Hokejová akademie v Liberci myslí už na žáky

Už několik let u nás funguje projekt hokejových akademií. Jeho cílem je podle svazového webu výchova špičkového mládežnického hráče schopného konkurovat nejlepším hráčům ve světovém měřítku ve spojení s absolvováním středního vzdělání.

„Chceme, aby se statut Akademie stal značkou kvality v mládežnickém hokeji, ať už pro hráče, jejich rodiče nebo partnery klubu,“ uvedl Tomáš Král, prezident Českého svazu ledního hokeje.

Jak se kterému klubu daří naplňovat daný cíl, kde jsou akademické standardy hnacím motorem pro vylepšování podmínek pro mládež a kde spíše podkladem k vypracování odpovídajícího papírového projektu k získání titulu akademie dnes není tak těžké odhalit.

Vzhledem k tomu, že je vyhodnocována i akademie roku, bylo by fajn znát kritéria hodnocení a podrobněji i skutečné podmínky pro výchovu mládeže v jednotlivých klubech.

Přestože standardy akademií jsou určeny zejména pro kategorie MLD, STD a juniorů, výchova mládeže začíná mnohem dříve. Podívejme se dnes na podmínky a dobrovolný program, který už v žákovských kategoriích nabízí vedle běžného týmového tréninku hokejová akademie malým Bílým tygrům v Liberci. Z něho je cítit, že v Liberci berou svoje akademické poslání hodně vážně.

Máte chuť si zatrénovat navíc, strávit někde příjemné sportovní odpoledne nebo se naučit cizí jazyk? V Liberci žádný problém, klubová sportoviště i trenéři jsou tu pro děti!

Dovednosti útočníků

Dovednosti obránců

Brankářský trénink

Hokej hrou

Scoring na ledě

Scoring na Off-ice střelnici

Stickhandling + technika bruslení

Kompenzační cvičení

Judo

Angličtina

liberec

User Rating: 5.0 (1 votes)
Sending

4 Responses

  1. Jehlička napsal:

    Může být Vaše dítě sebelepší a věřte, že o Vaše dítě se 90% klubů prát nebude. Za touto větou myslím, že hodně chytrých rodičů najde odpověď, včem je tady zakopaný pes. Pokud přijde do klubu super hráč, ne každý jásá štěstím.
    V přípravce se rodiče na sebe culí, jukněte se do starších ročníků jaká tam panuje nálada :-))).

    Myslím, že je 0,05% šance, že se dítě dostane do EHL a 0,01% do NHL a KHL. Už si ale ty procnta nepamatuji , ale bylo to hodně málo na velký rybník plných ambiciózních rodin.

    Užívejte hokeje s nadhledem, hledejte co nejlepší cesty jak fair-play dosáhnout cíle a užívejte si hokejových chvilek se svým dítětem.

  2. Ivo Holešovský napsal:

    To Jehlička: dovolím si opravit 🙂 Dobré či vynikající materiální ( a to skutečně v Liberci jsou) podmínky ještě nutně neznamená špičkovou práci s dětmi a mládeží. Dokonce si dovolím tvrdit, že z více jak 70% jsou výsledky dány samotnými trenéry, jejich nadšením, chutí pracovat s potěrem. Zbytek 30% je materiálové zázemí, možnosti zapojit se do dalších aktivit nad rámec běžných tréninků, celkový přístup vedení klubu/spolku k mládeži…

    Situace na Liberecku je stejná jako kdekoliv jinde, tvrdím, že potenciál vychovat „talenty“ v množství a srovnatelné úrovni je všude stejný. Liberecko jako takové má určitým způsobem trochu ztíženou pozici v tom, že koncentrace klubů se žákovskými soutěžemi je velmi malá, což je dáno malým počtem klubů v regionu obecně. Však například z celého liberecka hraje republikové soutěže (6.,8.tříd a ml. a st.dorostu) jen samotný Liberec.

    Názor paní Bílé zcela chápu, moc dobře vím na co naráží, což ostatně kdo se okolo potěru na liberecku pohybuje, musí bohužel s paní Bílou bezesporu souhlasit. Ale jak to bývá v životě, není nic jenom černé nebo bílé, i zde jsou těmi důvody skutečnosti, které až tak trenéři základny neovlivní, určitým způsobem je Liberec taková větší přerostlá vesnice, takže cokoliv se negativního v minulosti stalo, se obratem projevilo v zájmu o vstup do klubu.
    Jednou z příčin je také významné zvýšení úhrad ze strany rodičů, které dosahuje běžné úrovni například v pražských klubech, ovšem ekonomický potenciál rodin v Liberci Praze se neblíží ani náznakem. Další důležitý fakt je i obecně „mnohost“ sportovního vyžití dětí ve městě, které spíše odpovídá Praze, ale při počtu obyvatel a dětí, resp. po přepočtu, snad ani neexistuje dítě, které by nedělalo nějaký organizovaný sport, jedno jestli kolektivní či individuální.
    No a s posledním názorem paní Bílé bych si dovolil polemizovat v tom, že by byl Liberec vždy hokejovým městem… Až tak to zase v reálu není, pamatuju osobně dobu ještě Stadionu Liberec za starého režimu, dobu kdy vše spíše spělo k zániku hokeje v Liberci.

    Ale jinak se dá souhlasit s tím, že si Liberec radši sežene „talenty“ odjinud, s tím se dá souhlasit, ale ruku na srdce, který větší klub s ambicemi tohle nedělá? Teď nechci polemizovat o škodlivosti, ale jde o to, že pokud se takto chová většina velkých klubů po republice, nebude logicky Liberec výjimkou. Je zcela zbytečné se tady ohánět čísly, kolik kdo například dovedl úspěšně třeba až do dorostu vlastní odchovance, a třeba pak do juniorky či pak ke chlapům… V tomto ohledu je Liberec podobný ostatním, i když 2-3 roky zpět ta situace byla daleko horší (ten přeliv kluků z klubů do aktuálně jednoho „IN“ má až směšnou pravidelnost: nedávno byl „IN“ Liberec, nyní byl „IN“ Chomutov a zítra… třeba Ústí…

    A dovolím si na závěr dát jeden jediný příklad, už bez komentáře, ať si to každý přebere jak chce…
    Letos v přípr.ročnících Liberce (ale i vyšších, ono se to moc pravda neliší), je v přepočtu 1 kluk na 6560 obyvatel…
    A Blízký klub Frýdlant (který až od podzimu min.roku má konečně zastřešený zimáček) má v přepočtu 1 kluka na 630 obyvatel…… Asi netřeba nic dodávat, jestli je to víc o materiálních podmínkách, nebo o chuti a zájmu, resp. přístupu vedení na klubech k potěru 🙂 ?

  3. Jehlička napsal:

    Pokud tam jsou dobré podmínky, tak ty talenti musí z toho automaticky vzejít. Pokud z dobrých podmínek nevzejdou talenti, znamená to že na to prostě nemají vlohy a pak si Liberec ty talent stahuje odjinud a oni jdou dá výkonostně nahoru díky těm dobrým podmínkám.

    To: Bílá – úplně nechápu co LIberec dělá špatně, pokud mají děti dobré podmnínky pro sportovní rozvoj. No né každý může být věděc a taky né každý může být vrcholovým sportovcem!

  4. Bílá napsal:

    Podmínky pro hokejové školáky jsou v Liberci výborné, to není zporu, problém je ve výběru hokejového potěru. Tomu se libereckým do toho moc nechce investovat. Raději si seženou talenty odjinud. To je lehčí. Je to škoda, protože Liberec byl a je hokejové město a okolí. Je to jenom v lidech, kteří se okolo hokeje pohybují.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *