Nadšenci, volunteers a Michal Broš

V americkém mládežnickém hokeji zastávají zejména u těch nejmenších významné místo dobrovolníci a nadšenci, kteří dělají hokej obětavě s chutí a patřičnou láskou. Ve spolupráci s hlavním organizátorem USA Hockey pak funguje řada dalších respektovaných organizací, jejichž činnost je postavena právě na volunteers – příkladně třeba MAHA.

U nás jsem se dávno naučil rozlišovat trenéry v zásadním kritériu na TY, CO CHTĚJÍ a TY, KTERÝM JE TO V PODSTATĚ FUK. Až v řadě dalších kritérií pak vnímám skutečnost, zda je trenér bývalým vítězem Stanleyova poháru nebo uhersko-hradišťského víkendového turnaje dobrovolných hasičů. Bývalá hráčská hokejová zkušenost je nesporně velkou výhodou, ale tu má v různé míře snad skoro každý, kdo na led k dětem vleze. Profesionální hráčská zkušenost v dospělém hokeji je skvělým předpokladem (zejména kvůli demonstracím dovedností), ale může být také značnou brzdou (např. chybějící motivace). Trénování dětí je něco zcela jiného než dospělý hokej.

Když bych měl vyjmenovat 3 nejlepší mládežnické trenéry, které jsem v žákovských kategoriích blíže poznal, nebude mezi nimi jediný bývalý vrcholový profesionální hráč (teda jeden na tu trojku už čerstvě trochu dotírá). Pokud bych měl vyjmenovat 3 nejhorší, budou to bohužel tři bývalí profesionální hráči. Tohle samozřejmě nelze takhle jednoduše paušalizovat, ale kdybych se měl pokusit sestavit inzerát s kvalifikačními předpoklady na dobrého mládežnického trenéra pro žákovské kategorie, postavil bych ho nejspíš takhle:

  • chuť pracovat, nadšení a obětavost
  • spravedlivý a vstřícný přístup k dětem
  • hlad po sebevzdělávání a zdokonalování
  • profesionální hráčská kariéra výhodou

Vize, že budeme mít u nejmenších dětí jen samé špičkové nezávislé a ZAPÁLENÉ profesionální trenéry, kteří budou mít dostatečnou motivaci, aniž budou mít v týmu své potomky, je zcestná. I proto je pro mě tím nejzásadnějším předpokladem právě nadšení, chuť a obětavost, které hory přenáší. A když se k tomu správně přimísí i zkušenosti mistra světa, máme tu ten správný mix. Třeba jako v jednom malém městě u Prahy. No řekněte sami, není tohle ta pravá láska k hokeji 🙂

Video spustíte kliknutím na obrázek (umístěno na Facebooku)

Image 9

A pokud byste si chtěli tohle nadšení užívat na vlastní kůži nebo se vám nechce ztrácet čas s trenéry, kteří třeba víkendový čas s týmem berou jako ukusování z koláče vlastního volna, pak

KLIKNĚTE SEM

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *