Pražská férovka

Fakt sem nechtěl už moc šťourat do té pečlivě budované fajn atmosféry, která se aktuálně pomocí médií rozlévá kolem mládežnického hokeje. Nicméně sedmé kolo západní skupiny ligy mladšího dorostu do té medální idylky zaťalo hodně hluboko další nabroušenou sekyrku.

V Braníku se utkali dva největší adepti na postup do extraligy pražské celky HC Kobra a HC Hvězda. Atraktivní duel zaplnil tribuny a sliboval ligové klání té nejvyšší kvality. Potud sice zajímavé, avšak nic tak dramatického, vždyť jde o druhou nejvyšší soutěž nejmladší dorostenecké kategorie. Ale …

Představte si, že hrajete počítačovou hru, kde jste manažerem jednoho z týmů a chcete udělat maximum pro úspěch v klíčovém zápase. A nebo zapomeňte, funkci české reality by nikdo do žádné hry stejně nenaprogramoval. Pojďme raději rovnou na věc!

Zatímco pražská Hvězda usilovně trénovala a připravovala se na zápas, pražská Kobra přišla na účinnější zbraně. Domácí zápas úmyslně posunula mimo běžný nedělní termín a s pomocí pravidla o střídavém startu přizvala na jednorázovou pomoc hráče extraligové pražské Sparty. Hráče, kteří za Kobru nikdy v minulosti nenastoupili a s největší pravděpodobností v budoucnu jinak než takto účelově ani nenastoupí. Nešlo totiž o hráče, pro které jsou střídavé starty primárně určeny, tj. hráče na hraně sestavy extraligového týmu, kteří si díky menším příležitostem v extraligovém týmu chodí někdy zahrát i za jiný tým ligový. Šlo o hráče, kteří jsou pevnou součástí extraligového týmu a dva z nich dokonce plní ve svém extraligovém týmu klíčové role, které jistě potvrdí hned následující den v zápase pro změnu o prvního fleka v extralize. Nestačil jsem sice spočítat všechno, ale nejlepším hráčem utkání byl právě výborný sparťanský extraligový obránce, který ke konečnému výsledku a vítězství svého jepičího týmu přispěl 6 kanadskými body.

Možná si řeknete banalita, to se děje všude a navíc podle pravidel. Budiž! Za mě je to stejné jako s výchovným. Pravidlo, které mělo sloužit k určení vyrovnání mezi kluby je nakonec masivně zneužíváno k zastrašování a omezování. V tomhle případě bylo zneužito pravidlo o střídavém startu k maximálně unfair zásahu do souboje o nejvyšší soutěž. Nebudu tady rozepisovat „drobnosti“, jak to je nebo není spravedlivé vůči klukům z jednoho klubu, kteří bojují o postup celý rok, nebo co na to borci vítězného týmu, kteří jinak hrají, ale tentokrát mohli akorát tak zafandit v teplácích. Krajně znepokojující je spíše skutečnost, že k tomuto svéráznému přístupu k pravidlům a faulu minimálně proti fair play se uchýlily kluby jejichž nejvyšší představitelé jsou významnými členy výkonného výboru ČSLH a jeden z nich navíc šéfem nové komise, do které řada rodičů vkládá naděje na zlepšení prostředí výchovy hokejové mládeže. Co se dá od nich při takovýchto kouscích očekávat?

Jestli to myslí vážně, tak i šéftrenérovi ČSLH by se měly z podobných akcí svírat chodidla v pěsti, neboť kdybychom nechali kluky samotné rozhodit si na rybníku po zádech hokejky, na takovouhle kulišárnu by zřejmě sami nikdy nepřisli.

No nic, nedá se svítit, do menu přidávám novou rubriku FAULY.

6 Responses

  1. Ondra napsal:

    Příští víkend tam jedeme jako druhý tým tabulky…( Meteor Třemošná )…no a hrajeme v sobotu místo tradičně v neděli , tak to se máme na co těšit… :-)….

  2. Vladimír napsal:

    Jaroušek: vypadáte jako fanoušek Kobry 🙂 To je dobře že jste měli aspoň jednu lajnu bez sparťanů. Nikdo přece netvrdí že jste porušili pravidla. Pravděpodobně by Kobra vyhrála i bez jednorázových posil (díval jsem se zběžně na video na YT). Není vám potom líto (teda pokud nejste sparťan) že jste se o to nepokusili? Protože teď ve skutečnosti nevíte, jestli jste opravdu lepší. Prostě jde jenom o ten postup. Tu 17ku už jsem na Kobře viděl, byl tam jediný tak dobrý a stejně rozhodl zápas…

    Z toho videa to vypadá, že hvězdářům bude ještě chvíli trvat, než se sehrajou a rozehrajou a pořád (už od letní přípravy) mám pocit že tam část týmu buď neví co má hrát, nebo se stydí hrát naplno.

  3. Ondrej napsal:

    Pokud ma Kobra lepsi tym, dokaze urcite postoupit i bez Spartanu. Takze ja spolu s klukama na Hvezde doufam, ze si s nami priste zmeri sily bez „stereoidu“. Pokud ne, budiz. Prezijeme to, i kdyz treba znovu prohrajeme. Ba co vic, souboje s posilenym souperem nas toho nauci vic.

    Cislo 30 (HC Sparta) jasne dominovalo v obrane Kobry, a to pri vsech hernich situacich. Rozdilovy hrac, navic zdatne podporovany cislem 23 (tusim). Kobra ma urcite skvele cislo 17, to melo asi 7 bodu. Myslim, ze padl pouze jeden gol, u ktereho by nebylo bud #17 nebo #30. Z toho mi vychazi, ze u 4 golu byli oba dva na lede … Komu cest tomu cest. Uprimne to byl zazitek tyhle kluky spolu videt hrat. Snad to pomuze i jejich sobotnim spoluhracum (ale i protihracum), byt asi valna vetsina z nich na jejich uroven nikdy nedosahne.

    Kobra pripravila opravdu nabitou atmosferu, i diky uvodu ala All Blacks. To bylo mily. Rozhodne se podobne zapasy v 1. Lize moc nevidi. Urcite mame po sobote o to vetsi motivaci tuhle porazku vratit i s uroky. Tohle bylo prvni kolo.

  4. cshockey napsal:

    Dobry den, Jarousku. Clanek poukazuje zejmena na to, jakym zpusobem pristupuji vrcholni predstavitele CSLH k pravidlum a co takovy pristup a pravidla umoznuji. Pokud jeden hrac posbira 6 kanadskych bodu pri 10-ti golech, neni mozne, aby jen on nebyl ucasten 7 golum v zapase, dukaz prostou matematikou. 3 hraci z vyssi souteze dokazi utkani nizsi souteze ovlivnit vyrazne a to se take stalo. Ano, autor clanku v tomto souboji fandil Hvezde, o to intenzivneji pote, kdyz videl, k cemu se Kobra uchylila. Ano, rada lidi si skutecne muze delat, co chce a take tak dlouhodobe a hojne cini. Fair play pristup ke sportu uz v ceskem mladeznickem hokeji neni bohuzel nejakou dobu in.

  5. Jaroušek napsal:

    Tento článek ukazuje na jiste pravidlo, ktere se nekomu nelibi, ale dokud to pravidla umoznuji tak si muze kluk delat co chce.
    Za druhe si myslim, ze 3 hraci nemuzou ovlinit cely vyvoj zapasu a kdo ten zapas videl si musel vsimnout, ze Kobra Hvězdu jasně přehrála a vysledek tomu i odpovida. A lajna kobry, ve ktere nebyl ani jeden spartan, dokazala skórovat 7krát.
    Autor tohoto článku vypada jako fanousek Hvězdy.

  6. Vladimír napsal:

    Tak to jsme znova u diskuze jestli se má chtít i v dětských kategoriích vyhrát za každou cenu nebo je důležitější vychovávat dobré hokejisty a slušné lidi.

    Jestli se má chtít vyhrát za každou cenu tak je to OK a jsou sice možná špatně nastavená pravidla ale Kobráci jsou frajeři protože je dobře přečetli.

    Jestli je důležitá morálka a fair-play tak jsou ****ti.

    Opět jednoznačně převládají zájmy klubů (postup za každou cenu) nad zájmy dětí – někteří „normální“ kobráci si nezahráli a hvězdáři neměli spravedlivého soupeře.

    PS: 14 let 188 cm 70 kg – dobrej oddíl…

    PPS: Mě teda překvapilo v MD nejvíc, že při všech těch překážkách stavěných do cesty normálnímu přestupu do jiného klubu nahlášenému v květnu, dějí se v říjnu, téměř dva měsíce po zahájení soutěže která nemá play-off, další a další přestupy, hostování a střídavé starty – tím se podle mě celá soutěž naprosto znehodnocuje. Nejde mi ani tak o to že se znehodnocuje pro týmy protože není spravedlivý výsledek, ale znehodnocuje se pro děti, protože místo aby na soustředění už bylo jasné kdo bude kde hrát a šlo se na věc, tady po třetině soutěže stále zuří vnitroklubové boje o místa v sestavě. Já jsem jenom rád že se mě osobně momentálně netýkají 🙂 Možná je to i na zamyšlení pro trenéry, jak a kdy sestavit finální podobu týmu nezávisle na tom, jakou nejzazší hranici povolují pravidla.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *