Jak vybrat základní výstroj pro brankáře

Máte doma gólmana a potřebujete poradit s nákupem výstroje?

Stačí kliknout na obrázek HOKEJ FLORYK níže, kde najdete skvěle zpracovaný přehledný návod.

hokej-floryk-logo

 

Pro budoucí archivaci přikládám příspěvek z HOKEJ FLORYK i sem na CS Hockey.

Hrajete-li pouze rekreačně, vybíráte-li výstroj pro dítě, poloprofesionální či začátečnické modely mohou stačit. Jestliže aspirujete na eso, míříte výš.

Všichni však musí věnovat úzkostlivou pozornost výběru správné velikosti a mít vždy na paměti, že správné číslo je relativní – jednotlivé kusy výstroje na sebe navazují. Překrývají se nebo sousedí tak těsně, že ať začnete od hlavy k patě, od paty k hlavě nebo odprostřed, smysl má dávat celek.

Maska

Netřeba vysvětlovat, k čemu je.

Velikost

Ať kupujete online nebo v kamenném obchodě, údaj o obvodu hlavy rozhodně není ke škodě. Krejčovský metr veďte kolem hlavy ve výšce, v níž nosíte čepice a klobouky, tj. asi v polovině čela.

Naměřené číslo dobře porovnejte s tabulkami výrobců. U různých výrobců může stejný obvod hlavy odpovídat jiné velikosti.

Máte-li možnost masku vyzkoušet, nasaďte ji na hlavu tak, aby obličejový otvor začínal zhruba 1 cm nad obočím.

Chránič brady nastavte tak, aby nedocházelo k pohybu masky do stran nebo blíž k bradě. Zadní část masky utáhněte do stavu mírného tlaku – tak, aby maska seděla, ale zároveň netlačila.

U nasazené a utažené masky překontrolujte, že výztuhou těsně ale pohodlně přiléhá k čelu, tvářím a bradě.

Mezi výztuhou a těmito kritickými partiemi by neměly být mezery. Hlavou zkusmo pohněte nahoru, dolů i do stran a ujistěte se, že maska neujíždí.

Zkontrolujte zadní část masky a ujistěte se, že mezi zadní částí a zbytkem masky není příliš velká škvíra. Neměla by přesahovat 1 cm. Neměla by skrze ni prosvítat hlava!

V ideálním případě masku vyzkoušejte i s vestou, protože vzhledem k různým délkám spodních částí masek a jinak vysokým ramenům a chráničům krku na vestách mohou některé kombinace ztěžovat pohyb hlavou.

Styl

Různé masky mohou mít různé tvary a výběr závisí na rozpočtu a osobním vkusu.

Vyšší pozornost je třeba věnovat mřížce.

Zatímco klasický, plně mřížovaný styl je přípustný na všech úrovních, v masce s mřížkou typu Cat Eye na některých úrovních chytat nelze.

Kompromisem je mřížka Cat Eye s certifikátem HECC, která drátem navíc zneprostupňuje klasické „Cat Eye” hledí. V masce s touto mřížkou lze chytat na všech úrovních.

Vesta

 

Samotný pojem „vesta” v souvislosti s brankářským brněním odkazuje na doby, kdy gólmani kombinovali ochranné vesty s chrániči na ruce.

Dnešní vesty představují kompletní chránič horní poloviny těla – zad, ramenou, hrudníku, břicha, paží a v určité míře i krku.

Tělo by vesta měla nejen chránit, ale také neomezovat v pohybu. A protože na pažích sousedí s dvojicí pro chytání nezbytných rukavic a v pase s kalhotama, je nutné při výběru dbát, aby nepřekážela.

Zejména profesionální brankáři logicky míři na nejlehčí a zároveň nejodolnější materiály, ale i oni musí dbát na velikost, protože i nejlehčí použité materiály brankáře brzdí, vyztužují-li nepadnoucí vestu.

Jak správně určit velikost

1. Vesta musí dokonale sedět na ramenou a kolem krku. Kolem krku musí být dostatek prostoru, ale ne tolik, aby vesta klouzala do stran.

2. Lokty musí zapadnout přesně do určených chráničů.

3. Chránič hrudníku a břicha by měl končit v pase. Sahá-li příliš nízko, i když brankář vestu nezakasává do kalhot, bude mu překážet, když se předkloní.

4. Chrániče paží by měly končit 2–3 cm nad zápěstím. Jsou-li příliš dlouhé, překážejí v pohybu zápěstí a tím hře rukama. Jsou-li příliš krátké, s manžetama rukavic dotvářejí nebezpečné mezery, jimiž proudí bolest. Některé modely vest umožňují délku chráničů paží posunout.

Pokud nakupujete v obchodě

Je dobré s sebou přibrat masku a kalhoty.

Jelikož různé modely vest mohou mít různou výšku chráničů ramen i krku, je dobré se ujistit, že nebudou překážet masce.

I když vestu necháváte vně kalhot, je stále moudré zkusit ji s kalhotami a mít jistotu, že nic nedrhne.

V ideálním případě je dobré vestu zkoušet i s lapačkou a vyrážečkou, zejména pokud necílíte na model s nastavitelnou délkou chráničů paží.

Nakupujete-li online

Jste odkázáni na vždy zavádějící tabulky.

Tradičním kritériem je obvod hrudníku:

Obvod hrudníku v cm

Velikost vesty

Youth

56–66

S/M

61–71

M/L

Junior

66–76

S

71–81

M

76–86

L

Senior

91–101

S

97–107

M

102–112

L

107 a víc

XL

Problémem je fakt, že i pouhých sto osmdesát cm vysoký chlapík může mít hrudník jako slon.

Dopomocí tedy budiž tabulka velikostí určených dle výšky a rozpětí paží.

Výška v cm

Rozpětí paží v cm

Velikost

Youth/Junior

122–130

122–130

S

131–140

131–140

M

141–149

141–149

L

150–155

150–155

XL

155–163

155–163

XXL

Intermediate/Senior

152–158

152–158

XS

159–166

159–166

S

167–176

167–176

M

177–184

177–184

L

185–196

185–196

XL

 

Jistě jste si všimli, že by měla výška zhruba odpovídat rozpětí paží. Nelze však vyloučit ani výskyt sto osmdesát centimetrů vysokého chlapíka s hrudníkem jako slon a enormně dlouhýma či krátkýma rukama.

Pak nezbývá než doporučit koupit model vesty umožňující nastavit délku chráničů paží.

Kalhoty

Jsou celkově objemnější než kalhoty hráčů, a to hlavně z bezpečnostních důvodů – ve střelám často vystavených oblastech – ale taky proto, aby v brance vyplnily víc prostoru.

Typ brankářských kalhot volte s ohledem na osobní preference.

Jestliže máte vestu raději zastrčenou do kalhot, potřebujete buď v pase volnější model typu „barrel fit”, nebo o velikost větší číslo, jež později vyplníte chrániči. V každém případě se neobejdete bez šlí.

Pokud máte vestu raději venku, nahoře zúžený a k pasu padnoucí střih kalhot chráničům umožní přehrnout se přes kalhoty jak nadbytečný špek.

Velikost

Klasická škála možností: Youth/Junior/Intermediate/Senior

Obecně se nabízí k „civilnímu” pasu brankáře připočíst 20–25 cm a právě v takové velikosti pořídit pár kalhot, ale výška, typ postavy a taky pokročilost věc komplikují.

Kalhoty navíc představují střed i můstek mezi vestou a betony, proto – abyste předešli drhnutí – měli byste kalhoty zkoušet spolu s betony a vestou.

Tabulky velikostí

Intermediate/Senior

Velikost

Civilní šířka pasu v cm

Šířka pasu kalhot v cm

XS

61–66

81–86

S

71–76

91–97

M

81–86

102–107

L

91–97

112–117

XL

102–107

122–127

XXL

112–117

132–137

 

 

Youth/Junior

Velikost

Civilní šířka pasu v cm

Šířka pasu kalhot v cm

XS–S

51–56

66–71

M

61–66

76–81

L

66–71

81–86

XL

71–76

86–91

XXL

81–86

97–102

Brusle

V porovnání s hráčskýma mívají brankářské brusle nižší kotník, kratší jazyk a mnohem měkčí, pokud vůbec nějakou výztuhu v oblasti Achillovky – aby gólmana co nejméně omezovaly v pohybu.

Zatímco ve vyšších partiích nohy chráněných betony brankářské brusle vycpávkama šetří,  špička, pata i spodní obvod nohy jsou chráněny kapotáží z tvrzeného plastu nebo kompozitních materiálů. Tenhle krunýř zároveň drží nůž.

Nože brankářských bruslí jsou širší i delší než nože těch hráčských, protože nůž brankářské brusle schytá víc a musí sedět na ledě.

Jak vybrat ty správné?

Stejně jako v případě hráčských bruslí je základním kritériem velikost.

Číslování velikostí brankářských bruslí je stejné jako u hráčských bruslí a pravidla platí podobná.

Obvykle potřebujete brusli o číslo až číslo a půl menší než velikost běžné boty.

S šířkou si hlavu lámat nemusíte, pakliže vám nikdy žádný model bot nepřipadal příliš těsný. Jestliže vás kdy některé boty z boků tlačily, nebo jste se do nich vůbec nevešli, měli byste zvýšenou pozornost věnovat i šířce. Šířka bruslí je značena písmeny D, E, nebo EE.

D – běžná šířka
E – širší
EE – extra široká

Pokud jste v obchodě

Nezapomeňte si vzít herní ponožky.

Jakmile vklouznete do brusle, snažte se v ní nohu posunout co nejvíc dopředu – palec by se měl dotýkat špičky brusle. Mezi zadní částí boty a vaší patou by v tu chvíli mělo zbývat místo pro jeden prst(ruky).

Je třeba, aby brankářské brusle seděly. Ve špičce však potřebujete kousek volného prostoru, aby vás tolik nebolel případný zásah pukem.

Zbývá-li mezi patou a zadní částí boty náležitý prostor, posuňte nohu v brusli zpět dozadu, tak, aby se pata dotýkala boty.

Důkladně utáhněte tkaničky. Při šněrování by brusle měla zůstat celou délkou nože naplocho k zemi. Tkaničky utahujte směrem ven z oček.

Jakmile brusli důkladně zavážete, řady oček by měly být rovnoběžné. Pokud se směrem vzhůru rozbíhají ven, vzniká-li mezi botou a jazykem škvíra, jíž lze vidět boční okraj jazyka, nebo dokonce noha, bota je moc úzká.

Naopak, jestliže se po důkladném zašněrování boty řady oček příliš výrazně sbíhají, botu možná potřebujete užší.

Jestliže je vše v pořádku, vstaňte a ujistěte se, že vám brusle nepřekáží v pohybu.

Betony

Stejně jako maska dělají brankáře brankářem – nejen napohled.

60 procent veškerých střel míří do spodní poloviny branky. Betonytedy zásadním způsobem chrání nejen nohy gólmana, ale taky účet jeho týmu.

Právě u betonů mohou být cenové rozdíly mezi vyššími a nižšími modely propastné, aniž by mezi nimi existoval očividný rozdíl.

Syntetická kůže místo nylonu, vícevrstvá ochranná pěna uvnitř, kovové spony místo plastových, kožené pásky místo nylonových a byť betony na první pohled vyhlížejí stejně, vahou, kvalitou i životností představují odlišné světy, což může reflektovat desetitisícový rozdíl v ceně.

Co sebevyšší kvalita nikdy nezmění, je nutnost, aby betony seděly.

Jak určit velikost?

Bohužel i velikost betonů podléhá osobitosti a smyslu pro humor jednotlivých výrobců, takže získat „vaše číslo” znamená mít vyhráno jen napůl.

Někteří výrobci doporučují určit velikost betonu na základě míry sejmuté mezi podlahou a středem kolena brankáře sedícího s nohama ohnutýma v pravém úhlu a chodidly naplocho k zemi.

Americká metoda radí sečíst vzdálenost mezi středem kolena a kotníkem se vzdáleností mezi středem kolena a bodem stehna, do jehož výšky by vám měl sahat beton snů – a k tomu přičíst číslo brusle(v americké normě).

Měříte-li v centimetrech, aby byl výsledek použitelný pro porovnání s tabulkama jednotlivých výrobců, naměřené délky podělte číslem 2,54 (za účelem převodu na palce).

Správně padnoucí beton brankáři perfektně sedí na koleni středem vnitřního kolenního chrániče. Abyste měli jistotu, beton je třeba zapnout a vyzkoušet s bruslí.

Prostor pro růst těch ve vývinu je žádoucí, ale střed kolena by od středu chrániče na koleno nemělo dělit víc než pár centimetrů(doslova).

Typ/styl

Stojáci a véčkaři, zdá se, betony pověsili na hřebík.

Většina dnešních gólmanů chytá buď motýlkem nebo hybridním stylem – a většina firem tomu přizpůsobila výrobu.

Betony určené pro motýlky

Velmi tuhé – hlavně mezi koleny a stehny. Mívají předzahnuté, deskové čelo bez buřtů. Kraje jsou obvykle bez zlomů, ačkoli někteří výrobci teď experimentují s interními zlomy, jež betony pro motýlky přeci jen trochu zohebňují. Chrániče kolen bývají tužší. Prostor pro holeň je relativně mělký, aby beton snáz rotoval kolem nohy, když motýlek rozevírá křídla.

Betony pro hybridní styl

Na čelní straně mívají klasické kolenní buřty, aby bylo snadné betony ohnout. Krajní buřty jsou mnohem flexibilnější díky zlomům nad i pod kolenem. Holenní otvor je mnohem hlubší, aby beton příliš nerotoval při divočejších pohybech brankáře.

Jakákoli prefabrikovaná kategorizace je však relativní.

Nemusíte nutně být stylově vyhraněný typ gólmana a přece vám některý typ betonů může vyhovovat – a jiný ne. Naopak; klidně můžete být klasický motýlek a preferovat betony pro hybridy.

Lapačka

Rukavice na ruku, v níž nedržíte hokejku. Skládá se ze tří hlavních částí – rukavice, koše a manžety.

Někdy vypadá impozantně. Efektní zákroky s rozmachem baví ochozy.

Máchnutím naprázdno a lapením vzduchu pobavíte taky – soupeře. Abyste kvalitně lapali, je nejdřív nutné lapit vhodnou lapačku. A pro mnoho brankářů je lapačka nejosobnější částí výstroje.

Gard

V kamenném obchodě jej snad nespletete, ale při nákupu online je nutné mít na paměti, že klasický gard znamená lapat levačkou, v obráceném gardu puky chytáte pravačkou.

Velikost

Nejdůležitějším kritériem je velikost. Aby lapačka plnila svůj účel, musíte být schopni ji sevřít a tím zavřít koš. Prsty v rukavici musí sahat dost daleko na to, aby obepínaly obvod lapačky a tak vyvinuly potřebnou sílu k zavření koše. Dospělí se silnějším stiskem snesou nějaký ten prostor navíc, ale hlavně dětem by měla rukavice sedět a volný prostor pro prsty by neměl přesahovat 1 cm.

Nebezpečné myšlenky

Představa, že větší koš znamená větší pravděpodobnost lapení puku, leckoho svede k nákupu větší lapačky, než potřebuje. S větším košem jde ale ruku v ruce větší rukavice.  Pokud nejste schopni lapačku zavřít, nic nelapíte.

U dětí pak příliš velká lapačka působí komicky.

Jednak může být pro dítě moc těžká, takže reaguje pomalu a nestačí nic chytit, druhak není malý brankář schopný ji zavřít, takže když už něco chytí, hned to zase pustí.

V extrémním případě, kdy dítěti rukavice plandá kolem zápěstí, může lapačku sundat dobře mířená střela. Rodiče v ochozech spokojeně brumlají, „však on do ní doroste,” zatímco lapačka i s pukem končí v brance.

Sejměte svou míru

Stejně jako u vyrážečky číslo ruky, dle něhož výrobci dělí lapačky na různé velikosti, získáte změřením délky mezi začátkem dlaně a špičkou prostředníku.Jako vždy však pamatujte, že tabulky jsou jen dopomoc.

Úhel

Tvar rukavice předurčuje úhel, v němž je třeba sevřít ruku, abyste lapačku zavřeli.

Čím nižší úhel, tím více lapačku zavírají ukazovák a palec.

Čím vyšší úhel, tím pasivnější palec, a tím více lapačku zavíráte zbylými prsty.

V praxi by lapačka s vyšším úhlem měla vyhovovat brankářům, kteří ji drží výš, naopak lapačka s nižším úhlem těm, kteří ji udržují níž. Může to však být přesně naopak.

Koš

Výplet mezi palcem a ukazovákem, zpevněný buď jedním nebo dvěma výztužnými pruhy (občas někdo flirtuje i se třema).

Výplet bývá buď nylonový, nebo z bavlny. Oba fungují, ale bavlna je o něco elastičtější a tak může pomoci střelu rychleji zkrotit a udržet.

Většina branářů má koš ráda co nejhlubší, neb jim dává „pocit bezpečí”, ale někomu větší hloubka překáží.

„Téčko”(jeden výztužný pruh) má víc sítě. Tím, že ránu absorbuje pouze jeden výztužný pruh, ji lze lépe cítit v celé lapačce. Gólmanovi tak „téčko” dává pocit jistoty, že ví jistě, kdy „ji má.”

„Véčko” neboli „dvojité téčko”(dva pruhy) zase rychleji tlumí energii a rotaci puku, který nemá takovou tendenci vyskočit, když lapačku nezavřete. Díky dvojité výstuze se rána líp rozloží a lapačka se tak rychle nevytahá. Někdo však ve „véčku” může postrádat „cit”.

Chránič

Manžeta lapačky – sice v menší míře než deska vyrážečky, ale přece – slouží k ochraně zápěstí a vyrážení puků.

Stejně jako deska vyrážečky může být zakřivena v různých úhlech, které usnadňují sklepnutí puků v různých směrech, více nebo méně v souladu s vaším stylem nebo záměrem.

Manžety, které od lapačky nedělí žádný zlom, bývají tužší a puky odrážejí předvídatelněji.

Manžety, jež lemuje zalomení, méně omezují pohyblivost zápěstí a lépe vyhovují gólmanům, kteří tíhnou k rozehrávce a lapačku víc používají ke hře s holí.

Zapínání

Každá firma používá trochu jiný systém, ale všechny dnešní lapačky obsahují upínací pásky na zápěstí, ruce a prsty, jež vám umožní ruku v lapačce zafixovat dle libosti, tak, aby rukavice vyhovovala vašim potřebám pro chytání i rozehru.

Dotvarování

Některé modely umožňují zrychlit proces „tání” nové lapačky rozpečením v horkovzdušné troubě nebo lázní v teplé vodě. Než se do tvarování pustíte, ujistěte se, že je vůbec možné a jaké metody, teploty a časy doporučuje výrobce.

Obvykle by teplota vody nebo vzduchu neměla překročit 60–70 stupňů Celsia a rozpečení nebo lázeň by neměly trvat déle než 8–10 minut.

Než rozehřátou lapačku nasadíte, utáhnete a rozhýbete, ujistěte se, že nepálí.

Vyrážečka

Lapačka, ta se má.

Ruka gólmana, v níž onen drží hokejku, musí nejen chytat, ale taky hrát, a chytat musí nejen hokejkou, kterou drží takřka výhradně sama, ale taky vyrážečkou, v níž hokejku drží.

Vyrážečka má tedy dvojí úkol:

1. Umožňovat komfortní držení hole.

2. Chránit ruku(a branku).

Není tedy divu, že sestává ze dvou hlavních částí, z nichž jednou je rukavice, druhou deska.

Prvním důležitým kritériem je velikost

Regály s hokejovou výstrojí okupují vyrážečky čtyř velikostí: Youth, Junior, Intermediate,  Large.

Velikost vyrážečky přesně koresponduje s délkou rukavice, takže je třeba orientovat se dle velikosti ruky spíše než podle věku.

Délku ruky naměříte mezi špičkou prostředníku a počátkem dlaně. Na základě získané délky a tabulky níže určíte, na kterou kategorii mířit:

Kategorie

Youth

Junior

Intermediate

Large

Velikost ruky

11,9–14,3 cm

14,4–16 cm

16,1–17,8 cm

17,9–21,3 cm

 

Skutečná velikost se však u různých výrobců může lišit.

Mezi špičkama prstů a rukavicí by nemělo viset o mnoho více než půl centimetru prostoru, neb příliš volná rukavice neumožní sevřít rukojeť hole, aniž by vyrážečka kolísala, což není žádoucí.

Na druhou stranu není žádoucí ani příliš omezující tíseň. Manžeta rukavice vyrážečky by se měla o 3–5 cm překrývat s koncem chráničů paže.

Druhým důležitým kritériem je strana

Zejména když nakupujete online, je třeba ohlídat, aby vyrážečka pasovala na ruku, jíž vyrážíte. Vyrážečka pro chytání v klasickém gardu pasuje na pravačku. V obráceném gardu patří na levačku.

Třetím kritériem je typ

Jelikož se vyrážečky mohou lišit stupněm poskytované ochrany a zlomené prsty nebo zbytečné šrámy nejsou ničím příjemným, je třeba nákup zaměřit na model odpovídající vaší hře.

Ochrana prstů

Většina prstů svírá shaft a tak se drží stranou palby. Ukazovák však směřuje dolů po příložníku a přitahuje neštěstí. Dbejte, aby rukavice dostatečně chránila prsty svírající hůl.

Postranní ochrana

Vyrážečka je často naklopena či skloněna tak, aby puky odrážela do rohu kluziště. Tehdy je nejvíc na ráně zápěstí. Vyrážečka by tedy měla mít i boční chránič, který pokryje zápěstí.

Křivka

Horní část desky může být v různé míře zakřivená – tím usnadňovat(nebo naopak ztěžovat) vyrážení puků v jistých úhlech.

Pozice desky vůči rukavici

Deska může být na rukavici upevněna v různých polohách. Nejobvyklejší jsou:

1. Vycentrovaná
2. Prodloužená přes konečky prstů

Ve vycentrované poloze je plocha desky pravidelně rozložena přes celou zadní část ruky. Dodává pocit rovnováhy a neztěžuje pokládání hokejky na led.

Prodloužená deska může být směrem ke konečkům prstů delší až o 5 cm, čímž umožňuje vyrazit střely, na něž by jinak gólman nedosáhl, ale zase trochu komplikuje pokládání hole.

Když vyrážečku kupujete v obchodě

Neváhejte s sebou přibrat hokejku. Různé typy rukavic a ochrany prstů mohou zásadně ovlivnit váš úchop a proto je dobré hned na místě vyrážečku poměřit vaším stylem.

Není od věci vzít i brankářskou vestu, abyste měli jistotu, že se délka chráničů paží nepere s manžetou rukavice nebo hranou vyrážečky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *