Důkaz videem – bruslařský styl

Když jsem v roce 2009 poprvé na vlastní oči viděl ve Philadeplhii kanadské a americké žáčky (tehdy kategorii U8 – 2.třída), hned na první dobrou mě zaujala jedna alespoň pro mě markantně viditelná věc.

Byl to bruslařský styl a hlavně skutečnost, že jím malí Amíci a Kanaďani bruslili jeden jak druhý, tedy všichni velmi velmi podobně. Ten styl bych charakterizoval asi takhle:

  • nízký posed
  • výrazný předklon těla
  • výrazná práce rukou (jakmile to jde, hráči pouští hůl do jedné ruky a pomáhají si rukama)
  • výbušné frekvenční bruslení s krátkými širokými odrazy (krásně čitelné na záběru zezadu v čase 1:00 na následujícím videu z Bricku 2011)

Byl a je to i dnes rozdíl oproti pohledu na domácí kluziště, kde i v každém jednom týmu bruslí hráči viditelně rozmanitými bruslařskými styly a většinou bohužel méně efektními i efektivními. Tím kanadsko-americkým stylem jsem viděl bruslit i pár hráčů u nás, např. malý litvínovský bruslařský zázrak Adam Titlbach bruslí podobně (video ZDE) a pár dalších, ale zatímco u těch zámořských kluků to vypadá jako výsledek cíleného koncepčního tréninku (já bych si to dovolil s vysokou pravděpodobností přičíst i fungující metodice USA Hockey), u nás je to spíše otázka vyjímečného přirozeného nastavení hráče než nějakého formování koncepčním tréninkem.

Podívate-li se dále na videa níže, jsou podle mého názoru i důkazem skutečnosti, že kanadsko-americký trénink dává daleko větší důraz na výbušnost, než je tomu u nás.

Slíbený důkaz videem přikládám tedy hned 2x.

  1. První video je opět ze známého Bricku, tentokrát z roku 2011 a je na něm kromě popisovaného bruslařského stylu zajímavý i zřejmý výrazný progres ve stylu bruslení oproti dřívějším ročníkům Bricku někde z přelomu tisíciletí. Přináší také zajímavé křížové srovnání s ročníkem 2001 u nás, který má v Retrospektivě také své video.
  2. Druhé video je ze zmiňované osobní zkušenosti ve Philadelphii (turnaj One Hockey) roce 2009, kde je sestříháno pár smrtících kanadsko-amerických protiútoků tehdy kategorie U8 – 2.třída.

A ještě maličkost. Zapamatujte si celkem jednoduché jméno Brendan Bowie. Jak už totiž víme, Brick je plný budoucích hvězd a tenhle dvougólový šikula ve žlutém dresu vítězných Buldoků z videa narozený v roce 2001 má velmi slušně našlápnuto 🙂

 

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *