Cesta do amerického univerzitního hokeje (Robert Sovík)

Pokud uvažujete o možnosti vyrazit s hokejem na zkušenou do světa, určitě přivítáte nově se rýsující spolupráci CS Hockey a USA Sport & Study. Prvním jejím plodem je článek bývalého kapitána sparťanské juniorky Roberta Sovíka, kterého jsem požádal o jeho osobní příběh, jak se dostal s hokejem za moře a stručné představení agentury USA Sport & Study. Tady je.

Moje cesta do amerického univerzitního hokeje

Celý život jsem hrál hokej a studoval. Od malička jsem chodil na angličtinu mimoškolně a věděl jsem, že mi studium navíc k něčemu bude. Hokej jsem začal hrát, když mi bylo 5 a táta mě přivedl na Kobru, kde jsem působil až do dorostu, odkud jsem pak přestoupil na Spartu, kde jsem hrál jeden rok v dorostu a poté tři roky v juniorce, z čehož jsem dva roky působil jako kapitán týmu a jeden rok vyhrál bodování celé soutěže v +/- hodnocení. Při hokeji jsem zároveň studoval gymnázium Štěpánská v Praze a poslední dva roky juniorky také vysokou školu ČZU, kde jsem studoval ekonomický obor v angličtině.

hobarts-robert

U nás je ale škola a sport záležitostí různých institucí a tak přirozeně musel přijít čas, kdy jsem se musel rozhodovat, co dostane přednost. Škola je takzvaná jistota, ale hrát hokej byl vždy můj sen, kterému jsem obětoval hromadu času a rodiče ještě vice, takže jsem nechtěl skončit s hraním na nejvyšší možné úrovni při studiu na vysoké škole. Rozhodl jsem se hledat jiné možnosti, ale nenašel jsem moc informací, protože v České republice nebyl k mání nikdo, kdo by měl kvalitní know-how specificky pro hokej se školou. O systému amerických univerzit jsem něco málo slyšel, ale zblízka jsem se o nich dozvěděl přes Petra Boháčka, mého kamaráda, který odjel do USA hrát americký fotbal a po roce studia na střední škole dostal stipendium na univerzitu, kde strávil čtyři roky (Petr je prvním českým hráčem amerického fotbalu, co kdy působil na univerzitě v USA).

První kontakt na univerzitního trenéra jsem dostal od Yoricka Treille, který působil na Spartě v době, kdy jsem si poprvé zatrénoval s A-týmem. Tady se potvrdilo, že schopnost komunikace v angličtině mě dokáže posunout, protože jsem byl jeden z mála hráčů, kteří se s ním dokázali bavit v plnohodnotné konverzaci, při které pak padlo slovo o americké univerzitě, kde Yorick působil, než odešel do AHL. Předáním kontaktu na jeho bývalého trenéra moje cesta do Ameriky začala.

Zpočátku jsem o aplikačním procesu nevěděl nic a můžu říct, že kvůli tomu jsem nad ním strávil kolem dvou let. Samotná komunikace s trenéry a lidmi z příjímacího oddělení školy trvala kolem roku a půl a skládala se z telefonátů, Skype pohovorů a nespočetného množství emailů.

To byl také důvod pro založení společnosti USA Sport & Study, kterou jsme založili společně s Petrem (zmíněný výše), kde se zabýváme pomocí lidem, které zajímá, jak život studujícího sportovce na univerzitě vypadá a mají zájem se na univerzitu dostat. Již se mi podařilo poslat dva hokejisty na kemp v Bostonu, kde mám dobré kontakty (např. amateur scout pro Columbus Blue Jackets, Rob Riley). O oba projevily zájem juniorské týmy, se kterými dohromady spolupracujeme na dalších krocích.

V současné době je u nás jen velmi málo lidí, kteří by měli s prostředím hokejových univerzit takové zkušenosti, jako máme my. Za poslední tři roky jsem nasbíral know-how z každodenního působení v americké hokejové společnosti a zároveň poznal mnoho kvalitních lidí, kteří se pohybují kolem juniorských soutěží jak v Americe, tak v Kanadě a tím pádem máme okolo sebe tým velmi zkušených lidí, kteří jsou schopni nám a našim klientům pomoci.

Mimo hokejistů a hokejistek spolupracujeme i s fotbalisty/fotbalistkami, atlety/atletkami, squashisty/squashistkami, volejbalisty/volejbalistkami, atd., to jen pro zmínku.

Tuhle službu jsme se rozhodli nabízet, protože chceme pomoci lidem jako my, kteří vždy měli zájem spojit sport se studiem a chtějí v něm pokračovat na nejvyšší úrovni i s přechodem na vysokou školu. Je to volba bez kompromisu, protože například hokejisté se z univerzitních soutěží dostávají přímo i do NHL.

Postupně si však chceme budovat co nejlepší síť kontaktů a rozšiřovat servis do více úrovní jak po sportovní, tak studijní stránce, aby si každý mohl vybrat podle svého. Zkušenost z pobytu v zahraničí dnes totiž považujeme za významný prvek rozvoje osobnosti každého mladého člověka a studium ve spojení se sportem za nejlepší možnou variantu její náplně.

logo_USS

User Rating: 5.0 (3 votes)
Sending

1 Response

  1. Boris Dreisig napsal:

    Zaujalo ma to spojenie školy a športu. Syn hrá hokej ale sa aj výborne učí v škole.A ja ako rodič mám velkú dilemu ako vyriešiť jeho další postup.
    Možno by ste mi s tým vedeli a mohli pomôcť.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *