Když Pavlíka nebudu mít rád, tak má prostě smůlu …

Na začátek dobrý! Chtělo by se říct, ale my bohužel  nejsme na začátku a chtě nechtě musíme žít trochu i minulostí. Vezmu-li dnešní TK k mimořádnému zasedání výkonného výboru ČSLH, tak takhle nějak bych si dovedl představit úvodní rozpačitý výstup po prvním zjištění, že někde v tom našem hokejovém systému máme nějaké problémy.

Většina dlouho namítaných problému byla konečně připuštěna i svazem a dokonce byla poprvé jasně deklarována snaha se jimi zabývat. Z řady šéfem hokejového svazu uvedených příkladů lze vyrozumět, že úskalí současného nastavení výchovy hokejové mládeže jsou a zřejmě i v minulosti byla dobře chápána. Potud super! Ale trvalo to!

Je však pořád nutné držet se na pozoru nad některými nuancemi, které nový najednou laskavý přístup svazu vykazuje.

Připomeňme si některé nedávné předsedovy výroky:

To, že odstupné musejí platit rodiče, je podáváno účelově těmi, kterým to nevyhovuje, a není to pravda,” brání přesto nastavený systém šéf Českého svazu ledního hokeje Král.

Proti tabulkám se tak dle Krále vyjadřují účelově jen ti rodiče, kteří si představují mnohem zářivější budoucnost dětí, než na kterou mají.

Oproti tomu dnes předseda prohlásil, že problém tabulek se týká především hráčů, kteří nemají pro kluby top atraktivní výkonnost nebo necílí na vrcholový sport a chtějí si zahrát třeba v nižších soutěžích. Za ně kluby žádné peníze nedají a chtějí-li hrát, musí za ně zaplatit rodiče! Stejně tak připustil, že problém odstupného spočívá i v jeho možném zneužití jednotlivci. Když Pavlíka nebudu mít rád, tak má smůlu a bez odstupného ho nikam nepustím! To je dokonalý obrat o 180 stupňů. Náhlé procitnutí? Těžko, jen ten tlak už nešlo ustát prostým popíráním a překrucováním skutečnosti.

Bude skvělé, pokud svaz a kluby (zejména všeřídící parta APK) budou konečně trochu otevřeně hledat řešení, jak současný stav co nejvíce napravit!

Věřme, že nejde jen o přípravu na kampaň, která povede pouze ke kosmetickým změnám, které ve finále situaci ještě zhorší spolu se současným hledáním nového viníka neutěšeného stavu.

Ostražitě vnímejme výroky jen o několika málo jedincích postižených odstupným/výchovným (ve svých důsledcích zmiňovaných třeba právě na příkladu Pavlíka i panem Králem se totiž odstupné týká naprosto všech!) i náznaky, že údajně zcela minoritní skupina odsuzovatelů odstupného může být nakonec tím apokalyptickým viníkem znepřístupnění hokeje mladistvým masám.

Na pátek je svolána velká TK speciálně k problematice mládežnického hokeje. Pan předseda přislíbil údaje. Doufejme, že v pátečních prezentacích uvidíme např. financování některého konkrétního mládežnického spolku, rozebrané do všech souvisejících položek se všemi veřejnými penězi (i municipální peníze jsou přece veřejné, takže 300 Kč na měsíc a hlavu nejsou zdaleka jediné peníze redistribuované od rodičů k dětem prostřednictvím daní a veřejných útrat). Věřme, že neuvidíme jen nerozklíčované souhrny narychlo zaslaných orientačních čísel několika selektivně vybraných klubů (např. jen elitních klubů s mužskými týmy – TEL, I. liga, II. liga). Přejme si, abychom se dostali ke skutečným číslům o přestupech hrazených rodiči zahrnujícím i přestupy realizované formou:

Rodiči, dej sponzorský dar svému novému klubu (nejlépe obchodní společnosti A-týmu) -> oni nám pak peníze převedou zase do naší obchodní společnosti A-týmu -> a my ti pak podepíšeme přestup mládežníka ze spolku do spolku

(reálný příklad koloběhu odstupného, jak si je představuje jeden velký klub)

Takže v pátek bude věřme o něco jasněji, kam se vůle po změnách ubírá. Kéž by směrem k lepším zítřkům!

Den tak pojďme zakončit jen lehkým velkorysým trhnutím koutků nad další povedenou vložkou ze severu o telefonickém moučkoodstupném a tíze 90% nákladů na výchovu mládeže na bedrech soukromých majitelů profesionálních dospělých klubů.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *