Konference trenérů a námitka Luďka Bukače

iSport.cz připravil článek o konferenci reprezentačních trenérů:

Příliš dětská dvacítka a kudy jde svět. Byli jsme na schůzi repre koučů

V reakci na tento článek zveřejnil následující stanovisko Dr. Luděk Bukač:

Námitka k rozpravě reprezentačních koučů (článek na isport.cz)

Dříve než čtenářům předložím avizovaný příspěvek o technice, uvedu několik vět ke schůzi koučů hodnotících vánoční akce mládeže. Komentář na internetu rozčeřil moje emoce tak, že cítím povinnost sdělit osobní pohled na skutečnost v hokeji mládeže. Před odjezdem našeho týmu na MS 20 kouč Petr opakovaně hráčům zdůrazňoval pokorný přístup k turnaji. Ve své bohaté a úspěšné kariéře jsem se nikdy nesetkal s hráčem, který by pokorně přistupoval k očekávání. Pane trenére, pokora je přiznáním vlastní druhořadosti. Zcela něco jiného je, když sebevědomý hráč i kouč respektují soupeře. Nabízí se úvaha, v případě úspěchu je to dílo kouče nikoli hráčů.

Druhou věcí, která mě nadzvedla ze židle, že trenéři reprezentací zapomněli mluvit o své práci, způsobu tréninku a osobní zodpovědnosti. Jsem přesvědčen, že v současném českém hokeji mládeže je stejně tolik talentu jako v minulosti. To co chybí, je úrodné prostředí a odborná i obětavá práce koučů. Na chvostu vyspělé hokejové mládeže Evropy nejsou hráči, ale trenéři, a ti, kteří zodpovídají za jejich odbornost. Už jako kouč s vynikajícími výsledky jsem při každém neúspěchu musel oponovat a čelit tvrdé kritice tím, že jsem musel otevřít svůj trénink. Slávo Lenere, čeho se vlastně ve své funkci bojíš a nebo nemáš na to, abys celý český hokej mládeže updatoval tak, kde je současná hokejově vyspělá Evropa. V minulosti každá osobnost ve tvé pozici klubovým koučům obětavě ulehčovala jejich práci, přičemž se nerozpakovala jim tvrdě šlápnout na kuří oko.

Pane šéftrenére ČSLH Slavomíre Lenere, normálně bych řekl Slávku, český hokej mládeže vždycky jel po své vlastní koleji a byl příkladem pro ostatní. V současné době, vyhrají-li Švédové, našim vzorem jsou Švédové, hrají-li dobře Švýcaři, naším vzorem jsou Švýcaři a teď očekávám, že se zhlédneme ve Finském hokeji.

Jediné, co nám může pomoci, je, že najdeme sílu a zůstaneme sami sebou.

PhDr. Luděk Bukač

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *