Všechno souvisí se vším

Dneska ráno po šťourání narazil jsem na facebooku na dva zdánlivě nesourodé články. Mimochodem, stále více zjišťuju, že když si dobře odladíte nastavení účtu FB (odfiltrujete dětské infantilní příspěvky, příspěvky uživatelů, kteří mají potřebu sdílet úplně všechno a necháte si zobrazovat příspěvky jen těch lidí, jejichž názory vás zajímají), zbytečně vás FB nenutí koukat každou minutu do telefonu a naopak vám krásně odfiltruje zprávy ze světa, které vás zajímají. Nemůžu si pomoct, ale po přečtení zmíněných článků mi hned oba dva připadaly jako neodlučně spojené nádoby. V prvním z nich Petr Sýkora mimo jiné komentuje české mládežnické hokejové prostředí a pozici mládežnického trenéra u nás. Ve druhém pak Václav Klaus mladší komentuje poslední smutné události odhalené šikany učitelky na jedné české škole.

Já vidím velmi silnou paralelu mezi příčinou patologického chování popisovanou Václavem Klaus ml. u šikany na školách a současnou situací v mládežnickém hokeji, k níž se vyjádřil Petr Sýkora. Učitelé ani trenéři to nemají lehké. A bez fungujícího prostředí, kde se lidi nenuděj a pracujou, to nikdy lehké mít nebudou. Na druhou stranu si dovedu představit, že ve fungujícím, pracovitém klubu si nikdo z rodičů na trenéra hubu otevírat nebude!

Ty nejzajímavější pasáže z obou článku vytahuji, zbytek si přečtěte přímo v článcích, na které najdete odkaz níže:

Šikana totiž není metodicko-byrokratická. Na šikanu potřebujete pár grázlů, oběť (někoho, kdo se neumí moc bránit, nemá sociální vazby, je outsider kolektivu), a hlavně degenerované prostředí, kde se nic nedělá, nepracuje, lidi se nuděj, vedení instituce má vše na háku a instituce nefunguje.

Ale na těch školách, kde jsou demotivovaní studenti (škola je k ničemu nenutí), otrávení učitelé (vedení školy je k ničemu nevede) a říďa popíjející kávičku zavřenej za polstrovanejma dveřma, tam nejenže studenti nic neuměj – ale když se sejde pár grázlů a typizovaná oběť – máme novinářského sólokapra.

Dokud ale v českém školství nepůjde o to, co studenti škol umějí. Dokud budou snadno přežívat školy naprosto slabé. Dokud budou hlavní projekty, inkluze, čerpání dotací, boj proti xenofobii a dalších tisíc jedna programů.

„O tom, jak to chtějí dělat a jestli vůbec ví, proč jsou na ledě. Potkal jsem v Česku pár výborných trenérů, ale naráželi na tak velké překážky, že se to snad ani nedá dělat správně. Byly tam bariéry mezi lidmi, vůči vedení i kvůli sponzoringu rodičů do klubu.“

Novinky.cz

KOMENTÁŘ: Šikana učitelky – Václav Klaus ml.

Lidovky.cz

V Česku mají všichni strach, říká Sýkora o trénování v mládežnickém hokeji

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *