Finská zkušenost a české šlechtění individualit

Po nějakých pěti letech jsem měl opět možnost vidět na vlastní oči finskou hokejovou mládež na klubové úrovni přímo v její líhni.

Pohled to byl natolik zajímavý, že mě přinutil k následující úvaze.

Co se za těch pět let změnilo? U nás celkem dost, nehrajeme na výsledky, ale zato děláme dětem a rodičům radost i vrásky svazovými “reprezentačními” akcemi už někde od 11 let věku. Máme masivní líbivý marketing, který mimo jiné přivedl na stadiony slušnou porci nového potěru. Rozšířila se osvětová činnost organizovaná přímo svazem a sem tam se ad hoc objeví i nějaká nová “převratná” myšlenka. To všechno je fajn, ale …

V důsledku řady šikovných PR kroků se dneska už kritika počínání českého hokejového velení tolik nenosí, takže se pokusím také ve své úvaze být veskrze opatrný, pozitivní a konstruktivní.

Co se za poslední pětiletku změnilo u Finů? Upřímně nevím, podle toho, co jsem vyzvěděl, snad ani nic moc.

Pokud bych měl srovnat osobní vjemy z před pěti let a nyní, musím konstatovat, že posuzováno optikou výkonnosti a hokejového umění dětí ve věku nastupujících teenagerů, vidím celkem výrazné prohloubení rozdílu mezi finskými a našimi borci na klubové úrovni ve prospěch seveřanů. Zatímco před pěti lety vyzněla česká mise ve prospěch českých borců, nyní to bylo zcela naopak. Trocha podpůrných faktů. V době pobytu ve Finsku zápolili přímo v Helsinkách nebo okolí celkem tři čeští zástupci. Klubový český top tým ročníku 06 a dva velmi kvalitní výběry 05, 06. Nikdo z nich výsledkově žádnou díru do Skandinávského poloostrova rozhodně neudělal a ta konfrontace, kterou jsem měl možnost zhlédnout přímo, přinesla rozdíly lehce identifikovatelné i nám laikům.

Ale na výsledky nehrajeme, takže možná zajímavější poznatky. Ty se pokusím vyjádřit několika okomentovanými vysledovanými atributy charakterizujícími hokej malých Finů.

Nejprve koment k organizaci finského mládežnického zápolení

finove

Finové mají oproti nám početně nesrovnatelnou základnu, co se týče počtu hráčů na klub. Klubové ročníkové týmy o 40-ti a více hlavách nejsou žádným vyjímečným úkazem, spíše najdete kluby, kde je počet dětí ještě výrazně vyšší. Kdo by však očekával, že při takovém přetlaku musí být děti o něco ochuzeny, mýlil by se. Přestože má klub v ročníku třeba 50 dětí, neviděl jsem nikde žádné přecpané střídačky a děti se suchými vlasy opřené bradou o hokejku někde v rohu. Finové si v klubu borce rozdělí pěkně podle výkonnosti (AAA, AA, A nebo jinak pojmenované kategorie) a dají jim dostatek prostoru odpovídající jejich chuti. Na turnaji, který jsem měl možnost vidět, hrály všechny finské týmy buď ve dvou lajnách nebo maximálně s nějakými 13 borci. A podobně tomu dle referencí bylo i jinde. Přitom každý tým měl minimálně dvojhlavý, ale spíše početnější realizační tým na střídačce. Vzpomněl jsem si, jak jsem nedávno na českém zimáku viděl zápolení druháčků čtyřech větších českých klubů, na které už dopadla současná členská konjunktura a prezentovaly se mnohohlavými týmy o 4-6 čtyřkách. Pohled to byl srandovní, prostor mezi modrými, tradičně vyčleněný pro odpočinek, hořel nekontrolovaným zápolením nejméně 50 prcků různých klubových barev a koučové měli nejvíce práce s tím, jak v tom barevném chumlu vyhledat a delegovat ty správné čtyřky na jejich sporadickou minutku slávy do prostoru vyčleněného pro zápas. Z toho plyne jedno ponaučení …, vlastně dvě 🙂

Je super nabrat co nejvíce dětí, ale je třeba na to také patřičně reagovat rozšířením realizačních týmů a prostoru, který jim bude věnován a netěšit se jen z tučnějších příspěvků a dotací na mládež.
Finové, stejně jako třeba Kanada či Amerika, od mala rozhodně nepěstují žádné přehnané rovnostářství a dokáží si nenásilně poradit s tím, jak nabídnout zábavnou konfrontaci dětem s momentálně podobnou výkonností. Jaký rozdíl proti proklaté české žákovské lize, která nadále nepoučeně generuje mraky sportovně ztraceného času a výsledkové frustrace na všechny světové strany.

Skvělé bruslení

Zamyšleníhodný rozdíl jsem zaznamenal v bruslení finských a českých mladíků. Finské bruslení vypadalo neuvěřitelně lehce, což krásně dokládaly momenty, kdy Fiňáci při třetím bazénu klouzali po ledě podobně ladně jako při tom prvním, zatímco doprovodný český mladík už obvykle užíval všech dostupných podpůrných prostředků jako je trhání hlavou, ramenama nebo rovnou celou horní polovinou těla ve snaze rychlostně stačit. A bohužel v drtivé většině to nestačilo. Finské bruslení jednotlivců navíc na rozdíl od toho českého vykazovalo řadu společných znaků nejen v jednom týmu ale i napříč kluby.

Stickhandlingová ekvilibristika

Skvěle si malí Finové počínali také s klackem v ruce. Tomu jsem se až tolik nedivil, neboť si vzpomínám na předešlou zkušenost z hämmenlinského HoPeKa, kde borci chodili neustále s florbalkou v ruce a jak odvedli práci na ledě, odebrali se naproti zimáku do obrovské multifunkční haly a tam do roztrhání těl mydlili pořád florbal.

Hlava nahoře

Propojení dvou předchozích bodů dává předpoklad k další zřetelně pozorovatelné dovednosti malých finských borců. Všichni se snažili jezdit neustále s hlavou nahoře, ti nejlepší neměli nejmenší potřebu kouknout na puk, ti horší se o to alespoň pokoušeli.

Žádný puk nazmar

Marně pátrám v paměti, jestli jsem zaznamenal nějakého finského borce, který by byť v tísni plácnul do puku jen tak nazdařbůh. Základní stavební jednotkou finského založení útoku je šikovný bek, jehož snahou je uvolnit se přes napadající hráče a buď přihrát lépe postavenému a rozjetému! útočníkovi nebo puk klidně vyvést až do obranného území soupeře. Stejně tak kdekoliv jinde na hřišti a na jakémkoliv jiném postu se malí Finové snažili dát směru puku vždy jasný cíl, buďto přímo branku soupeře nebo vhodně postaveného spoluhráče. Těm nejlepším v levelu AAA se to dařilo s vysokou úspěšností, těm v nižším levelu s menší, ale jsem si jist, že neustálým opakováním všichni svou úspěšnost postupně navyšují. A o to jde! České časté ometání puku v obranném pásmu po mantinelech a odhazování ze zoufalství z obavy před jeho osobní ztrátou, jsem hledal marně. …

Česká hokejová chytrost

… a tak mi ti Finové připadali krom jiného také hokejově mnohem chytřejší. To naše okřikování za chyby vyplývající ze snahy o tvořivou hru a k tomu na druhou stranu hon na čarodějnice v podobě trénérů, jejichž malí hráči si díky péči a vhodnému tréninku párkrát pěkně přihrajou (a nedejbože, že by někdo někdy vzal do ruky tabulku!!!), pomalu ale jistě činí výroky o české hokejové chytrosti značně úsměvnými.

Budujme individuality

Nedá mi to a do závěru úvahy o Finsku ještě přimixuju jeden typický ad hoc výkřik, který mi už nějakou dobu rezonuje v hlavě. Před nějakým časem jsem zaslechl z úst nejvyššího, že je potřeba, abychom pěstovali individuality. Dokonce už proběhly instruktáže, dle kterých se mají vytipovávat individuality ve věku 8T, MD a SD, a těm pak v klubech poskytovat nadstavbový servis.

Ať se na mě nikdo nezlobí, ale tohle nevypadá moc rozumně!

Když vzpomenu na jakýkoliv český hokejový úspěch, tak drtivá většina z nich byla z velké části postavena na tom, že si “sedla parta”, hrálo se týmově a nezbytným průvodním znakem bylo také výrazné sebeobětování individualit pro tým.

Vedle toho se dnes rodiče div nehádají o individuální statistiky nebo zásobujou Facebooky příspěvky typu: “Dneska super! (cítí se šťastně) Prohra 2:4, ale 1+1.”

Takže teď budeme cíleně oficiálně pěstovat individuality. Co to vlastně znamená? Veřejné odtajnění, že středobodem zájmu je v každém klubu jen pár borců? Kdo bude tou vyvolenou individualitou, pokud to nebude extrémně zřejmé? Borec, který na sobě do úmoru dře nebo borec, který to má v 8T dané z velké části shůry? Nebo snad borec, jehož taťka se dost dobře kamarádí s koučem? Jaký vliv bude mít na indivualitu, když bude privilegována před ostatními? Zejména pak na tu, která spoléhá hlavně na talent. Jak to bude vypadat, když šlechtěné individuality poskládané třeba do reprezentačního týmu narazí na stejně dobré nebo nedejbože lepší borce?

Je jasný, že nemáme základnu jako Amerika a Kanada, abychom kvantitativně valili tolik nadstandardních borců jako oni. Na druhou stranu se zase tolik nelišíme právě od těch Finů. Soustředit se ale na pár jednotlivců a dát jim před očima zbytku pole do hlav zřetelné výhody ve věku, kdy se láme chleba a mělo by nadměrné úsilí vzejít zejména z nich samotných, nevypadá jako dobrá cesta.

Daleko lepší by bylo zamyslet se nad celým systémem soutěžení od malých dětí po juniory a od mala šikovně skládat ty momentálně nelepší borce k sobě, aby vyrůstali ve vysoce konkurenčním prostředí, které je přirozeně bude tlačit k co nejlepším výkonům. Slovo momentálně nejlepe naznačuje, že k tomu je nezbytný i volný obousměrný veritkální pohyb systémem výkonnostních úrovní. Právě Finové to v pohodě zvládají na větším geografickém prostoru, tak nevidím důvod, proč by to nefungovalo u nás.

No a teď už zbývá celý článek shodit informací, že týden po mé zkušenosti hokejový výběr Czech Vikings suverénně zvítězil na kvalitním finském turnaji Lions Cup v Helsinkách 🙂

Ale jak se říká, chytrému napověz, …

7 Responses

  1. Tomáš Malant napsal:

    Jen jsem konstatoval neoddiskutovatelná fakta v reakci na daný prispevěk v diskuzi a nebylo to nic proti Slovenskému výběru ale několik faktu pro pana co shazuje myslím že dobré výsledky CS 04 na WSI a CZ. Vikings v Helsinkach navic tento vyber nebyl celorepublikovy ale dalo by se říct Praha a str.Čechy. Proč by to nešlo porovnávat? Výsledky jednotlivých týmu v turnaji byly ukazatelem jejich momentalni sily, výkonnosti a formy pokud budu brát základní část. Play off už je o nečem jiném. Já sport chápu. ..Hraje se na výsledky a ano tímto pohledem je HMS Select lepší českého. ..ale jsou tam ty ale tedy fakta které jsem popsal. Jinak jsem neměl problém nikdy po zapasanace CS 04 vs. HMS 04 napsat že slovenský tým byl lepší, byla to pravda. A ano děláte to dobře, ale objektivně měřitelných díky daným skutečnostem to nyní není. Myslím že odpověď dostaneme za chvilku kategorie U16 😉

  2. Roderik Plevka napsal:

    Som rád, že si niekto našu prácu všimol :-). Projekt HMS čerpá z know how HŠ Svišť a je zameraný na systematickú prácu s hráčmi vo veku 10 až 13 rokov. CzechSelect04 mal na WSI kvalitný tím, verili sme, že pôjdu ďalej. Ale sila hokejového tímu nie je len súčet výkonnosti jednotlivých hráčov, na turnajoch WSI záleží na každej maličkosti, veľmi dôležitá je práca realizačného tímu a celková atmosféra okolo, ktorú vytvárajú rodičia. Porovnávať výsledky v jednotlivých zápasoch na turnaji typu WSI svedčí o hlbokom nepochopení ako taký turnaj funguje. Čo sa týka porovnania CzechSelect04 a SlovakSelects04 (to je totožný tím ako HMS Select04) je lepšie si pozrieť vzájomnú bilanciu našich zápasov od roku 2015, alebo ešte lepšie je si tieto zápasy pozrieť naživo. Pokiaľ by sa mal niekto záujem dozvedieť viac, tak osobne, budem v druhej polovici júla v Južných Čechách.

  3. Tomáš Malant napsal:

    Pane Stritezsky jako každý máte právo na svůj názor, ale bylo by asi dobré než něco napíšete aby jste načerpal relevantní informace a fakta. Souhasím s vámi že výběr musí porazit finské kluby i kategorie AAA což Czech Vikings 04 beze zbytku splnil v Helsinkách(v týmu Cy.Vikings bzlo 9hráčů kteří potom byli na turnaji WSI s Czech Selectem), na druhou stranu nutno pododtknout že kluci nehráli proti Černošicím nebo Kutné Hoře, ale proti zcela jinému soupeři a pokud jste sledoval zápasy a statistikz někteří soupeři dokonce v Hlesinkách český tým přestřileli. A pokud jak Brošák psal že třeba finské týmy,kluby, na tento turnaji vybírají z 80-90dětí v ročníku do kategorie AAA tak řekněme podobnou optikou měl Michal Broš hráče ze sedmi týmů takže jako by vybíral z cca 120ti.což není takový rozdíl. A když zmiňujete turnaje WSI r.2004, tak tento ročník měl nyní druhý tento turnaj, vloni v Bolzanu byl Czech Select 9tý, Slovak Select 8mý. Letos odehrál Czech Select na turnaji 6zápasů , 4vyhrál 2 prohrál skore 29-12. Jeden prohrál v základní části s vítězem turnaje Western Canada 3-5 pátý gol dostal tento tým do prázdné při závěrečné power play a druhý zápas prohráli kluci 1-2 v prodloužení s kanadským Pro hockey. V základní části měli jediného lehkého soupeře a to Latvia Select který porazili 12-1, jinak porazili kanadský MHC Vancouver 3-2 na nájezdy, loňského semifinalistu ruský Viťaz Podolsk 5-1 a porazili na turnaji Finland Select 5-3 který byl v semifinále turnaje, takže ten tým krom finských klubů dokázal porazit i finský výběr se kterým vámi opěvovaný Slovak Select prohrál na WSI. Navíc se zkuste podívat na výsedky a soupeře a jejich postavevení v tabulce po základní části jaké soupeře měl Czech Select v turnaji a jaké Slovak Select. Udělal jsem to za vás….a ještě jedna vsuvka Czech Select byl po základné části na 5tém místě z 24klubů v turnaji….soupeři Czech Selectu a jejich postavení v tabulce po základní části : 4,8,12,12,24 a nyní umístění soupeřů Slovak Selectu po základní části v tabulce: 9,14,15,19,22….ano i díky kvalitě soupeřů skončil slovenský select po základní části před českým a tudíž do play off dostal slabého kvalifikanta. A ještě dvě podstatné informace, v týmu Slovak Select hrálo 6 hráčů jiné národnosti a kostra tohoto týmu se spolu dlouhoděbě připravuje oproti českému výběru a mají odehráno mockrát více zápasů na této úrovni než většina českých hráčů, který se sešel jednou v sezoně a pak víkend před odletem na turnaj. Tyhle výsledky tohoto výběru se vám zdají špatné?

  4. Jan Stritezsky napsal:

    Souhlasim s panem stouravym. Opevujme vysledky zejmena na jinych turnajich. Je rozdil klubove vybery, prestoze a bezpochyby kvalitni finske a muzeme si to treba porovnat s turnajem wsi, kde uz cesky wsi select tak uspesny nebyl a skoncil i za slovenskym vyberem organizace hms, ktera ma vynikajici vysledky zejmena v kategorii 2004 uz dlouhodobe..

  5. Šťouravý napsal:

    No a ještě by nebylo od věci severskou realitu popsat z pohledu rodiče. Kolik procent kluci trénují spolu na klubové úrovni a kolik času stráví na privátních individuálech. Na rozdíl od zámořské cesty si myslím, že trend na severu je opačný. Že klub a systém je základem pro produkci tak vynikajících hráčů. Neboli naprosto souhlasím s kritikou systému v naší kotlině. Huhhh.
    Jsem hrozně rád za řadu smajlíků, které potvrzují odlehčenou atmosféru diskuse o bohužel nelehkých věcech 🙂 Tak uvidíme, jak dopadne snaha několika nadšených „bídných“ rodičů od kluků ročníku 2005 vlastními silami nabídnout klukům co možná nejvíce kolektivní zábavy (ENJOY and FUN) na té TOP úrovni bez jakékoliv provázanosti na jakýkoliv business, či svazovo systémový subjekt. Do roka a do dne 🙂 se ukáže, jestli Les Misérables naváží na vámi nastavené nejvyšší laťky ve srovnání se severskou realitou. Jen doufám, že finále příštího Lions Cupu nebude „kotlinářskou“ záležitostí. To už by skoro bylo na pováženou 🙂 kdyby jsme v ČR byli schopni udělat dvě tak kvalitní „sebranky“, které by se mohly tváří v tvář postavit severské klubové barevné realitě. Na tu Ruskou (viz WSI) nemáme, tak snad třeba na tu severskou 🙂 Neanonymě za Les Misérables ten Bídník největší 🙂

  6. Jan Hes napsal:

    Proto se říká, chytrému napověz … :-). Nejjednodušeji se srovnává srovnatelné, tj. třeba výsledky zápolení na klubové úrovni. Při mixech, kterým je i Lions Cup, kde hrají vedle sebe obvykle domácí klubové týmy (někdy ještě zastoupené i několika barevnými variacemi) a různé výběry, už je třeba vnímat další okolnosti. Je fajn, když čeští TOP kluci, jak píšete a já o tom nepochybuji, porazí finské klubové týmy a už vůbec nic nemám proti individuální práci rodičů, naopak, jsem přesvědčený, že ta je dnes hlavním motorem výkonnosti české hokejové mládeže :-). Moje pochyby směřují k čerstvému oficiálnímu vyhlášení zacílení klubové výchovy v kolektivním sportu na individuality a hlavně samotné očekávané realizaci této „myšlenky“ v našem současném prostředí, ve kterém už mnoha aktéry hokej přestal už dávno být vnímán jako kolektivní zábava a lidé se bojí i neanonymně vyjádřit :-). Zmínka o úspěchu Czech Vikings tak měla jen doplnit úplnost faktů o letošních jarních českých hokejových misích na sever Evropy. Stejně tak v souvislostech mohou náhled na naši mládež dokreslit i např. čerstvá vystoupení českých výběrů na WSI.

  7. Šťouravý napsal:

    Ale jak se říká, chytrému napověz, … a šťouravý jen dodává – zmiňovaný hokejový výběr Czech Vikings byla „sebranka“ právě „pěstěných TOP individualit“. Je to super když tihle TOP kluci (produkty svých rodičů a své mimoklubové píle a nikoliv klubů) hrají TOP turnaje – rozhodně ANO, ale opěvujme jejich výsledky v jiném článku než v tom, který negativně zmiňuje „české šlechtění individualit“ – to mi nějak vedle sebe nedává smysl. Ale jinak GRATULACE

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *