CHL Draft – žebříček hodný vysvětlivek

Člověk by měl chuť zajásat, když si přečte článek o velkém úspěchu české hokejové mládeže na draftu CHL. 23 hráčů! Nejvíce za 15 let a suverénně nejvíce ze všech zemí! No jo, ale tahle čísla si zaslouží spoustu vysvětlivek.

Import Draft

Hned na úvod se hodí uvést, že jde o tzv. import draft, tedy výběr z hráčů mimo USA a Kanadu.

CHL Draft 2022 v číslech

CHL draft nabízí celkem 120 pozic, tj. možnost klubů CHL vybrat si až 120 hráčů. V letošním roce zůstala téměř polovina možností výběru (přesně 56 pozic) kluby bez povšimnutí nevyužita a to třeba i přední pozice 6., 11. či 21.

V první desítce letošního draftu se umístilo 5 Slováků (1., 2. 5., 8, 10.), 4 Češi (3., 4., 7., 9.) a 6. pozici klub Victoriaville Tigres vůbec nevyužil.

Národností obsazení draftu CHL bylo letos následující:

Co tedy znamená suverénní „vítězství“ Čechů

Výběry týmů v CHL draftu jsou do značné míry ovlivněny ochotou hráčů do CHL odejít hrát. Předchází jim jednání agentů a kluby, které o tento draft stojí, příliš neplýtvají výběrem na hráče, o kterých vědí, že do CHL hrát nepůjdou.

CHL je juniorská profesionální soutěž. Vstupem do CHL hráč ztrácí status amatéra a tím třeba šanci jít studovat a hrát do americké NCAA. O tom, že by český hráč při angažmá v CHL v Kanadě studoval, nemůže být ani řeč. Leda, že by někde sehnal nějakej ten přítulnej českej onlinestudyšolích.

Silné obsazení Čechů a Slováků tak znamená jediné. Do CHL je ochotno jít nejvíce hráčů právě z těchto zemí. Švédové či Finové se do CHL nijak nehrnou a raději zůstávají v domácím systému nebo využívají americkou kombinaci špičkového hokeje se studiem v NCAA.

Žebříček draftu CHL nic moc nevypovídá ani o výkonnosti jednotlivých hráčů, je to spíše o více či méně předjednané dohodě či ochotě hráčů do CHL naskočit nebo jen čisté plácnutí do vody od klubů, které na draftu příliš nelpí. Příkladem budiž např. jeden z největších talentů české obrany Tomáš Hamara, který byl sice také do CHL draftován, ale daleko níže, než by odpovídalo jeho výkonnosti (26. pozice). Je to tím, že má skvělé podmínky ve finské Tappaře a jeho odchod do CHL je málo pravděpodobný. Stejně tak například pick 85., brankář Michael Hrabal, který do CHL nepůjde téměř jistě, neboť má už uzavřenu dohodu s týmem NCAA.

Na jasné české vítězství v letošním draftu CHL lze tedy pohlížet spíše jako na Pyrrhovo. Naznačuje, oproti vyspělým výchovným systémům ve Skandinávii, silnou touhu mladých českých hráčů vypadnou z domácího prostředí kamkoliv a za jakoukoliv cenu a naopak velmi chabé odhodlání vydat se na životní dráhu náročnější cestou po dvou kolejích, tedy i po té akademické.

Přitom CHL se dlouhodobě ukazuje jako ta nejriskantnější volba. Když nepočítám NCAA mezi juniorky, tak CHL je určitě nejkvalitnější juniorka na světě, ale posunout se v ní dále v osobním rozvoji je zejména pro nezámořské hráče mimořádně těžké. Pokud totiž nejde o top hráče do 1. max. 2. lajny se silnou pozicí v týmu, často končí tahle cesta neúspěšně a zanechává na hráčích nepěkné následky (např. v podobě ztráty sebevědomí). Snahou CHL rozhodně není vychovávat evropské hráče, ale spíš je drsně otestovat a kdo projde, může se posunout dále, zbytek často padá nenávratně do hokejového zapomnění.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *