 16 let? Umel byste si predstavit, ze treba v meste jako Curych je jeden klub hrajici nekolik vykonostnich soutezi. Ze kdyz si dvanactilety kluk zlomi kosticku, tak si zahraje mesic dva nizsi doutez a vsem to pripada docela super? Uz vam nekdo rekl, ze mate malou predstavovost, malo se zajimate a malo vite, nebo proste jen nechcete priznat, proc vlastne vam ten system tak vyhovuje? Mohl byste uvest vas konktetni priklad t vasi rodiny, jak vam ty tabulky prospivaji?

  7. Radek napsal:

    Vyborne na tehle diskusi je, ze kazdy (uplne kazdy) obhajce tabulek, ktery je chce aktivne obhajovat se nakonec sam vyautuje a utopi ve zjevne nesmyslnych tvrzenich (nyni treba ze sef svazu nemuze verejne diskutovat …protoze se vnitrne neztotoznuje se stanovoskem svazu, nebo proc? Protoze stanovisko svazu je rozumem neobhajitelne, ale dava smysl jenom z hlediska „funkcionarska logiky“? Priznejte si, ze i vy urcite ze systemu tezite neferove…)
    A nemluvte o slusnosti apod. Umim si predstavit mnohem primejsi kritiku neobhajitelneho.

  8. Tom napsal:

    To uz si ale Pavle děláte legraci ze jo?:-) Z titulu své funkce a s ohledem na to co se tady děje by se asi neměl schovat…myslím ze by všichni rodiče ocenily jeho aktivní přístup a vidět snahu něco změnit k lepšímu. Zatím je to vše v pozici arogantního diktátu z pozice moci a tohle vždy všude špatně dopadlo.

  9. Pavel napsal:

    pro Tom. Vy to stále nechápete. Král zastupuje svaz. Co si myslí Král, nemusí si myslet svaz. Král je pouze jedním ze členů svazu. Pokud by vystupoval s vámi veřejně anebo s kýmkoliv jiným v těchto otázkách, musí vystupovat jako jeden z nejvyšších představitelů svazu a toto svazu zdůvodnit. Čili nediskutovat s vámi veřejně není arogantní anebo zbabělé, ale čistě technicky nemožné.

  10. Tom napsal:

    Pane Pavle celý život se řídím ,,Já pán, ty pán´´ , jednám s lidmi slušně potažmo tak jak oni jednají se mnou. A teď se omlouvám za tu vulgaritu , nicméně jsem se z nikoho v životě neposral a neposeru. Kdo už by pro nj měl být partnerem když ne rodiče dětí co hrají hokej tedy hokejová budoucnost? Přál bych vám zažít aby vám syn doma brečel kdyby se mu dělo to co našim dětem pod záštitou svazu….na 100% by jste potom změnil názor na tuhle věc. A znovu bez nás rodičů by nebyl ČSLH , ale mohli by založit svaz cvrnkání kuliček. A to že pan král a další z vedení svazu nesouhlasí s tabulkami….jak psal pan Hes je divné že přitom jak jej popisujete jako génia je nenapadlo ještě něco v tom duchu aby to bylo korektní, férové, právně čisté, nenapadnutelné prostředí které by český hokej posouvalo bez diskuze ku předu!
    Víte už jen to že tady člověk který měl možnost po tom všem co se tady děje usednout do televize a obhájit svá tvrzení a nechce to , navíc s nějakou oponenturou je dost divné. A mějte se fajn , jedu s synkem na zimák. Hokeji zdar 🙂

  11. Pavel napsal:

    Z mého pohledu je zakopaný pes ve způsobu jakým svoje teze prosazujete. A tím myslím nejen vás, ale i pana Zachu popř. Jonáka, redaktora Knapa a další. Vy tady na stránky hodíte anketu na kterou vám i samotný Král odpoví, že je proti tabulkám. Vy stále svými příspěvky tlačíte Krále i svaz někam, kam oni sami určitě nepatří.
    Situace v mládežnickém hokeji (a nejen hokeji) není jednoduchá. To snad chápete. Snažím se svými příspěvky poukázat na to, že vy i Král máte v mnoha věcech pravdu a pevně věřím, že v mnoha věcech s vámi i ten nenáviděný Král souhlasí. Ale ke vší úctě k vám nebo panu Tomovi, vy nejste rovnocenný partner pro jednání s Králem. Nechápu, proč už jste dávno s panem Zachou a ostatními nezaložili nějaký občanský spolek a neoslovili pana Krále prostřednictvím tohoto spolku. Vždyť je vás docela hodně a mnoho hokejových osobností a kapacit minulosti s vámi souhlasí. Tak proč nevystupujete jednotně? Takhle jako samostatné jednotky nic nezmůžete.

  12. cshockey napsal:

    To Pavel:
    – Vaši volbu, stejně jako volbu kohokoliv jiného nijak nezpochybňuji.
    – Podívám-li se na vyjádření pana krále, nemohu si pomoct, ale jeho vysvětlení či zdůvodnění co se týče obhajoby přestupního řádu jsou buď nepravdivá (odstupné platí kluby nikoliv rodiče) nebo účelová (odstupné má bránit jen ambiciózním rodičům) a při pohledu na jeho vlastní chování v systému značně arogantní, neboť něco hlásat a nutit k tomu z titulu moci jiné a chovat se naprosto opačně za arogantní považuji.
    – Co se týče mě, snažím se kritizovat, vysvětlovat i navrhovat. Arogantně? To je otázka vkusu a dost možná, je to víc slyšet.
    – Na těchto stránkách budu skutečně prosazovat své názory a hranici slušnosti nechť každý posoudí sám. Jak dopadnu, je mi celkem jedno, neboť přestože mám hokej moc rád, nejsem na něm nijak jinak závislý. Jak jsem mnohokrát uvedl, netrpím nutkáním prosadit děti do extraligy, to bych volil účinnější cestu 🙂 Dokonce si myslím, že případné vyobcování z tohoto systému mi jen prospěje. Bude spousta volného času na jiné záliby, více času na výdělečnou práci a méně peněz vyházených do hokejových aktivit jako jsou třeba tyto stránky nebo bezplatná výpomoc s organizací tréninků, kempů, turnajů apod.
    – Co se týče názorových skupin na tabulky, pak já vidím jen dvě, buďto tabulky vyhovují nebo nevyhovují. Poměr těchto skupin Vám napoví třeba zdejší hlasování. Ty, které popisujete jako netečné, tak ti si svůj názor udělají v momentě, kdy se jich tabulky dotknou a lze u nich s vysokou pravděpodoností předpokládat, že se pak názorově rozdělí podobně anketnímu poměru.
    – Mojí snahou (nikoliv úlohou) v této věci je přispět k nápravě do normálního civilizovaného stavu. Bojkotovat svaz dost dobře nelze, je to totiž monopolní organizátor hokejové zábavy u nás. Pokud narážíte na nápovědu v článku http://www.cshockey.cz/blog/prestupove-tabulky/, jde jen o radu pro ty, kteří by se chtěli vyhnout tabulkám, se kterými nesouhlasí, vyhnout.

    Po tom, komu a jak svým postojem nahrávám, pátrám marně.

  13. Tom napsal:

    for Pavel: přemýšlím jestli vy se svým synem máte nějakou osobní zkušenost s přestupem a s přístupem svazu a klubu k tomuto problému a věcí co se kolem toho dějí? Minulý týden jsem přes média vyzval pana krále k televizní debatě v přímém přenosu v diskuzním pořadu ČT….v úterý mi volala paní redaktorka , ža pan král se mnou do studia nepůjde debatovat…. Na otázku proč nechce si odpovězte sám. Píšete že máme něco vymyslet….já nejsem od toho placený jako tito pánové co říkají jak se tu mládež dělá dobře, mám svou práci a z té přispívám nemalými částkami do tohoto systému který se snažil ubližovat mému synovi. Nota bene v okolních zemích krom Slovenska je návadů dost. Děti vě věku od 6 do 18ti let, tedy nezletilé děti nemají jakoukoliv možnost se tomuto systému bránit, takže mi přijde normální že by to měly dělat rodiče. Vy tady nečtete příspěvky mnoha rodičů, komentáře k tomuto tématu na aktuálně.cz nebo na FB? Ať kluby dostávají výchovné, ale asi ne dříve než od 12-14ti let dítěte, kdy pánové ze svazu říkají že si mají jen hrát do tohoto věku, a hlavně ať kluby dostávají výchovné za dobře vychované hráče, které ale budou platit kluby ne rodiče kteří vše financují, a ne že jsou mraky případů kdy klub hráče nechce a tyhle tabulky jim brání hrát hru kterou mají rádi na nějaké nižší úrovni. Nějak vám uniká samotná podstata tohoto problému!

  14. Pavel napsal:

    pane Hesi, váš postoj k ČSLH a k panu Královi o vás hodně vypovídá. Už delší dobu sleduji vaše reakce na jednotlivé příspěvky a musím konstatovat, že pokud bych si měl vybrat mezi Králem a vámi, zvolím si raději Krále. Není to ani tak vaším arogantním přístupem ke všemu s čím nesouhlasíte. Velkým rozdílem mezi vámi dvěma je skutečnost, že Král se snaží vysvětlovat a zdůvodňovat, kdežto vy pouze napadáte a kritizujete.
    Stále jste přesvědčen o svoji pravdě a tu budete na těchto stránkách prosazovat stůj co stůj. Já vám to neberu, jsou to vaše stránky. Ale k lidem kteří mají jiný názor, by jste se měl chovat slušně. Je to jenom malá rada pro vás, protože chápu, že každý máme svoje. Ale pokud by jste se s tímto přístupem ocitl v přímé konfrontaci s lidmi jako je Král, nedopadnete dobře.
    K těm tabulkám: uvědomte si, že jsou tři skupiny lidí. Ti co chtějí tabulky a ti co je nechtějí a potom drtivá většina, která o těchto věcech nic neví anebo je jim to fuk. Vaše úloha (pokud to chápu dobře) je přesvědčit tu většinu, aby bojkotovala tabulky a tím pádem bojkotovala svaz. Nevím, ale tímto způsobem a vaším postojem jenom nahráváte Královi a jeho argumentům. Bohužel.

  15. cshockey napsal:

    Pane Pavle, vy si žijete svůj svět, celkem záviděníhodný a zcela mimorealitní, což jen dokládají i oba vaše poslední příspěvky. Že by v žákovských kategoriích dneska někdo jezdil z Jihlavy, kde mají 2 krásné stadiony a spoustu ledu na Spartu, kde rodiče obvykle ještě o víkendu nevědí, kdy mají příští týden tréninky a při téměř 1/3 z nich je led rozdělen mezi dvě kategorie, nebo že by ze Šumperka, kde najdete v současnosti u mládeže trenéry s velkým zájmem a výbornou přípravou, jezdily děti do Vítkovic, je zcela zcestné. Stejně tak jako Vaše představa, že tabulky udrží těch pár skutečně nezdravě ambiciózních lidí někde na místě. Jak už jsem napsal v článku, jeden z nejambicióznějších projektů ve smyslu definice, kterou stanovil sám pan král, je podle mého názoru právě pan princ. Buďme ale spravedliví a s vědomím, že tyto stránky už královské rodině dle echo informací proudí krví, konstatujme, že letošní sezóna se neobyčejně daří, takže držíme palečky a makat 🙂 Tabulky tedy ty skutečně ambiciózní a já budu optimistický a nebudu do tohoto pytle házet všechny rodiče jako pan král, rozhodně nikde nedrží. Navíc těhle pár lidí bruslí systémem často šikovně prostřednictvím hostování, takže z nich ani ty malé kluby obvykle nic moc nemají. Tabulkový systém, tak jak je v současné době nastaven a HLAVNĚ v praxi zneužíván, není rozhodně jediné možné řešení. Jedno z mnoha možných řešení jsem nakousl už v revoluci 2, takže až bude chvilka, pokusím se jej trochu rozpracovat. Nicméně, sám jste označil někde níže pana krále téměř za génia, takže nevěřím tomu, že by chlapci, kdyby jen tošičku chtěli, neuměli přijít na něco jiného než jsou současné tabulky.

  16. Pavel napsal:

    to Tom a Radek.
    Král má pravdu v tom, že tabulky drží spoustu mladých hráčů v klubech v malých městech po celé ČR. Taktéž má pravdu v tom, že rodiče nemají rozum a jsou zaslepení budoucí ´hvězdnou´ kariérou svého syna. Pokud jde o tahání děcek od čerta k ďáblu, to ještě jde. Ale existuje řada rodičů, kteří jdou doslova přes mrtvoly a učí to i ty malé děti. Těchto rodičů je stále více a zkrátka je drží pouze tabulky. Samozřejmě všechno se dá zneužít, ale zatím nikdo z vás nepřišel se smysluplným systémem, který by nahrazoval tabulky. Pan Jehlička navrhuje možnost volby. Ano i to je řešení. Ale znamenalo by to vézt docela podrobnou agendu a to jsou peníze navíc.
    At´se na to podíváte zprava anebo zleva, současný systém je zatím jediný , který může v Česku fungovat. Bohužel.

  17. Tom napsal:

    A co se týče ,,útěku dětí do velkých klubů´´…..zmińovaná Sparta která jak psal Radek má málo dětí…zaplatíte na příspěvcích + rod.fond 27.600Kč ročně, povinné soustředění v létě 8.000,-, do 5té třídy nemají děti kabinu, tréninky vám klidně mění ze dne na den, za parkovné když nechcete tahat bagl od někud kde budete parkovat v modré zoně dáte 10tis měsíčně a kvalita trenérů u mládeže a tréniků je ,,úžasná´´…..pro ni je mládež nutné zlo v rámci statutu akdemie, stejně pak 99% tohoto v ml.dorosu vyhodí a stáhnou si kluky z celé republiky

  18. Tom napsal:

    Celý tento systém je nesmysl…..kluby jsou dle pana krále soukromé subjekty, ale zákazník, rodič, si nemá právo dle kvality nabízených služeb vybírat kde jeho dítě bude navštěvovat ,,zájmový kroužek´´….tyto soukromé subjekty navíc hojně dotované z peněz veřejné sféry tedy peněz daňových poplatníků, rodičů, ani nevystavují daňové doklady za platby které chodí na různé účty či jsou hrazeny v hotovosti…..tento systém je tak nesmyslný, že i když klub ,,vytvoří nekvalitní produkt´´ tedy špatného hráče, tak i za něj když o něj stejně nestojí požaduje zaplatit výchovné….tento systém je založen na strachu,šikaně, útisku z pozice nějaké radoby moci co tady svaz vytvořil pro kluby…..stačí se jen podívat na propletonost svazu a klubů….proč by si kluci navzájem rušili tak výhodný zdroj peněz pro sebe které jim platí rodiče…. No a nakonec když pan král tady soudí a uráží rodiče svými výroky o jejich ambicích a na co jejich děti mají nebo nemají….tak je zajímavý phled na kariéru jeho syna nyní kmenového hráče Sparty ….a mne by zajímalo když se podíváte na jeho statistiky na eliteprospect.com v juniorských letech , jak se takový brankář může dostat do reprezantace???? Ten by se na ni neměl dívat ani v televizi….a svému synovi zajišťuje takové podmínky při svým ambicích že má pronajatý celý zimní stadion s repre trenérem…..hlavně jak říkají i ostatní rodiče, co by pan král vedl za svaz bez nás ,,příliš ambiciózních rodičů´´ kteří své děti vozí 4-6x v týdnu na zimák a tráví tam s nimi moře času a vše financují…?

  19. Radek napsal:

    Nezlobte se, to mi pripada jako holy nesmysl. Na Sparte maji tak malo deti… A z cele republiky tam zacnou jezdit stovky deti z bohatych rodin? A ted je to v Jihlave levny, protoze je drzi nasilim? Tak budeme kvuli takoveto argumentaci o prispevcich drzet vykonostne nadprumerne v klubech s podprumernym tymem a naopak, ty prumerne z bohatych tymu budeme nasilim posilat na hostovani nekam, kam nechteji? To je chore.

  20. Jehlička napsal:

    Osobně myslím, že by svaz a kluby měly zakomponovat dvojí ceník do přestupního řádu – s odstupným a bez odstupného. Podle toho si klub může nastavit pro každou variantu výši příspěvků. Prostě dvě varianty a koza bude nažraná a kozel zůstane celý.

    Co se týče současného stavu, média odezní a bude to tak jak to bylo. Není nic co by mohlo donutit kluby stav změnit. Pravda je, že pokud je kluby dobrý, žádný rodič z klubu s dítkem neodejde a je jedno jestli je vázaný, nebo nevázaným hráčem.

    Další dobrá rada je si u dítka každý měsíc dávat 1000,-Kč bokem na tabulkovou hodnot. Když bude muset jednou přestoupit, bude to mít na knížce, když skončí s hokejem, bude to mít do života. Ukončení tabulek se vždy promítnou do klubového příspěvku. Když se podívá, co se platí v Kanadě v USA, tak zas mohu říci, že tady to je za hubičku a i s přestupným se nedostanete na cenu co je za mořem.

  21. Pavel napsal:

    Pro Radka.
    Situace kolem tabulek se neustále vyvíjí a dnešní stav je asi takový:
    – Větší kluby přišly na výborný byznys: nabídnou ctižádostivému rodiči místo v týmu a ten se může přetrhnout, aby hradil příspěvky, turnaje, cesty autem apod. Čili trenéři mají vše zadarmo, klub má vše zadarmo a šikovní trenéři ještě vydělávají slušný peníz.
    – Není výjimkou, že rodiče dojíždějí se svým synkem i do 100 km vzdáleného města a to na několik tréninků v týdnu.
    – Každý větší klub má v každém ročníku 4-5 talentovaných jedinců zbytek asi 25 dětí je tam pouze jako nutný příjem do pokladny klubu a do kapsy trenérům.
    – Ze všech ročníků v daném klubu si zahraje extraligu pouze 1-2 hráči, zbytek buďto skončí s hokejem anebo hraje nižší soutěže na žízeň.
    – Jediné co drží ostaní hráče v malých oddílech je ekonomická situace jednotlivých rodičů a tabulky.

    A teď si představte, že se zruší tabulky a tabulkové odstupné. Co bude nutit malé kluby, aby hráli hokej popř. fotbal? Ano provoz se hradí z města, ale funkcionáři to nebudou dělat zadarmo. Takhle mají jistotu, že dostanou alespoň něco. A po zrušení tabulek kdo jim ty peníze dá? Podnikatelé, město? Proč jako?
    Představme si, že se tabulky i registrace zruší do 16 let a budou jenom razítka na papíře. Situace může dopadnout následovně:
    – Trenéři větších (ale i těch malých) klubů budou požadovat větší příspěvky + kompletní servis pro hráče, budou chtít po rodičích zaplatit tréninky + tréninky navíc. Částky se můžou vyšplhat i 10.000/měsíc.
    – Rodiče z Jihlavy budou dojíždět na Spartu a rodiče ze Šumperka do Vítkovic. Protože v těchto klubech bude jednoznačná kvalita.
    – Toto se bude dít do 16 let hráče a z celého počtu tisíce ždímaných rodičů a dětí si jednotlivé kluby vyberou desítky těch nejlepších (rozuměj nejbohatších)
    Bude tento systém k něčemu? Pražáci, Brňáci, Ostraváci=nejlepší hokejisti budoucnosti.
    Nejsem pro tabulky ani pro registračky, ale je vůbec v této republice možný jiný systém výchovy mladých sportovců? Až někdo vymyslí průhledný systém, který nezlikviduje malé oddíly, tak tomu můžou rovnou poslat Nobelovku.

  22. Radek napsal:

    Pro Martina Guta: Prominte mi, vubec necapu vasi argumentaci, ze vypalne za deti pomaha/zachranuje ekonomiku malych/regionalnich klubu. Zda se mi stejne falesna jako argumentace Krale ci svazoveho seftrenera mladeze Lenera.

    A) ktery maly/regionalni klub z ceho „investuje“:
    – dotace jsou na vychovu deti ke sportu, ne na investicedo vypalneho
    – prispevky rodicu uz vubec ne
    – sponzorske dary, reklama: jsou jen za „acko“ a vubec na ne nema vliv to, ze klub ma mladeznicke kategirie (nejsou i pro ne a diky nim)? (Kde je „acko“ ziskove v malem/regionalnim klubu?)
    – v kolika procentech regionalnich/malych klubu byly investovany soukrome prostredky investora s jasnou deklaraci, ze se to dela pro zisk a nic jineho, resp. ze vse ostatni je vedlejsi?
    – jake procento malych/regionalnich klubu je zdrojem soukromeho zisku zalozeneho dominantne/nevyhnutelne na odstupnych dle tabulek
    …podle mne je neobhajitelne mluvit o investicich, kdyz jedinym skutecnym soukromym zdrojem klubu jsou prispevky rodicu a vlastni podnikani s vladtnim/cizim majetkem. Sportovani mladeze neni pak investici do zisku z hrace (navic hrazeneho jeho rodici!?), ale podstatou proc klub dostava verejne prostredky a i sponzorske dary.

    B) od koho se ma odstupne tedy vybirat
    – vsichni odbornici rikaji, ze do 12-15 let nelze vubec odhadnout nejaky talent (ani bohata Sparta neda tabulkove odstupne za jakkoli bruslici dite do 10 let)
    – ma se vybirat od rodicu, kteri se stehuji (z jakychkoliv duvodu – necekam, ze by je svaz chtel zkoumat a soudit)
    – ma se vybirat od deti, ktere chteji hrat pod jinym trenerem (i v pripade, ze trener je spatny, nema zajem, je alkoholik apod – zkouma takove duvodu svez treba pri nejakem odvolani? Ne, pravidla o tom nehovori)
    – ma se vybirat od deti, jez potrebuji podle objektivniho odborneho nazoru ke svemu rozvoji vyssi kvalitu tymu, kterou maly/regionalni klub nema? Maji to platit rodice?
    …je neobhajitelne chtit vypalne od rodicu, kteri vyuzivanim neprodejnych odpolednich ledu za prispevky vylepsuji ekonomiku neziskoveho klubu dotujiciho ztratove acko. Proc by zrovna ti odchazejici meli nesmyslne priplacet ostatnim?

  23. VD napsal:

    Ahoj,
    nesouhlasím s tabulkovými hodnotami u dětí. Měly by se zrušit. Není možné vybírat za děti peníze. Vždyť byl zrušen i poplatek u lékaře za děti. Každý má mít svobodnou volbu rozhodnutí, jak praví ústava. Od určitého věku, např. 16 let, je možné řešit vázanost hráče smlouvou, registrací (za určitých podmínek), ale po jejím vypršení musí být každý hráč bez ohledu na věku bez dalšího volný, aniž by musel komukoliv cokoliv platit. Tohle je spravedlivé. Je to stejné, jako když skončíte v zaměstnání, nemusíte se z ničeho vyplácet a můžete dělat co chcete. Přesně takto by měl fungovat systém i ve sportu. Klidně ať si kluby blokují hráči, ale smlouvou. Po vypršení smlouvy se hráč stává volný a je jen na něm, kam povedou jeho další kroky. Já mám zkušenosti z hokeje, mám představu co se děje a doufám, že až mé děti vyrostou a budou dělat jakýkoliv sport, žádné intriky, omezování či jiné nekalé praktiky kohokoliv je nepotkají!!!! Proto držím palce této iniciativě. Ale v tomto státě by mělo být vše svobodné, tak jak praví ústava. Ať se jedná o sport nebo jiné oblasti společenského života!!!! Regulace svazu mi zní jako totalitní diktát ve státě, kde se prosazují svobodné, demokratické principy. Demokracie. do sportu, speciálne do hokeje to ještě nedorazila….:-((((!!!!!!!!!!!. Pár vyvolených (financemi, či postavením) si tu hájí své zájmy, preferují své děti či vyvolené atd……

  24. Tom napsal:

    No tak těch 35dětí v Jindřichově Hradci to je mazec….to už asi není nespokojený příliš ambiciózní jedinec…

  25. muklik napsal:

    HonzaA: Máru Černoška jsem měl jako hokejistu celkem rád a těší mě, že mu po letech na ledě zůstal zdravý rozum (to myslím v dobrém). Systém, který navrhuje, ještě sice ponechává určitý (i když výrazně menší) prostor pro „vydírání a kšeftování“, ale určitě se podle mě jedná o celkem logický krok správným směrem. Jinak z případu Jindřichova Hradce tak, jak je popsán, my vstávají vlasy na hlavě.
    Jinak panu Petrovi držím palce. Mimo jiné i proto, že ať už máme o hokejové budoucnosti svých potomků jakékoliv představy, naprostou většinu z nás čeká podobné sekání gordického uzlu.

  26. HonzA napsal:

    A ještě jedna zpráva, která dokazuje, jak tabulku ničí kariéry i dospělým hokejistům:
    Praha – Tabulkové odstupné hrubě porušuje práva Evropské unie, bouchla do stolu právnička Markéta Haindlová. A pak proti němu na základě svého tvrzení poslala stížnost k Evropské komisi.

    Stalo se tak před dvěma měsíci, když její žádost rozvázat sportovcům bez smlouvy ruce smetl ze stolu Výkonný výbor fotbalového svazu. V jeho odpovědi stálo, že tabulkové odstupné není v rozporu s žádnými zákony, takže rušit není třeba.

    Co to vlastně to tabulkové odstupné je? Peníze, na které mají kluby v Česku podle regulí svých svazů nárok při přestupu hráče jinam. A to i v případě, kdy sportovce (ať už malé dítě, či dospělého) s oddílem neváže žádná smlouva. Jde o statisícové částky, a jak samotná Haindlová a její lidé zdůrazňují, také o naprostou sportovní anomálii.

    „Máme problém fotbalovému prostředí v zahraničí vůbec vysvětlit, co máme na mysli, když se snažíme nějaké tabulky zrušit. Tenhle systém je tak zvláštní, že to ve vyspělých evropských zemích nemohou pochopit,“ tvrdí její Asociace fotbalových hráčů (AFH) na otázku, co na to říká třeba UEFA.

    Tabulky teď řeší ÚOHS, pak možná Evropská komise

    „Je to nesmyslný systém a někdo by se nad tím měl zamyslet. A to už radši vůbec neberu v potaz, že jako sportovci jsme OSVČ (osoby samostatně výdělečně činné) a kluby nám tímto vlastně brání vykonávat naši práci,“ řekl Aktuálně.cz Martin Podlešák. Jednatřicetiletý extraligový hokejista, kterému tabulkové odstupné před měsícem ukončilo kariéru.

    Deník Aktuálně.cz se v minulých vydáních zabýval problematikou tabulkového odstupného z pohledu rodin, které za statisíce vykupovaly z klubů své děti (čtěte ZDE).

    Podobně jako v Česku se v Evropě obchoduje s hráči, které k nikomu neváže žádná smlouva, už jen na Slovensku a na Maltě. To se teď může změnit. „Evropská komise nás nejprve odkázala na Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, na základě jeho doporučení se tabulkami bude zabývat,“ tvrdí AFH a věří, že z Bruselu nakonec přijde doporučení, které donutí fotbalový i jiné svazy v Česku svůj přestupní řád změnit, jenže nějakou dobu to nejspíš ještě bude trvat.

    Úplně nezávisle na tom se o tabulkové odstupné bojuje i na hokejové půdě. Razantní změnu systému prý prosazuje Marek Černošek, který stojí v čele České asociace hokejistů. Ten na půdě svazu rozjel vášnivou diskusi údajně před půl rokem a předložil i konkrétní návrh.

    Hokejisté: Tabulky zrušit, odstupné platit jen jednou

    „Tabulky úplně zrušit, zavést jen odstupné, které se bude vyplácet v případě odchodu hráče ve věku od 16 do 23 let, a to jen jednou v jeho kariéře. Tak aby menší kluby měly motivaci vychovávat kvalitní hokejisty, kteří budou odcházet za lepším,“ uvedl Aktuálně.cz Černošek.

    „V šestnácti letech už hokejista není dítě a dá se dobře poznat jeho potenciál i to, jestli se hokejem bude živit. Téma o tom, jestli mají kluby platit i za mladší než šestnáctileté hráče, je na jinou diskusi. Ale přece nejde, aby osmileté dítě mělo v hokeji hodnotu 50 tisíc, jak je nastaveno teď. Proboha, vždyť se tady bavíme o dětech,“ uvedl Černošek.

    S podobným řešením vlastně souhlasí, jak Aktuálně.cz řekl, například Alois Hadamczik – bývalý trenér hokejové reprezentace a dnes majitel hokejového klubu v Opavě, který si nechával vyplácet velké peníze také od rodičů hokejistů. „Já jsem principiálně taky proti tabulkám. Ať se vyplácí jen jednou v případě prvního odchodu a pak ať jsou hokejisté volní, protože jim to hlavně v dospělosti komplikuje kariéru,“ uvedl Hadamczik.

    Už tě nechceme, ale jiní nám za tebe zaplatí

    O čem přesně Hadamczik mluví, nejlépe ilustruje pouze měsíc starý případ hokejisty Podlešáka. Podlešák se po minulé sezoně v Hradci Králové dozvěděl, že o něj tamní hokejový klub nestojí a nový kontrakt mu nenabídne, ale že jestli chce odejít jinam, ať si najde klub, který za něj zaplatí tabulku ve výši zhruba 900 tisíc korun.

    „To za mě nikdo nenabídl. Zájem o mě mělo Kladno, se kterým jsem jednal, ale takhle vysokou částku si nemohli dovolit stejně jako jiné kluby, které jsem poté oslovil,“ říká Podlešák, který hrál v září hokej nakonec v Anglii (protože na přestup do zahraničí se tabulky nevztahují), ale z rodinných důvodů se musel vrátit domů, kde kvůli tabulkám hokej dál hrát nikde nemůže. Také on teď zvažuje právní kroky.

    „Mně už je to jedno, protože jsem smířený s tím, že jsem s hokejem skončil. Ale jde mi o ty hráče, které podobné problémy ještě čekají. Mělo by být v zájmu všech, aby se spojili a systém zbořili, můj případ teď studuje má kamarádka právnička,“ prohlásil Podlešák.

    „Protože to není jen o extraligových hráčích. Ale také o těch, co končí kariéru a chtějí přejít třeba z extraligy do první ligy, nebo z první ligy jít hrát hokej jen pro zábavu někam do kraje.“

    S pokusem zrušit tabulky přišla Sparta. Neuspěla

    Jeho případ není jedinečný. Před rokem měl stejné problémy například mistr světa Viktor Ujčík, o kterého v jednačtyřiceti letech ztratily zájem Vítkovice, ale na základě jeho ceny 300 tisíc korun mu málem znemožnily dohrát kariéru v mateřské Jihlavě (čtěte ZDE).

    S pokusem zrušit tabulkové odstupné letos na jednání Asociace profesionálních klubů už jednou přišla hokejová Sparta, ale tam ji extraligové kluby přehlasovaly, takže se nic změnit nepovedlo.

    „Ze začátku kluby nechtěly o změnách slyšet. Teď mi přijde, že se postupně k otázce, jak systém změnit, dostáváme,“ tvrdí Černošek. Kluby otázku tabulkového odstupného podle něj hájí tím, že je v přestupním řádu. „Takže je jen otázka, aby někdo konečně řád změnil,“ tvrdí Černošek.

  27. HonzA napsal:

    Aktuální zprávy pro obhájce tabulek a pana krále:
    Jindřichův Hradec – Třicet pět malých dětí od první do páté třídy chce hrát v Jindřichově Hradci hokej, ale nemůže. Brání jim v tom klub KLH Vajgar Jindřichův Hradec, který jim odmítá vydat jejich hráčské registrace, i přestupní řád hokejového svazu.

    Problém z Jindřichova Hradce spočívá v tabulkovém odstupném, které se deník Aktuálně.cz snaží tento týden pečlivě zmapovat (čtěte ZDE). Ani hokejový svaz v tomhle konkrétním případě nemá na stole plán, jak kauzu vyřešit. Ta je vážná, protože nejde o jednotlivce, ale v podstatě o celý hokejový tým.

    „Je to pro mě smutné. Snažil jsem se to řešit osobně domluvou, ale situace je vyhrocená a přechází na osobní rovinu zúčastněných,“ řekl Aktuálně.cz sekretář ČSLH Martin Urban s tím, že ho v tuto chvíli nenapadá, jak čtyřem desítkám dětí vrátit rychle možnost hrát zápasy.

    Bývalí trenéři i rodiče dětí v Jindřichově Hradci dlouhodobě nevěřili transparentnosti tamního klubu, který jako občanské sdružení údajně hospodaří jen s městskými penězi a vysokými příspěvky rodičů. A když byl poté v prosinci 2013 odvolán trenér páté třídy pro neuspokojivé výsledky, odstoupilo na protest spolu s ním dalších šest jiných trenérů a čtyři vedoucí mužstva, kteří se rozhodli založit vlastní klub. A do toho za nimi zamířila více než polovina nespokojených rodičů.

    Než do Vajgaru, raději s hokejem skončit

    „Město se k tomu postavilo čelem a platí nám ledy. Už v tuhle chvíli máme sto dětí a další se pořád v náborech hlásí, pětatřicet z nich však za námi přišlo z původního Vajgaru, takže nemáme jejich registračky a to je průšvih, protože nemůžeme hrát zápasy,“ řekl Aktuálně.cz jeden z trenérů a člen výkonného výboru nového klubu ve městě Petr Sedlačík.

    Vajgar jim hráčské registrace odmítá vydat a hrozí, že pokud se bezmála čtyřicet dětí nevrátí zpět, budou muset s hokejem nejspíš skončit úplně.

    „Celé tohle vzniklo na popud rodičů. Tahle sezona je krizová, protože jen trénujeme a nemáme zápasy, takže jsme rodičům těch pětatřiceti dětí řekli, že jestli chtějí, ať se raději vrátí do původního klubu, kde budou moct zápasy hrát. Sto procent z nich nám řeklo, že se do Vajgaru vracet nechtějí a že kdyby náš projekt padl, raději skončí s hokejem úplně. Tomu, co se ve Vajgaru děje, prý ustupovat nebudou.“

    S tím však druhá strana kategoricky nesouhlasí. „Doufám, že rodiče dostanou rozum a postupně se vrátí zpátky. Asi jim (trenérům a zakladatelům klubu) důvěřují natolik, že si musí sami spálit prsty,“ řekl Aktuálně.cz manažer mládeže Vajgaru Josef Kohút, který nechápe, co rodiče k odchodu k nové konkurenci v tak velkém počtu vedlo.

    Zároveň říká, že se snažil celou věc ve smíru vyřešit, ale neuspěl, takže mu nezbývá než postupovat podle regulí svazu. To znamená, že bude dětem zakazovat v jiném klubu hrát tak dlouho, dokud se nerozmyslí.

    Manažer Vajgaru: Je mi těch dětí líto

    „Nabídl jsem jim řešení, ať se všechny děti vrátí, a jestli mají pocit, že něco děláme špatně, ať jde ke každému týmu jeden jejich trenér. Nechtěli. Tak jsem jim řekl, že je tedy budeme respektovat a oni ať respektují nás. Ať naše děti za nás hrají zápasy a chodí k nám dvakrát týdně na trénink a my jim povolíme trénovat i u nich a jezdit třeba o víkendech na turnaje jako v nějaké hokejové škole,“ říká Kohút, co všechno druhé straně nabídl.

    Sedlačík zase říká svůj pohled na věc: „Volal jsem majiteli klubu a ptal se ho, jestli nám ty kluky nepustí, ať si nehoníme ega a ať ty malé děti mohou hrát, protože tady jde o sedmiletá děcka, která z velké části nikdy hokej profesionálně hrát nebudou, ale chtějí si jen zasportovat. On řekl, že v žádném případě, že se bude držet pravidel svazu a že nám nikoho neuvolní. Nechce žádné peníze, chce nás blokovat a to on může,“ říká Sedlačík.

    Spor se tak dostal do neřešitelného patu, na který doplácejí ti nejmenší. V podstatě je jisté, že někdo bude muset ustoupit. Buď to bude hokejový klub Vajgar, rodiče, kteří dali své malé děti ke konkurenci, nebo to nakonec celé zaplatí kariéry dětí. Protože i kdyby nový klub teoreticky sehnal 1,5 milionu korun na vyplacení tabulkového odstupného za všechny děti Vajgaru, nebylo by mu to nic platné. Přestupní řád totiž také říká, že pokud s přestupy klub nesouhlasí, mohou se z něj vykoupit do jiného jen tři hráči za sezonu.

    Patová situace, ve které svaz nepomůže

    Že je tohle průšvih, moc dobře ví i hokejový svaz. Ani ten totiž v tuhle chvíli nemá nejmenší tušení, jak teď bude v celé kauze postupovat. „Bohužel si v tomhle sporu nemůžu hrát na policajta. Musím se řídit řády svazu, je to pro mě smutné, ale víc bohužel opravdu udělat nemůžu. Pokud chce nový klub hráče z jiného klubu, musí postupovat podle platného přestupního řádu. Jediné východisko tady tedy je, že se obě strany dohodnou,“ říká Urban.

    Jenže to, jak se zdá z hlášení obou táborů, zřejmě není možné „Jestli jsou ta pravidla svazu dobrá, nebo špatná, to je každého názor. Ta pravidla ale platí a je mi líto, že jsou tihle lidi schopni takhle ty děti obětovat,“ zaútočil Kohút směrem k novému klubu.

    Jeho Vajgar se přitom musel odhlásit z mládežnických soutěží pěti ročníků, protože na ně nemá děti. Těm pak zakazuje hrát hokej i jinde. Přes krajskou pobočku hokejového svazu dokonce Vajgar rozeslal dopis ostatním klubům a prosil je o to, aby s novým mužstvem ve městě odmítaly hrát i přátelské zápasy.

    „Situace je to špatná. Pokud to samotní rodiče nepochopí, budeme to muset řešit v takovém režimu dál a doufat, že se postupem času vrátí,“ naznačuje Kohút, že jediná možnost pro rodiče a jejich děti, jak hrát hokej dál, je vrátit se do jeho klubu.

    „My jsme jim řekli, že se klidně vrátíme všichni, ale chceme průhledné hospodářství a klasické volby do čela občanského sdružení. Já bych takové chování klubu chápal, kdyby to byl privátní klub, do kterého někdo sype čtyři miliony ročně ze svého, je to jeho firma a jeho byznys. Vždyť tady je to ale úplně jiná situace. Platí to tady město a rodiče,“ rozčiluje se Sedlačík.

    Že se spor dostal do takové situace, nicméně dává za vinu špatnému systému hokejového svazu a kritizovaným tabulkovým hodnotám hráčů.

    Klub, kde se tabulky neplatí

    Sedlačík popisuje tabulkové odstupné za hráče, kterým je v případě jeho klubu šest až dvanáct let, jako otrokářský systém a zdůrazňuje, že většina rodičů o tom, že je tohle jednou může potkat, ani neměla tušení, protože jim klub dal podepsat papírek o registraci dítěte během tréninku na mantinelu a vůbec je nepoučil o stanovách a řádech.

    Nový klub, který bývalí trenéři Vajgaru založili, takové jednání kategoricky odsuzuje a veřejně prohlásil, že část přestupního řádu o tabulkových hodnotách bude ignorovat.

    „Budeme dodržovat práva rodičů. Jestli někdo z nich bude chtít odejít jinam, ať jde. Jeho registraci mu dáme zadarmo. Nechceme u sebe držet děti registračkami jako na řetězech, děti v našem klubu chceme udržet dobrou prací, kterou rodiče ocení,“ slibuje Sedlačík.

    Podle něj je tohle jediná cesta, která současnou úroveň českého hokeje může zvednout. „Jediným možným řešením je zrušit tenhle otrokářský systém. Až se tabulky zruší a cesty rodičům otevřou, budou muset kluby tvrdě pracovat, aby u nich rodiče své děti nechávali.“

    „Vždyť teď to funguje tak, že čím hůř pracujete a čím více dětí nutíte odejít, tím víc peněz vyděláte,“ přemýšlí Sedlačík, zatímco pětatřicet dětí v jeho městě nemůže hrát zápasy.

  28. Petr napsal:

    Tak si taky řidám svou trošku do mlýna. Argument,že si kluby chrání svoje investice do mládeže neberu. Velká část klubů obsazuje i s naprosto zoufalým počtem hráčů všechny žákovské soutěže a bez uzardění přiznávají,že je to jen a pouze z důvodů výšky dotací od svazu, díky kterým zamáznou úhrady za dopravu. Že něco stojí provoz zimního stadionu je jasné, na druhou stranu většina klubů provozuje led kvůli A- mužstvu a jakékoliv příspěvky odjinud než právě od A-mužstva tyto náklady snižují. Velké části mužstev na provoz zimního stadionu přispívají města(mnohde ho dokonce hradí zcela) a navíc ještě např. formou grantů(vázaných na mládež) přispívají na chod klubu.A pokud někdo chce věřit, že náklady na plat čtyřem trenérům mládeže stojí klub tři miliony, pak jdu okamžitě dělat trenéra. Je mi jasné, že tenhle pohled na ekonomický chod klubu je zkreslený, ale asi stejně jako tvrzení, jak že kluby do mládeže investují a jak je to pro ně ztrátové. Ale abych se vyjádřil i k těm nešťastným tabulkám. Právě se chystáme řešit(se synem) jak po pěti letech pokračovat. Je to průměrný hráč bez vyšších ambicí a po přechodu do ml.dorostu jej trenéři odstavili na druhou kolej a téměř nehraje. Pochopil, že přes současné trenéry cesta do mužstva nevede(bez ohledu na poctivost v tréninku i kvality hráčů,kteří nastupují pravidelně a výkonostně na tom nejsou o nic líp,ale rodiče tlačí na pilu, což já osobně dělat nehodlám) a rád by šel hrát do menšího mužstva poblíž a o soutěž níž(nikoli ročníkově,ale kvalitou) a právě nás čekají jednání s vedením oddílu,kdy jsem sám zvědav s jakou příjdou. Dali jsme si hranici, do jaké výše odstupného jsme ochotni jít,s tím že pokud požadovaná částka bude vyšší, tak prostě s hokejem končíme. A tady se právě ukazuje nevhodnost tabulek,kdy ve zlomových okamžicích brání v rozhodnutí vlastně všem,jak hráčům vyjímečným kterým či komplikuje postup výš , tak i těm horším,kteří by rádi hráli i nižší soutěž,ale nemohou a raději s hokejem skončí.

  29. Jiri Kvapil napsal:

    Dobry den pane Pavle. Nezlobte se , ale rad bych znal Vase cele jmeno, v teto diskusi jste nejaktivnejsi a jmenoval jste nekolik konkretnich jmen p.Hes, p. Zacha, p.Jonák, proto se urcite nemusite schovavat za anonymitu. Dekuji Jiri Kvapil, Beroun

  30. Martin Gut napsal:

    Aby to nevypadalo, že obhajují současný stav, to určitě ne, ale řešení není tak jednoduché. Tyto případy jsou opravdu nepříjemné

  31. muklik napsal:

    No, co se týče financování mládeže KLUBY, tak je to také trošku nejasné. V mnoha případech je mládež s klubem spojena „jen“ papírově, protože oficiálně mládež provozuje např. TJ, nebo o.s., tedy nezisková organizace (třeba kvůli dotacím na opravu tréninkové haly pro děti, kde potom trénuje i „áčko“). Kluby sice této organizaci přispívají, zastřešují ji, ale mnohdy ne proto, že z toho prožívají nirvanu, ale proto, že musí, protože když chtějí hrát soutěž dospělých, musí mít i mládež. A to už ani nemluvím o tom, kolik sponzorů seženou rodiče, nebo se jimi sami stanou (teď nemám na mysli privátní sponzory trenérů a funkcionářů). Takže nehrajme si tady na to, že kluby se snaží jen o bohulibou činnost a rodiče jsou jen vyžírkové.

  32. cshockey napsal:

    BINGO, mukliku 🙂 Celá řada případů, kde jsou hráči omezováni tabulkami, se týká hráčů, kteří by chtěli odejít i „za horším“, tedy do klubů, kde by si spíše zahráli, než ve svém aktuálním působišti. Nejsilněji se to týká přechodu do MLD. Jeden řekněme hypotetický příklad za všechny – komerční klub ve výborné lokalitě s předpokladem silného ekonomického zázemí – vysoké dotace od místní municipality, vysoké rodičovské příspěvky, veliký potenciál pro početnou hráčskou základnu – z jednoho vlastního ročníku si však klub ponechá do MLD řekněme jen 3 hráče, zbytku nabídne hostování. Jeden z hráčů však dostává nabídku z jiného klubu na stejné výkonnostní úrovni, kde však hráče chtějí na přestup, nikoliv na hostování, obrátí se proto na klub s žádostí o přestup a bum – 150 000 Kč nebo nic. A to si představte, že by otec daného hráče byl ještě třeba dobrovolníkem, který se o celý ročník staral v roli vedoucího či pomáhajícího asistenta trenéra po celý žákovský věk. To by byla sranda, že? Ještě, že jsme v rovině hypotéz. A nebo ne?

  33. Martin Gut napsal:

    to Tom Mně je celkem jedno jestli se mnou souhlasīte nebo ne, já vím, že drtivá většina klubů v regionech mà nastaveny příspěvky od rodičů úplně jinak než píšete. Podle věku dítěte 3-8 tisíc ročně a mimo soustředění je to vše co rodiče platí. Ano, výstroj je drahà, ale i zde se kluby snaží pomáhat zapůjčováním, tak prosím vás nepaušalizujte. A to že utrácíte v restauraci nebo ve fanshopu, to je opravdu pádný argument pro zrušení tabulek :-).
    Takže většina klubů na výchovu dětí doplácí opravdu velké částky, a jestli jsou od sponzorů, z projektů, podnikatelské činnosti nebo dotací municipalit je celkem jedno.

  34. muklik napsal:

    Já to vidím tak, že třeba školy dostávají příspěvky od státu, sponzorské dary, dotace apod., tyto peníze „investují“ do vzdělání dítěte, ale nikdo po rodičích nechce, aby platili za přestup jejich potomka na jinou školu žádné tabulkové odstupné. Navzdory tomu stejně ročně přijde, nebo opustí školu jen pár jedinců a to většinou jen proto, že se rodiče stěhují třeba za prací (až na výjimky). Podobný systém financování funguje i v mládežnickém hokeji (+ příspěvky od rodičů) a stejně někdo trpí utkvělou představou o hromadné migraci hráčů. Ano, pokud nebude tabulkové odstupné, děti budou odcházet. Ale jen z klubů, kde to nefunguje. Tam, kde to funguje a kde je kvalitní práce s mládeží, děti zůstanou, i když to bude třeba v Horním Prdelákově. Navíc tady se stále mluví jen o „cestě vzhůru“, ale jsou rodiče, kteří vidí, že se jejich dítě výkonnostně v daném klubu trápí (ano, znám takové případy), ale ono chce pokračovat, protože ho hokej navzdory všemu baví. V současném klubu nedostává prostor, nehraje zápasy, trenér už ho ani neopravuje, když něco udělá špatně (jen ho tam trpí). Jinde (třeba na rybníce ve Velké Řiťce) by mohl nejen trénovat, ale pravidelně hrát i zápasy, ale nejde to, protože klub požaduje odstupné. A zdůrazňuji, že rodiče ve svém dítěti žádného Jágra nevidí. Jen chtějí, aby se bavilo, hrálo a třeba taky smysluplně překlenulo kritický věk puberty.

  35. Pavel napsal:

    pane Hesi, tabulky jsou tady dejme tomu 50 let a fungovaly a fungují dodnes. Sice do dnešního století nepatří, ale jak zrušit něco co funguje a nahradit to něčím o čem nevíme jestli bude fungovat. Vy to nechápete? Klidně vám tady napíšu, že do 12 let by děti měli mít volnost mezi kluby a od 16 let by měla být pouze s vybranými jedinci podepsána smlouva. Ale to je jenom plácání. Pochopte, že Král tímto krokem jde do neznáma a dává hlavu na špalek. Proto si musí být 100% jistý, že to bude fungovat.

    Na jednom se shodneme všichni, včetně Krále, tabulky jsou přežitek. Další kroky jsou, podle mě, věcí kompromisů, které každá ze stran musí udělat. Držím Vám palce.

  36. Tom napsal:

    Pane Pavle položil jste si otázku jak je možné že to v jiných hokejově vyspělých zemích jednoduše funguje?
    Vnímáte jakou arogantní moc tyto tabulky právě dávají klubům a jak umožňují těmto jednat s našimi dětmi a i s námi?
    Vnímáte to že třeba některé rodiny i kdyby to chtěly uhradit na to nemají a stěží platí vše kolem hokeje svým dětem? A právě náš případ ukazuje že to co tvrdí vrchnost není pravda a jejich tvrzení jsou účelová, lžívá a čirý alibismus. Protože pokud jste si nevšiml jakmile se jakýkoliv rodič ohradí proti něčemu….používají všude stejnou alibistickou rétoriku….,,Jste přehněně ambiciózní rodič´´.

  37. cshockey napsal:

    Kdyby byl pan král tak chytrý, jak říkáte, uměl by si hravě s tabulkami poradit. Nikde na světě je nemají a fungují. Někde více z veřejných prostředků, jinde více z těch soukromých. Ani jeden ze systémů po celém světě však nevytváří tak zhovadilé prostředí, jaké je momentálně u nás.

  38. cshockey napsal:

    A já se Vás opět zeptám. Co má být cílem činnosti ČSLH? Sportovní výchova dětí nebo penězovod pro určitou uzavřenou skupinu lidí? Pokud to první, nemůže být v nikoho zájmu mít tady tabulky. Pokud to druhé, pak tady skutečně stojí proti sobě dvě strany a budu se hlásit k té, která bude chtít, aby se minimálně s veřejnými prostředky, které se v hokeji točí, zacházelo účelně.

  39. Pavel napsal:

    to cshockey: přestupní řád je největší zhovadilost jakou tato republika viděla. Dobře to ví i Král. Ale ke zrušení tohoto řádu musí někdo vymyslet koncepci, která se bude hodit nejen vám (nebo přesněji řečeno nám), ale i vedením klubů. A tady to bude ořech. Nemyslete si, že Král je nějaký hlupák a neví co se děje…

  40. Pavel napsal:

    to cshockey: pane Hesi, pan Král je právník a dokonce velmi dobrý právník. Čili přeloženo do hovorového jazyka: křivák, kličkař, vychcánek. On slíbil, že bude chránit zájmy ČSLH a dělá to bravurně. Král má na jedné straně dejme tomu vaše argumenty a na druhé straně argumenty výboru ČSLH. Čí argumenty asi bude pan Král chránit? Prostě tento spor nemůžete vyhrát, ale děláte to dobře. Zatlačit se musí taky umět. Jenom si nejsem jistý tím výsledkem. Vy jste připraveni na nějaký kompromis?

  41. Tom napsal:

    Jsem rád pane Pavle že zmiňujete všechna tato jména musím říct že s jejich názory beze zbytku souhlasím a mé zkušenosti z mládežnického hokeje jsou stejné. Já vám své názory nevnucoval a nevnucuji, píši svou zkušenost a to co se mi nelíbí. A myslím si, že kdyby se bohužel ještě většina rodičů nebála že za jejich názory budou jejich děti potrestány, protože to tak tady funguje, tak už by musela být další pražská defenestrace 🙂

  42. cshockey napsal:

    Pane Pavle, tak trochu zapomínáte na to hlavní a tím je ZÁJEM MALÝCH DĚTÍ HOKEJISTŮ. O pány Zachu, Hese ani Jonáka tady přeci vůbec nejde. O děti by tu mělo jít v první řadě! Zkuste mi nyní předložit jeden jediný argument, v čem je přestupní řád pro malé děti prospěšný.

  43. Pavel napsal:

    Ale dobře jsem to pochopil Tome. Prostě každý máme jiný názor, pro vás je v 11 letech kluk talent, pro mě je to kluk co se snaží být v budoucnu hokejovým brankařem. Jestli dobrým, vynikajícím anebo špatným to ukáže až ta budoucnost.
    Na vašem příkladu se dá jasně ukázat, že všechno není černé ani bílé, jak se nás snaží svým článkem přesvědčit pan Hes. Každý v této kauze hájí svoje zájmy. Své zájmy si hájí p.Hes, p. Zacha, p.Jonák dejme tomu na straně jedné a pan Král s vedením ČSLH na straně druhé. Jde o to, že každá z těchto dvou skupin má svoji pravdu, ale rozhodnout musí Král. A to právo mu neberme nějakými přihlouplými argumenty…

  44. cshockey napsal:

    Takže jestli tomu, pane Pavle, dobře rozumím, tak vy, já a všichni ostatní, komu se tabulky nelíbí jsme v pohodě a tím, koho dusí nejvíce, je pan král 🙂 To nemůžete přeci myslet vážně. Článek jsem napsal proto, že mě nadzvedly ze židle ty lži a pokrytecká pseudoobhajoba současných poměrů, které ze sebe pan král byl schopen vyplodit. Faktem je, že tabulky jsou často předmětem hrubého vydírání dětí, nástrojem pro násilné lámání jakéhokoliv odporu proti nekalým praktikám v řadě klubů. Bohužel nejčastěji těch „velkých“. Existuje X možností, jak podpořit existenci malých klubů a já tvrdím, že malé kluby jsou na úkor těch velkých bity i na těch tabulkách.

  45. Tom napsal:

    A Pavle když už se tedy vracíte k tématu tabulek, tak si přečtete jaké problémy měl náš syn s přestupem a to je dítě kterému hokej jde, psal jsem to proto, že to nejsou jen děti kterým hokej nejde a nebo jak píše vrchnost, že to jsou rodiče dětí jež na to nemají a myslí si něco jiného ,ale to jste bohužel nepochopil.

  46. Tom napsal:

    Asi Pavle neumíte číst 🙂 psal jsem že má 3-4kvalitní tréninky týdně, dělá jiné sporty ve volném čase a má i jiné zájmy než hokej a psal jsem že na žádné kempy nechodí. Ano je talent a rád jeho hodnocení poslouchám od trenérů soupeřů a lidí okolo hokeje z celé republiky a jsem hrdý otec. Asi bude talent a něco umí když mu bylo nabídnuto chytat v zahraničí 🙂 a když podává výkony jaké podává o kategorii nebo dvě výš. (kolik takových v ČR jste viděl? 🙂 ) a jsem rád že jsme nyní v klubu kde jeho potenciál vidí trenéři a trenér brankářů, včetně vedení a zajišťují mu ideální podmínky 🙂 Hokeji zdar a vám snad raději sbohem.

  47. Pavel napsal:

    to cshockey: asi se budete divit pan Hesi, ale já jsem proti tabulkám, stejně jako pan Král nebo pan Hadamczik. Problém je v tom, že vy i já dobře víme jak z toho ven. Ale Král má určitou zodpovědnost a nemůže dělat rozhodnutí mávnutím ruky…

  48. Pavel napsal:

    to Tom: Vy jste přesně ten rodič o kterém Král s Hadamczikem mluví. Nafoukaný, sebestředný jedinec, který si myslí jaký nemá doma zázrak a bude kluka tahat od čerta k ďáblu, protože on je to vlastně v 11 talent. Trenéři říkali…
    Člověče proberte se! Tady se řeší tabulky a nesmyslné odstupné i v případě kluků, kterým ten hokej až zase tak nejde, aby mohli hrát kde chtějí. Ani mě se tabulky nelíbí, ale vyřvávat na celé kolo a jako argument si vzít malýho kluka, který ještě neumí skoro nic…Tady ještě chybí výstřel z Aurory.

  49. cshockey napsal:

    Pane Pavle, myslím, že anketa Vám dává jasnou odpověď na to, kde hledat tu většinu. Aktuálně 5 vs. 107 v neprospěch odstupného. Vezmu-li v úvahu, že 1 hlas je váš, druhý pana Martina a třetí dal pan Jaromír omylem :-), tak je zajímavý i poměr kolik lidí z obou táborů má sílu tady diskutovat 🙂 Upřímně vám závidím tu čistou víru v křišťálové úmysly pana krále a jeho dvora. Mě bohužel každodenní realita přesvědčuje o něčem úplně jiném.

  50. Tom napsal:

    A je to tady Pavle, když dojdou argumenty přichází na řadu hrubost 🙂 od tématu které je tady na stole začnete řešit mne a mého syna,ale jak jsem psal na to jsem si už zvykli a bereme to s úsměvem….a co se týče věku,prognóz do budoucna,odhadu potenciálu atd…..nevím jestli třeba víte že 7-8hráčů z kádru U20 která získala vloni stříbro na MS a prosazují se nyní už v seniorském hokeji bylo ve věku 11-12let na turnaji Pee-Wee Quebec takže asi už i u nich v tomto skoro vámi popisovaném směšném věku potenciál a talent viděl a oni ho nyní zůročují 🙂 s lidmi jak jste si vy se těžko diskutuje, takže to ukončím a přeji vám hezký večer.

  51. Pavel napsal:

    Jde o to, že vy vše řešíte z vašeho pohledu, nikoliv z pohledu většiny. Jaképak procento tvoří těch talentovaných hráčů jako je váš syn v porovnání se světem? Promile? Vašeho kluka chtějí do Švédska a už je megatalent? Rodiče v této republice nemají rozum…
    Král musí řešit problém Česka a českých rodičů, nikoliv problém pár rádoby talentovaných hráčů. Vy tady napíšete kolik vás stojí todle a támdle a jak je váš syn vlastně talentovaný…Toto celé není o talentovaných dětech, ale o hokejové základně. Jak chcete zařídit aby se hokej hrál v Uničově, Šumperku, Třebíči apod.? Ani Král, ani Hadamczik ani nikdo jiný nenapsal že tabulky jsou super vynález. Oni prostě nevědí jak tabulky zrušit a přitom nezrušit hokej v malých městech. Hubou plnou keců můžeme mít všichni, včetně p. Hese, ale zodpovědnost má Král a celý výbor ČSLH.

  52. Tom napsal:

    Přemýšlím jakou písničku máte na mysli a zase jakou má věk spojitost s tím že si tady svobodně nemůžete vybrat kde bude vaše dítě dělat sport? A co se týče věku, ve svém věku má nabídku za Švédska, zatím jsme ji nevyužili na to je čas, podívejte se na hráče jako je Palát,Gudas kdy šli do Kanady, podívejte se na Karabáčka s Vránou v kolika letech šli do světa pokud to víte, ve světle těchto skutečností pak spíše mlčeti zlato by platilo pro vás.

  53. Pavel napsal:

    Uvádíte jak je váš syn talentovaný, že trénujete 3x až 4x týdně a že mu to ve škole jde apod. Pokud má syn 19 anebo 20 let, potom jsou vaše postřehy namístě. Pokud mu je 9 anebo 10 let, potom je to jiná písnička a doporučil bych vám ono známé a okřídlené: mlčeti-zlato.
    Nic ve zlým…

  54. Tom napsal:

    pro Pavla: v čem je to podstatné k problému který o kterém se tady prioritně vede diskuze?

  55. Pavel napsal:

    Tom: můžu se zeptat, kolik je vašemu synovi let?

  56. Tom napsal:

    Pane Gute, v tom s vámi nemohu souhlasit. Platíme měsíčně 2.200Kč x 20dětí v ročníku, mají trénink 12-16měsíčně,ekonomika ledu se dá jednoduš spočítat, na zápasy žádnými autobusy nejezdí, vše v režii rodičů. Mladí trenéři u mladeže berou 5-10tis/měs a to ještě mají vždy dva ročníky. Mimo to utrácíte na stadionu peníze v restauraci , bufetu, parkovné, ve fan shopu, hokejovém obchodě, a to jsou také peníze od rodičů klubu. Klub v našem případě nic nedotuje.

  57. Martin Gut napsal:

    To Tom
    Já netvrdím že neexistuje pàr nespokojenců, kteří mají ve svých klubech problémy, ale logicky ta nespokojená menšina je daleko víc slyšet. Pohybuji se v hokeji dlouho a věřte že ve většině klubů nestačí poplatky ani na autobusy. A kde máte pronàjem ledu, rozhodčí, trenéry, dresy atd.
    Klub pro který v současné době pracuji mà rozpočet na mlàdež zhruba 3 mil. a na polatcích vybere zhruba půl milionu. Jak si mà ochránit své investice?

  58. Tom napsal:

    Ale to se samozřejmě může stát, zdraví a dalších x faktorů nemůžete ovlivnit, pak jsou tady faktory které ano, nečekám že se bude hokejem živit , ale přeji mu to, konstatuji tady jen současný stav prostředí hokejové mládeže. A to že dostal shůry naloženo tolik talentu, proč bych se za to měl někomu omlouvat a proč bych ho neměl v jeho snu a v tom co má rád podporovat? Stejně jako jiný rodič třeba podporuje své dítě v jiné oblati ve které vyniká a baví ho. Mimo jiné se syn ve škole velmi dobře učí a je to pro nás priorita. Nechodíme po kempech a individuálech, ale má 3-4kvalitní tréninky v klubu. A pokud já vám připadám jako ten ambiciózní….nemít ambice v čemkoliv je špatné, to mám na mysli sebe i syna….tak vy mi zase připomínáte ty kteří nás pomlouvají z čiré závisti a zloby tak je to v této zemi zvykem a přitom b tak šikovné dítě chtěli mít také. Synova učitelka nedávno řekla ,,V této republice se úspěch neodpouští ani u malých dětí´´ a přesně to vystihla. Navíc vždy to co vy říkají lidé kteří kdyby si obulyi brusle tak si za pár vteřin zlomí nohy a nebo lidé kteří v touze mít Jágra doma své děti honí na všemožné kempy apod i na hraně jejich zdravého vývoje. 🙂

  59. Pavel napsal:

    Tom: a co když váš talentovaný syn narazí na stejně talentovaného brankáře? Anebo vám syna (nedej bože) někdo zraní? To budete taky chtít po hráčích statisíce jako váš fotbalový kolega Kadlec? Chápu vaše rozhořčení, ale vy mi připadáte jako přesně ten typ rodiče, který si jde tvrdě za svým.

  60. Tom napsal:

    Navíc je tady ještě jedna podstatná věc, ve chvíly kdy já vše platím,nedostanu od klubu ani pásku na hokejku, sezona mne stojí 130tis Kč(příspěvky,soustředění,výstroj,nafta,startovné,ubytování atd.) platím tedy někomu za nějaké služby, jsem zákazník, tak si podle kvality nabízených nebo přání dítěte také hodlám vybírat kde moje dítě bude zájmový kroužek navštěvovat 🙂

  61. Jaromír Chmel napsal:

    Tak já se musím přiznat,že jsem poprvé kliknul na ANO,ale pak ze zvědavosti kliknul na „změnit“ a jelikož to nešlo už vrátit,tak jsem to takto zdůvodnil:-)

  62. Tom napsal:

    Pane Gut máte právo nesouhlasit s mým výkřikem, nicméně si troufám tvrdit že jste si se svým dítětem asi neprošel tím co já se svým synem, kdy pokud máte jiný názor než klub, tak je vám vyhrožováno že si dítě tady už hokej nezahraje apod. Navíc já nejsem rodič o kterém píše p.Král že si myslí že má na víc než má, ale syn je označován ne mnou, jinými, trenéry a lidmi kolem hokeje za nejlepšího golmana v ČR ve svém ročníku! Hraje pořád chytá o rok i dva výš a přesto i takovým talentům jsou tady házeny klacky pod nohy. Takže my co nevidět budeme také opouštět rodnou zem aby syn mohl v klidu dělat to co ho baví a jak tady bylo napsáno bude i velmi zajímavá zkušenost a devíza do života jako takového.

  63. Pavel napsal:

    souhlasím s Martinem Gutem, že není všechno černé bílé. Pan Král i pan Hadamczik mají ve spoustě věcí pravdu. Chtěl bych jenom napsat, že se mě nelíbí tón jakým je celý článek napsaný. Vyznívá totiž dost arogantně…

  64. cshockey napsal:

    To je ale hodně zkreslený hlas, Jaromíre 🙂 Záměrem otázky není zjištění, zda Vám přestupní řád pomohl k dobrému životnímu rozhodnutí (např. ze systému emigrovat :-), ale zda s ním v principu souhlasíte či nikoliv 🙂 Nicméně, nechť každý odpovídá, jak to cítí :-), anketa má mimo jiné vyslat signál velení, jak se jejich poddaní v součaném systému cítí. Zdravím Vás.

  65. Jaromír Chmel napsal:

    Vyjádřím se k anketě.Původně jsem zvolil možnost NE,ale pak jsem využil možnosti změnit hlasování na ANO.Uvědomil jsem si totiž,že vlastně díky přestupnímu řádu a tabulkovým hodnotám je dnes můj mladší syn tam,kde je…..

  66. Martin Gut napsal:

    nezlobte se na mne, ale tohle je populisticky napsaný pamflet, kterých je plný internet. Nic není jen černé nebo jen bílé. Mnohem horší pro rozvoj hokeje, jsou lidé, kteří si z malých dětí udělali byznys, všude vypràví jak se v klubech trénuje špatněa jak v jejich akademiích , kempech, či jak to nazývají , udělají z dětí hvězdy. Samozřejmě za cenu, která je klidně za hodinu dvojnásobná toho, co se v některých klubech platí za měsíc. Také nesouhlasím s tabulkami v současné podobě, ale bez nich by některé malé kluby již neexistovali, a podle statistik pràvě z malých klubů pochàzí nejvíce reprezentantů. Takže s výkřiky jako je tento, absolutně nesouhlasím

  67. Tom napsal:

    Tak co takhle svrhnout krále a šlechtu? 🙂

  68. cshockey napsal:

    Já myslím, že oni právě moc dobře vědí, co a proč hlásají 🙂

  69. Jirka napsal:

    Dobrý den,
    nechápu co to tam ti pánové vůbec hlásají a mám pocit že to neví ani oni sami. Jako rodič mladého hokejisty moc dobře vím jak celý systém funguje a dle mého osobního názoru toto spěje pouze k jednomu – kvalita se bude v hojné míře přesouvat do zahraničních soutěží a nakonec všem na tom našem malém rybníku zbydou jen oči pro pláč. Většina rodičů hráčů z mého okolí (co za něco stojí) se už delší dobu poohlíží za hranicemi po nějakém tom angažmá, neboť kromě hokejové úrovně toto přináší také další benefity v podobě kvalitního vzdělání + jazyka + nezapomenutelných životních zkušeností. Dělám to i já a upřímě se těším na den kdy se to stane, neznám nikoho kdo by po podobné zkušenosti řekl že to byla chyba – na rozdíl od těch co to neudělali.

    Opravdu by se pánové měli zamyslet nad tím kam současný systém spěje!!!

  70. Radek napsal:

    Tak s timhle komentarem se ztotoznuji na 100%

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *