Evropský univerzitní hokej změří sílu s americkým

Zejména v USA je kladen velký důraz na dvojkolejnou výchovu mládeže (sport + škola). Špičkový hokej nabízí bezesporu NCAA, která stále více ovlivňuje i NHL (např. 54% hráčů loňské soupisky New York Rangers prošlo NCAA). Nabídka studia s hokejem je velmi bohatá a lze volit i vhodný poměr mezi intenzitou zaměření na sport nebo studium. Jedním z programů, který klade důraz na studijní výsledky a celkový osobnostní rozvoj, je ACHA (American Collegiate Hockey Association), s jehož výběrem teď na začátku roku změří síly i mladá evropská aktivita EUHL. V Čechách je zatím univerzitní hokej v plenkách a spravován jen několika nadšenci, nicméně právě větší podpora univerzitního nebo i vznik středoškolského hokeje by byly vhodnou cestou, kam nasměrovat celou řadu hokejových mládežníků, kteří v dorosteneckém a juniorském věku buď s hokejem končí nebo se často na úkor studia uchylují do nižších soutěží, ať už na hranu profesionálního sportu (WSM či II. liga) nebo plně nadšeneckých krajských soutěží.

Kdo byste se chtěl sám přesvědčit o hokejové kvalitě EUHL a ACHA, můžete navštívit vzájemný souboj výběrů v Praze či Plzni.

Autor: Janka Danková (EUHA), Věra Novotná

Výběr EUHL se těší na zápasy proti vrstevníkům z Ameriky, Sekeráš hovoří o vyrovnaných utkáních

Evropští vysokoškolští hokejisté se již za pár dní postaví na led proti hráčům ze zámoří. Výběr EUHL si už třetí rok po sobě změří síly s týmem, který je poskládaný z těch nejlepších hokejistů ACHA (American Collegiate Hockey Association). O radost z výhry tak bude soupeřit výběr hráčů z ligy, která působí v Evropě zatím třetí rok, s celkem americké soutěže, která má více než stoletou tradici!

Po ukončení mládežnických soutěží se nemuseli vzdát hokeje, skloubili ho se vzděláním. Přesně těmito slovy lze popsat stovky hráčů, kteří se rozhodli při studiu na vysoké škole / univerzitě nadále věnovat své hokejové vášni. Prostor pro tento druh realizace jim poskytla EUHL (Evropská univerzitní hokejová liga), která vznikla před třemi lety podle amerického vzoru. U jejího zrodu stálo hned několik hokejových nadšenců, mezi nimi i bývalý slovenský reprezentant a hráč NHL Ľubomír Sekeráš. Zmíněná americká soutěž, která byla pro zakladatele EUHL vzorem, již však není jen jakýmsi vzdáleným modelem, kterému se chce evropská liga jednoho dne vyrovnat. Výběr ACHA přijede po roce opět do Evropy, kde si změří síly i s All Stars EUHL. „Američané opět odehrají – nazvěme to – evropské turné. Chybět nebudou ani zápasy proti našemu výběru. Veřejnost by se mohla mylně domnívat, že tito naši hosté ze zámoří nás doslova na tom ledě zničí, přeci jen jejich liga je mnohem starší, na vyšší úrovni. Nicméně naši hráči jsou velcí bojovníci, a to prokázali v těchto utkáních už minulé roky. Vždyť když jsme s nimi hráli poprvé, byli jsme jediný tým v Evropě, který je dokázal porazit! Pak následovaly dvě remízy. Jsem přesvědčen, že i nyní půjde o vyrovnané zápasy, které bude provázet dravý hokej a touha po vítězství, „nešetřil slovy Sekeráš.

V roce 2014 odehráli zmíněné celky svůj první vzájemný zápas, o rok později se EUHL rozhodla sestavit dva výběry, a tak se uskutečnily i dva zápasy. „Ve stejném trendu budeme pokračovat i letos. Máme přichystané dva týmy těch nejlepších z nejlepších, a to nemyslím jen hráčů, ale také trenérů či manažerů. Tato setkání jsou obrovskou školou nejen pro hokejisty, ale i pro organizační týmy, v nichž figurují studenti, „vyjádřil se viceprezident EUHA. Zatímco předešlá utkání se odehrála na Slovensku (Bratislava, Banská Bystrica), tentokrát se vedení ligy rozhodlo přesunout dějiště do sousedního Česka. „Jelikož jde o nadnárodní ligu, rozhodli jsme se příští dva zápasy odehrát v Plzni a Praze. Je důležité, aby se soutěž více rozšířila jak v České republice, tak i v dalších zemích Neměli bychom proto všechny akce soustředit pouze na Slovensko, hrají zde přece týmy i z jiných států, „vysvětlil Sekeráš.

Nadcházející zápasy EUHL vs. ACHA

 

Plzeň – Home Monitoring Aréna, 3.1.2016 17:00

Praha – ICE Aréna Hvězda, 5.1.2016 18:00

 

Odehrané zápasy EUHL vs. ACHA

(2014, Bratislava) EUHL – ACHA 3: 2 (1: 1, 2: 1, 0: 0)

(2015, Banská Bystrica) EUHL – ACHA 2: 3 po sam. nájezdech (0: 1, 1: 0, 1: 1, 0: 1)

(2015, Bratislava) EUHL – ACHA 5: 4 po sam. nájezdech (0: 2, 3: 0, 1: 2)

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *