Výchova talentované mládeže v krajích

ČSLH spustil projekt „Výchova talentované mládeže v krajích“. Článek a video najdete na odkazu TADY.

Já to považuju za výborný počin a jasný signál.

Jasný signál, že mimoklubová činnost je oficiálně prohlášena za prospěšnou a nebude dále nikde selektivně potlačována. Jak bylo řečeno v reportáži:  „Trénujou se velmi speciální záležitosti, na které třeba v klubovém tréninku není čas.“ Pokud je prospěšný mimoklubový trénink speciálních záležitostí v rámci uvedeného projektu pro vybrané talentované hráče, musí být stejně prospěšný i mimoklubový trénink speciálních záležitostí, na které v klubu není čas, i v rámci soukromých hokejových škol třeba i pro nevybrané netalentované hráče.

Jasný signál, že svaz po letech tvrzení, že soutěživost a vítězství dětem škodí, obrací. Jak jinak si vysvětlit slova Bedřicha Ščerbana:

„Na trénincích a turnajích se budou setkávat nejlepší hráči z regionů, kteří tak získají motivaci do další přípravy, trenérům vytváří platformu pro výměnu zkušeností a spolupráci. Významně vzroste motivace také pro hráče, kteří se do výběrů zatím nedostali. Jsem přesvědčen, že projekt přispěje k výraznému posunu vpřed ve výchově talentů v žákovských kategoriích.“

V podstatě je to obrat o 180 st., zatímco ještě nedávno šikovní hráči často dostávali nálepku přetrénovávaných a výsledek byl sprosté slovo, dnes tu máme projekt, který bude velmi silně tlačit na výkonnost dětí už od útlého věku.

Doufejme tedy, že podobné projekty budou založeny jen na pravidech fair play a jen v minimální míře si ponesou znaky soukromých výtahů pro ratolesti spřízněných. Věřme, že pokud je prospěšná podobná činnost zašťiťovaná svazem, budou mít dále bez obstrukcí stejnou šanci i další skvělé projekty jako třeba Hockey Tour 2003 nebo další soukromé aktivity, které navíc nestojí společnou hokejovou kasu ani kačku.

Prostě tohle je krok správným směrem a přejme mu jen svobodné a férové podmínky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *