Co lze vyčíst mezi řádky prohlášení APK?

Už v minulém týdnu vydala Asociace profesionálních klubů (APK) prohlášení k vyjádřením Marka Černoška a Luďka Bukače.

PROHLÁŠENÍ APK ZDE

Zajímavý je nejen samotný text prohlášení, ale ještě víc to, co lze číst mezi řádky.

1) APK je evidentně významným hybatelem událostí v celém českém mládežnickém hokeji. Tedy 14 klubů, jejichž hlavním zájmem je především profesionální hokej dospělých, zjevně diktuje trendy, kterými se mládežnický hokej ubírá i desítkám hokejových klubů (celkem je u nás nějakých necelých 140 klubů), jejichž hlavní náplní má být především sportovní výchova mládeže hokejem. Nebo jinak řečeno, početný zástup malých klubů pečujících o sportující mládež žije pod silným diktátem pravidel několika málo klubů, jejichž hlavním zájmem je profesionální hokej. Přitom solidaritu mezi profesionálním, výkonnostním a amatérským sportem, o kterou se opíral vedle ČSLH i třeba MOV, naznačuje např. i VÝCHOVNÝ paradox hokejových přestupních tabulek, kdy profesionální klub mající spolkovou odnož mládeže (např. účastník ELMD) inkasuje za hráče, kterého dobře nevychoval a nenajde v ELMD uplatnění 150.000 Kč, zatímco malý klub (krajská soutěž dorostu), který pracoval s hráčem tak dobře, že ten našel uplatnění v ELMD jen 35.000 Kč!

2) Z předposledního odstavce prohlášení, kde je zmíněno „výrazné dotování mládeže profesionálními kluby, neboť náklady spojené s výchovou mládeže nepokryjí rodičovské příspěvky“ je patrné, odkud se berou podobná prohlášení ČSLH ignorující veřejné peníze ve financování mládeže. Navíc tato svá tvrzení doposud NIKDO z členů APK nebyl ochoten doložit rozkrytím rozpočtů a struktury financování mládeže, tzn. ukázat klubové financování mládeže vč. všech zdrojů veřejných peněz, ideálně s oběma stranami rozpočtu tzn. jak s příjmy tak výdaji. Přitom výchova mládeže by měla být veřejným zájmem a veřejné peníze do ní vložené pod veřejnou kontrolou, takže nic tajného.

3) V prohlášení se APK zmiňuje o probíhající věcné diskuzi s ČSLH nad mládežnickým hokejem tak, aby „nemusely členové APK výchovu mládeže zrušit, omezit nebo celou nechat platit rodiče“. Bohužel žádné výstupy této diskuze zatím nikde nikdo z dvojice APK či ČSLH neprezentoval, soustředí se zatím pouze na nekompromisní potírání jakékoliv názorové opozice, co se týče aktuálního stavu výchovy hokejové mládeže.

4) Obrovský strach, který panuje mezi rodiči v mládežnickém hokeji, s nímž se potýká i každý, kdo by chtěl napsat o dané problematice článek či natočit reportáž, má své opodstatnění. Když vidíte, jak jednotliví členové APK svorně drží při sobě a umí se okamžitě domluvit na kampani (viz ankety pro odstupné, zveřejňování vyhovujících prohlášení na webech atp.), jen málokdo si dovolí ohrozit sportovní budoucnost svého dítěte tím, že mu svým výstupem výrazně ztíží případný vstup do této „elitní“ společnosti.

Ať na to koukám ze všech možných stran, zvážím i možné a jisté negativní důsledky jednotlivých kroků, vychází mi z toho jediný rozumný výstup, který může hokejové prostředí vyčistit.

Jasné oddělení výchovy mládeže od profesionálního hokeje

Cesta může vést tak jako v hokejově nejvyspělejším světě přes skutečné oddělení profesionálního a mládežnického hokeje. Nikoliv jen formální jako nyní, ale zcela důsledné tak, že by mládež byla řízena skutečně jinými subjekty, jinými lidmi se samostatným hospodařením bez cestiček k přelévání peněz z jednoho kyblíku do druhého, bez možnosti prosazování zájmů profesionálního sportu na úkor sportující mládeže. A musím říct, že za současného stavu přes zdánlivou bolestivost výhrůžek členů APK zrušením výchovy mládeže, by mě velmi zajímalo, jak by tento krok přes všechna domyslitelná i nedomyslitelná úskalí dopadl.

Nejvíc by se mi líbilo, pokud by to někdo vzal skutečně z gruntu a snažil by se postavit veřejně prospěšný systém, ve kterém by mládež nemusela volit mezi sportem a školou, ale sport se stal součástí školních aktivit, tak jako třeba ve Spojených státech.

Na závěr pár otázek

Co by dělaly kluby sdružené v APK se svým zázemím, kdyby vedle rozpočtu na profesionální A týmy, nedisponovaly i veřejnými penězi na podporu výchovy mládeže?
Jak by se zachovala města či kraje (politici) v případě přidělování veřejných peněz? Věnovaly by je profesionálnímu sportu nebo sportující mládeži?
Jak je možné, že zástupce spolku založeného za účelem sportovní výchovy mládeže a podporovaného veřejnými penězi tvrdí, že bude účtovat k odstupnému/výchovnému za hráče v žákovské kategorii registrovaného ve spolku DPH, neboť nezletilý hráč prý patří akciové společnosti?
Kdo je ve skutečnosti plátcem odstupného/výchovného, pokud je rodič hráče, který chce přestoupit, de facto přinucen (nejméně bolestná cesta) zaplatit sponzorský dar novému klubu, který peníze pak použije na úhradu za přestup původnímu klubu?
Je možné vyúčtovat odstupné/výchovné jako sponzorský dar nebo službu?

By The Way

V prohlášení APK vyzývá Luďka Bukače k předkládání důkazů o korupci. Myslím, že je spousta lidí především zvědavá na posouzení již předloženého důkazního materiálu v kauze Růžička – Palaščák. Zatím jsem nezaznamenal jediný náznak vůle ČSLH či APK tuto kauzu řešit. Lepší materiál k posouzení než video těžko někdo poskytne!!!

12 Responses

1. Trenér napsal:

Trenéři by měli začít ty malé adepty především vychovávat a přitom je učit hokej. Trenér těch nejmenších nesmí chtít vítěztví za každou cenu. Chválit musí i po prohře, protože ti kluci jdou do každého zápasu s cílem vyhrát a nikdo jim to nemusí nařizovat.

2. Monika napsal:

Dobrý den,myšlenka oddělit mládež od profesionálů je asi ta nejlepší cesta z hokejového pekla a za sebe musímříci,že se mi velmi líbí a plně s ní souhlasím.Myslím,že všichni víme jak se přelévají finance v klubech,kdy mládež je propojena s dospělými.Oba synové začínali s hokejem ve větším klubu,kde je financování věc přísně tajná.Samozřejmě,že všichni vědí jak to chodí,ale chybí důkazy. Můj mladší syn teď je v malém regionálním klubu,který je občanským sdružením,bez jakékoliv vazby na muže.Kdykoliv je možno nahlídnout do financování.A věřte,že když jsem to udělala, nestačila jsem se divit s jak malým rozpočtem, jde udělat hodně muziky.Nikde nefigurovaly 20- ti milionové částky jak uvádí p.Král,A to si myslím,že máme velmi luxusní podmínky,tréninky v podveřer 4x-5x týdně ,příspěvky 4500,- na sezónu.Je pravdou,že na zápasy jezdíme auty,ale vždy jsou vyplaceny cesťáky 4 autům a pravidelně se to střídá.Navíc kluci odcházející do blízkého většího klubu neplatí výchovné,vždy se dá rozumné domluvit .Výchovné většinou shrábne onen větší klub,kde kluci pod nátlakem podepíší přestup a nejpozději v MD má klub o přísun penízků vystaráno.Takže jakýkoliv smysl podpory malých klubů se zde úplně ztrácí.Souhlasím také s tím,že teď je asi ta nejlepší doba k tomu tuto myšlenku prosadit.Jsem ochotna přidat jakkoliv ruku k dílu.Chtěla bych se někdy dožít svobodného a přátelsky nastaveného hokejového prostředí tak jak to popsal p.Bukač a další hokejové ikony.Také chci poděkovat tvůrci těchto stránek jsou opravdu SUPER!!! a komentáře k dění jsou naprosto luxusní a mluví mi z duše.Přes všechny peripetie a peklo,kterým si naše rodina díky hokejovým tupcům prožila, stále zůstavám optimistou a věřím,že tento systém je neudržitelný a jednou přece musí padnout na hubu

3. Standa napsal:

Rozhodující úlohu v tomto systému hrají města a obce, které poskytují prostředky veřejné podpory na činnost mládeže . Pokud toto zastupitelé měst a obcí nepochopí, a nekompromisně nebudou požadovat oddělení mládeže od seniorů ekonomicky i personálně, bude velmi těžké prosadit cokoliv vůči APK (ČSLH).
    Vytvoření samostatného Svazu mládeže ledního hokeje je dobrá myšlenka. Je zde ale spousta otazníků. Muselo by být pod vedením odborníků na výchovu mládeže, dále velmi kvalitních právníků a skvělého šéfa – srdcaře. Tito lidé by to nesměli dělat pro peníze. Dále, muselo by se najít hodně rodičů, kteří by našli odvahu vystoupit ze zkorumpovaných klubů a nebát se nastoupit novou cestu. A dále trenéři, opravdu zapálení pro práci s mládeží, zavádějící nejmodernější tréninkové metody, kteří nevidí v dětech jenom zdroj peněz. Dále jsou to finanční prostředky pro rozjezd projektu. Je to i politická práce, přesvědčit stát – MŠMT, zastupitele krajů, měst a obcí, získat média pro podporu projektu atd. Je toho spousta, ale nereálné to není. Znamená to spoustu práce, nejenom plky na internetu. A hlavně je to běh na dlouhou trať.

4. OtecDítěte napsal:

To Jehlička – je pravda, že pokud se o „hokejových problémech“ bude jen psát a komentovat, nic se nezmění.
    Spolek = asociace, která by prosazovala řešení problémů mládežnického hokeje mohla by „pro začátek“ požadovat alespoň diskuzi se zástupci klubů, nemohli by jí ignorovat.
    Pokud by takový spolek sdružoval kluby, odborníky (trenéry) i rodiče, mohl by rozhodovat o více věcech, např. i o účelnosti a využití dotací, jak píšete…

5. OtecDítěte napsal:

Asociace APK ve svém prohlášení uvedla o mládežnickém hokeji několik vět, které zdánlivě nedávají smysl, ale spíš bohužel ukazují, jaký je opravdový smysl a zájem CSLH.

V trvzení, že „všechny kluby nejvyšší soutěže výrazně dotují mládežnická družstva“, zapomínají na to, že je dotují z financí rozdělených CSLH (tedy z veřejného rozpočtu MŠ) a z dotací měst a obcí.

Pokud argumentují, že zrušení výchovného by vedlo k tomu, že by kluby musely výchovu mládeže zrušit, zásadně omezit, znamená to, že buď:

1. Předpokládají, že nedělají svou prácí s mládeží dobře a po uvolnění přestupů by jim odešla podstaná část mladých hráčů do jiných klubů.

2. Nebo se obávají, že by jim po uvolnění přestupů mohli lépe konkurovat jiné kluby a snažit se také získat dotace od MŠ a měst obcí.

Zájmem těchto prohlášení CSLH a APK tedy není jiného než snaha:

1. umlčet oprávněnou kritikou existujích nedostatků
    2. nebo udržet si současnou „extra“ pozici v získávání veřejných dotací do svých klubů

6. Jehlička napsal:

Nový hokejový systém se dá velice dobře nastavit na zelené louce a myslím, že teď je velice dobrá doba to začít dělat, bude to mít podporu médií. Ale musí to udělat ti, kteří to budou stavit jako transparetní a ne proto, aby se zabetonovali v novém systému a šly si tam vydělat nějakou kačku.

7. Jehlička napsal:

ČSLH a dnes zabetonované kluby rychle tímto ztratí kontrolu nad hráči, neboť hráči defakto odejdou do své asociace a do jiného svazu a budou si pořádat souteže sami. Stát nemůže řici finančně ne, neboť by to bylo transparentně vedené na síti internet, včetně hospodaření a svaz by postupně přicházel o peníze. Váha by se přelývala. Děti by hráli mezi sebou, kdo by se do projektu zapojil a možná by ty zápasy a treninky byly kvalitnější než teď.

8. Jehlička napsal:

Když už se v tom angažujete, tak musíte mít právní formu … jinak to jsou tlachy na webu. Nic víc

9. Jehlička napsal:

A co takle založit „Svaz mládežnického ledního hokeje České republiky“ SMLHČR poté žádat stát o podporu a financování a postavit to tak, že hlasovací práva budou mít 33% kluby, 33% Asociace hráčů do 18 let (zástupci rodiče) něco jako odbory a 33% stát MŠ… co by přidělovalo granty a dotace . Rozhodnuto by muselo být vždy polde klíče nadpoloviční většiny, změnu stanov 100%.

Save by pořádal souteže prp mládež, nešlo by běžně přehkasovat 1/3, buď by nesl odpovednost politickou, nebo kluv hráči, politika s klub, mebo hráči politika (ministerstvo školství).

Tim padded by to šlo bez tabulek a bez ČSLH.

10. jirka napsal:

Je směšné a slučitelné jen s totalitním režimem, žádat L. Bukače aby dodal důkaz o korupci. APK ví, že korupce existuje a žádný rodič to v našem shnilém a mstivém systému neudělá.

11. CM napsal:

V malém klubu se nějak zatím domluvíme, ale jsem jednoznačně pro oddělení mládeže od sportu dospělých nejen od profesionálního sportu. Při shánění sponzorských peněz se standardně používá formule „dejte, půjde to i na mládež“ a kolik tam ve skutečnosti skončí všichni víme. Kdo by taky, kromě pár nadšenců, dával peníze na to, aby se parta chlapů přišla 2-3xtýdně vyprdět na trénink a o víkendu si zajeli v rámci krajského přeboru autobusem zahrát.