Studium se sportem v USA II. – Největší překážky (Robert Sovík)

Pokud se člověk rozhodne pro cestu do Severní Ameriky, hlavní výhodou je, že zde může zároveň studovat a sportovat na té nejvyšší úrovni. Většina sportovců a sportovkyň na tuto cestu ale není připravena.

Podle mého názoru a zkušeností jsou hlavními překážkami mentální a emocionální připravenost, jazyková vybavenost a znalost prostředí.

Člověk, který se rozhodne pro odchod do USA musí počítat s nejvyšší konkurencí a musí být připraven na nejrůznější situace, které jej mohou potkat.

Hodně sportovců a sportovkyň dosáhne na nejvyšší sportovní úroveň, ale následně vyhoří kvůli vnějšímu vlivu. Je nutné se soustředit na každý aspekt přípravy, aby byl člověk v co nejlepší pozici při následném posunu do dalších věkových a výkonnostních kategorií.
Nejdůležitější je komplexnost osobního vývoje, který by měl obnášet přípravu akademickou, jazykovou a sportovní, ale člověk by měl zároveň pracovat na psychické odolnosti a nastavení své mysli.

Mentální a emocionální připravenost s jazykovou schopnosti velmi úzce souvisí. Neznalost jazyka v neznámém prostředí je vražedná kombinace i pro ty nejodolnější jedince.

Vysoký počet hráčů a hráček chce odejít do USA bez toho, aniž by byli schopni kvalitně komunikovat v angličtině a představují si, že se jazyk naučí na místě.

„Chci jet do Ameriky naučit se jazyk.“
„Ve škole se anglicky nic nenaučím.“

Ve škole má každý student minimálně několik hodin týdně a tím pádem dostatek času se soustředit a tento čas správně využít ke zlepšení angličtiny.
I kdyby kvalita každé hodiny angličtiny byla špatná ze strany učitele, každý má možnost věnovat čas navíc učením jak z knih, které používá do školy a ze kterých může čerpat gramatiku, tak z mimoškolních zdrojů. Navíc s přístupem na internet se všechny možnosti studia rozšířily. S ohledem na jednotlivé části znalosti jazyka – poslech, mluvení, čtení – je pak mnoho zdrojů na trénování právě na internetu.

Když pak člověk opravdu odejde, bude nucen mluvit anglicky a určitě se zlepší, ale jde hlavně o přístup jednotlivce k situaci, ve které se člověk ve vztahu k angličtině nachází.

Čas věnovaný studiu angličtiny určitě není promarněný. I pokud chce člověk vyjet jen za hranice České republiky nebo Slovenska musí být schopen se domluvit. Není nutné, aby mířil do USA, ale kvalitní znalost angličtiny je naprostá nutnost. Nemluvě o následné nutnosti splnění testů SAT (případně ACT) a TOEFL (případně IELTS), pokud pomýšlí o odchodu na univerzitu.

Důležitá je i co možná nejobsáhlejší znalost prostředí. Opět si položte několik otázek.
Jaký je můj dlouhodobý cíl? Hrát profesionálně? Dostat se na univerzitu a vystudovat? Chci jen odejít na jeden rok do juniorské soutěže?

Až po promyšlení těchto bodů má smysl přejít ke konkrétnímu řešení a ujasnit si jaká cesta dává největší smysl.

Je dobré mít povědomí o obecných možnostech, ale je nutné aplikovat znalost prostředí na svoji individuální situaci a řešit své kroky ve správném pořadí. To, že někdo, koho znám, odešel hrát USHL neznamená, že je to jediná kvalitní možnost hokejového vývoje v USA. Pro někoho je to perfektní místo, ale pro někoho je lepší strávit sezonu někde, kde dostane více prostoru a může se posunout výkonnostně a zároveň být více na očích skautům z univerzit nebo profesionálních týmů.

Jde o to, do jaké organizace člověk přichází a v jaké pozici opouští svoji zemi s výhledem na své další kariérní kroky. Je proto dobré přistoupit k výběru potenciálních týmů pragmaticky a nenechat do tohoto procesu zasahovat své ego, které se bude chtít porovnávat s ostatními (třeba i stejně kvalitními) hráči, což následně vede k frustraci a emocionálně řešenému rozhodnutí.

Mnoho lidí, kteří odešli do USA, se vracejí po roce nebo pár letech zpět a přitom si neodnesli ze své zkušenosti vlastně nic moc a ocitají se ve stejné situaci v jaké byli před odchodem. Přitom je velká škoda promarnit takovou možnost v tak rozhodující fázi života a nevyužít ji pro svůj osobní vývoj.

Máme v ČR hodně sportovců na té nejvyšší úrovni, máme i spoustu akademicky vzdělaných studentů se sportovním nadáním, ale právě pro ty, kteří dokáží spojit tyto dvě oblasti, je univerzita v USA tou nejlepší cestou. Není jednoduché se probojovat přes všechny nástrahy, ale překážky jsou od toho, aby se pokořily. K tomu je nejdůležitější být konzistentní v přípravě a opravdu této cestě věnovat svůj čas.

Všechen správně věnovaný čas je totiž investice do vlastní budoucnosti.

Pokud budete mít zájem probrat svoji individuální situaci (z pohledu jakéhokoliv sportu), vyplňte náš dotazník na www.usasportandstudy.com nebo pošlete email mě osobně na robert@usasportandstudy.com. Do 24 hodin dostanete odpověď na obou místech.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *