Hokejová stáž v Kärpätu Oulu – Johana Vozdeková

Prázdniny v polovině, pravý čas, kdy se pomalu začínají roztáčet kola další hokejové sezóny. Někdo už začal, někdo brzy začne, někdo nikdy nepřestal. A hned z kraje sezóny se objevil jeden velmi zajímavý fenomén. Propojení přátel s přáteli jejich přátel na facebooku udělalo své a před nedávnem se mi na facebookové zdi objevilo velmi zajímavé video hokejového off ice tréninku natočené kousek od polárního kruhu s hokejově netradičním logem v záhlaví. Zvědavost mi nedala, zapátral jsem blíže po původci videa a narazil na webové stránky jedné mladé dámy, která podle všeho začala kromě jiného vážně koketovat i se světem, jemuž výrazně většinově vládne doposud především ruka mužská. Webové stránky sice v počátcích, ale o to zajímavější, neboť jejich autorka a osobní trenérka Johana Vozdeková má ty nejlepší předpoklady být novým skvělým zdrojem cenných informací z prostředí mládežnické hokejové přípravy. Zápal, erudice, zřetelný talent pro pozorování, vyjadřování i dokumentování a také pro hokej trochu netradičně nastavená životní filozofie slibují nesmírně zajímavý úhel náhledu na výchovu a přípravu hokejové mládeže.

Navíc hned na startu „hokejové kariéry“ se Johaně naskytla příležitost, která rozhodně stojí za pozornost. Několik týdnů v prostředí, z jehož cílené práce vzešly ty největší hvězdy hokejové mládežnické současnosti, jako jsou Sebastian Aho nebo Jesse Puljujärvi. Pokud máte zájem, dozvědět se více o tom, jak se dělá hokej v Kärpätu Oulu, máte jedinečnou příležitost. Články a videa Johany Vozdekové najdete na webu i facebooku CS Hockey nebo přímo u zdroje na webu a facebooku Zen&Jo. Určitě doporučuji!

logo_zenandjo

Z deníku trenérky – První týden za námi

Zdroj: Zen&Jo Johana Vozdeková

Čas tady ubíhá trochu rychleji, než normálně, i přesto, že dny jsou tu o dost delší. Světlo je ve finském Oulu, až na dvě hodiny, kdy se setmí, prakticky nepřetržitě. Tedy pouze v letních měsících. Co to dělá s námi? Kromě toho, že jsme přes den unaveni a v noci nemůžeme usnout, asi nic! Už je to týden, co jsme odlétali do Finska. Týden, přesně tak dlouhou dobu jsme měli na rozkoukání. Seznámení.

Přemýšlím, s jakým cílem jsem sem jela, abych mohla srovnat, zda vše splnilo mé očekávání. Spíše než na led jsem se těšila na suchou přípravu. Ta je pro mne – coby kondičního trenéra – daleko zajímavější. Zajímalo mne, jak se trénuje v týmu, o kterém se říká, že je to „továrna na hokejové talenty“. V čem je to tu jiné, jestli se zaměřují na techniku, co má za přínos cvičení s váhami už v 15, zda se soustředí na stravu a další otázky, které jsem doufala, že budou zopovězeny.

I z tohoto důvodu jsem hned nepsala své pocity, ale trpělivě čekala, co mi první týden přinese. Popravdě řečeno vše daleko předčilo mé očekávání! Bylo mi umožněno nahlédnou tam, kam jsem si ani ve snu nedoufala! (A to jsem velký snílek:)

Tréninky začali v pondělí v odpoledních hodinách, do té doby jsme měli volno a ani jeden jsme přesně nevěděli co nás čeká. Šel na stadion s dvou hodinovým předstihem, zatímco já jsem přišla až po tréninku a šla za trenérem se domluvit, k čemu mě pustí. Doufala jsem, že mi dovolí zúčastnit se kondičních tréninků.

Zdálo se, že o mně opravdu ví a účast na tréninzích nebude problém. Nabídl mi, že pokud bych měla zájem, mohu s ním druhý den jet trénovat hráče do vedlejšího města. Byla jsem ráda za každý trénink, proto jsem druhý den ve čtvrt na 9 čekala před arénou a jeli jsme asi 8 km za Oulu.

Byla jsem v šoku, když mi řekl, že trénuje individuálně 4 hráče z NHL a právě na ten trénink jedeme! Mezi hráči byl například Pekka Rinne či Jussi Jokinen. Všichni dorazili včas a v 9 jsme tak mohli začít s tréninkem.

Rozběhání, rozcvička, basket, žebřík, protažení. To celé na 40 minut. Potém 20 minut pauza na převlečení a šlo se na led, kde jsme byli hodinu. Pro mne byl led zajímavý do té chvíle, než mi o sebe začaly klapat zuby zimou. Pak se má pozornost lehce odvrátila 🙂 Po skončení jsme se znovu přesunuli do haly, kde se ještě 20 minut posilovalo. S 15kg kotoučem různé variace výpadů a celý trénink byl po téměř 3 hodinách ukončen nohejbalem.

Odpoledne měli led C1 junioři – mladší dorost. Hokej je tu daleko rychlejší, než u nás!Nikdo nečeká na zpracování, okamžitě se střílí. Jsou draví. Dle slov trenéra je nejdůležitější právě ten „chtíč získat puk“. Hnát se neustále za pukem, být rychlý, průbojný, okamžitě střílet. Je radost to pozorovat.

Ve středu měl mladší dorost (tento týden jsem se jinam nedostala) opět trénink. Nejprve hodinu a čtvrt na ledě a poté půl hodiny suchou. Byli rozděleni do dvou skupin, kdy jedna posilovala nohy na balančních pomůckách a s gumami. Druhá posilovala core. Pak šli do posilovny – 10 shybů + 10 kliků – 3x a dvě kola vyklusání.

Velmi zajímavý byl také půl hodinový strečink, který měli po čtvrtečním tréninku na ledě. Lehké posilování středu těla doplněné jógou, kdy je lektorka opravovala a ukazovala správné provedení. Že 3/4 kluků bylo zkrácených asi není žádné překvapení. Je super, že mají kluci možnost a vlastně i povinnost si vyzkoušet jógu. Bohužel ale ne každý si ji oblíbí. A to paradoxně hlavně z důvodu, že jsou zkrácení, takže je to bolí a tudíž se jim nechce dělat!

Pokud byste měli zájem protahovat se s vašimi dětmi a nevíte jak, zítra natočíme krátké video právě na jóga strečink.

Dneska další ranní trénink s klukama z NHL – tentokrát off ice. Půl hodina badmintonu a potom kruháč. 9 stanovišť, 30 sekund naplno, 30 sekund pauza. Po skončení 2 minuty pauza. To celé 3x. Celý trénink opět ukončen 30 minutami badmintonu.

A tím jsme zakončili týden a prý jdou všichni pít nebo co :))

logo_zenandjo

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *