MODERNÍ HOKEJ 2 – Motivační výchovné

Druhý návrh směrem k úpravám současného systému výchovy mladých hokejistů v Čechách má zacílit na získání náhradních prostředků, které by měly zacelit příjmovou díru po zrušení odstupného.

By the way

Shodou okolností právě vyšel další svazový promo článek a mně se na něm zdaleka nejvíc líbí ta fotka 🙂, který je věnován rozdělení části zisku z pražského MS mezi hokejovou mládež. Měl jsem ten pocit už dříve a dnes je o to silnější, že příjmová stránka není tím největším problémem českého mládežnického hokeje. Aktuálně do něho proudí tolik peněz, co nikdy v minulosti a jiné sporty, jako například florbal s cca 5-ti násobnou členskou základnou a výchovně-společenským přínosem, mohou jen tiše závidět. Hokej je zjevně výrazně zvýhodňován i na úrovni municipalit. Pochybuji, že jakékoliv město, podporuje-li hokej např. 20 milióny ročně,  dává florbalistům cca 5x tolik.

Ve světle těch velkých čísel a tvrzení, že odstupné hrazené rodiči je věcí naprosto ojedinělou (stojícího o jen pár řádků nad prohlášením, že se bez něj mládežnický hokej zhroutí), bych si tak mohl ušetřit úvahy a výpadek odstupného vůbec neřešit. Nicméně přeci jen malý návrh přiložím. Ale až za chvilku, nejdříve se mrkněme trochu na ta krásná čísla, která byla zveřejněna nyní v souvislosti s bezpochyby krásným MS, na kterém měli velký podíl nejen výborní organizátoři, ale také krasní čeští fandové a krásné počasí.

Z deklarovaného zisku 450 mil. Kč bude během během příštích 5-ti let (2015 – 2020) rozděleno velkorysých 335 mil. Kč mezi hokejovou mládež. To je skvělé číslo! Chvála za něj i přesto, že největší kus koláče ukousne podle uvedených čísel pár vyvolených, což mi malinko nekoresponduje s potřebou podporovat hokej plošně zejména v menších klubech.

  • Z přímé dotace 60 mil. k volnému využití rozdělované 151 klubům dostane 14 extraligových klubů 21 mil. Kč a zbylých 137 klubů 39 mil.
  • Na materiální vybavení získá 13 akademií 101 mil. Kč a 138 menších klubů 76 mil.
  • 98 mil. půjde na regionální trenéry a trenéry v menších klubech.

Je skvělé, že do mládežnického hokeje proudí takové peníze. Přiznám se však, že bych si jejich využití dokázal představit i trochu jinak. Obrovská částka na „materiální vybavení“ udělá určitě velikou radost nějakému dodavateli, ale třeba právě ty výstroje nevidím jako spasitelský prvek, který by měl mládežnický hokej oživit. Je určitě fajn, když můžou děti dostat výstroj, nicméně v řadě klubů už funguje jednoduchý systém, kdy sbírají použitou výstroj buď zdarma nebo za symbolické částky a půjčují je dětem v základničkách. Přeplněné bazary a dokonce ZDARMA nabízené krásné hokejové ležáky např. na www.hokejovainzerce.cz také naznačují, že ve výstroji to nebude.

Místo do materiálu by se mělo podle mého názoru ještě o něco více investovat do lidského potenciálu, zejména do trenérů, jejich vzdělávání, na jejich platy, do propojení hokeje se školami apod. Pár návrhů konkrétních a překvapivě levných návrhů padne i v některém z příštích dílů MODERNÍHO HOKEJE.

Na závěr komentáře k článku ohledně rozdělení peněz z MS bych si dovolil ještě jednu štiplavou. Už čtu asi desátý podobný příspěvek, ve kterém se vyjádřil i nový manažer rozvoje Milan Hnilička. Nechci mu nijak křivdit, ale nepamatuji si krom práce sportovního manažera BK MB a u mládežnických reprezentací jeho působení v nějakém klubu přímo u nejmenší mládeže. Proto jsem už trochu chytlavý na jeho dokola opakovaná proklamační vyjádření

  • že hokej by měl děti hlavně bavit a v minulosti trenéři lpěli na výsledcích a hokej tím dětem otrávili

Tahle na pohled fajnově znějící laciná odrhovačka se jistými hokejovými kruhy šíří jako tsunami a mě už to někdy přijde, že řada borců prochází nějakým cíleným vymýváním mozků, které jim utlumí vlastní úsudek.

Je snad jasné, že hokej má děti bavit, nicméně právě s těmi nejkvalitnějšími a zapálenými trenéry dosahují děti obvykle i na četná vítězství a ty nejlepší výsledky, v dobře vedeném týmu se nemusí obávat stahování sestav na pár jedinců ani vytváření týmové taktiky kolem trenérova syna, všichni si pak svá vítězství společně užívají tak, jak je to ve sportu přirozené. A naopak, bídní trenéři nebo rodinné expertní projekty jsou často nuceni sahat už u těch nejmenších ke stahování sestav a jiným opatřením, která do světa dětského hokeje nepatří. Alespoň takhle jsem to po mnoho let viděl přímo od ledu. Ta šílená česká pokřivenost pak spočívala v tom, že skvělí trenéři, kteří měli přirozeně i dobré výsledky (rozuměj, jejich týmy vyhrávaly), byli pranýřováni a bídní borci či rodinní elevátoři z oficiálních míst uctíváni jako Jeho expertstvo. Ach jo!

Nechte děti bavit se i úspěchy a potírejte spíš každého, kdo je líný a nepracuje s dětmi tak, jak se sluší, případně nedopusťte, aby si třeba někteří borci dělali z výchovy mládeže jen nezbytnou kulisu pro svou vlastní rodinnou výchovu. Tohle jsou ty spolehlivé jedy, které děti u hokeje otráví!!!

Jak ocenit výchovu mládeže?

A teď zase zpět k nadpisu. Pokud by se jako nezbytná podmínka pro zrušení odstupného ukázalo, že je nutné nahradit výpadek z jeho současných příjmů, pak navrhuji následující systém, který by přinesl nový příjem a měl vzhledem k výchově mládeže pro kluby i skutečný motivační charakter. Pro čtenáře CS Hockey ale nic zásadně nového.

Svazový příspěvek

Bohužel je nutné vycházet z předpokladu, že spočítat současný reálný dopad odstupného je nadlidský úkol. Spousta případů, kdy bylo hrazeno de facto odstupné, je nedohledatelná, neboť účetnictvím klubů vše proteklo tak trochu jinak – viz předchozí díl MH. Nicméně tento fakt může mít vliv na pouze jedinou proměnnou v následujícím návrhu.

Tou zásadní proměnnou je SVAZOVÝ PŘÍSPĚVEK.

Dovedu si představit, že registrace k hokejovému hnutí by u mládežníků nebyla vázána na hokejové kluby (jako nyní), ale přímo na hokejový svaz (jako třeba v USA).

Mládežníci by tedy nebyli registrováni v jednotlivých klubech, ale u hokejového svazu.

Za registraci by se hradil roční poplatek (jeho výše by měla být stanovena právě v závislosti na výpadku z odstupného). Aby se nám to lépe počítalo, řekněme, že roční SVAZOVÝ PŘÍSPĚVEK by činil 1.000 Kč. To by při uváděných 23.000 registrovaných hráčích činilo nějakých bratru 23 mil. Kč ročně.

Motivační dělení

Motivačním prvkem by pak bylo každoroční rozdělování vybraných svazových příspěvků podle nastavených kritérií formou výchovného klubům.

Kritéria rozdělení mohou být vytvořena různě, nicméně mně by se líbilo následující řešení:

  • výchovné by bylo rozděleno a vyplaceno za hráče, kteří v daném roce poprvé zasáhli do nejvyšších seniorských profesionálních soutěží (např. odehranými 10-ti zápasy)
  • jednotlivé soutěže v různých zemích by mohly být klidně ohodnoceny dle náročnosti stanoveným koeficientem
  • příjemcem výchovného by byly jednotlivé kluby, které se kdy podílely na výchově hráče od první svazové registrace po naplnění podmínky výplaty výchovného
  • vypočítaná částka výchovného za hráče by byla rozdělena mezi kluby v poměru podle počtu let, které daný hráč v daném klubu působil

Nezbytná, ale navýsost užitečná evidence

Celý navržený systém výběru svazových příspěvků a výplaty výchovného, ač se může zdát na první pohled složitý, je poměrně jednoduchý a k jeho obsluze by stačila i relativně jednoduchá online evidence s několika matematickými funkcemi, kterou by s přehledem a určitě ráda zvládla vytvořit a spravovat eSports.cz s.r.o. zajišťující pro svaz všechny významné online aplikace.

Představte si také, že byste díky evidenci měli přehled o:

  • skutečném počtu registrovaných hráčů
  • skutečném podílu jednotlivých klubů na výchově profesionálních hokejistů, který by Vám třeba i trošku napověděl, který klub si vybrat podle výsledků jeho práce s mládežníky

To vše samozřejmě ruku v ruce s volným pohybem nezletilých hráčů omezeným jedině individuálními oboustrannými dohodami viz MODERNÍ HOKEJ 1.

2 Responses

  1. senior napsal:

    Pro CM. Jsme v česku a mám obavy, že investice svazu do mladých talentovaných hokejistů bude nebo už je zneužívána.

  2. CM napsal:

    K tomu rozdávání výstrojí do klubů se taky podepisuji. Celé mi to připadá jako bezva finta jak z toho zase něco dostat bokem. Zajímala by mě jednotková cena takové rozdané výstroje a její srovnání s běžnou koncovou cenou. Moc bych se divil, kdyby tam byl nějaký velký rozdíl. Ale strašně rád bych pletl. FAKT. Osobně navíc nejsem příznivcem rozdávání čehokoliv úplně zadarmo, protože pak si toho nikdo neváží a ztrácí to smysl.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *