Extraligový titul i pro českou mládež

Zatímco obvykle v průběhu roku rozvlní stojaté mládežnické vody nejvíce některý z mládežnických světových šampionátů, letos lze za největší počin pro českou hokejovou mládež označit dospělácký tygří extraligový titul.

Žádná loňská Zachagate se nekonala. Dvacítka celkem v poklidu vypadla poměrem 0-7 ve čtvrtfinále s USA a dlouhodobý rodinný podnik U18 dostal ve stejné fázi turnaje od stejného soupeře ještě o jeden gól navíc. Žádný z našich týmů tým pak nedokázal zámořskému soupeři uštědřit ani jeden úder a tak letošní česká mládežnická čtvrtfinálová bilance s dvojnásobně bronzovým týmem USA čítá pěkných 0:15. Jedeme dál. By the way, oba mládežnické šampionáty letos ovládlo Finsko s cca poloviční populací než máme u nás.

Nejzajímavější diskuze týkající se i mládežnického hokeje tak vyvolala letošní spanilá jízda Liberce až za seniorským extraligovým titulem. Skvělý atraktivní, aktivní a fyzicky náročný hokej po celou sezónu, kterému dokázal v základní části i v play off důstojně čelit pouze tradičně hvězdami našlapaný kádr pražské Sparty. Čerstvý vítr a v českých poměrech řadu nových prvků má na svědomí zejména mladá progresivní dvojice Pešán (hlavní trenér) – Pařez (kondiční trenér) a vedení Liberce, které jim zjevně poskytlo dostatečný prostor a podporu. Na obou zmíněných trenérech není bez zajímavosti, že si prošli významnými zkušenostmi z působení v zámoří a aktivně doplnili svá hokejová vzdělání tamtéž.

Je fajn, že Tygři dotáhli své snažení až na vrchol, a o to lépe, jak spanilá byla jejich jízda. Umlčeli tak řadu milců staropořádků čihajících po celou sezónu, kdy jim dojde fyzický dech a dali pádný důvod zapřemýšlet nejen nad způsobem fyzické přípravy hokejistů.

Pro připomenutí:

A nad čím by se dalo popřemýšlet u hokejové mládeže?

Třeba nad:

  • změnou letitého obsahu suché přípravy v předsezónním období i v sezóně
  • délkou a intenzitou tréninkových jednotek na suchu i na ledě
  • možností individuální suché přípravy mládeže v předsezónním období
  • etc.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *